Agricultura Industrie

Azomureș a lansat oficial 3 tipuri noi de îngrășământ complex, de tip NP și NPK, parte din strategia de dezvoltare a companiei

Provocările care stau în fața sectorului agricol sunt cele de a răspunde cerințelor crescânde de hrană ale omenirii și, în același timp, să asigure creșterea eficienței economice a fermelor agricole, concomitent cu prezervarea mediului înconjurător. Este unul dintre motivele pentru care cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, Azomureș Tîrgu Mureș, a realizat în ultimii ani progrese notabile în ceea ce privește dezvoltarea de produse noi, adaptate actualelor condiții climatologice, dar și cerințelor fermierilor români.

Azomureș susține dezvoltarea sustenabilă a fermelor agricole și folosirea rațională a îngrășămintelor, fiind conștienți de provocările pentru anii care urmează și de necesitatea fermierilor de a obține mai mult, având la dispoziție resurse mai puține.

Departamentul intern de Cercetare-Dezvoltare, împreună cu echipa de specialiști agronomi și, în colaborare cu mediul academic a dezvoltat noi produse din gama îngrășămintelor complexe:

 

  • NPK 14:14:14 + Kieserit (4MgO+7SO3)
  • NP 18:18 + Kieserit (5MgO+10SO3)
  • NP 20:20 + Zinc (0,05Zn)

 

În ultimii ani, Azomureş a promovat intens necesitatea asigurării unei fertilizări echilibrate, raţionale, astfel încât plantele să se dezvolte armonios. Consumul de NP şi NPK în România creşte constant, semn că fermierii au înteles necesitatea utilizării unor formule de îngrăşăminte echilibrate care să conţină toate elementele nutritive (N, P, K, Mg, S, dar şi microelemente ca Zn), Azomureş fiind lider incontestabil, cu o cotă de piaţă de peste 40% pe acest segment de produse.

Primele inovaţii aduse pe piaţă au fost sorturile noi de îngrăşăminte complexe cu formule echilibrate şi îmbogăţite, printre care amintim 14:14:14+4MgO+7SO3 și 18:18+5MgO+10SO3, două produse care deja au notorietate în piață, unde S și Mg sunt extrase din Kieserit. Roca de tip Kieserit este un produs 100% natural, care conţine în compoziţie 32% SO3 solubil în apă şi 16% MgO. Gama de fertilizanți obținută pune în valoare rolurile și efectele sulfului și magneziului, îmbunătățirea cantitativă și calitativă a produselor obținute, sporește efectul și valorificarea elementelor esențiale deținute (NP și NPK), manifestă superioritate față de introducerea sulfului din sulfatul de amoniu cu efecte acidifiante pentru soluri. Magneziul este responsabil pentru procesele de fotosinteză. Testele au dovedit faptul că lipsa magneziului poate duce la scăderi de producţie de până la 10-15%, din cauza obstrucţionării fotosintezei.

“Ca să faci o producţie de peste 4 tone pe hectar la rapiţă, ai nevoie de 40 de kilograme de sulf/ha. De când combinatul de la Tîrgu Mureş face reţeta cu NPK 14:14:14+MgO+SO3, e în exclusivitate îngrăşământul pe care îl folosesc la fertilizarea de bază la rapiţă. Formula aceasta de NPK a funcţionat bine în ultimii ani”, a declarat fermierul Radu Jolta, din județul Bihor.

 

Un nou sort cu azot și fosfor

 

Din luna martie a acestui an, Azomureș a început să producă un nou sort cu azot şi fosfor, în cantităţi echilibrate, dar îmbogăţit cu zinc, şi anume NP 20:20+0,05Zn. Este o formulă concepută special pentru cultura porumbului. Planta este mare consumatoare de zinc, mai ales atunci când fermierii cultivă hibrizi performanţi. Zincul este esenţial pentru activarea enzimatică a proceselor de creştere ale porumbului, determinate prioritar de azot şi fosfor. Are o serie de efecte în fotosinteză şi în sinteza clorofilei, în formarea proteinelor şi a cloroplastelor şi se asociază cu azotul, cu fosforul și cu alte elemente în asigurarea integrităţii celulelor plantelor. De asemenea, este implicat în reglarea regimului fosfatic al plantelor şi fosforilarea hidraţilor de carbon. Pentru cultura porumbului, aceste efecte sunt esenţiale fiind o specie cunoscută ca mare consumatoare de zinc, iar consumul de zinc sporeşte la majoritatea hibrizilor performanţi pe măsura fertilizării cu îngrăşăminte complexe de tip NP şi NPK.

