Real Estate

Piața terenurilor s-a dublat în 2018

 

  • Suprafața tranzacționată în 2018 depășește 140 ha, dublu față de 2017;
  • Pe segmentul spațiilor de birouri, dezvoltatori ca Globalworth, Portland Trust și Forte Partners au achiziționat loturi de teren cu o valoare estimată de 23,7 milioane euro;
  • Pentru terenuri destinate unor dezvoltări rezidențiale, companii ca Opus Land sau One United Properties au plătit circa 20,4 milioane euro;
  • Una dintre cele mai importante tranzacții din 2018 rămâne achiziția a 42 ha, situate în județul Hunedoara, de către Bosch Group.

 

CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, a analizat evoluția pieței locale de terenuri, în 2018. Suprafața totală tranzacționată în 2018  destinată proiectelor de spații de birouri, spații comerciale, rezidențiale sau industriale este de aproximativ 140 ha. Segmentul spațiilor de birouri a fost dominat de companii ca Globalworth, Portland Trust și Forte Partners, care au achiziționat loturi de teren cu o valoare totală estimată la 23,7 milioane euro și o suprafață cumulată de 32.000 m². Investitori importanți cum sunt Opus Land și One United Properties au cumpărat circa 116.000 m², destinați construcțiilor rezidențiale, a căror valoare se plasează la aproximativ 20,4 milioane euro. Proiectele de spații comerciale, cele mixte, precum și dezvoltările industriale și logistice s-au înmulțit la rândul lor în 2018, constituind motivul a numeroase achiziții de terenuri. Cele mai multe tranzacții cu terenuri au avut loc în București.

 

Printre cele mai importante tranzacții care au marcat piața terenurilor în 2018, se află achiziția de către Mitiska REIM, a terenului fostei fabrici Helitube din Colentina, care ocupă o suprafață de 89.500 m² și unde va fi început un proiect de spații comerciale. Dezvoltatori de spații logistice și industriale cum sunt P3 și WDP au cumpărat în 2018 loturi de teren care totalizează 600.000 m² și în perioada următoare se așteaptă demararea mai multor construcții pe acest segment. O direcție din ce în ce mai puternică este apariția proiectelor imobiliare de tip “mixed use”, în care se îmbină două sau mai multe componente, de exemplu spațiile de birouri cu spațiile comerciale și cele rezidențiale. Astfel, nume recunoscute pe piață, ca Globalworth, AFI Europe, Speedwell, One United Properties și-au îndreptat atenția către acest gen de dezvoltări și au investit în achiziția a 154.000 m², pe care vor fi ridicate proiecte mixte. Din această suprafață, 53.000 m² sunt incluși în tranzacția prin care a fost vândut terenul fostei fabrici Ventilatorul din București, intermediată de CBRE.

 

La nivel național, cele mai multe cereri din 2018 au venit din partea marilor retaileri, care și-au redobândit încrederea în potențialul de dezvoltare al orașelor regionale. Astfel, jucători precum Mitiska REIM, Prime Kapital, Catinvest și-au securizat proiecte prin achiziția de terenuri în Baia Mare, Iași și Craiova. Una dintre cele mai mari tranzacții care au avut loc în România, în 2018, este vânzarea unui teren de 42 hectare situat în Simeria, județul Hunedoara, către BSH Electrocasnice Manufacturing SRL, filiala română a concernului german BSH Hausgeräte GmbH. Compania germană va construi aici o fabrică de mașini de spălat, prima unitate de acest tip deținută de producătorul german în România, iar tranzacția a fost asistată de CBRE.

 

Atât în București, cât și în centrele regionale, interesul investitorilor pentru terenuri aparținând fostelor fabrici se menține ridicat. Însă tendința pentru următorii ani este de apariție a tot mai multor proiecte mici, de tip boutique, care îmbină componentele de birouri, rezidențial și hotel. Criteriile după care este valorizat un teren țin în continuare de tipul de proiect care va fi construit și de amplasare, care trebuie să asigure accesul facil la mijloacele de transport în comun, în special la metrou. Alte aspecte importante sunt apropierea de restaurante, centre comerciale sau parcuri. Bucureștiul are un potențial mare de dezvoltare în viitor, având loturi de teren care pot fi folosite pentru proiecte mari. Singurele dezavantaje în zona capitalei sunt timpii mai lungi necesari obținerii autorizațiilor, care pot influența prețul final al unui teren.

