Sanatate Timiș

Tânără tratată de leucemie, la Timişoara, cu celule stem primite din Marea Britanie

O tânără de 27 de ani din Timişoara, Daliana Tătar, diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică în urmă cu patru ani şi care s-a vindecat complet în urma unei transfuzii de măduvă/celule stem primite de la un donator din Marea Britanie, a transmis mesajul încurajator că există viaţă după transplantul de celule stem.

“În anul 2015 am avut o durere mai uşoară în umărul drept. După investigaţii am aflat că eram suspectă de limfom osos; mi s-a cerut să fac biopsia de la hematologie care a arătat că erau nişte cheaguri tumorale şi de aceea osul nu se mai oxigena. Din această cauză aveam acele dureri foarte mari de mână şi îmi dispăruseră simţurile. Durerile s-au extins în tot corpul şi am ajuns ajuns în Urgenţe la Spitalul Judeţean Timişoara cu tromboză venoasă profundă la piciorul drept, fiind suspectă de leucemie. Aveam 40.000 de leucocite. Am fost trimisă la Clinicile Noi, unde au urmat luni de zile de chimioterapie până am făcut transplantul de celule stem. Cu boala pe care am avut-o, leucemie acută limfoblastică şi cu şanse foarte mari de recidivă nu aveam şanse să trăiesc decât cu un transplant pe care l-am făcut la Spitalul de Copii ‘Louis Ţurcanu’. Pot spune că avem în Timişoara medici extraordinari”, a spus Daliana Tătar miercuri, într-o conferinţă de presă, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara.

Astăzi, tânăra de 27 de ani se simte foarte bine, pentru că a avut şansa să i se găsească donorul compatibil, tocmai în Anglia.

Şansa a fost de partea ei şi pentru că a suportat foarte bine transplantul care i s-a făcut la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara, a avut foarte puţine reacţii adverse şi a scăpat şi de calvarul celor două luni de după transplant, în care a trebuit să stea în boxa aseptică, pentru că totul trebuia să fie steril: lenjerie, aer, hrană.

Medicul Valentina Tartan, de la Centrul de Transfuzie Sanguină Timişoara a explicat că cei de aici se ocupă de înscrierea în baza de date a donatorilor de celule stem, care sunt luaţi în evidenţa Registrului donatorilor voluntari de celule hematopoietice, la nivel naţional. La nevoie, chiar la nivel european.

“Înscrierea în baza de date presupune foarte puţin timp din partea celui care se înscrie: se recoltează sânge foarte puţin, ca la analize şi completăm un consimţământ, scurte date medicale. Apoi se face analiza sângelui, se fac markerii genetici să vedem ce markeri genetici are persoana respectivă şi rămâne înscrisă în baza de date, în principiu până la 60 de ani, începând de la 18 ani. Dacă există vreodată o compatibilitate cu o persoană bolnavă de leucemie vom contacta donorul, dacă doreşte să meargă mai departe. Înscrierea în baza de date nu te obligă cu nimic, dar dorim să nu se răzgândească persoana. dacă există compatibilitate, atunci va reveni la noi, luăm sânge, facem analize mai amănunţite să vedem compatibilitatea cu bolnavul. trebuie să existe o compatibilitate de cel puţin 80% cu bolnavul. În cazul doamnei i s-a găsit donatorul doar din Anglia. Este baza de bate care se extinde şi la nivel european. De la donatorul din Anglia ne-a ajuns o punguliţă cu celule stem la ea, care i-a fost administrată printr-o transfuzie, o procedură foarte simplă.

Oamenii nu prea sunt receptivi, dar în Timişoara stăm bine faţă de alte centre din ţară şi înscriem cam o mie de persoane pe an.

Din Timişoara avem un singur donator din cele peste 5.000 de persoane înscrise în 6 ani, care a donat anul trecut în aprilie, la Spitalul de copii. Sunt 18 centre în ţară, dar noi avem şi posibilitatea de a dona aici. Nu se stochează celulele, ci le donează doar în momentul în care există pacientul, iar în 24 de ore celulele trebuie să ajungă de la donator la receptor. A fost singurul compatibil. Au mai fost şi alte persoane din baza dar care nu au dorit să revină pentru faza finală.