Produsul a fost deja testat în mai multe loturi amplasate în diferite regiuni ale ţării, rezultatele fiind semnificative, atât din punct de vedere cantitativ, dar şi economic. Sporurile de producţie înregistrate sunt peste 1 tonă/ha.

“Cred că NP 20:20 cu Zinc va avea viitor. Având în vedere că anul acesta s-a dovedit eficient, voi cultiva o suprafaţă suficient de importantă cu acest complex. Zincul este un element de care porumbul are nevoie pentru dezvoltare, pentru înrădăcinare, pentru dezvoltarea ştiuletului şi îl dădeam sub formă de fertilizant foliar în vegetaţie. Acum e bine că există un fertilizant solid cu zinc, cum e sortul de la Azomureş, pentru că se poate aplica încă de la fertilizarea de bază şi nu mai venim cu o trecere în vegetaţie. Îl aplicăm şi lângă sămânţă”, a susținut Gheorghe Cozma, fermier din  judeţul Iaşi.

 

UAN – fertilizant lichid cu azot

 

În portofoliul de produse Azomureş se regăseşte sortimentul fertilizant lichid cu azot, sub denumire comercială UAN, care este o soluţie echilibrată din azotat de amoniu şi uree. Având în vedere că UAN-ul are avantaje multiple în comparaţie cu îngrăşămintele solide cu azot, Azomureş va susține și promova utilizarea acestuia. Vorbim de o distribuţie mai uniformă, aplicare şi manipulare mai uşoară, absorbţie mai rapidă de către plante, fiind cea mai eficientă cale de a asigura necesarul de azot pentru culturile vegetale. Este un fertilizant utilizat cu succes în întreaga lume, dar aici în România, în ciuda avantajelor produsului, mulţi încă îl privesc cu reticenţă din cauza limitărilor logistice. Deși există niște costuri logistice inițiale, acestea vor fi repede amortizate prin sporul de producție obținut.

“Mulţi fermieri privesc cu reticenţă ideea de a folosi un îngrăşământ lichid. Eu cred că e doar frica de necunoscut. Dacă făceam o tehnologie cu uree şi azotat de moniu ajungeam, la grâu, la o medie de producţie de cel mult 5 tone/ha. Nu ajungeam la 6,2 tone/ha, în medie, ca acum. Pe unele sole obţinem şi 8,1 tone/ha. Faptul că folosim îngrăşământ lichid ne permite un spor de producţie. Se distribuie mai uniform şi se absoarbe mai bine de plante”, a subliniat Antonio Mucci, fermier din judeţul Teleorman.

Specialiştii din Azomureş lucrează în continuare la crearea de noi produse în funcţie de cerinţele fermierilor. Pe viitor, se garantează fermierilor siguranţa că vor avea la dispoziţie un îngrășământ mai calitativ şi mai performant, eficient atât din punct de vedere economic, dar şi agronomic.

 

 

“În anul 2012, grupul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai importanţi traderi de cereale şi inputuri agricole, a preluat practic compania Azomureş şi aş putea spune că a fost un restart pentru Azomureş, pentru că dacă nu era această preluare, cred că nu ne-am fi întâlnit astăzi în acest context şi nu am fi discutat despre lansarea unor noi produse, despre un important jucător în economia, în agricultura românească”, Ovidiu Maior, PR Manager Azomureș Tîrgu Mureș

 

“Vrem să avem aici un viitor în România, alături de fermierii din România, alături de toţi locuitorii României, pentru că putem spune cu mândrie că anul acesta asigurăm hrana plantelor care să asigure necesarul de mâncare pentru peste 50% din România. Avem o cotă de piaţă, în 2018, în jur de 45%. Volumul de marfă este de aproximativ 1,6 milioane de tone, în timp ce necesarul de îngrăşăminte pentru piaţa României estimat este de circa 2,5 milioane de tone pentru cele aproximativ 8 milioane de hectare”, Liviu Bădărău, director naţional de vânzări al Azomureş Tîrgu Mureș

 

Despre Azomureş

 

Cu o istorie de peste 50 de ani, Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte minerale pentru agricultura din România. Este singurul producător de Uree granulată din Sud-Estul Europei şi singurul producător de îngrăşăminte complexe de tip NP şi NPK din România. Construcţia instalaţiilor de pe platforma de la Tîrgu Mureş a început în anul 1962 şi s-a desfăşurat în mai multe etape, ocupând astăzi o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare, în partea de Sud-Vest a oraşului.

