Sanatate

România va avea o băncă națională de sânge, plasmă umană și celule stem

Dificultățile majore în asigurarea cantităților de sânge uman pentru transfuzii ”este o problemă rezolvabilă prin amplasarea în teritoriu a unor centre foarte bine organizate și foarte bine plasate, cu o politică mult mai coerentă pe partea transfuzională. Această asociere își va asuma obilgația de a moderniza un minim de zece regionale în vederea creșterii capacității de colectare prin transfuzii sanguine. Prin această colectare, vom asigura cantitățile necesare pentru fabrică, iar fabrica va asigura cantitățile necesare de imunoglobulină umană și derivate din sânge”, a explicat a explicat Adrian Ionel, director general al Companiei Naționale Unifarm intr-un interviu acordat SănătateaTV.ro.

Potrivit lui Adrian Ionel, România este una din puținele țări din Uniunea Europeană care nu are o banca proprie de celule stem. În aceste condiții, pacienții români caută donatori compatibili sau achiziționează celule stem compatibile din bănci publice din afara țării la prețuri exorbitante și fără ca aceste tratamente să fie în totalitatea lor decontate de către statul român.

Ce presupune parteneriatul public-privat?

Adrian Ionel: ”Proporțiile sunt de 75%/25%. 25% statul român prin Compania Națională Unifarm, 75% partenerul extern. Ce va trebui să facă partenerul extern în această asociere este foarte important pentru noi. De ce? În primii ani, până la construcția acestei fabrici, partenerul extern își va lua obligația de a asigura „self suficiency-ul” României pentru aceste produse și derivate din plasmă și sânge. Mai concret, înseamnă că o proporție de 70% din consumul anual al țării va fi asigurată până la construcția fabricii de acest producător din producția lui proprie, la un preț absolut competitiv, la un preț care se situează sub media europeană a prețurilor, mult mai bun decât cel prin care am fost nevoiți să achiziționăm în momentele de criză”.

Asocierea va garanta o reducere a prețului derivatelor din plasmă de minim 15%, iar costul terapiilor cu celule stem se va reduce cu circa 25%, ceea ce înseamnă enorm, a explicat Adrian Ionel, pentru publicația citată.

Related posts

Timișoara: Clădirea Athena, cel mai mare spital privat din vestul țării, cumpărată cu 4 milioane euro

Stefana Muresan

8.617.500 de lei pentru cercetare la Centrul Medical Cardiomed

Stefana Muresan

Reteaua de sanatate Regina Maria și omul de afaceri Horia Ciorcila, parteneriat de 15 milioane euro in Cluj Napoca

Stefana Muresan

Leave a Comment