Industrie Sanatate

APMGR anunță numirea Valentinei Băicuianu în poziția de director executiv

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, anunță numirea Valentinei Băicuianu în poziția de Director Executiv al Asociației, începând din martie 2019.

Valentina Băicuianu are o experiență de peste 20 de ani în Comunicare și Public Affairs, lucrând pentru companii multinaționale din industrii precum, băuturi răcoritoare, tutun și produse farmaceutice.

Valentina este absolventă a Facultății de Drept din București și a unui masterat în Comunicare și Public Affairs la Londra.

Industria noastră oferă un acces sustenabil și de calitate tuturor pacienților la medicamente generice și biosimilare de calitate superioară, toate aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentului din Uniunea Europeană.

Obiectivul numărul unu al APMGR continuă să fie modificarea taxei clawback, total injustă, nesustenabilă și nepredictibilă pentru producătorii de medicamente generice din România. Această taxă a afectat încă de acum 9 ani când a fost implementată activitatea fabricilor de medicamente generice din România, 20 în total, ducând la disponibilizarea personalului care lucra în fabrici, inclusiv impactând coeficientul de multiplicare ce este generat de către o persoană angajată în fabrică, care generează încă alte 3 slujbe în activitățile conexe, toți furnizori români.

Medicamentele accesibile sunt cele mai vulnerabile la această taxă, iar efectul taxei clawback asupra acestora este chiar dispariția lor de pe piață, făcând accesul pacienților la medicamente foarte dificil sau imposibil.

De-a lungul timpului taxa clawback a fluctuat semnificativ, făcând din aceasta cea mai instabilă sarcină fiscală din România. Cu titlu de exemplu, în perioada T3 2015 până în T4 2018, procentul taxei s-a dublat, ajungând la peste 25% din valoarea de decontare.

Deși producătorii români sunt exclusiv orientați către producția de medicamente generice, accesibile pacienților români, tocmai acestea sunt cele mai vulnerabile la această taxă. Mai mult, pentru perioada 2015-2018, creșterea pieței farmaceutice românești a fost determinată de consumul de medicamente originale, deținătorii de autorizații de punere pe piață a medicamentelor generice suportând același procent de clawback, deși nu au contribuit în aceeași măsura la creșterea pieței (i.e. consumului de medicamente).

Introducerea calcului diferențiat al taxei clawback nu ar afecta în niciun fel colectarea veniturilor prevăzute la bugetul de stat, însă ar asigura o distribuție echitabilă a sarcinii fiscale, în acord cu cheltuielile publice decontate pentru medicamente.

Calculul diferențiat al taxei clawback ar putea permite creșterea capacităților de producție actuale și a locurilor de muncă din producție (doar taxele pe salarii plătite la Bugetul de Stat sunt de aproximativ 79.5 mil euro anual). În plus, această măsură ar opri dispariția medicamentelor accesibile de pe piață, în condițiile în care peste 2.000 de astfel de medicamente au dispărut în ultimii ani și au fost înlocuite cu variante mai scumpe.

Comisia Europeană sprijină politicile și măsurile care au ca finalitate optimizarea cheltuielilor de sănătate. Politici precum clawback-ul oferă autorităților un instrument de optimizare a cheltuielilor, în timp ce asigură accesul cetățenilor la servicii medicale. La aceste politici ar trebui să se adauge alte reforme structurale, inclusiv politici care odată implementate livrează rezultate în ceea ce privește accesul cetățenilor la medicamente.

De asemenea, Comisia Europeană mai spune că taxa clawback este o soluție temporară, ce ar trebui însoțită de alte reforme cum ar fi promovarea unui consum moderat de medicamente, consolidarea negocierilor de prețuri ale medicamentelor, creșterea prescrierii medicamentelor generice, reforma sistemului de achiziții publice pentru a crește concurența și a reduce prețurile.

 

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) -www.apmgr.org- este o organizație non-guvernamentală și indepedentă, care își propune să contribuie în mod activ la îmbunătățirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienții români

Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Târgu Mureș și Constanța unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, până la produse oncologice. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă. APMGR este afiliată la Medicines for Europe -www.medicinesforeurope.com- organizația reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Stada, Teva, Zentiva.

Related posts

Pria drones conference & exhibition

Ionut Oprea

Efectul donațiilor de la Sibiu: La Spitalul Județean începe amenajarea centrului de testare pentru noul coronavirus

Ion Surdu

Noul Duster, cel mai vândut SUV din Romania, a atins borna de 500 000 de unități produse la Mioveni

Nicolae Pop

Italienii de la Ditre, încă 150 de angajări la Arad

Stefana Muresan

Milionarul Ștefan Gadola a adus o delegație din Kazahstan la Cluj

Nora Dumitrescu

Pentru clienții companiei, wenglor transformă viziunea industriei inteligente 4.0 în realitate

redactia

Producătorul de panouri termoizolante TeraSteel a înregistrat exporturi de aproape 60% din cifra de afaceri în 2019

Papuc Irina

Cesiro, peste 100 de angajări în fabrica din Sighișoara

Stefana Muresan

Grupul TeraPlast și-a dublat cifra de afaceri

Stefana Muresan

Peste 9 hectare la dispoziția companiilor în Parcul Industrial Tileagd din Bihor

Traian Dan

Sibiu is paving the way for the “jobs of the future”, through a dual education system and a dynamic university environment

Stefana Muresan

Compania Delphi Technologies mută o parte din activitate din Marea Britanie la Iași. ”Sunt costuri mai mici!”

Stefana Muresan

Companiile E.ON din România contribuie cu încă 500.000 de lei la eforturile de combatere a pandemiei COVID-19

Ligia Voro

Elevii care frecventează învățământul dual – cazare și masă asigurate de Primăria Oradea

Stefana Muresan

Investiție japoneză la Arad

Stefana Muresan

S-a născut copilul cu numărul 100 în Maternitatea Spitalului REGINA MARIA Cluj

Nicolae Pop

Un nou contract de finanțare pentru Spitalul Județean de Urgență Brașov: se vor achiziționa peste 150 de echipamente medicale

Papuc Irina

Bihorenii, mobilizați de Fundația Comunitară Oradea în campania „Solidaritate Bihor Covid-19”

Traian Dan

Grupul Teraplast Bistriţa finalizează anul cu afaceri de peste 800 milioane lei, dublu faţă de 2017

redactia

Două spitale au aplicat pentru finanțarea europeană a dotărilor împotriva Covid-19. Alte 23 de proiecte, în așteptare

Papuc Irina

Sibiul – capitala mondială a modei, Feeric Fashion Week revine

Ligia Voro

Companiile Aramis Invest, Taparo (Maramureș) şi fabrica Ecolor din Cluj – cei mai mari exportatori de mobilă

Stefana Muresan

Start ONG oferă finanțare rapidă de 66.000 de euro în lupta cu COVID-19

Traian Dan

Prima Conferință Națională de Nutriție Sportivă, la Tîrgu Mureș

Transilvania Business

Leave a Comment