Donatorul de celule stem trebuie să ştie despre riscuri că există două proceduri de donare: donare de sânge prin afereză, durează mai mult, în timpul donării separându-se aceste celule. Riscurile nu sunt majore, ci la fel ca la orice donare de sânge, uşoară ameţeală, eventual un mic hematom la locul recoltării, dar donatorul pleacă acasă fără a necesita internarea. Şi mai e procedura mai complicată pentru că s-ar recolta celulele din osul coxal, al bazinului, unde se produc acele celule stem necesare şi l-ar ajuta mai mult pe bolnav, dar pacienţii se tem de anestezia generală la care ar trebui să fie supuşi pentru această manevră. Trebuie să stea în spital 24 de ore”, a explicat dr. Valentina Tartan.

 

Sursa: Ziua de Vest

Related posts

Platforma digitală de de servicii medicale Docbook atrage o investiţie de 600.000 Euro pentru dezvoltarea unei platfome de telemedicină

Papuc Irina

Noi destinaţii pentru perioada de iarnă, în Timiş. La Deta are loc un Târg de Crăciun, iar la Margina vă aşteaptă căluşarii

Robert Bloancă

Sondaj: Peste 70% dintre firme nu au o strategie pentru situații precum COVID-19. Planul unei companii din Sibiu

Papuc Irina

Compania de Investiții a reabilitat un pavilion de infecțioase în Sălaj

Nora Dumitrescu

Sibiu, Alba Iulia și Reșița, gata să intre în Alianța Vestului

redactia

Proiecte europene în valoare de aproape 9 mil. euro în domeniul sănătații, aprobate pentru Oradea

redactia

Două spitale vor fi modernizate cu aproape 10 milioane de lei de la Hidroelectrica

Papuc Irina

Farmacia Myriam Pharma din Cluj, deținută de familia Mureșan, afaceri de 2 mil. de euro

Stefana Muresan

Clujul și Timișoara, orașele regionale cu cea mai mare creștere imobiliară

Nora Dumitrescu

Compania farmaceutică Ropharma Brașov, profit net de 1,66 milioane lei în T1

Stefana Muresan

PRIMER: “Taxa clawback”, motivul pentru care au disparut peste 2000 de medicamente ieftine

Stefana Muresan

UVT, UBB și Academia Română, nominalizate la prestigioasele Scopus Awards România

Stefana Muresan

B. Braun, o fabrică nouă și un centru logistic în România

Stefana Muresan

Besmax Pharma Distribution și MS au semnat contractul de donație a echipamentelor ce pot salva mii de pacienți cu Covid-19. În 2 săptămâni protocoalele trebuie să fie gata

Papuc Irina

Primăria Brașov a demarat procedurile pentru Spitalul Regional, investiție de 250 mil. euro

redactia

Gral Medical a deschis secţia de imagistică medicală din Spitalul OncoFort Piteşti, investiţie de 5 mil. euro

redactia

Producătorul român de medicamente Antibiotice Iași a înregistrat venituri mai mari în 2019. Exporturile au crescut cu 25%

Papuc Irina

TM | Podgorenii din Dealurile Silagiului. Crama Aramic

Transilvania Business

Aeroportul din Timișoara, investiții de peste 14 milioane lei în 2017

Stefana Muresan

Unique Smile, centrul de îngrijire dentară cu servicii stomatologice premium, echipă interdisciplinară și echipamente de ultimă generație

Stefana Muresan

Administrația Bazinală de Ape (ABA) Crișuri asigură ape de calitate și prin voluntari

Traian Dan

Un grup indian cu o cifră de afaceri de cinci miliarde de dolari a deschis la Timişoara un centru de dezvoltare în domeniul IT

Robert Bloancă

Învățământ medical stomatologic la standarde europene la UMFST Târgu Mureș

Stefana Muresan

Dezvoltarea asigurărilor private de sănătate, de dorit, dar fără a periclita sistemul public de asigurări de sănătate

Stefana Muresan

Leave a Comment