 

Prețurile terenurilor construibile s-au situat, în general, la un nivel constant în 2018. În București și în cele mai mari orașe regionale, cum sunt Cluj-Napoca, Timișoara și Iași s-au observat ușoare creșteri, de circa 10%, în zonele cele mai solicitate.

 

“În 2019, toți indicatorii analizați arată că prețurile vor rămâne constante. Pe piața de birouri, creșterile vor fi temperate de presiunea indusă de noile reglementări fiscale și de majorarea salariilor. Pe segmentul rezidențial, vânzările nu mai au același ritm, iar acest lucru va ține și costurile terenurilor la un nivel similar cu cel din ultima perioadă. Pe viitor, tendința de temperare a prețurilor ar putea fi întreruptă de punerea în vânzare a unor terenuri foarte bine amplasate, care dispun și de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce le-ar crește valoarea”, a declarat Andrei Brînzea, Head of Land Development al CBRE Romania.

 

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), Fortune 500 și S&P 500 cu sediul central în Los Angeles este cea mai mare companie de servicii comerciale și investiții în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2017. Compania are peste 80.000 de angajați (fără a include afiliații), răspunde nevoilor dezvoltatorilor imobiliari și deservește proprietari și chiriași prin intermediul celor peste 450 de birouri (excluzând filialele) din întreaga lume. În România, CBRE oferă o gamă extinsă de servicii integrate, inclusiv administrare și coordonare de tranzacții și management de proiecte, servicii de Design and Build, managementul proprietății, administrarea investițiilor, evaluare, închiriere de proprietăți, consultanță strategică, vânzări de proprietăți, servicii ipotecare și servicii de dezvoltare. Mai multe informatii la www.cbre.ro.

Related posts

Munich Airport as concessionaire for Sofia Airport

Ionut Oprea

Family Market, noul format lansat de IULIUS, în Bucium și Miroslava

Transilvania Business

Braşov: Horaţiu Ţepeş (Bilka Steel) vrea să cumpere fosta platformă Rulmentul

Stefana Muresan

The 1st quarterly CEE Digital Services Matchmaking Summit

Ionut Oprea

Andrei Ianculescu recrutat pentru coordonarea departamentului de Project Management

Ligia Voro

S IMMO AG planning office development in Budapest

Ionut Oprea

Austriecii de la Austrotherm – a treia fabrică de polistiren din România, la Arad

Stefana Muresan

Cluj-Napoca poate sa fie orasul ideal intre Bucuresti si Budapesta

Transilvania Business

S IMMO AG: First quarter brings strong operating result, but write-downs

Ionut Oprea

Microsoft announces plans to establish its first cloud region in Austria to accelerate local innovation and growth

Ionut Oprea

COS România asigură peste 30% din vânzările de mobilier Steelcase în CEE

Ligia Voro

There is One for all

Ionut Oprea

Cine administrează Mendeleev Office 5

Ion Surdu

Who will represent Romania at Expo Real 2017?

Ionut Oprea

Piața de spații industriale din România ar putea simți efecte semnificative în urma unui Brexit dur

Papuc Irina

Principalele economii ale românilor se duc spre cumpărarea unei case

Traian Dan

ELCO lansează o nouă gamă de cazane industriale adaptată noilor cerințe din piața locală de construcții

Ionut Oprea

SIF Moldova devine EVERGENT Investments

Ion Surdu

Filosofia Romur SA: “Toată lumea se simte bine şi respectată în construcţia în care locuieşte”

Ligia Voro

Unveiling of Chapman Taylor’s masterplan for 80-hectare World Horticultural EXPO in Łódź, Poland

Ionut Oprea

Piața de birouri din Capitală dă ușoare semne de revenire: vânzare de 1,5 milioane de EURO în nordul Capitalei 

Papuc Irina

Provocări și soluții în implementarea proiectelor de investiții – eveniment online

Ion Surdu

Alexandra Stoica: “Conceptul de work & living este în vogă la Cluj”

Stefana Muresan

Cities of Tomorrow #8 – New waves of urban migration acum online -1 Septembrie 2020

Papuc Irina

Leave a Comment