În primăvara anului 2012, combinatul Azomureş a fost preluat de grupul Ameropa, integrator de inputuri agricole la nivel mondial. În perioada 2012 – 2016, în vederea creşterii capacităţilor de producţie şi pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător, Ameropa a investit peste 250 milioane de euro în modernizarea instalaţiilor şi a condiţiilor de lucru.

Astăzi, Azomureş este o platformă industrială modernă, având un standard care presupune un loc de muncă sigur, care respectă pe deplin reglementările de mediu şi care asigură în mod constant produse de o foarte bună calitate pentru fermierii din România.

Livrarea îngrăşămintelor către fermierii români se face printr-un sistem de distribuţie stabil şi solid, care acoperă toate regiunile agricole din România şi alături de care, în ultimii ani, Azomureş a contribuit la dezvoltarea agriculturii locale, fiind lider incontestabil pe piaţa agricolă românească.

 

 

Related posts

SÂMBĂTĂ, 5 MAI 2018, ORELE 10.30-16.00: ÎMPREUNIȘUL-MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ, RECONSTITUIT ÎN PARCUL ETNOGRAFIC „ROMULUS VUIA”

Stefana Muresan

Rondo Ganahl a achiziționat 60% din Transilvania Pack & Print

Ligia Voro

Teraplast devine singurul proprietar al producătorului de ţevi Politub

Stefana Muresan

Banca Mondială va ajuta Clujul să își aducă investitori

Nora Dumitrescu

Sălajul și Maramureșul vor noi parcuri industriale. Consulul onorific al Spaniei: ”Avem posibilitatea de a aduce, din Spania, firme cu experiență în domeniu”

redactia

Arad a fost Capitala Vinurilor din România, în cadrul celei de-a III-a ediții Vicii și Delicii

Ligia Voro

Aradul va fi gazda expoziției GastroPan 2019

Ligia Voro

ROVENSA extinde afacerile de biocontrol, prin achiziția Grupului Agrotecnología

Ioan Sandor

Cluj vs. București – Unde e mai bine să faci afaceri

redactia

Record: Prețul cărnii de porc a depășit pragul de 2 euro kilogramul la poarta fermei

Papuc Irina

Exporturi de peste 7 miliarde euro în Regiunea Centru, în primele opt luni din 2018. Topul județelor

redactia

Platforma Romplumb, scoasă la vânzare cu 5,2 milioane euro

Nora Dumitrescu

Piaţa apelor minerale din România valorează un miliard de euro, dar cifra se poate tripla

Papuc Irina

An greu pentru producția de mobilier în Baia Mare

Nora Dumitrescu

Semtest BVN, genetică în condiții de siguranță

Florin Marcel

Producătorul de mase plastice Gimplast, furnizor pentru Electrolux, Kaercher, Kod, Osram sau Ledvance, tinde spre afaceri de 10 mil. euro

Stefana Muresan

Metalurgia zălăuană cere ajutorul statului

Nora Dumitrescu

IRUM din Reghin, vânzări în creştere cu 15% în 2016

Stefana Muresan

AZOMUREȘ repornește producția

Ligia Voro

Guvernul Rusiei invită pe producătorii români să facă export în Rusia

Ligia Voro

Britanicii de la DS Smith au finalizat achiziția EcoPack Ghimbav şi Ecopaper Zărneşti, tranzacție de 208 mil. euro

Stefana Muresan

Belgienii de la Lava Textile se extind în Oradea

Stefana Muresan

FOTO: Fermierii campioni la porumb din județele Arad și Bihor

Ligia Voro

Trei fabrici de peste 100 mil. euro cu același manager de proiect: CBRE

Ligia Voro

Leave a Comment