Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Violeta Oltean, proprietara MAVIPROD, laureată la Gala Women in Economy

Într-un moment încărcat de feminitate, pentru că Femeia este astăzi onorată, o doamnă a plaiurilor noastre mureșene strălucește la nivel național în lumea afacerilor. Violeta Oltean, proprietara și directorul general al MAVIPROD Reghin, compania care deține producătorul de utilaje și tractoare forestiere și agricole IRUM SA, a fost laureată aseară la Gala Women in Economy, pentru Excelență în antreprenoriat feminin. În cadrul evenimentului a fost lansat Top 50 Femei în Economie în care Violeta Oltean ocupă un onorant loc 21 și studiul Femei în afaceri.

 

Sunt la un eveniment în Reghin, la IRUM, realizez un interviu, când o observ pe Violeta Oltean, proprietarul și directorul general al companiei MAVIPROD, ridicând un pet uitat de cineva pe spațiul verde și ducându-l la coșul de gunoi. Nu știa că e observată și nici nu i s-a părut nefiresc să ridice un pet aruncat care era în dezacord cu ordinea care strălucea atât în fabrică, cât și în exteriorul său, cu iarba tunsă milimetric, pomii fructiferi și arbori îngrijiți cu răbdare.

E o imagine pe care o voi ține minte pentru că am considerat că o definește pe doamna care aseară, la Opera Națională din București, a fost laureată cu distincția pentru Excelență în antreprenoriat feminin în cadrul Galei Women in Economy, organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi jurnaliştii Capital Media Production. O gală în care au fost onorate meritele doamnelor și domnișoarelor din business-ul românesc și care contribuie cu un procent important la PIB-ul României.

De asemenea, în cadrul evenimentului, a fost lansat Topul 50 Femei în Economie. Femeia de afaceri Violeta Oltean ocupă, în topul realizat de jurnaliștii Capital Media Production, poziția 21, o recompensă meritată pentru munca susținută, seriozitatea în afaceri, organizarea și disciplina pe care le-a arătat de-a lungul celor 26 de ani de activitate economică privată și care se traduc prin succesul național și internațional pe care Grupul MAVIPROD l-a cunoscut și îl cunoaște astăzi.

“Sunt deosebit de onorată să primesc distincția acordată în cadrul Galei Women in Economy și să fiu într-o companie deosebită, alături de celelalte doamne și domnișoare cărora li se recunoaște munca, ambiția și lupta de a depăși orice obstacol pentru a reuși într-o lume dură, provocatoare, cea a afacerilor. Este o recunoaștere a peste un sfert de veac de muncă, de sacrificii, de nopți nedormite și o recunoaștere a valorilor pe care le-am promovat în afaceri – cinstea, seriozitatea, corectitudinea, organizarea, disciplina. Reușita mea o datorez, de asemenea, echipei minunate pe care am făcut-o cu soțul meu, familiei mele care este cea mai valoroasă pentru mine și colegilor mei care au înțeles valorile companiilor noastre. Am avut anul trecut un moment aniversar cu multe amintiri, la celebrarea a 65 de ani de la înființarea IRUM și a 20 de ani de când MAVIPROD a riscat, salvând IRUM, am lansat tractorul 100% românesc TAGRO și pot să vă promit că nu ne vom opri aici, ne vom concentra asupra dezvoltării producției, a unor produse noi și a echipelor de vânzări și service. Îi felicit pe organizatori pentru că au avut inițiativa de a onora spiritul antreprenorial feminin. La final le urez tuturor doamnelor și domnișoarelor care astăzi sărbătoresc 8 Martie să aibă curaj să pătrundă în lumea afacerilor, să fie cinstite și corecte față de ele însele și față de cei din jurul lor și să se bucure de o primăvară minunată”, ne-a declarat laureata.

 

O carieră de succes

O doamnă diafană, discretă, parcă din altă lume, Violeta Oltean a înființat, în 1993, alături de soțul său, Mircea, compania MAVIPROD, o companie care conține în însăși denumirea sa importanța familiei – e inspirată din inițialele soților Mircea și Violeta și fiul, Andrei. Așa cum recunoștea întotdeauna Violeta Oltean, familia este centrul lumii sale, pe familie s-a bazat în afaceri și familia a fost cea care i-a oferit puterea de a trece peste obstacole și de a reuși.

