Agricultura Mureș

2018, cel mai bun an pentru agricultura mureșeană din ultimii 10 ani

În ciuda secetei și pestei porcine care a afectat întreaga țară, județul Mureș a fost în mare măsură protejat de aceste probleme, iar 2018 reprezintă, în opinia directorului Direcției pentru Agricultură Mureș, Ioan Rus, cel mai bun an din ultimii 10 ani din punct de vedere al realizărilor și valorii producției obținute din sectorul agricol, atât în cel vegetal, cât și cel zootehnic. 

 

Care sunt principalele realizări în domeniul agricol din 2018?

În sectorul vegetal, principala cultură a fost reprezentată de porumb care ocupă cca 33% din suprafața arabilă, adică 74.231 ha, cu o producție medie de 8.600, cea mai bună producție din istoria județului Mureș, având o creștere de peste 27% față de anul bun anterior. Mai avem câteva culturi cu producții bune, la floarea-soarelui cu peste 7.800 ha, la cultura de rapiță cu 5.600 ha și soia cu 3.071 ha.

Deși cultura sfeclei de zahăr a fost parțial afectată de factorii naturali nefavorabili, de acea secetă din perioada iulie-august, precum și de boli și dăunători, totuși am avut o producție de peste 46.000 de tone la sfecla de zahăr, o producție bună, ușor mai slabă decât în perioada 2015-2016, cu producții mai bune.

La pomicultură, producțiile bune obținute la cultura mărului au compensat anii trecuți mai slabi, iar interesul pentru culturile oleaginoase și cele tehnice, floarea soarelui și, inclusiv, sfecla de zahăr a crescut.

Meritul unui an atât de bun se datorează aproape integral fermierilor care au investit în tehnologie, în perfecționarea și dotarea cu utilaje și mașini agricole performante, competitive cu ale oricărui fermier de la nivel european. Sigur că nu putem neglija atât aportul ministerului pentru acordarea la timp a subvențiilor din ultimii doi ani, cât și factorul natural.

 

Cu siguranță au fost fermieri care s-au remarcat în 2018. Cine sunt ei?

La cultura porumb boabe, avem o cultură de peste 11.000 ha la SC Kodagro SRL din Târnăveni care are o producție de porumb de 11.700 kg STAS pe hectar, pe SC Agrobahnea, din Bahnea, la cultura soiei, 4.512 kg, iar tot la soia – SC Cultilis din Târnăveni, cu peste 4.000 kg. Avem, de asemenea, Ceragrim, cu peste 6.800 kg de grâu la hectar. Fermierii din județul Mureș pot concura cu orice fermier din orice țară europeană.

Merită apoi menționate produsele tradiționale. Județul Mureș are un produs cu numele de origine protejată, înregistrat în Registrul Comisiei Europene, telemeaua de Ibănești cu saramură de Orșova, fiind vorba de compania SC Mirdatod SRL, recunoscută peste graniță. I-am sprijinit prin arhivele naționale întrucât în prima etapă erau contestați de greci care spuneau că telemeaua este un produs specific lor. Avem și produse naționale înregistrate în Registrul Național, pâinea de casă cu cartofi din Boiu, rețete consacrate – cașcaval Rucăr și cașcaval Dalia, Sanlacta cu sana de 3,6% grăsime și lapte bătut 2% grăsime și SC Carnicom SRL cu salam Torpedo și crenvurști cu carne de vită. Mirdatod are și primele produse montane înregistrate la nivel național, e vorba de cașcavalul, smântâna și urda de Ibănești.

 

Care este situația la nivel zootehnic în județul Mureș?

La ultima raportare din 30 noiembrie, avem un total de vaci cu lapte de 46.600 și 6.050 juninci. Deși numărul de fermieri mici, care creșteau 2-5 vaci cu lapte s-a redus semnificativ, per total pe județ efectivul nu s-a diminuat, el fiind preluat de la persoanele fizice la asociații, la ferme private. Am observat că aproape toți fermierii sunt dotați cu aparate de muls electric și încearcă să conducă afacerea în familie, nu se mai pot baza pe mâna de lucru contractată, chiar și una bine plătită, fapt observat și de AJOFM.

