Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

MADR susține învățământul liceal agricol începând cu acest an școlar

Activitatea liceelor agricole, în sensul stopării declinului acestora, al corelării programei școlare și a specializărilor cu noile realități din agricultură, este reglementată de azi înainte printr-un proiect de lege elaborat de ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și aprobat prin decret la 1 aprilie de șeful statului, potrivit jurnalistii.ro.

Conform acestei legi, MADR, împreună cu Ministerul Educației Naționale, urmează să selecteze, dintr-un număr de peste 150 de licee tehnologice care au clase de agricultură, un anumit număr de licee tehnologice care au în prezent profil preponderent agricol, ne-a transmis MADR într-o solicitare privind direcția pe care o vor lua aceste licee.

„În vederea dezvoltării învățământului liceal agricol MADR va asigura finanțarea unor investiții și a unor cheltuieli materiale, după cum urmează:

-Construcții agricole și zootehnice, inclusiv modernizarea acestora;
-Achiziționarea de combine, tractoare și echipamente de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigații, motoare și alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor didactice și a atelierelor mecanice, animale vii și echipamente specifice activității în zootehnie și medicină veterinară, echipamente de procesare;
-Înființarea de plantații pomicole, viticole, sere, solarii și răsadnițe;
-Alte tipuri de construcții precum cantine, internate, săli de sport, inclusiv modernizarea acestora”, susțin reprezentanții ministerul Agriculturii.

În plus, liceele tehnologice cu profil preponderent agricol, care nu au în proprietate sau în administrare terenuri agricole vor primi în folosință, cu sprijinul MADR, o suprafață de teren de minimum 10 ha pentru constituirea loturilor didactice.

Prin realizarea acestor investiții, Ministerul Agriculturii urmărește să creeze condițiile necesare pentru a atrage un număr cât mai mare de elevi, în cadrul acestei forme de învățământ, de asigurare a forței de muncă tânără în agricultură, cu un nivel corespunzător de pregătire profesională.

„Este vorba strict de investiții în astfel de licee. Noi, prin fondurile pe care putem să le atragem prin Politica Agricolă Comună, putem aduce mai mulți bani decât o pot face ei prin unitățile administrativ-teritoriale sau prin ministerul Învățământului. Și atunci, având relația directă cu fermierii și în special cu cei mari, putem crea acel necesar de forță de muncă de care ei au nevoie. Putem intra în parteneriate cu liceele pentru a le dota și nu în ultimul rând putem să le oferim și niște terenuri sau anumite spații pe care le deținem”, a declarat Daniel Botanoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișoara: 65 de proiecte cu finanţare europeană de peste 480 mil. euro

Articolul următor

Cluj-Napoca: Ordinul Arhitecților din România, concurs de soluţii pentru Cetăţuie. Premii de 1,5 milioane lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Semințe cu suflet dăruite la Zalău

O inițiativă de solidarizare a celor pasionați de grădinărit, intitulată  Semințe cu suflet se apropie de zece ani…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share