Investitii

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti: Opt dintre cele mai mari oraşe generează peste jumătate din PIB

Opt dintre cele mai mari oraşe din România generează peste jumătate din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării şi suntem de acord că este mare nevoie de dezvoltarea mai multor astfel de motoare de creştere economică, a afirmat, marţi, în cadrul conferinţei “Cities of Tomorrow”, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt.

“Mă aflu în ţara aceasta de doi ani şi ceva (…) Opt cele mai mari oraşe din ţară generează mai mult de jumătate din PIB-ul naţional. Aceste oraşe sunt motoare ale creşterii economice şi sunt raze de dezvoltare pentru întreaga ţară. Acestea sunt centre culturale importante care atrag turişti, studenţi, investitori şi experţi de profesie. Suntem de acord cu toţii că România are nevoie de mai multe astfel de motoare de creştere, iar întrebarea dificilă este cum să creăm astfel de pool-uri de dezvoltare în mod sustenabil. Nu cred că există o reţetă care să se aplice peste tot în ceea ce priveşte strategiile de dezvoltare urbană. Orice strategie trebuie să cuprindă un melanj corespunzător de abordări de sus în jos şi de jos în sus. Administraţiile locale şi centrale, guvernele trebuie să asigure cadrul care să răspundă cererilor din ce în ce mai mare de servicii publice şi de infrastructură. Călătorind prin ţară a văzut multe companii, în special germane, care deja aplică principiile responsabilităţii corporatiste”, a menţionat oficialul german, citat de Agerpres.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti a subliniat, totodată, că, până în anul 2050, trei sferturi din populaţia lumii va locui în oraşe, echivalentul a circa 7 miliarde de oameni.

“Când ne gândim la oraşele de mâine, nu pot să nu mă gândesc la oraşele de ieri, în care mi-am petrecut o mare parte din viaţa privată şi profesională, în Ghana, la Londra, la Moscova etc. Am trăit şi în alte oraşe în care calitatea vieţii este ridicată, cum ar fi Dusseldorf, oraşul meu natal. Mediul urban trebuie să răspundă peste tot aceloraşi probleme, şi anume cum să asigure dezvoltarea sustenabilă în următorii zeci de ani. Până în 2050, trei sferturi din populaţia lumii va locui în oraşe, circa 7 miliarde de oameni. În următoarele decenii, numărul aşa-numitelor mega-oraşe, cu peste 10 milioane de locuitori, se va dubla, de la 24 câte există la ora actuală. Pe de o parte, e neîndoielnic faptul că urbanizarea a fost elementul-cheie în înregistrarea unui progres, dar şi o scăderea numărului populaţiei care trăieşte în sărăcie. Oraşele acoperă peste 80% din activitatea economică a lumii, a dezvoltării urbanistice şi economice. Asta e bine. Mai puţin bine este faptul că tot urbanizarea este responsabilă pentru una dintre cele mai mari probleme ale omenirii: urbanizarea exacerbează diferenţele economice, cauzează revolte publice şi solicită în mod excesiv mediul înconjurător. Sunteţi de acord cu mine că oraşele româneşti se confruntă cu aceleaşi provocări şi oportunităţi”, a spus Cord Meier-Klodt.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat, marţi, cea de-a şaptea ediţie a conferinţei “Cities of Tomorrow’, un eveniment dedicat importanţei dezvoltării urbane şi regionale.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane din România. Înfiinţată în septembrie 2002, entitatea numără, în prezent, circa 600 de firme membre, fiind cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România.

Related posts

Pe unde vor circula trenul metropolitan și metroul din Cluj

Stefana Muresan

65 de ani de activitate ai IRUM Reghin, aniversaţi prin lansarea primului tractor agricol românesc

redactia

Sibiu: Nicolae Burprich-Damian, cel mai mare dezvoltator din Cartierul Arhitecților (Cisnădie), nou proiect imobiliar

redactia

Finantare REGIO de 20 mil. lei pentru infrastructura turistica din Ocna Sibiului

Stefana Muresan

Synevo, 14 centre de recoltare amplasate în vestul țării

redactia

Swiss Capital, premiat la deschiderea Anului Bursier 2019

redactia

CNI construiește o sală de sport la Târnăveni

Stefana Muresan

Dacia a demarat la uzina de la Mioveni cea mai mare extindere din ultimii 15 ani. Capacitatea anuală va depăși 400.000 de mașini

redactia

Cinematograf cu proiecţii 3D şi planetariu la Zalău, cu finanțare asigurată de CNI

Stefana Muresan

Hunedoara: Omul de afaceri Mihai Miron (Ropharma), investiții într-o fabrică de lapte cu proprietăți terapeutice

Stefana Muresan

Martur măreşte capacitatea de producţie a fabricii din Argeş, investiţie de circa 83 milioane lei

Stefana Muresan

CFR va prezenta proiectul de modernizare a liniei de cale ferată dintre Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, în cinci variante

Stefana Muresan

“Mega-proiect” de 42 mil. euro, fonduri europene, în bazinul hidrografic Mureş

Stefana Muresan

Alianța Vestului din fabricile de mobilier: Linii de producție fără oameni, in și cânepă în loc de lemn

Stefana Muresan

Grupul german Kärcher a realizat aspiratoare de 60 mil. euro la Curtea de Argeş

redactia

Evoluția kilometrilor de autostradă deschiși circulației în ultimii zece ani. Creștere cu peste 200%

redactia

Cluj-Napoca va avea cea mai mare parcare din Transilvania

redactia

Noi echipamente medicale de ultimă generatie pentru două spitale clujene

Stefana Muresan

Compania de transport, distribuţie şi logistică Aquila Ploiesti a cumparat distribuitorul Agrirom din Arad, cu afaceri de 44 milioane euro

redactia

Bazin de înot de 1,3 milioane de euro într-o comună din Transilvania

Nora Dumitrescu

Autoritățile din Blaj vor să înceapă un amplu proces de reamenajare a zonei centrale

Papuc Irina

Primăria Timişoara caută firmă pentru extinderea sistemului de trafic management, pentru 14 milioane de lei

Robert Bloancă

Buget record pentru finanțarea a 14 spitale clujene

Stefana Muresan

Astra Trans Carpatic introduce trenuri cumpărate de la danezi pe ruta Oradea – Arad

redactia

Leave a Comment