Chiar dacă astăzi Grupul MAVIPROD cuprinde companii profitabile, în expansiune înțeleaptă, atunci când compania MAVIPROD prelua IRUM SA, producătorul de utilaje și tractoare forestiere și agricole se afla pe buza prăpastiei, cu falimentul la orizont. Violeta și Mircea Oltean au crezut că pot salva compania, s-au împrumutat în condiții ingrate, aproape imposibile, și au cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al companiei. “Cu siguranță, cea mai importantă decizie a fost aceea de a începe acest business și de a achiziționa fabrica IRUM. Pentru că vă spuneam despre acel curaj și acea ambiție care te împing din spate, asta am simțit eu atunci, la începuturi. Am crezut în mine, în soțul meu, în ideea de a crea o afacere de familie pe termen lung. Am pornit la drum și nu m-am uitat prea des peste umăr”, povestește Violeta, citată de jurnaliștii care au redactat și au editat Top 50 Femei în Economie.

Și nu s-a înșelat. Povestea falimentului s-a transformat într-o afacere puternică, recunoscută în cele patru zări ale lumii, încununată anul trecut cu lansarea, după o așteptare lungă și dureroasă poate, a primului tractor agricol 100% românesc, deja binecunoscutul TAGRO, o creație a Centrului de cercetare şi dezvoltare a utilajelor agricole și forestiere iFOR din cadrul IRUM.

Grupul Maviprod desfășoară activități în 3 țări – România, Ungaria și Republica Moldova, are o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro și numără peste 600 de angajați.

IRUM este unul dintre jucătorii importanți din Europa în producția de TAF-uri. Însă se anunță și un concurent serios în piața de utilaje agricole. IRUM vinde la ora actuală 500 de tractoare agricole pe piața din România, care absoarbe anual 2500 de utilaje și cu o proiecție de creștere pentru 2028 de 8.000 de tractoare agricole.

 

Alături de semeni

 

Dincolo de activitatea profesională, cariera de succes în afaceri, Violeta Oltean rămâne una dintre doamnele cele mai implicate în a-și ajuta semenii, de a întinde o mână de ajutor oamenilor mai puțin dăruiți de destin, de a mângâia cu sufletul acolo de unde alții își întorc privirea. Ne amintim, poate unii au uitat, de o doamnă delicată și elegantă care trecea pragul cu regularitate de ceasornic pentru a fi alături de copilașii de la Casa Maria din Reghin.

Una dintre cauzele umanitare de care Violeta Oltean și-a legat numele și a investit timp, suflet și resurse materiale este mișcarea rotariană. Violeta Oltean a fost preşedintele Rotary Club Maris Târgu Mureş în anul rotarian 2014-2015, deţine medalia Paul Harris Felow cu trei rubine, cea mai înaltă distincţie acordată de către Rotary Club International, și continuă să sprijine și să participe activ în activitățile Rotary.

 

Despre Gala Women in Economy

 

Peste 800 de doamne și domnișoare au fost prezente aseară la Opera Națională din București. La închiderea ediției, Gala Women in Economy era în desfășurare. Pe scena Operei Naționale din București au urcat Cristina Chiriac, președinte CONAF și co-organizatoare a galei, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ambasadori, invitați din străinătate legați de lumea afacerilor. De asemenea au transmis mesaje doamnelor și domnișoarelor antreprenor, deși nu au putut fi prezenți, președintele României, Klaus Iohannis, și comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu.

Adrian Negrescu a prezentat rezultatele studiului Femei în afaceri, realizat de Frames, care a relevat că sunt 508.000 de acționari femei în companiile românești, cu aproape 22% mai mult față de 2014, femeile dețin 40% din PFA-uri înregistrate în România. Interesant, 170.000 de femei fac afaceri pe cont propriu.

Cele mai multe doamne și domnișoare care au succes în afaceri se încadrează în intervalul de vârstă 34-49 de ani și sunt educate, cu studii superioare majoritatea, și cu experiență de business.

Ligia VORO

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Investitorii în stațiuni balneare, ajutor de minimis de maximum 200.000 de euro

Articolul următor

CFR SA, proiect finanțat din fonduri europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share