Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Industria ospitalității propune soluții la criza forței de muncă din turism

Criza forței de muncă reprezintă în momentul de față cea mai mare provocare pentru industria ospitalității.

FIHR propune 3 soluții la criza forței de muncă:

 • Evenimentul național „Ziua Porților Deschise în Industria Ospitalitatii”
 • ARLIHT – Asociația Liceelor Hoteliere și de Turism
 • Susținerea învățământului dual în turism

 

„Ne-am întâlnit cu reprezentanții presei în repetate rânduri în ultimii ani care ne-au auzit plângându-ne de faptul că nu mai avem cu cine lucra în unitățile noastre, că oprim din dezvoltare proiecte noi de hoteluri și restaurante, sau că întârziem cu deschiderea lor, deoarece nu găsim forța de muncă dorită nici din punct de vedere numeric, nici calitativ. În ultima perioadă din ce în ce mai des se discută de soluția salvatoare adusă de importul de forță de muncă din țările non UE. Nu dorim să tragem încă un semnal de alarmă, am făcut-o deja de prea multe ori și din păcate rezultatul nu s-a văzut. De data aceasta dorim să lansăm anumite acțiuni concrete care să aducă soluții la această criza” a declarat Călin ILE – Președinte FIHR  

 

Ziua porților deschise în industria ospitalității 

În perioada 12 – 13 aprilie FIHR organizează un eveniment național în zeci de orașe și hoteluri, prin care unitățile hoteliere din întreaga țară vor primi cca 4000 de elevi (între 14-19 ani) și studenți, cărora le vor arăta ce înseamnă un job în industria ospitalității. Este o acțiune prin care industria ospitalității va reuși să atragă mulți tineri să treacă dincolo de ușile unui hotel, să vadă ce este într-o bucătărie, într-o recepție de hotel, să vadă cum se organizează un eveniment la noi în industrie, într-un cuvânt să le arate cât de «cool » este să lucrezi în această industrie.  Aproximativ 100 de hoteluri din 30 de orașe își vor deschide porțile, fiind un eveniment la nivel național organizat de FIHR cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism și a Institutului Francez din România.

 

„De ce credem noi în această acțiune? Pentru că putem să-i invităm pe elevi și studenți la noi acasă. Este cea mai bună deschidere posibilă, transparența și înseamnă asumarea a ceea ce oferim. Și mai ales că e frumos la noi acasă și adolescenții și tinerii vor fi încântați. E în tradiția romanului că atunci când îi inviți la tine acasă să le arăți ce e mai frumos și mai bun. Pentru că putem să o facem la nivel mare, la nivel național. Pentru că putem să facem întâlniri directe cu colegii noștri care intră în contact direct cu oaspeții sau cu cei din back-office, nu vorbim doar directorii cei poate uneori prea elitiști” a declarat Călin ILE – Președinte FIHR.

 

 

ARLIHT – Asociația Liceelor Hoteliere și de Turism 

 

In cadrul proiectului bilateral Rencontres franco-roumaines du tourisme a fost constituită o rețea pilot de 17 licee de turism și alimentație publică. În anul 2017, aceste licee s-au organizat într-o asociație – Asociatia Liceelor Hoteliere si de Turism din România. ARLIHT a fost sprijinită să dezvolte relații de parteneriat cu asociația franceză a liceelor de turism (AFLITH). Scopul acțiunilor ARLIHT este implicarea în proiecte educative și de susținere a dezvoltării liceelor de turism, de formare a elevilor și susținerea cadrelor didactice din liceele de turism.

În cadrul proiectului Rencontres franco-roumaines du tourisme au fost organizate, în perioada 2016-2018, de către IFR, MEN-CNDIPT și FIHR 9 ediții ale Întâlnirilor franco-române pentru turism la București, Sibiu, Oradea, Iași, Constanța, Buzău, Brașov etc. Întâlniri de tip Forum regional care au favorizat întâlnirea reprezentanților sistemului de învățământ, operatorilor economici din industria ospitalității și autorităților locale.

În perioada 27-28 mai FIHR în parteneriat cu Institutul Francez din Romania, MEN și ARLIHT vor organiza la Sibiu Forumul Rencontres franco-roumaines du tourisme. Evenimentul se înscrie si în calendarul 2019 al acțiunilor proiectului bilateral “Rencontres franco-roumaines du tourisme” /  Intalnirile franco-romane pentru tursim – derulat din 2016 – de catre Institutul Francez din România – Ambasada Frantei în România, Ministerul Educatiei Nationale si FIHR.

Acest proiect a fost inițiat de Institutul Francez din Romania – Polul “cooperare educativa” si dezvoltat de către Atașatul de cooperare educativa – Michel MONSAURET si coordonat  (2016-2019) de Corina STANILA, consilier pentru proiecte bilaterale – Institutul Francez din Romania.

Forumul de la Sibiu este o acțiune susținută de “Saison France-Romanie 2019” / “Sezonul Romania – Franța 2019 și face parte dintr-o serie de 10 evenimente derulate în ultimii doi ani. Au avut loc schimburi de experiența cu licee din Franța, exista deja licee înfrățite prin care se transfera « savoir faire «  (sau know how ) și bune practici.

