Agricultura Slider Ultimele stiri

Soluții pentru fermierii români: agricultură ecologică, forme asociative, consultanță

facilităţi
​​Într-un interviu acordat EurActiv, eurodeputatul Daniel Buda a oferit câteva soluții fermierilor români în contextul modificărilor la Politica Agricolă Comună în următorul exercițiu financiar multianual.

Comisia Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European a aprobat săptămâna trecută regulamentul Politicii Agricole Comune (PAC), care vine cu o serie de modificări importante pentru perioada de după 2020.

”E foarte important de reținut pentru fermierii din România faptul că după 2020 – pentru că era o preocupare majoră legată de chestiunea subvențiilor – plățile directe pentru fermierii români vor crește și nu vor scădea, așa cum se întâmplă în cazul altor state membre ale UE. E foarte important, de asemenea, să știe, că Uniunea Europeană a stabilit faptul că fermierii europeni trebuie să fie plătiți pentru ceea ce înseamnă practici ecologice. Deci, vor fi mai mulți bani pentru cei care practică o agricultură ecologică”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda, adăugând că o reducere a fondurilor va fi făcută pe pilonul II al PAC, cel de dezvoltare rurală.

O modificare se referă la conceptul de ”nou femier”.

”Avem tânărul fermier care e până la 40 de ani, dar am introdus un alt concept de nou fermier: persoanele de peste 40 de ani care au stat la oraș sau sunt plecate în afară să aibă posibilitatea să obțină fonduri europene până în limita sumei de 100.000 de euro. Erau mulți cetățeni români plecați afară care s-ar fi întors în România și, din păcate, nu aveau posibilitatea de a lua fonduri europene mai ușor accesibile”, a explicat Buda.

Eurodeputatul a mai spus că a cerut ”în mod expres” sprijinirea formelor asociative, deoarece ”în agricultură nu ai cum să te dezvolți fără a avea forme asociative consistente și bine organizate.

Schimbări intervin și în chestiunea consultanței în agricultură: ”Statele membre vor fi obligate să investească bani europeni în aceste servicii de consultanță, pentru a le explica fermierilor ce pot și ce nu pot să facă, ce e bine și ce nu”.

Daniel Buda s-a referit și la dezvoltarea capacităților de procesare, pentru ca România să nu mai fie importator net de produse finite.

”Fermierii trebuie să înțeleagă, pe de o parte, că e nevoie să se asocieze și, pe de altă parte, să-și dezvolte capacitățile de procesare, în așa fel încât să nu mai fim exportatori neți de produse brute și, în același timp, să fim importatori neți de produse finite. Dacă luăm ca exemplu grâul, noi exportăm grâu în alte state și importăm pâine congelată, paste făinoase sau alte produse din făină”, a subliniat eurodeputatul liberal.

Referitor la viitorul agriculturii din România în contextul digitalizării, Daniel Buda consideră că pentru o agricultură performantă în România este nevoie de o reformă care să presupună digitalizarea și tehnologizarea proceselor agriculturale.

Related posts

Argon Dental aduce sistemul german de implant dentar K3PRO în România

A. I.

CEO Conference – Shaping the future

Ionut Oprea

Femeile care gestionează miliarde pe piața românească – povești din real estate

Ionut Oprea

CJ Cluj a investit în acest an 183 mil. euro în reabilitarea infrastructurii rutiere judeţene

redactia

Premieră în cadrul UBB: Înscriere la admitere cu numere de ordine eliberate, monitorizate și programate online

Stefana Muresan

Hygia Consult, de 10 ani construim împreună viitorul

Stefana Muresan

Primăria Oradea va reabilita Palatul Episcopiei Greco-Catolice, distrus de un incendiu

Ligia Voro

Skyliner on the home stretch

Transilvania Business

Sorina Pintea inaugurează, la Timişoara, cea mai mare Secţie de Mari Arşi din România

Robert Bloancă

Bucătarul șef de la Ramada Sibiu va participa la o competiție internațională. Meniul gândit este o invitație la descoperirea spațiului cultural sibian

Papuc Irina

Primăria Cluj-Napoca achiziționează alte 60 autobuze Mercedes, investiție de peste 13 mil. euro

Stefana Muresan

TAZ CYBERSEC, serviciu integrat de securitate IT, lansat la “GDPR Made Easy”

Stefana Muresan

Hidroserv a depus planul de reorganizare

Ligia Voro

Fermierii campioni la rapiță cu hibrizii Pioneer

Stefana Muresan

Bihorul și Maramureșul, în topul cererilor la APIA

Nora Dumitrescu

Bosch a înregistrat o creștere puternică în România

Stefana Muresan

CFR va prezenta proiectul de modernizare a liniei de cale ferată dintre Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, în cinci variante

Stefana Muresan

Optim PM desemnata sa livreze hotelul de 4 stele, Hilton Garden Inn Otopeni

redactia

Register now for BACK 2 BUSINESS Bucharest

Stefana Muresan

SPACES deschide primele centre la București

Ligia Voro

Investitie noua pentru ANTARES

Ionut Oprea

Bistriţa Năsăud, Maramureş și Sibiu – centre de colectare lână şi piei de animale

Stefana Muresan

Oradea va avea două centre de colectare selectivă a deșeurilor

Traian Dan

Peste 70% dintre furnizorii Kaufland sunt producători români

Stefana Muresan

Leave a Comment