Eveniment

Avem Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc

Inițiatorii Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului: “Un prilej pentru a consolida identitatea românească”

Proiectul de Lege privind declararea unei Zile naționale pentru gastronomia și vinurile din România – inițiat la prima ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin de Cezar Ioan (Vinul.ro), Chef Nico Lontras (Rare Food Services)  și Cosmin Dragomir (gastroart.ro) – a trecut de Camera Deputaților cu 251 de voturi pentru, două abțineri și niciunul împotrivă. După ce trecuse de Senat și de toate comisiile de resort, prin votul deputaților proiectul a devenit lege. Reamintim că documentul  a fost depus de către deputatul brașovean Mihai Mohaci și a suferit în parcusul legislativ câteva modificări față de forma inițială.

“Ziua Națională a gastronomiei și vinului românesc poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele “cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni”, e explicat Cezar Ioan (Vinul.Ro) unul dintre inițiatorii proiectului de lege, adoptat pe 27 martie 2019 de Parlament.

Ziua gastronomiei și vinului din România permite autorităților să se implice în organizarea sau susținerea de evenimente speciale de promovare

Art.l.- Se instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie.

Art.2.- (1) Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi organizată de către autorităţile publice centrale, locale, de către celelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale.

(2) Autorităţile publice centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Ziua gastronomiei și vinului din România a avut la bază principiile enunțate în Manifestul semnat de participanții la prima ediție a Congresului național de profil

 

“Este un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care să celebrăm gastronomie românească altfel decât în fața grătarului cu paharul de tulburel în mână. Putem organiza dezbateri, conferințe, expoziții tematice, lansări de carte etc. Mi-aș dori ca restaurantele să se folosească de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru această zi”, a argumentat și Cosmin Dragomir (gastroart.ro)

E timpul să avem un concept robust și atractiv și o strategie de promovare

“Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. Promovarea gastronomiei și a vinurile autohtone se face după ureche, după cum îl taie capul pe fiecare. Poate e timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor”, e de părere Chef Nico Lontras, primul profesionist român care a deschis dezbaterea publică privind nevoia de restaurare și valorificare a gastronomiei de la noi din țară.

Miercuri, pe 16 aprilie, la ediția a III-a a Congresului Național de Gastronomie și Vin (de la ora 10:00, în Aula ASE București) inițiatorii vor lansa un ghid de bune practici pentru această lege.  În acest linkputeti vedea si Manifestul pentru gastroinomia si Vinurile din România, inițiat la prima ediție a Congresului de gastronomie și Vin.

Sursa: Vinul.ro

Related posts

Invisible Influence, bilete premium cu 45% discount, doar azi

Ionut Oprea

Ambient Construct, ediția 25

Transilvania Business

Începe Travel Smart Forum Cluj, evenimentul dedicat pasionaţilor de tehnologie şi călătorii

Tirdea Ionut

CJ | Top playerii magazinelor online isi vand povestile in aceasta toamna!

Motivul pentru care 500 de femei își dau întâlnire în luna martie la Cluj

Stefana Muresan

Reprezentanții Romgaz au prezentat proiectul centralei de la Iernut la Pavilionul României de la Expo Astana

Stefana Muresan

VIN LA EXPO! IUBESC VINUL ROMÂNESC – Salonul VINTEST București, editia a VIII-a

redactia

Cum sprijinim antreprenoriatul inovativ în industria alimentară?

Ligia Voro

Aeroportul Internațional Arad, două curse charter spre litoralul turcesc

Stefana Muresan

Ilan Laufer organizează cea mai mare delegație de firme românești în SUA

redactia

The Winter Tour deschide oficial sezonul distracției pe pârtiile de schi din România

Transilvania Business

Timișoara devine Capitala Antreprenoriatului European în 11 și 12 octombrie 2017

Stefana Muresan

Cosmetic Plant şi Cotnari- Calitate răsplătită cu aur mondial în 2015

Transilvania Business

Peste 50 de designeri la FFW 2016

BUSINESS to more BUSINESS, Iasi 23 martie 2016

Invitați de la Amazon, Financial Times, MIT, Allianz Ventures, NVIDIA și SAP completează lista de speakeri pentru cea de-a 4-a ediție Techsylvania

Tirdea Ionut

Three jaw-dropping superyachts honored at the 2017 Monaco Yacht Show

Ionut Oprea

Continuă înscrierile pentru Agroalim, eveniment de brokeraj internațional

Stefana Muresan

Ultimele zile de inscriere la evenimentul Best Marketing Cluj

redactia

INTERNATIONAL BUSINESS FORUM – eveniment-premieră în România, organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Stefana Muresan

Conferinta PRIA Environment

Ionut Oprea

Conferința Linked Culture 2019 – Management și Marketing cultural

Stefana Muresan

Sales & Marketing Conference: cum se adaptează specialiștii în marketing și vânzări la noile provocări în domeniu

Stefana Muresan

HR Summit Cluj-Napoca

Transilvania Business

Leave a Comment