Primele intervenţii de chirurgie cardiacă cu ajutorul celui mai performant robot chirurgical – Da Vinci Xi – au fost realizate la un spital privat din Capitală.
Echipa medicală chirurgicală a Spitalului Monza aduce în premieră în România, dar și în Sud Estul Europei chirurgia cardiovasculară robotică. Medicii spitalului au realizat primele intervenții de chirurgie cadiacă cu ajutorul celui mai performant robot chirurgical – Da Vinci Xi.
Îmbunătățirea instrumentarului chirurgical, a tehnicii de perfuzie cardiacă și a sistemului de vizualizare intra-operatorie au înlesnit progresul chirurgiei minim invazive. Astfel, aceasta a devenit noul standard al centrelor chirurgicale la nivel mondial.
Spitalul Monza dispune de două echipe chirurgicale, coordonate de către Dr. Theodor Cebotaru și Dr. Lucian Dorobanțu, care efectuează intervenții cardio-vasculare minim invazive. Până în prezent, la Spitalul Monza s-au efectuat peste 1000 de astfel de intervenții, chirurgia robotică reprezentând pasul firesc care urma în chirurgia cardiacă.
Pentru pacient, cel mai important avantaj este reducerea dimensiunii inciziei, deci o traumă redusă, o spitalizare de scurtă durată și un aspect estetic îmbunătățit.
Pentru chirurg, avantajul cel mai mare este precizia cu care poate face intervenția. Robotul Da Vinci Xi îi poate reda în timp real imagini 3D de înaltă rezoluție, și se pot executa mișcări la 360 de grade printr-un orificiu de câțiva centimetri. La acestea se adaugă siguranţa, precizia şi posibilitatea măririi unor imagini de până la 20-30 de ori, atunci când este necesar.
Acest tip de intervenții se fac în numai 7 centre din Europa Occidentală. Spitalul Monza devine astfel Primul Centru de Excelență din Sud – Estul Europei în care se face chirurgie cardiacă cu ajutorul robotului chirurgical.
Din anul 2017, Spitalul Monza a început activitatea de chirurgie robotică în domeniul urologic, câteva luni mai târziu abordând și alte specialități – chirurgia bariatrică, chirurgia oncologică și chirurgia ginecologică.