Cluj Fonduri Europene Ultimele stiri

Cum intră banii UE în cea mai micuță comună a Regiunii Nord-Vest

Ploscoș, comuna cu cea mai mică populație din toate cele șase județe al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest și localitatea cu cel mai mic buget din județul Cluj, atrage fonduri consistente pentru dezvoltare, scrie presshub.ro.

În noiembrie 2018, aici a „aterizat” prima achiziție prin fonduri europene, un buldo-excavator, deja folosit la deszăpezire, peste iarnă. Apoi, drumul de pământ care leagă centrul de comună de un sat aparținător, Crairât, va fi asfaltat cu fonduri europene. Proiectul a fost contractat, lucrările licitate, un prim strat de pietriș a fost așternut în toamnă, iar în luna martie încep lucrările propriu-zise.

În completare, un alt drum comunal important va fi asfaltat cu fonduri guvernamentale.

Satul de la capătul drumului

Ploscoșul este cunoscut în județul Cluj mai ales ca locul de naștere al fotbalistului Ioan Sabău, al cărui tată a și fost primar al localității până în 2012. Comuna este situată la capătul drumului de asfalt care trece prin fața Salinei Turda, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România. Din dreptul Salinei, mai sunt 12 kilometri și se ajunge în centrul comunei. Mai departe de Ploscoș, asfaltul se termină.

Potrivit Planului de Dezvoltare Regională Transilvania Nord 2014-2020, Ploscoș este cea mai mică unitate administrativ-teritorială de pe raza celor șase județe care formează regiunea (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj), cu o populație de 702 locuitori, potrivit recensământului din 2011.

Ploscoșul nu a atras niciun euro din fonduri europene în timpul precedentului exercițiu bugetar, 2007-2013. Lucrurile s-au schimbat în 2016, când, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală s-a depus un proiect câștigător, în valoare de 932.507 euro. Suma este enormă, pentru o localitate care în 2018 a avut un buget de venituri proprii de 4,5 milioane de lei, adică un milion de euro. „Practic, înseamnă tot bugetul nostru, pe un an. Așa că, vă dați seama că nu puteam face o asemenea investiție din banii comunei niciodată”, spune primarul Aurel Truță.

Semne de viață

Comunele cu puțini locuitori primesc punctaje mai mici la selectarea proiectelor, față de cele cu populație mai mare, astfel că pornesc din start cu un handicap, spune primarul. Astfel se explică și un eșec, la un proiect pentru un alt drum, agricol, depus în 2017. Și tot așa se explică și un prim eșec, în 2015, al proiectului aflat acum în derulare, care nu a fost selectat spre finanțare din cauza punctajului prea mic. Abia în 2016, când competiția a fost mai lejeră, a primit finanțarea, iar o parte din sumă, aproximativ o treime, a fost deja virată în conturile primăriei locale.

Așa că, acum, chiar în centrul satului, după un podeț situat lângă principala intersecție – unde se află și postul de poliție, și școala gimnazială și biserica –, a răsărit un panou branduit cu însemnele UE, care anunță investiția. „Dacă ține vremea cu noi, după 15 martie încep lucrările, iar până în toamnă va fi asfalt până în satul Crairât și toate ulițele acestui sat vor asfaltate”, spune primarul.

În total, este vorba de un drum de trei kilometri și ulițele satului Crairât, pe o lungime cumulată de 6,354 kilometri. Într-o primă fază, ca să poată fi practicabil peste iarnă, pe drum a fost așternut un strat de pietriș.

Calculată pe cap de locuitor, investiția în drumul dintre Ploscoș și Crairât înseamnă peste 1.400 de euro. E o sumă apreciabilă, într-o comună în care există cu totul cam zece agenți economici și unde o casă cu grădină mare costă între 10 și 12.000 de euro.

Altă achiziție pe fonduri europene a administrației locale este un buldo-excavator galben-lucios, parcat în curtea primăriei. Poate părea o bagatelă, dar, la nivel de Ploscoș, e un utilaj foarte folositor. A costat 76.500 de euro, cu accesorii cu tot. Are dispozitive pentru săpat șanțuri, curățat zăpada, dar și o mașină de tocat resturi vegetale, care se montează pe un braț al cupei.

Buldo-excavatorul a fost cumpărat prin alt program european, accesat prin intermediul Grupului de Acțiune Locală „Lider Cluj”. „Acum, că îl avem, vrem să-l punem la treabă, să îi ajutăm contra cost pe oameni să taie vegetația, să-și amenajeze șanțuri etc. Mai rotunjim veniturile, că în rest, e greu numai din impozitele și taxele locale și ce ne mai dă Consiliul Județean.”

Mai multe informatii aici

Related posts

Primăria Ciugud, bani europeni pentru un proiect care va dezvolta două judeţe

redactia

Fermă de bivoli, arhitectură futuristă și excursii virtuale la Pecica – proiecte cu finanțare europeană

redactia

Familia Mureşan din Gherla, reţea de 23 de magazine de mezeluri în judeţul Cluj

redactia

Primarii marilor orașe din România vor face schimb de bune practici la Cluj

redactia

Complex de recuperare dedicat copiilor cu dizabilități, la Oradea

Traian Dan

Uniunea Geodezilor din România are o nouă conducere

redactia

Americanii de la Yardi tind spre 1.000 de angajaţi în Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Comuna care găzduiește stațiunea Elenei Udrea și-a făcut centru turistic

Nora Dumitrescu

Cehii de la Penta Investments, deținătorii Sensiblu, cumpără jumătate din farmaciile Belladonna

redactia

Reprezentanții Romgaz au prezentat proiectul centralei de la Iernut la Pavilionul României de la Expo Astana

Stefana Muresan

Peste 70% dintre furnizorii Kaufland sunt producători români

Stefana Muresan

Comisia Europeană a aprobat proiectul Spitalului Regional de la Iași: investiția depășește 50 de milioane de euro

Ion Surdu

FOTO: Spectacol ecvestru de top pentru 12.000 de spectatori la Karpatia Horse Show

Ligia Voro

Sibiul, premiat pentru al treilea an consecutiv la Gala Municipiilor din România

Papuc Irina

 Ciocârlia, de ce NU trebuie vânată. Punctul de vedere al Grupului Milvus

Ligia Voro

Finanțare europeană de 11 milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Județean Reșița

redactia

Conferința Internațională de Service-Learning, la Cluj-Napoca

Ligia Voro

Producătorul orădean de volane pentru Porsche a angajat muncitori din Sri Lanka

Traian Dan

Patru oferte pentru drumul care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Traian Dan

Târgul de Crăciun din Sibiu atrage tot mai mulți turiști: cererea pentru cazări a crescut cu 10%

Papuc Irina

Dürkopp Adler, investiții mari în producție

redactia

Cluj-Napoca: Licitaţie de până la 300 milioane euro pentru concesionarea unor lucrări de construcţie

Stefana Muresan

Studiu Universitatea Babeș-Bolyai: “Vârful crizei pare să fie depășit deja”

Nora Dumitrescu

Daniel Metz, Răzvan Rimbașiu, Adrian Crivii și Cornel Cătoi – Clubul Pro Opera Transilvană, în sprijinul prestigioasei instituții de cultură

Stefana Muresan

Leave a Comment