Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Contribuția tehnologiei la dezvoltarea agriculturii ecologice din România

Asociaţia Bioagricultorilor din România BIOTERRA a organizat, la sfârșitul anului trecut, cea de-a XVII-a Conferinţă naţională cu tema – Contribuția tehnologiei la dezvoltarea agriculturii ecologice din România. Evenimentul s-a desfăşurat în Aula „Mihai Şerban” a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca şi a adunat peste 170 de participanţi.

 

Lucrările au fost moderate de Prof. univ. dr. ing. Ioan Rotar (USAMV Cluj-Napoca) şi au debutat prin constituirea Prezidiului, din care au făcut parte importante personalităţi din lumea ştiinţifică agricolă şi din administraţie: Conf. univ. dr. ing. Sorin Muntean – Prorector, și Prof. univ. dr. ing. Ioan Rotar – USAMV Cluj-Napoca, dr. ing. Miklós Nagy – Preşedintele Asociaţiei Bioagricultorilor din România BIOTERRA, dr. ing. Ion Toncea – membru A.S.A.S. ”Gheorghe Ionescu-Sisești” și președinte, prof. univ. dr. ing. Ilarie Ivan – consilier personal al ministrului Petre Daea, dr. Gábor Solti – Preşedintele Federaţiei pentru Agricultura Ecologică a Bazinului Dunărean (Ungaria), dr. ing. Emma Máthé – producător ecologic din județul Harghita.

S-a păstrat un moment de reculegere în memoria domnului Gherman Nicolae – membru fondator și membru al Consiliului Director al Asociaţiei BIOTERRA, care s-a stins din viaţă în luna martie 2018.

Au fost rostite Cuvinte de salut din partea reprezentanţilor ASAS, USAMV Cluj-Napoca, MADR şi a unor asociaţii de bioagricultori din Ungaria, Slovacia, Polonia şi Republica Moldova. Un punct aparte l-a reprezentat momentul în care domnul Gábor Solti a adus pe masa prezidiului 17 sticle de vin ecologic din Ungaria, explicând participanților că a făcut o promisiune la prima conferință a Asociației Bioterra, desfășurată în anul 1999, și anume aceea de a veni la toate edițiile și de a aduce o sticlă de vin în plus la fiecare participare. A fost, așadar, a 17-a prezență a domnului Solti Gábor la Cluj-Napoca, acompaniată de tot atâtea sticle de vin.

La rândul său, Asociaţia BIOTERRA şi-a manifestat recunoştinţa pentru sprijinul primit de-a lungul timpului în derularea activităţilor sale, oferind Diplome de Excelenţă unor personalităţi, organizaţii de fermieri și entități private din România şi de peste hotare care au militat activ în ultimii ani pentru promovarea ideilor ecologiste și dezvoltarea sectorului ecologic.

Şi această ediţie a Conferinţei a beneficiat de prezentări pe marginea tematicii anunţate, prezentări susţinute de specialişti din domeniul agriculturii ecologice recunoscuţi în ţara noastră, dar și străini, şi anume:

– dr. ing. Ion Toncea, cercetător – Institutul Naţional de de Cercetare-Dezvoltare pentru Agricultură (INCDA) Fundulea: “Cercetări de agricultură ecologică la INCDA Fundulea”;

– prof. univ. dr. Costin Lianu – director USH Pro Business Center, București: ”Aplicarea tehnologiilor avansate în agricultura ecologică prin ecosisteme inovative la nivel regional”;

– dr. ing. Roszik Péter – BIOKONTROLL Ungaria: „Importanţa input-urilor în agricultura ecologică”;

– Prof. univ. dr. ing. Vasile Stoleru – Prorectorul USAMV Iaşi: „Influenţa unor fertilizanţi asupra producţiei şi calităţilor nutritive la diferite culturi de legume”;

– ing. Niculina-Silvia Hicea – MADR/Direcția pentru Agricultură Județeană Cluj: „Contribuția tehnologiei la dezvoltarea agriculturii ecologice din România”;

– Ioana Drăgan – Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest: „Bune practici europene în sectorul ecologic: Plan de acțiune Regiunea Nord-Vest 2018-2023”;

– Bogdan-Vasile Rusu, Director executiv – Prezentarea GAL SOMEŞ-NADAŞ;

– Joaquin Gonzales, SC DAYMSA SRL: „Biostimulatorii – un avantaj pentru agricultura ecologică”

– dr. ing. Burnichi Floarea – secretar științific, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău: „Tehnologii pe bază de microorganisme în legumicultura bio”;

– dr. ing. Ovidiu Secu – Director general SC SIRIO ORGANIC SRL: „Fertilizanții bio – alternativa la tratamentele chimice”.

