Cluj Fonduri Europene Ultimele stiri

Banii europeni circulă și pentru drumurile județene. Alocarea în Cluj: peste două treimi din fondurile UE obținute prin POR 2014-2020

Mai multe contracte de finanțate europeană au fost semnate de Consiliul Județean Cluj pentru modernizarea și reabilitarea de drumuri județene în lungime de 430 de kilometri, o distanță echivalentă cu cea dintre Cluj-Napoca și București. Suma totală investită în refacerea acestor segmente de infrastructură rutieră este de 627,7 milioane de lei (circa 134 de milioane de euro), din care aportul Uniunii Europene este de 98%, adică 612,5 milioane de lei. Toate lucrările de execuție au fost contractate, iar în anul 2020 ar urma ca ele să fie finalizate, scrie într-o analiză amplă presshub.ro.

„Drumul Apusenilor”

Printre cele mai importante drumuri care vor fi realizate în următorii ani este porțiunea clujeană din „Drumul Apusenilor”, lungă de 25 de kilometri, care pornește de la limita cu județul Bihor și coboară pe lângă Barajul Floroiu, până la Valea Drăganului, unde se intersectează cu Drumul Național 1.

Acest tronson este continuarea părții bihorene a rutei turistice, lungă de 56 de kilometri. La final, „Drumul Apusenilor” va traversa Carpații Occidentali, pe ruta Valea Drăganului – Beiuș, unind trei zone turistice importante din această parte a țării: Valea Drăganului cu barajul Floroiu – Valea Iadului (Bihor) și Stâna de Vale (Bihor). Pentru segmentul clujean al drumului, suma alocată este de 159,8 milioane de lei. Licitația internațională a fost lansată în octombrie 2018 pentru segmentul clujean.

„Drumul Bistriței”

Un al doilea mare proiect de infrastructură rutieră la nivel județean este „Drumul Bistriței”, care va traversa județul Cluj de la est la vest, pe ruta Așchileu-Țaga. Această rută a fost împărțită în două proiecte de finanțare. Primul vizează reabilitarea și modernizarea șoselei DJ 109, de la limita cu județul Sălaj, lângă Așchileu Mic, și până la Răscruci, unde se intersectează cu DN1C. Al doilea vizează reabilitarea și modernizarea a trei segmente de drum din Câmpia Transilvaniei: Bonțida – Căianu Vamă, Căianu Mic – Sucutard și Țaga – limita cu județul Bistrița-Năsăud. Finanțarea pentru primul proiect este de 75,8 milioane de lei, iar pentru cel de-al doilea, de 130 de milioane de lei.

Tronsonul clujean din Drumul Bistriței este „cel mai mare proiect de reabilitare a unui traseu de drumuri județene, cu fonduri europene, gestionat vreodată de Consiliul Județean”, declara președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, în aprilie anul trecut, când a început procedura de licitație pentru DJ 109.

Cele trei proiecte majore însumează aproape 100 de kilometri de șosea, care va fi modernizată prin realizarea de straturi de fundație din balast și piatră spartă, amenajarea de acostamente, așternerea asfaltului, realizarea de rigole și șanțuri, construirea de poduri și podețe, montarea de parapete metalice etc.

Pentru toate trei, contractele de finanțare au fost semnate în decembrie 2017, iar lucrările sunt în curs de execuție, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, Valentin Jucan. El a precizat că termenul de finalizare a lucrărilor, pentru toate drumurile județene cu finanțare europeană, este anul 2020.

Alte nouă trasee județene importante

Separat de „Drumul Apusenilor” și „Drumul Bistriței”, Consiliul Județean Cluj a mai câștigat nouă proiecte de reabilitare și modernizare a unor drumuri județene, împărțite în nouă trasee județene. Aceste lucrări erau deja începute, urmând ca din fondurile europene să fie folosite la continuarea și finalizarea lucrărilor.

Proiectele în cauză vizează modernizarea și reabilitarea a nu mai puțin de 20 de sectoare de drumuri județene, în lungime totală de 331 de km. Contractele de finanțare au fost semnate, toate, la sfârșitul lunii octombrie 2018. Printre cele mai importante segmente de drum care vor fi refăcute prin aceste proiecte este Luna de Sus – Băișoara – Buru – limita cu județul Alba, lung de 42 km, care va face legătura între Cluj-Napoca / Autostrada Transilvania și zona turistică Rimetea, din județul Alba.

Altă rută importantă este Viișoara (Câmpia Turzii) – Mociu, pe o distanță de 40 km, care se continuă cu o parte din Drumul Bistriței (Căianu Mic – Țaga), astfel că, la finalul ambelor lucrări, se va putea traversa toată Câmpia Transilvaniei de la nord la sud, pe drumuri modernizate.

