Forumul Internaţional de Agricultură RALF, eveniment organizat de de agenţia de comunicare BORO PR & Communication, și-a derulat cea de a treia ediție la Radisson Blu Hotel din București.
La cea de-a treia ediție a Forumului Internațional al Marilor Fermieri – RALF au onorat cu prezența peste 200 de fermieri români, cu peste 1.000 de hectare fiecare, din toate regiunile țării care au aflat despre modelele de business și proiectele de succes din agricultura românească și internațională.
„Ceea ce ne bucură și ne încântă la ediția 2018 este entuziasmul cu care fermierii vin la acest forum, atât fermieri din țară cât și din străinătate, și dorința lor de a schimba experiențe și de a vedea lucruri noi. Întâlnirea cu ceilalți fermieri îi bucură, aceste întâlniri provoacă discuții, dialog. Sunt poate abordări diferite asupra unor probleme comune, însă ce este foarte important este să vadă lucrurile în context. Asta își propune RALF, să prezinte ceea ce este bun în agricultura românească într-un context internațional. De fapt, discutăm despre un amplu schimb de experiență pe care încercăm să-l ducem cât mai sus”, a punctat Bogdan Romaniuc, Managing Partner BORO PR & Communication.
Noi concepte lansate la RALF 2018
RALF 2018 a adus în premieră două noi concepte, ”X Group Meetings” pentru agricultură și „Seara marilor fermieri”.
„Am lansat conceptul „X Group Meetings” pentru agricultură sau, mai pe românește, Întâlnirea celor 10 fermieri reprezentativi pentru agricultura românească. X Group Meetings va fi aplicat tuturor domeniilor importante pe care le abordăm, educație, sănătate, ospitalitate, mari proiecte de dezvoltare. Intenția noastră este de a reuni pentru toate aceste domenii un grup consultativ alcătuit din profesioniști care au oferit prin activitatea lor un exemplu de excelență, un grup la nivelul căruia se dezvoltă tehnologii, un grup la nivelul căruia sunt testate strategii, un grup la nivelul căruia se obțin cele mai bune rezultate. Grupul celor 10 a fost lansat cu primii patru fermieri, Dimitrie Muscă, Lucian Buzdugan, Nicolae Sitaru și Gelu Scutaru, urmând ca următorii șase fermieri să fie anunțați pe parcursul anului viitor. Grupul complet de 10 va avea prima întâlnire cu ocazia unui nou eveniment pe care îl anunțăm în premieră la RALF 2018, se numește „Seara Marilor Fermieri”, care va avea loc în luna noiembrie a anului viitor, la Palatul CEC”, a precizat Bogdan Romaniuc.
Corteva Agriscience, hibrizi zonați pentru fiecare fermă
Cea mai mare companie de agricultură din lume, Corteva Agriscience a fost reprezentată și la RALF. Ce înseamnă astăzi Corteva Agriscience ne-a explicat Maria Cîrjă, Marketing Manager Corteva Agriscience România și Republica Moldova.
„În luna august a anului trecut s-a anunțat o mare unire aș putea spune, trei mari coloși americani și-au pus forțele și s-au unit. Este vorba de Dow AgroSciences, DuPont și Pioneer, care au devenit în cursul anului trecut o singură companie, iar secțiunea pentru agricultură poartă azi numele de Corteva Agriscience. În acest moment este cea mai mare companie de agricultură din lume. Oficial, în România, lansarea companiei va fi pe data de 17 ianuarie 2019. De unde vine numele de Corteva? Aș putea spune că este un nume sfânt, vine de la cor, care înseamnă inimă, mai exact inima pământului, și de la un cuvânt foarte vechi din limba ebraică, teva, care înseamnă natură. Pot să vă spun că nu se va schimba nimic, sămânța Pioneer va rămâne cu același brand Pioneer, iar produsele de protecția plantelor DuPont și Dow Agroscience vor fi reetichetate începând cu sezonul 2020. Din unirea celor două companii rezultă o ofertă mai largă și un flux de producție robust, în domenii precum germoplasmă, ameliorarea biotehnologică și protecția culturilor, competență tehnică, integrare și inovare. În acest moment, Corteva investește în fiecare zi un milion de dolari în cercetare. Angajamentul Corteva pentru agricultură este satisfacerea nevoilor cultivatorilor, ne adaptăm produsele și serviciile pentru a veni în întâmpinarea fiecărei culturi, fiecărei parcele și a fiecărui hectar. Aceasta este dorința noastră, să avem hibrizi zonați pentru fiecare fermă dacă se poate. Inovăm continuu, pentru a-i ajuta pe cultivatori să facă față cererii de alimente. Nu avem altă soluție decât prin inovare, să obținem mai mult pe hectar. Nu în ultimul rând, capacitatea de a oferi soluții integrate care ne permit acum să satisfacem nevoile cultivatorilor, asigurând în același timp creșterea productivității și rentabilității, atât pentru clienți cât și pentru Compania Corteva Agriscience”, a explicat Maria Cîrjă, Marketing Manager Corteva Agriscience România și Republica Moldova.
Soluții Petkus pentru procesarea și depozitarea cerealelor
Petkus reprezintă una dintre cele mai importante companii din domeniul procesării și depozitării cerealelor. Adrian Badea, Director Național Vânzări Petkus, le-a prezentat fermierilor prezenți la RALF detalii despre activitatea companiei.
