Cluj Fonduri Europene Turism Ultimele stiri

Investiții de peste 2 mil. euro, fonduri europene, pentru cel mai nou loc de selfie al Clujului. Turnul Pompierilor, monument istoric din secolul XV

Lucrările la unul dintre simbolurile din perioada medievală a oraşului Cluj-Napoca ar putea fi finalizate în acest an. Lucrările se ridică la peste 2,1 milioane de euro, fonduri europene, scrie monitorulcj.ro.

 

Turnul Pompierilor, monumentul istoric cu origini în secolul XV, este pregătit să devină un adevărat obiectiv turistic al Clujului, care va găzdui recitaluri muzicale şi spectacole “la înălţime”, sub o oglindă uriaşă în care se vor reflecta atât evenimentele în desfăşurare cât şi împrejurimile. Interiorul turnului, care va fi restaurat, ar urma să le permită vizitatorilor conectarea virtuală la evenimentele din oraş.

Potrivit municipalității, lucrările ar urma să fie gata la sfârșitul acestui an. Primăria Cluj-Napoca a lansat în decembrie 2016 un concurs international de a găsi cele mai bune soluţii arhitecturale pentru revitalizarea Turnului Pompierilor.

“În acest moment, Turnul Pompierilor este în curs de reabilitate. Am avut un concurs internațional de soluții. Proiectul a fost finalizat. Este vorba despre o supraetajare a turnului cu două nivele, iar în acest moment lucrările sunt în desfășurare, urmând ca până la sfâșitul anului, după cum ne-au promis constructorii, să fie finalizat. Contractul este până în luna aprilie-mai anul viitor, dar dacă toate lucrurile merg bine, încercăm să îl finalizăm anul acesta. În concret, va fi un centru de cultură urbană, pe modul Turnul Croitorilor, va fi introdus în circuitul turistic. La ultimul nivel va exista o terasă de unde se va putea observa orașul, centrul istoric și împrejurimile. Terasă de belvedere, de observație. Dar vor putea fi organizate și evenimente culturale de mici dimensiuni, expoziții, lansări de carte sau alte evenimente de gen. Penultimul nivel va fi un spațiu cu pereți de sticlă, din nou, pentru evenimente careau nevoie de un spațiu închis”, spun reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, potrivit sursei citate.

Arhitecţii au inclus în Turn, conform recomandării din dosarul concursului, un lift care va transporta vizitatorii de la baza obiectivului în vârful acestuia. Liftul a fost gândit ca un „miez translucid” care le va permite turiştilor să întrezărească, în timp ce urcă, diferitele etape ale evoluţiei Turnului. Obiectivul va găzdui o expoziţie permanentă orientată pe istoria sa, dar şi expoziţii temporare.

„Obiectivul poate deveni unul de mare interes turistic, în special dacă toată zona din apropiere se va regenera, iar turistul va putea parcurge la pas o zonă mai mare din centru”, a explicat arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), membru al Juriului de concurs. „Va fi cel mai extraordinar loc pentru selfie-uri”, a punctat specialistul, pentru monitorulcj.ro.

De precizat că proiectul de revitalizare a Turnului Pompierilor include și pietonalizarea străzii Tipografiei, pe care este situat.

Related posts

Saniya Melnicenco – NIS Petrol, în fruntea Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA)

redactia

Real Estate & Construction Forum, ediția III

Transilvania Business

Cooperativa Țara Mea investește 6 milioane de euro într-un abator destinat cărnii de oaie

redactia

“Mediciniștii” clujeni au pătruns în topul mondial al universităților

Nora Dumitrescu

Regina Maria deschide în decembrie primul spital privat cu servicii integrate din Transilvania. Investiție de 15 mil. euro

redactia

Mandatul directorului general al Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, a fost prelungit cu încă patru ani

Papuc Irina

Fundația Globalworth finanțează prima platformă de strângere de fonduri, dezvoltată de Narada, pentru profesorii din România

Ionut Oprea

CTP invests 50 million EUR in the development of new logistics capacities around Timișoara

Ionut Oprea

ISHO Offices din Timișoara va găzdui noul centru de dezvoltare pe care compania de software automotive Visteon îl deschide în România

redactia

25 pentru Cultură. Directorul Muzeului ASTRA din Sibiu i-a transmis premierului măsurile economice pentru ca sectorul cultural să depășească efectele crizei

Ion Surdu

Consiliul Concurenței, aviz favorabil pentru preluarea Depaco de către Teraplast

Stefana Muresan

Proiectul Alba Iulia Smart City 2018, îmbunătățit cu cinci noi soluții de guvernare inteligentă

Stefana Muresan

CJ | Specialiștii AgroTransilvania Cluster ajută fermierii în accesarea banilor europeni

Retrasib Sibiu, cu un nou președinte al CA

Ligia Voro

INCESA, hub modern de cercetare la Craiova realizat cu fonduri europene, investiție de 10 mil. euro

Stefana Muresan

Suedezii de la Electrolux, cu fabrică de aragazuri în Satu Mare, se apropie de 1000 de angajați

Stefana Muresan

Turcii se întorc pe Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Patronii maramureșeni, avertizați despre spălarea banilor

Nora Dumitrescu

Aradul va fi gazda expoziției GastroPan 2019

Ligia Voro

Topul investitorilor in real estate, 2015-2019

Papuc Irina

Două străzi din Cluj-Napoca, transformate cu 10 mil. euro, bani europeni

Stefana Muresan

iCEE.fest: UPGRADE 100 – start în mai puțin de 24 de ore

Ligia Voro

Robbie Williams concert de excepţie la Cluj

A. I.

Piața de real estate, oportună în orice criză

Ionut Oprea

Leave a Comment