Cele zece prezentări au suscitat un mare interes în rândul participanţilor. Aceștia au adresat numeroase întrebări şi au făcut o serie de comentarii pe marginea materialelor prezentate, mai ales a acelora cu conținut de natură tehnologică.

În ultima parte a Conferinţei, microfonul a aparţinut pentru aproximativ două ore tuturor celor care au dorit să ia cuvântul şi să expună în plen din experienţa, ideile şi propunerile lor, sau să adreseze anumite mesaje celorlalţi participanţi. Au vorbit printre alții: prof. univ. dr. Ion Bozgă – Universitatea București/Filiala Slatina, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților în perioada 2000-2004, ing. Aurel Petruş – fermier din judeţul Călăraşi, dr. ing. Gheorghe Ionescu – cercetător din Turda, dr. ing. Ion Toncea  –  Preşedintele FNAE și membru ASAS, dr. ing. Senic Iurie – președintele unei organizații de fermieri din Republica Moldova, prof. univ. dr. Maxim Aurel – USAMV Cluj-Napoca, ing. Daniel Enea – furnizor de input-uri, Tatár Ernö – fermier din Țara Oașului etc.

Fermierii care au vorbit s-au plâns de relaţia proastă cu A.P.I.A. şi de preţurile foarte mici pe care le obţin pentru produsele lor. În ceea ce privește faptul că România este singura țară din Uniunea Europeană în care se cere existența Certificatelor de tranzacție pentru produsele ecologice, un document emis de organismele de inspecție și certificare, părerile operatorilor au fost împărțite: o parte dintre aceștia le consideră o barieră birocratică, în timp ce alții sunt de părere că acestea reprezintă un instrument util în stabilirea trasabilității produselor.

Tototdată, reprezentanții operatorilor au subliniat că este necesară crearea unei organizații care să se ocupe mai intens de găsirea de noi piețe, dar și de valorificarea produselor ecologice pe piața internă. Domnul prof. univ. dr. Costin Lianu a spus că este necesar să se acorde o atenție sporită organizației interprofesionale din România care activează pe lângă MADR – denumită INTER BIO, despre care a menționat că are rolul de a exercita un lobby la nivelul factorilor de decizie din țara noastră care creează politici pentru sectorul agricol.

Cu ocazia Conferinţei a fost organizată şi o expoziţie de produse ecologice. Şi-au prezentat produsele următorii expozanţi: Biocentrum din Slovacia (vin și fructe deshidratate), SC Mik A Impex SRL Gherla (dulcețuri din fructe de pădure), SC Bio Carpathia SRL Braşov (produse lactate), SC Remete Lekvar SRL din Remetea Oașului, județul Satu Mare (siropuri și conserve de legume-fructe), Szasz Ilyes – Melinda Miere Carpatică din Corund, județul Harghita (miere și produse apicole), SC Dried&Fresh Fruits SRL din localitatea Jac, județul Sălaj (fructe deshidratate, miez de nucă, ciuperci, etc.), SC Agrosel SRL Câmpia Turzii (semințe), SC Sirio Organic SRL (fertilizanți și produse de protecția plantelor).

Așteptat cu nerăbdare de participanți, la finalul întâlnirii a luat cuvântul dr. ing. Miklós Nagy – Preşedintele Asociației BIOTERRA. Acesta a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea conferinței, dar mai ales celor care au sprijinit financiar acest eveniment, respectiv celor peste 30 de sponsori.

În cuvântul său, președintele a menționat că apreciază efortul constant al fermierilor care practică agricultura ecologică de a rezista pe piaţă în ciuda tuturor neajunsurilor şi a încheiat alocuţiunea sa într-un ton optimist, încurajându-i pe participanţi să depăşească momentele grele și să se focuseze pe satisfacțiile pe care cu siguranță le au de pe urma muncii lor, chiar dacă acestea nu sunt neapărat de natură financiară, sau nu se ridică mereu la înălțimea aspirațiilor de moment.

Iar la finalul alocuțiunii i-a invitat pe participanți la următoarea Conferință a Asociației BIOTERRA, care va fi ediția de majorat, adică cea de-a XVIII-a din istoria asociației, și care va fi organizată în luna octombrie 2019.

 

de ing. Silvia-Niculina HICEA – membru Asociația BIOTERRA

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

RALF 2018, soluții cu și pentru marii fermieri

Articolul următor

Azomureș a lansat oficial 3 tipuri noi de îngrășământ complex, de tip NP și NPK, parte din strategia de dezvoltare a companiei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share