Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Românul numit şef la programul spaţial al Europei va crea o platformă care va revoluţiona lumea

Florin Păun (50 de ani) a devenit o personalitate în Franţa ultimilor 10 ani, unde numele său este sinonim cu inovaţia, după ce a creat şi condus o întreagă echipă de profesionişti responsabilă cu transferul de tehnologie la celebra ONERA, una dintre perlele industriei aeronautice şi aerospaţiale din Hexagon aflată sub tutela armatei franceze.

În urmă cu 25 de ani, proaspăt absolvent al Facultăţii de Inginerie Aerospaţială din Bucureşti, cu masterat, Florin Păun alegea să-şi construiască un viitor în Franţa, unde voia să aprofundeze studiile în domeniul său. Nu l-au oprit nici problemele financiare şi nici faptul că, în anii ʼ90, românii nu aveau drept de muncă în Occident.
A terminat masteratul ca şef de promoţie la École Polytechnique, a urmat „École Nationale Supérieure d’Ingénieurs de Constructions Aéronautiques“ de la Toulouse, apoi doctoratul l-a făcut la „Paul Sabatier“, iar mai târziu s-a specializat în management şi leadership la MIT, Boston.
S-a angajat la ONERA (Oficiul Naţional de Studii şi Cercetări Aerospaţiale al Franţei), prestigioasa instituţie de cercetare aflată în subordinea armatei franceze. În paralel, Florin Păun a semnat un contract şi cu armata americană, pentru care a făcut şi o invenţie.
După 10 ani de cercetare la cel mai înalt nivel, românul a fost promovat ca director adjunct la ONERA unde, în calitatea sa de director adjunct de inovaţie a contribuit la dezvoltarea unui impresionant portofoliu de clienţi şi a gestionat an de an bugete de peste 100 de milioane de euro.
La ONERA, numele său a ajuns să fie sinonim cu inovaţia, după ce a creat de la zero şi a condus o întreagă echipă de profesionişti responsabilă cu transferul de tehnologie.
După 10 ani de ONERA şi de muncă sub tutela Ministerului Apărării din Franţa, Florin Păun a decis că a sosit momentul pentru o nouă provocare. Aflat în relaţii foarte bune cu preşedintele ONERA, românul a decis să rămână în continuare consilier aici, dar a optat pentru un nou început la o Competitiviness Cluster Safe & ONERA, ca director, apoi la grupul parizian Akka Technologies, pentru ca, la final, să accepte un post de manager la  JEDI (Joint European Disruptive Initiative), iniţiativa franco-germană de a constitui pe viitor o agenţie similară cu celebrele DARPA şi NASA din SUA, dar în variantă europeană.
„În cel mult doi ani, JEDI, care este o iniţiativă europeană franco-germană, va deveni o agenţie precum DARPA (n.r.- Agenţia pentru proiectele de cercetare avansată în domeniul apărării din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite) sau NASA şi va susţine tot ceea ce înseamnă inovaţii la cel mai înalt nivel, în Europa. Scopul JEDI să readucă Europa la egalitate cu SUA şi China în ceea ce priveşte tehnologiile inovatoare“, arată românul.
El speră că şi România va adera în viitorul apropiat la JEDI, de aici urmând să rezulte o serie de benficii, cele mai importante ţinând de o serie de finanţări şi de o susţinere totală pentru tot ceea ce înseamnă inovaţie în domeniul tehnologiei la vârf.
În paralel cu JEDI, Florin Păun are şi o importantă activitate în plan didactic şi predă la două universităţi de prestigiu.
Florin Păun se pregăteşte să-şi lanseze propriul start up, o platformă prin care speră să revoluţioneze lumea. „Start-up-ul meu se numeşte Xvaluator şi cred că undeva până în vară vom avea platforma disponibilă. Dacă vreţi să daţi note unui hotel, intraţi pe Trip Advisor, dar să zicem că sunteţi pasionat de fotografie şi vreţi ca pozele dumneavoastră să fie admirate. La ora asta, le puteţi pune pe Facebook sau Instagram şi vin prietenii şi vă dau like-uri, dar nu vă pot da note. În Xvaluator veţi putea face toate astea, veţi putea să daţi note oricărui subiect care vă trece prin minte, dumneavoastră sau oricine altcineva. Această metodologie este deja brevetată şi protejată printr-un brevet“, a încheiat Florin Păun.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Avem Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc

Articolul următor

Autostradă până la graniţa cu Ungaria, până la final de an

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share