Transilvania Business
Alba Fonduri Europene

Alba: ”Paradis” pe pământ, din fonduri europene

Repatriată din Spania, o familie din Alba a creat un ”paradis” pe pământ românesc, din fonduri europene. Ionela și Petru Morar, din Alba Iulia, și-au înființat o livadă imensă, de peri, piersici și cireși, un adevărat ”regat al cerurilor”, scrie Ziarul Unirea.

 

Totul a început în 2009, când prima investiție a lor a fost cumpărarea unui teren de peste 20 de hectare și a unei căsuțe la țară, departe de ”zumzetul” orașului. Nu mai puțin de 24.000 de euro i-a costat investiția doar în teren, care mai apoi urma să devină ”motorul financiar” al familiei. Un teren arid, în comuna Vințu de Jos, sat Stăuini, unde, pe unele porțiuni nici firul de iarbă nu prea dădea să iasă.

Cu gândul încă dinainte de a-și achiziționa terenul, curajoși și plini de speranță, la sfârșitul anului 2009, cei doi și-au făcut un proiect și au reușit să obțină fonduri europene prin Măsura 1.2.1, în valoare de 500.000 de euro, din care 300.000 de euro nerambursabili.

În câțiva ani, după multă muncă, de defrișat și îndreptat terenul, de plantat și toate cele ce implică realizarea unei livezi, astăzi familia Morar a ajuns să aibă plantați aproape 50.000 de pomi. Este vorba despre 31.000 de peri, 9.600 de cireși și aproximativ 3000 de piersici. Soiurile au fost aduse din Spania și pare să le priască pe pământ românesc.  Cei doi au vândut marfa la angrosiști, dar au ieșit și ei la vânzare în piețele din Alba Iulia.

Din anul 2016, livada este a lor cu acte în regulă. Practic, per total investiție, ei au plătit 35% din costul realizării livezii, iar Uniunea Europeană le-a asigurat 65% din ce s-a realizat. Soții Ionela și Petru Morar au doi copii, un băiat, Alexandru, iar din 2010, toată existența și munca familiei se învârt în jurul livezii, aceasta fiind și singura lor sursă de venit.

Comentarii

Comentarii

Related posts

Autostrada Sebeş-Turda: Exproprieri suplimentare de 447.000 lei

Stefana Muresan

ICE WINE made by Jidvei – Prima recoltă de struguri pentru ”Vinul de gheață”, după șapte ani de așteptări

redactia

Regio 2014-2020: Peste o jumătate de miliard de lei pentru drumurile din Nord-Vest

Stefana Muresan

Comentarii

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More