Datorită măsurilor luate, pesta porcină ne-a ocolit, însă în continuare trebuie monitorizată, chiar și iarna, pentru că virusul rezistă și la temperaturi scăzute.

 

Aveți anumite preconizări pentru anul 2019?

Pe 2019, prima dată ne gândim la fermieri și la culturile agricole. Din toamnă avem circa 28.900 ha de grâu însămânțat, 80% în condiții chiar foarte bune, precipitațiile și, mai ales, zăpada care au venit în ultima vreme contribuind cu siguranță la protecția acestor culturi. Avem pe suprafețe de 4-5.000 de ha orzul de toamnă, iar în programul de primăvară, ponderea o să o ocupe porumbul-boabe, circa 75.000 ha. Sperăm ca și cultura de rapiță însămânțată în toamna lui 2018 să se ridice undeva la 6.000 ha, să nu apară evenimente nedorite peste iarnă, deoarece la temperaturi de minus 20-25 de grade poate fi afectată.

Suntem alături de fermieri și, fiind în pragul sărbătorilor, le dorim liniște și sărbători fericite, deși în zootehnie, problemele chiar atunci apar, în preajma sărbătorilor, când trebuie să fii mai atent.

 

A consemnat Elena POLEARUȘ

Related posts

MS | Noul Hyundai Tucson, primele impresii

Plantația de afine din Sic face înghețată pe loc

Nora Dumitrescu

Sucuri probiotice din resturi alimentare, create de cercetătorii de la USAMV

Stefana Muresan

Liviu Cojoc. Diplomatul

Ligia Voro

UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș, într-un top al celor mai sustenabile universități din lume

Ligia Voro

Sprijin cuplat pentru sfecla de zahăr

Stefana Muresan

Specialiștii AgroTransilvania Cluster ajută fermierii în accesarea banilor europeni

Doi comisari europeni şi un ministru, în dialog cu cetățenii la Cluj

redactia

Un universitar clujean vrea să îi facă antreprenori pe tinerii din Sălaj

Nora Dumitrescu

Va începe reevaluarea studiului de fezabilitate pentru Tîrgu Mureş – Târgu Neamţ

redactia

MT: Trei coridoare, inclusiv secţiunea Târgu Mureş – Târgu Neamţ, vor face legătura Moldova – Transilvania – Europa Centrală

Stefana Muresan

Tirrena, Astaldi şi Strabag, constructorii care au avansat cel mai mult în ultima lună

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Syngenta continuă să inoveze  

Ligia Voro

Schimbări la legea pomiculturii

Transilvania Business

Alte investiţii în aparatură medicală performantă la SCJU Târgu Mureş

Ligia Voro

MS | Energia interesului național

ARCPA, la Guvern: „România trebuie să își păstreze calitatea de jucător relevant pe piața globală a comerțului cu cereale”

Papuc Irina

Regulament pentru acordarea stimulentelor salariale pe criterii de performanță, la SCJU Târgu Mureș

Stefana Muresan

Simon Maurer vorbește în premieră despre proiectul Maurer Residence din Târgu-Mureș

redactia

Fermierii care au cultivat hibrizi de porumb marca Pioneer® au câștigat cele mai importante premii la concursul Corn Yield Contest organizat de NCGA

redactia

Elite în business. Județul Mureș. Gedeon Richter România. Tradiție și inovație

Transilvania Business

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: “Implică-te! Părerea ta contează! Comisia Europeană lansează consultarea publică privind politica de promovare a produselor agroalimentare!”

Ligia Voro

Ajutor pentru depozitarea cărnii de porc

Transilvania Business

Estimare cuantum ANT bovine

Transilvania Business

Leave a Comment