Industrie Sanatate

APMGR anunță numirea Valentinei Băicuianu în poziția de director executiv

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, anunță numirea Valentinei Băicuianu în poziția de Director Executiv al Asociației, începând din martie 2019.

Valentina Băicuianu are o experiență de peste 20 de ani în Comunicare și Public Affairs, lucrând pentru companii multinaționale din industrii precum, băuturi răcoritoare, tutun și produse farmaceutice.

Valentina este absolventă a Facultății de Drept din București și a unui masterat în Comunicare și Public Affairs la Londra.

Industria noastră oferă un acces sustenabil și de calitate tuturor pacienților la medicamente generice și biosimilare de calitate superioară, toate aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentului din Uniunea Europeană.

Obiectivul numărul unu al APMGR continuă să fie modificarea taxei clawback, total injustă, nesustenabilă și nepredictibilă pentru producătorii de medicamente generice din România. Această taxă a afectat încă de acum 9 ani când a fost implementată activitatea fabricilor de medicamente generice din România, 20 în total, ducând la disponibilizarea personalului care lucra în fabrici, inclusiv impactând coeficientul de multiplicare ce este generat de către o persoană angajată în fabrică, care generează încă alte 3 slujbe în activitățile conexe, toți furnizori români.

Medicamentele accesibile sunt cele mai vulnerabile la această taxă, iar efectul taxei clawback asupra acestora este chiar dispariția lor de pe piață, făcând accesul pacienților la medicamente foarte dificil sau imposibil.

De-a lungul timpului taxa clawback a fluctuat semnificativ, făcând din aceasta cea mai instabilă sarcină fiscală din România. Cu titlu de exemplu, în perioada T3 2015 până în T4 2018, procentul taxei s-a dublat, ajungând la peste 25% din valoarea de decontare.

Deși producătorii români sunt exclusiv orientați către producția de medicamente generice, accesibile pacienților români, tocmai acestea sunt cele mai vulnerabile la această taxă. Mai mult, pentru perioada 2015-2018, creșterea pieței farmaceutice românești a fost determinată de consumul de medicamente originale, deținătorii de autorizații de punere pe piață a medicamentelor generice suportând același procent de clawback, deși nu au contribuit în aceeași măsura la creșterea pieței (i.e. consumului de medicamente).

Introducerea calcului diferențiat al taxei clawback nu ar afecta în niciun fel colectarea veniturilor prevăzute la bugetul de stat, însă ar asigura o distribuție echitabilă a sarcinii fiscale, în acord cu cheltuielile publice decontate pentru medicamente.

Calculul diferențiat al taxei clawback ar putea permite creșterea capacităților de producție actuale și a locurilor de muncă din producție (doar taxele pe salarii plătite la Bugetul de Stat sunt de aproximativ 79.5 mil euro anual). În plus, această măsură ar opri dispariția medicamentelor accesibile de pe piață, în condițiile în care peste 2.000 de astfel de medicamente au dispărut în ultimii ani și au fost înlocuite cu variante mai scumpe.

Comisia Europeană sprijină politicile și măsurile care au ca finalitate optimizarea cheltuielilor de sănătate. Politici precum clawback-ul oferă autorităților un instrument de optimizare a cheltuielilor, în timp ce asigură accesul cetățenilor la servicii medicale. La aceste politici ar trebui să se adauge alte reforme structurale, inclusiv politici care odată implementate livrează rezultate în ceea ce privește accesul cetățenilor la medicamente.

De asemenea, Comisia Europeană mai spune că taxa clawback este o soluție temporară, ce ar trebui însoțită de alte reforme cum ar fi promovarea unui consum moderat de medicamente, consolidarea negocierilor de prețuri ale medicamentelor, creșterea prescrierii medicamentelor generice, reforma sistemului de achiziții publice pentru a crește concurența și a reduce prețurile.

 

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) -www.apmgr.org- este o organizație non-guvernamentală și indepedentă, care își propune să contribuie în mod activ la îmbunătățirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienții români

Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Târgu Mureș și Constanța unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, până la produse oncologice. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă. APMGR este afiliată la Medicines for Europe -www.medicinesforeurope.com- organizația reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Stada, Teva, Zentiva.

Related posts

Piaţa apelor minerale din România valorează un miliard de euro, dar cifra se poate tripla

Papuc Irina

Certificatele de urgenţă nu mai sunt necesare pentru obţinerea şomajului tehnic

Traian Dan

AAGES Târgu Mureș, profit semestrial aproape dublu

Stefana Muresan

Deschidere oficială VINVEST 2019

Stefana Muresan

Holcim a contribuit la dotarea școlilor din zona Aleșd cu 110.000 euro

Traian Dan

Institutul Cantacuzino va participa, la invitația Organizației Mondiale a Sănătății, la controlul extern de calitate al testelor efectuate pentru identificarea SARS-CoV-2

Papuc Irina

Donație de 40.000 dolari din partea Rotary Club pentru Spitalul de Urgență Satu Mare

Stefana Muresan

Investiția Bosch ar putea crea 2.500 locuri de muncă în Simeria

Stefana Muresan

Fabrică cu 200 de salariaţi din Bihor, furnizor pentru Marks & Spencer

Stefana Muresan

Parcare supraetajată lângă Spitalul Judeţean Oradea

Traian Dan

Carbochim, nou Consiliu de Administraţie prin metoda votului cumulativ

Stefana Muresan

Uzina mecanică și șasiuri Dacia a produs 2 milioane de motoare TCE

Ligia Voro

Elite în business. Județul Mureș. Dürkopp Adler România – calitate, de 23 de ani

Transilvania Business

Elicoptere din Djibouti, recondiţionate la IAR Ghimbav. Contract de 5 mil. euro

redactia

FOTO: FORD România reia producția etapizat, cu măsuri de protecție

Ligia Voro

Controlat de electronică: Continental a lansat primul vehicul fără șofer cu 50 de ani în urmă

redactia

Startup-ul medical Oncochain, în căutarea unei finanțări de 200.000 Euro pe SeedBlink

Papuc Irina

EximBank finanțează Grupul Arsat de la Arad cu 11 milioane de euro

Papuc Irina

Problema rezidențiatului. Sorina Pintea: Președintele ar fi putut rezolva

Papuc Irina

Premieră: Pacienți cu ocluzie coronariană totală cronică, salvați prin două intervenții complexe la Spitalul Monza-Ares Cluj Napoca

Stefana Muresan

Fabrica Eaton Electric și-a reluat parțial producția

Nora Dumitrescu

Stomatologia, tranziție de la cabinete individuale la centre medicale

Stefana Muresan

Centrul medical Sanovil din Bistriţa, afaceri de peste 6 mil. euro în 2018

redactia

PRIA Oncology

Ionut Oprea

Leave a Comment