Cluj Eveniment Slider

Ce competențe sunt necesare astăzi pe piața muncii?

 

Adaptarea și dezvoltarea de noi competențe necesare pe piața muncii este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa astăzi, conform raportului realizat de Comisia Europeană cu privire la noile abilități în 2018.

Peste 77 milioane de persoane din Europa cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, aproximativ 1 treime din populația Europei, au foarte puține calificări pentru a putea lucra în piața muncii la standardele căutate astăzi. Studiile furnizate tot la nivel european arată că persoanele care își dezvoltă calificări medii au șanse cu 40% mai mari să își găsească un loc de muncă.

Piața muncii la nivel european și international resimte însă și altă provocare. Pe lângă calificări, persoanele, cu preponderență tineri, nu reușesc să își identifice pasiunea care duce ulterior la creșterea motivației și a retenției la locul de muncă.

Cum dezvolți competențe noi în rândul tinerilor?

În România, programul FUTURE – Construiește cu pasiune, ediția TenarisSilcotub a fost lansat oficial la începutul lunii martie pentru a răspunde unei nevoi puternice în rândul studenților care sunt în căutarea unui loc de muncă – a angajatorilor care doresc să atragă noi talente precum și a profesorilor universitari care au nevoie de noi metode de predare.

Dezvoltarea de noi competențe se realizează prin integrarea celor 3 piloni esențiali: student – angajator – profesor, iar programul FUTURE este singurul care realizează această integrare prin educație experiențială.  „Ne întâlnim timp de 5 luni săptămânal cu studenții pentru a dezvolta competențe precum adaptabilitate, găsirea de soluții, identificarea punctelor forte sau gândirea creative care îi ajută la locul de muncă. La întâlniri însă, participă și profesorii din mediul universitar, precum și angajatori care vin cu noi perspective.” declară Mădălina Hodorog, fondatorul programul FUTURE – Construiește cu pasiune.

Peste 50 de studenți, cadre didactice și angajatori ai companiei TenarisSilcotub au început oficial întâlnirile ce se desfășoară la Cluj-Napoca pe o perioadă de 5 luni. Adițional, se realizează întâlniri cu angajatorii și profesorii, precum și sesiuni de training dedicate pentru profesorii care vor să învețe noi metode de predare.

În mediul academic, profesorii pot integra metode noi de predare în cursurile și seminariile din cadrul facultăților pentru a pregăti studenții nu doar pentru competențele lor hard, dar și pentru cele legate de lucrul în echipă, delegare, rapiditate sau creativitate.”, adaugă Călin Crețu, trainer în cadrul programului.

Importanța perspectivelor multiple

Noile competențe necesită o abordare diversă care să integreze tânărul – angajatorul – profesorul pentru ca fiecare să înțeleagă nevoile din câmpul muncii și noile tendințe.

„Facem parte dintr-un context în continuă schimbare unde competențe precum adaptabilitatea și capacitatea de a vedea partea pozitivă sau oportunitatea într-un mediu ambiguu sunt piatra de temelie pentru successul professional și totodată pentru mulțumirea proprie.

Atitudinea este în controlul nostru direct și este foarte importantă în completarea aptitudinilor pe care le dobândim spre exemplu în școală pentuu a avea o abordare completă asupra integrării în viața personală – profesională.” declară Laura Mihai, Talent Attraction & Development Manager, TenarisSilcotub.

 

Construiește cu pasiune

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune se desfășoară pe o perioadă de 5 luni la Cluj-Napoca și include sesiuni de training săptămânale cu studenții înscriși în program, activități în cadrul companiei TenarisSilcotub, precum și întâlniri de lucru cu profesorii și angajații companiei.

TenarisSilcotub, lider în furnizarea de produse tubulare și servicii pentru industria energetică mondială precum și pentru alte aplicații industriale, susține dezvoltarea de noi competențe printr-o educație altfel. Compania investește continuu în programe de educație pentru proprii angajați și pentru comunitate, iar din 2015, în urma unei investiții de 15 milioane de dolari – dispune de TenarisUniversity, un spațiu cu dotări de ultimă generație dedicat dezvoltării profesionale și personale continue.

Mădălina Hodorog și Călin Crețu sunt trainerii care vor susține activitățile din cadrul programului FUTURE. De 7 ani, ei dezvoltă programe pentru tineri prin educație experiențială, iar împreună predau în calitate de cadre didactice auxiliare în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Mai multe detalii legate de program găsiți pe: www.madalinahodorog.ro/future

Related posts

Ex-directorul general al SNGN Romgaz SA Mediaș, Virgil Metea. Raport de mandat.

Ligia Voro

DENT ESTET Sibiu la 6 luni de activitate: medicii gestionează tot mai multe cazuri de implantologie și estetică dentară cu nivel de complexitate ridicat

Stefana Muresan

NEPI Rockcastle aduce în Tîrgu Mureș un mall de Centenar

Ligia Voro

Pe Feleac va apărea un ansamblu de case înșiruite

Nora Dumitrescu

Arhitecții cer sprijin pentru a întocmi o listă a celor mai apreciați colegi ai lor din ultimii 100 ani

Stefana Muresan

Compania Autonom Rent a Car pune la dispoziţia ONG-urilor maşini gratuite

Traian Dan

Clujul își revitalizează un parc cu 10 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Excelența e premiată la Cluj-Napoca și în 2018! „Premiile de Excelență”, ediție aniversară

redactia

Infrastructura care va conecta Clujul se face în pași de melc

Nora Dumitrescu

Consiliul Județean Cluj plătește 2,4 milioane de euro pentru clădirea viitorului spital monobloc

redactia

Armata de robotei, Toyota Hybrid, trotineta electrica si cel mai puternic laptop de gaming din lume, la Bucharest Technology Week

Stefana Muresan

Zboruri suplimentare pe ruta Cluj-Napoca-Istanbul-Cluj-Napoca de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Stefana Muresan

Vrei sa afli cum sa iti protejezi business-ul?

Topul angajatorilor privaţi din Mureş

Ligia Voro

Universitatea „Petru Maior”, partener pe piaţa regională a cunoaşterii

Stefana Muresan

Universitatea Babeș-Bolyai, reprezentanţă în Japonia

Stefana Muresan

Electrocenter Due a finalizat lucrările la depozitul Ursus Breweries

Nora Dumitrescu

CEO Conference – Shaping the future

Ionut Oprea

Actul de punere în aplicare al Codului Vamal al Uniunii a fost adoptat

Transilvania Business

Avansează şantierul pe 16 km din Autostrada Transilvania

redactia

Cities of Tomorrow #6: reconversie & revitalizare, structura mese rotunde

Ionut Oprea

The Wine Book of Romania – Volumul II

Ligia Voro

Producătorul britanic pentru industria aerospațială Teconnex, importantă investiție în județul Cluj

Stefana Muresan

Centura Dejului, scoasă la licitaţie. Contract de 22 milioane de euro

redactia

Leave a Comment