Gilău-Mărișel este un alt tronson important, lung de 44,6 km, care leagă zona de munte a județului cu Autostrada Transilvania și Cluj-Napoca.

De asemenea, Chinteni – Vultureni – Recea Cristur – Dealu Jurcii (38,3 km), care se intersectează cu Viile Dejului – Bobâlna – limită cu județul Sălaj (22,8 km) va asigura un drum alternativ de legătură între Cluj-Napoca și Dej, paralel cu DN 1C.

Finanțarea totală pentru cele nouă proiecte de trasee județene este de 261,8 milioane de lei, adică aproximativ 56 de milioane de euro. Cele mai mari proiecte vizează traseul 3, cu axa principală Viișoara – Mociu, în valoare de 61,7 milioane de lei, traseul 1, cu axa principală Luna de Sus – Buru, în valoare de 52,4 milioane de lei și traseu 2, cu axa principală Chinteni – Dealul Jurcii, în valoare de 46,1 milioane de lei.

Drumurile județene, „grosul” finanțărilor

Sumele contractate pentru reabilitarea drumurilor județene înseamnă peste două treimi din finanțările europene obținute de Consiliul Județean (CJ) Cluj până în acest moment din POR 2014-2020, respectiv 627,7 milioane de lei, dintr-un total de 896 de milioane de lei. „Consiliul Județean Cluj a depus proiecte pentru obținerea de fonduri europene în cadrul tuturor programelor europene disponibile la acest moment. Vă pot spune că nu a existat o intenție anume de a pune accent special pe un domeniu, Consiliul alegând să solicite fonduri europene pe toate domeniile. Am considerat că este important să aplicăm peste tot, bineînțeles, în contextul în care Consiliul este eligibil”, a explicat purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, Valentin Jucan.

Pentru o imagine de ansamblu, la suma de 896 de milioane de lei atrasă de CJ Cluj din acest exercițiu financiar se adaugă și finanțarea de 199,6 milioane de lei pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, sumă transferată din exercițiul financiar 2007-2013, din cauza tergiversării proiectului.

Related posts

Apulum Alba Iulia, producție la turație maximă

Stefana Muresan

UMFST din Târgu Mureș – într-o nouă clasificare mondială de prestigiu

Ligia Voro

Recrutarea intră pe fast forward în era rețelelor sociale

Stefana Muresan

Platformă virtuală pentru bisericile din lemn din Maramureș

Nora Dumitrescu

Afacerile Dorna Medical, activă în Bistrița-Năsăud și Suceava, au urcat la aproape 4,5 milioane euro

Stefana Muresan

Andreea Mija – director general: “Expert Cleaning crește semnificativ în fiecare an și de aceea investim în capacitatea noastră operațională”

redactia

ADR Vest va negocia direct cu Comisia Europeană distribuția a un miliard de euro

Robert Bloancă

ANAF nu percepe penalități și dobânzi de întârziere pe perioada stării de urgență

Traian Dan

Amadeus și Visa CyberSource își unesc forțele pentru a combate fraudele în industria de călătorii

Ligia Voro

Proiecte în valoare de jumătate de miliard de euro, contractate prin Regio-POR 2014-2020, în Regiunea Vest

Stefana Muresan

8 noi puncte fixe de control valabilitate rovinietă

Ligia Voro

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

redactia

Grupul Iulius și-a deschis mall-urile din Cluj și Timișoara

Nora Dumitrescu

Mâine se lansează Consiliul Național pentru Transformare Digitală: va avea șapte priorități

Ion Surdu

Nouă destinație de city break de pe Aeroportul Internațional Cluj

Stefana Muresan

SPV se digitalizează prin două proiecte de 9 milioane de euro cu finanțare UE

Traian Dan

Bayer CropScience – Management integrat al tuturor agenţilor de dăunare

Ligia Voro

Wizz își va deschide baza de la Timișoara în 29 mai

Nora Dumitrescu

Profi a ajuns la 200 de Magazine Agent administrate de foști șefi de magazin

Traian Dan

În martie, la Oradea sosesc primele tramvaie construite la Astra Arad

Traian Dan

Agenția Nord-Vest a semnat contracte europene de 23 de milioane

Nora Dumitrescu

Office, Rezidențial, Retail, Industrial&Logistic – perspectivă 360 grade, la Real Estate & Construction Forum

Ionut Oprea

Regina Maria și Regele Ferdinand pe bancnota de 100 de lei

redactia

Veste bună pentru cei doi producători auto-încă un lot din drumul expres, adjudecat

Ligia Voro

Leave a Comment