„Petkus are o istorie foarte îndelungată, este prima companie din domeniu, înființată în urmă cu aproape 170 de ani. Filozofia noastră este să producem tehnologii inovative și soluții ingenioase în beneficiul clienților noștri. Este o companie de familie, deși a supraviețuit imperiilor, celor două războaie mondiale, unei naționalizări, ea fiind localizată în fosta Germanie de Est. A revenit la familia care a înființat-o,și în continuare se dezvoltă vertiginos. Obiectul de activitate sunt soluțiile de stocare pentru cereale, echipamente pentru transferul acestora în interiorul liniilor de procesare, linii complete pentru procesarea semințelor, mori, selectoare optice, uscătoare. Toată producția Petkus este localizată în Germania, iar echipa Petkus Români este capabilă să ofere fermierilor din România soluții la cheie pentru toate tipurile de proiecte care au legătură cu cereale”, a punctat Adrian Badea, Director Național Vânzări Petkus.
Conceptul de fermă digitală
Ervin Miklós, Manager LGT Proiect, distribuitor exclusiv AgroVIR, a adus în atenția fermierilor un nou tip de fermă, una a viitorului.
„Succesul vine din control. Știm acest sentiment când ne iese ceva bine. Succesul celui mai mare fotbalist român venea tocmai din acest control, din faptul că Hagi controla mingea. Cât timp avea controlul asupra balonului, meciul era câștigat. Asta este importanța controlului, să poată să ofere garanția succesului. Fermierul român asta dorește, să fie unul de succes, de aceea este foarte important ca în acest mediu schimbător să aibă lucrurile sub control. Controlul nu trebuie să fie punctual, nu doar un anumit segment din fermă trebuie controlat, controlul trebuie să fie încrucișat. Într-o fermă, fermierul trebuie să fie atent la tot ce înseamnă parcelele, stocurile, contractele de arendă, utilaje și toate acele lucruri care sunt în afara ariei principale de a face producție. Fermierul român nu are o singură minge, ca în cazul lui Hagi, are cel puțin opt mingi, cu care trebuie să jongleze și să controleze tot ce înseamnă informațiile produse în aceste domenii dintr-o fermă modernă. Ferma viitorului înseamnă o fermă controlată. O fermă controlată înseamnă informații care vin din câmp, care sunt corelate cu informații care vin din utilaje, și toate acestea sunt coordonate într-un birou, astfel fermierul devine beneficiar de informații și control în urma căruia poate să ia deciziile cele mai bune pe baza informațiilor care apar. Considerăm noi că soluția este o integrare a tuturor componentelor dintr-o fermă, tot ce înseamnă agricultură de precizie, zona de contabilitate, APIA, ANAF și toate aceste lucruri administrative care sunt foarte importante în viața unei ferme. Propunerea noastră este să ne testați. Cât timp avem control pe informații, cât timp știm ce se întâmplă în fermă, nu avem cum să pierdem meciul. Indiferent de ce se întâmplă în mediul extern, putem să intervenim pe loc, putem să luăm anumite decizii care să ajute să rămânem profitabili și să rămânem fermieri de succes”, a arătat Ervin Miklós, Manager LGT Proiect, distribuitor exclusiv AgroVIR.
Fermieri de succes
Printre cei prezenți în cadrul forumului RALF 2018 s-a numărat și Valentin Mărginean, unul din fermierii de succes ai județului Mureș, administrator al Klaus Agrar SRL din Adămuș, fermă care gestionează circa 1.200 de hectare de teren din Valea Târnavei Mici, la limita județelor Mureș și Alba, în localitățile Adămuș, Dâmbău, Mica și Bahnea.
„Este destul de importantă prezența noastră la un astfel de eveniment, întâlnirea cu alți fermieri din diferite regiuni ale Europei, cu experiența lor de fermă, care sunt mult mai mari și mai bine organizate. E important să putem și noi împărtăși din experiența lor. Noi, fermierii români, suntem în alt context, dar putem prelua idei de la cei din afară, la fel cum și ei la rândul lor pot prelua anumite idei de la noi, deoarece și în România există ferme de succes care se ridică la nivelul celor din afară. Este o experiență și pentru fermierii din afară venirea lor în România. În ce privește activitatea noastră, putem spune că a fost un an bun. Avem un pic de probleme cu răsărirea la rapiță și la grîu, dar sperăm ca în cel mai scurt timp să se rezolve această problemă și să recuperăm, vegetația să pornească bine în primăvară, să nu plecăm chiar cu un deficit atât de mare în primăvara anului 2019. Ca în fiecare an, avem o gamă de culturi destul de echilibrată, porumb, grâu, rapiță, floarea soarelui și soia”, a declarat Valentin Mărginean.
Oaspeții RALF 2018
Printre speakerii ediției RALF 2018 s-au mai numărat George Mușat (Director Proiect Ameliorare Porumb KWS Semințe), Chris Baylis (Fermierul Anului în Marea Britanie), Rainer Morgenstern (Director Comercial Executiv Europa, Same Deutz-Fahr Group, Germania), Margus Muld (Fermierul Anului în Estonia), Zdenék Částka (Agrospol Cehia), Harm Kalfsbeek (administrator Europefarming, Ungaria), Luis-Carlos Alonso, (Syngenta, Spania), Alexander Shyrokih (Director General Lubimovka, Ucraina), Maira Dzelkalēja (Project Manager Vilciņi-1, Letonia), Lars Stadman (Sales Manager Europe Agrifac Machinery B.V., Olanda), Dirk Peters (Director General, Agro-Farm GMBH Nauen, Germania), Pascal Cassecuelle (Senior Bayer Representative & CropScience Division Head Country Group Romania, Bulgaria, Moldova), Khrystyna Horstka (Export Manager, Gelios-1, Ucraina), Liset Ivașcu (Director Proiect, CEC Bank), Nicole Winkelmann (Manager General, Agrargenossenschaft ”Höhe”, Germania), Nataliya Cherep (Svarog West Group Corporation, Ucraina) și prof. József Adamczyk (Director, Hodowla Roslin Smolice, Polonia).
de Alin ZAHARIE