 

Susținerea învățământului dual în turism

 

Sunt câteva orașe unde învățământul dual pentru turism funcționează deja. Colaborarea între hoteluri și școli este din ce în ce mai bună. La Oradea este un hotel membru FIHR care se ocupă de practica a 67 de elevi, în Craiova alt hotel primește 40 de copii.

Săptămâna trecută la Colegiul Economic Viilor a fost un eveniment în care un bucătar francez cu stele Michelin care a gătit cu elevii.

La Colegiul Tehnic Mihai Bravu, FIHR va susține din toamnă 4 clase pentru turism în învățământ dual pentru specializările bucătar, ospătar și lucrător hotelier, la care s-au înscris până acum 12 hoteluri.

 

„Suntem convinși că astfel de măsuri merită aduse la cunoștință tinerilor care visează la un job în turism, merită ca ei să știe că acum au un sprijin și din partea industriei ospitalității în formarea lor. Suntem totodată recunoscători că presa ne ajută să comunicăm aceste lucruri prin intermediul canalelor media pe care le reprezintă”  a declarat Călin ILE – Președinte FIHR.

 

FIHR – Federația Industriei Hoteliere din Romania este prima asociație reprezentativa înființata in 1990 in turismul romanesc, fiind prezenta la nivel național in 22 orașe si cuprinzând 6 din primele 10 companii hoteliere din Romania după numărul de angajați și cifra de afaceri.

FIHR este membra a Confederației Patronale Concordia (CPC), înființată în 2007, o confederație patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, reunind cele mai puternice federații sectoriale din economia românească și cuprinzând 7 din primele 10 companii după numărul de angajați și cifra de afaceri.

 

Criza forței de muncă în industria ospitalității 

 

Criza forței de muncă reprezintă în momentul de față cea mai mare provocare pentru industria ospitalității.

În ultima perioadă din ce în ce mai des se discută de soluția «salvatoare»  adusă de importul de forță de muncă din țările non UE.

Platformele de recrutare au din ce în ce mai multe anunțuri cu «joburi» disponibile în turism – spre exemplu pe OLX figurau în perioada iulie-decembrie 2018 nu mai puțin de 19805 posturi disponibile în HORECA. Un angajat în HORECA s-a recrutat în medie pe același site OLX în timpul de 19 zile.

 

Anumite reglementări legislative nu răspund solicitărilor industriei și lucrurile devin și mai dificile pentru operatorii în turism:

 • Eliminarea zilierilor din sectorul turism prin OUG 114
 • Inexistența unei reglementări pentru tips / service charge, care să ne pună pe poziții de egalitate cu joburile din turism din alte țări din Europa și din lume

 

Conform unui studiu făcut de KPMG la cererea Confederației Patronale Concordia, din care FIHR face parte, am desprins câteva date importante care arată neconcordanța între oferta sistemului educațional și piața muncii.

La nivelul unei populații de 4.875.656 tineri în vârstă de 15-34 ani:

 • Avem o pondere foarte scăzută a celor cu experiență profesională din timpul studiilor-numai 1,2% au lucrat pe perioada studiilor;
 • Gradul de adecvare între nivelul de instruire absolvit și cerințele actualului loc de muncă: numai pentru 44,1% nivelul de instruire corespunde într-o mare măsură cerințelor, pentru 35,3% într-o oarecare măsură, 13,6% puțin și 7,1% deloc;
 • Peste 30% din tinerii absolvenți cu studii superioare au o ocupație din grupele majore de ocupații 3-9, care necesită studii medii;
 • 10,2% din absolvenții cu studii medii au o ocupație din grupa majoră de ocupații 9, corespunzătoare muncitorilor necalificați.

 

În aceste condiții, fără luarea unor măsuri rapide și eficiente, repercusiunile asupra turismului vor fi dintre cele mai grave :

 • Nivelul calitativ al serviciilor de care vom avea parte în vacanțele noastre va suferi și gradul de mulțumire al turiștilor se va reduce semnificativ
 • Preferința românilor spre vacanțe în străinătate se va accentua astfel încât deficitul balanței de plăți din turism va fi și mai mare (deja este extrem de ridicat la cca 1 miliard euro anual)
 • Lipsa forței de muncă va încetini ritmul dezvoltării unor unități hoteliere noi și știm cu toții ce nevoie avem de investiții noi în turism pentru a valorifica potențialul turistic important de care dispune țara noastră
 • Eficiența afacerilor în turism se va reduce și ea deoarece costul forței de muncă va crește în condițiile unui raport cerere – ofertă debalansat pe piața forței de muncă. Din acest motiv investițiile în hotelurile existențe se vor reduce și ele, ceea ce va afecta din nou calitatea serviciilor.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Zece trenuri cu pelerini din străinătate, cu ocazia vizitei Papei Francisc

Articolul următor

Amigo&Intercost din Miercurea-Ciuc, 400 mil. lei din producţia şi distribuţia de bău­turi şi cafea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Satul sustenabil. Comunități sustenabile

Clusterul Green Energy organizează evenimentul „Comunități sustenabile”, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României. ♦…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share