Transilvania Business
Cluj Energie

Sediul CJ Cluj, prima clădire publică verde din România

Sediul Consiliului Judeţean Cluj se pregăteşte să devină prima clădire publică “verde” din România, prietenoasă cu mediul şi cu un consum de energie extrem de redus, aproape de zero.

În acest scop, forul administrativ clujean a lansat concursului de soluţii pentru proiectul “Noul Consiliu Judeţean Cluj – Extinderea şi modernizarea clădirii sediului Consiliului Judeţean Cluj”, proiect ce urmăreşte certificarea conform standardelor BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) privind clădirile verzi, atât a clădirii existente a Consiliului Judeţean cât şi a extinderii acesteia. Principalul obiectiv al concursului îl reprezintă noul corp de clădire ce urmează a fi edificat şi conectarea acestuia la sediul actual şi la spaţiul public.

“Ceea ce ne propunem prin intermediul acestui proiect este să asigurăm un plus de eficienţă activităţii administrative, în special în relaţia cu cetăţenii. De altfel, o atenţie aparte va fi acordată exact acestui aspect, spaţiilor destinate relaţiilor directe cu publicul. Am gândit această investiţie în ton cu ultimele tendinţe în domeniu, motiv pentru care am decis transformarea sediului Consiliului Judeţean într-o clădire verde, cu un consum de energie infim, redus aproape la zero”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, concursul de arhitectură, al cărui premiu I constă în atribuirea contractului de proiectare cu o valoare estimată de 970.000 de lei, fără TVA, urmăreşte identificarea celor mai bune soluţii pentru extinderea şi modernizarea Consiliului Judeţean Cluj. Astfel, câştigătorul va contracta serviciile de proiectare pentru construirea noului corp de clădire, conectarea cu cel existent, intervenţiile pe sediul actual al Consiliului Judeţean, amenajările exterioare şi sistematizarea verticală pentru întreaga parcelă.

În esenţă, proiectul îşi propune aducerea sub aceeaşi cupolă, respectiv reunirea în acelaşi sediu, a tuturor direcţiilor din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, în vederea eficientizării activităţii acestora. Urmând direcţiile impuse de normele de certificare ca şi clădire verde, imobilul va fi prevăzut cu sisteme inteligente de gestionare a utilităţilor precum şi de stimulare a mobilităţii alternative prin încurajarea mersului cu bicicleta şi prin prevederea unor staţii de încărcare pentru autovehicule electrice. Totodată, urmează a se realiza un spaţiu accesibil pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii, de vedere sau auz, asigurându-se accesul tuturor în zona publică, în spaţiile de lucru şi în spaţiile exterioare.

Clădirea va respecta standardul de clădire cu consum de energie aproape zero, însemnând că va avea un consum maxim de energie primară din surse convenţionale (combustibili fosili) de 69 kWh/mp/an şi un nivel maxim al emisiilor de CO2 de 19 kg/mp/an. De asemenea, pentru reducerea consumului de energie vor fi implementate soluţii pasive, precum sisteme de umbrire pentru evitarea supraîncălzirii, ventilare naturală pentru a reduce consumul energetic necesar răcirii, bun iluminat natural pentru reducerea consumului de energie din iluminatul artificial, masă termică pentru reţinerea şi înmagazinarea energiei, etc.

Termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte este 13 mai 2019, câştigătorul concursului de soluţii urmând a fi anunţat în data de 20 mai 2019.

Comentarii

Comentarii

Related posts

Austriecii de la XXXLutz – la Timișoara, Cluj și București

Stefana Muresan

Conferințele Transilvania Open 4 Business debutează astăzi

Ligia Voro

Au fost finalizate lucrarile de asfaltare pe drumul judetean 151C Tritenii de Jos – limita cu judetul Mures

Stefana Muresan

Comentarii

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More