Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dunwell: Un nou record pe piața imobiliară

  • Până la 750.000 mp de proiecte industriale Clasa A ar putea fi livrați până la finalul anului 2019;
  • 300.000 mp de proiecte se află în plin proces de dezvoltare;
  • Retailul și FMCG, în creștere, pe fondul evoluției consumului;

 

Sectorul industrial ar putea atrage până la 750.000 mp de proiecte logistice până la finalul acestui an, iar România este pe punctul să stabilească un nou record, arată estimările Dunwell, singura și cea mai activă agenție independentă de consultanță și brokeraj industrial prezentă pe piața locală. Potrivit datelor Dunwell, aproximativ 300.000 mp de proiecte industriale se află în plin proces de dezvoltare, o treime din suprafața construită fiind situată în București sau în proximitatea Capitalei.

“Mai multe proiecte importante, demarate în cursul anului trecut, se vor finaliza în 2019, iar dezvoltatorii deja urmăresc cu interes terenuri pentru noi dezvoltări în orașe regionale precum Craiova, Constanța sau Iași, din dorința de a-și crește acoperirea la nivelul intregii țări. Se poate observa, însă, o tendință de creștere a cererii de proiecte de dimensiuni mai mici și ne așteptăm ca zona de Est a Bucureștiului să devină un pol al dezvoltărilor de acest fel datorită lipsei competiției existente deja în Vestul Capitalei, a conexiunii facile de transport public cu orașul și autostrada A2, cât și a disponibilității forței de muncă din zonă. Totodată, zona de Nord-Est a Bucureștiului, din vecinătatea autostrăzii A3 București – Ploiești, este vizată de tot mai mulți dezvoltatori imobiliari de profil pentru viitoare proiecte industriale”, a declarat Daniel Cautiș, managing partner al agenției de consultanță imobiliară Dunwell.

Stocul proiectelor industriale clasa A în România se situa, la finalul anului trecut, la circa 3,5 milioane mp. În condițiile livrărilor anunțate de dezvoltatori, România va depăși pragul istoric de  4 milioane mp stoc clasa A de proiecte industriale, o performanță ce reflectă interesul tot mai crescut al investitorilor pentru țara noastră.

“România traversează o perioadă favorabilă pe piața imobiliară, iar sectorul industrial a căpătat un avânt considerabil, bazat pe creșterea consumului la nivel național și implicit a cererii de spații de depozitare, creând astfel oportunități de dezvoltare investitorilor și dezvoltatorilor de spații deopotrivă. Dacă la finalul anului trecut piața industrială  înregistra un nivel scăzut al ratei de neocupare, de sub 5%, pentru 2019 estimăm o creștere a ratei de neocupare spre 8%. Urmare a acestei evoluții, ne așteptăm la o presiune crescută în privința prețului chiriilor, care, la finalul anului trecut, erau cuprinse între 3,8 EUR/mp -4 EUR/mp la nivelul întregii țări”, a adăugat Daniel Cautiș.

Printre cei mai activi dezvoltatori de proiecte industriale în 2018 se număra CTP, cu aproximativ 50% din totalul livrărilor, WDP, VGP si Zacaria. Pentru anul in curs, pe lângă noi livrări anunțate de marii jucatori deja existenți pe piața românească, au fost demarate proiecte importante în zona Capitalei de către dezvoltatori noi precum MLP sau Element Industrial.

 

Sectorul industrial, dominat de evoluția pietelor de Retail și FMCG

Cererea de spații industriale se situează la un nivel ridicat, companiile de retail și FMCG trecând pe primul loc în topul volumelor de spații de depozitare contractate.

Din volumul total de 700.000 mp care s-a tranzacționat în decursul anului 2018, retailul a fost vedeta industriei, cu o cotă de 42%. Companii precum Metro Cash & Carry, Auchan sau Carrefour au încheiat cele mai mari tranzacții din 2018, reprezentând aproximativ 40% din totalul cererii. La rândul său, segmentul FMCG a acaparat 20% din totalul tranzacțiilor de anul trecut, atât retailul cât și sectorul FMCG depășind 60% din totalul pieței.

Așa cum era de așteptat, un procent majoritar, de 60% din totalul tranzacțiilor, a fost realizat pentru spații industriale din zona Capitalei.

“Tendința cererii crescute în zona de retail și FMCG se va păstra și în acest an deoarece ambele sunt strâns legate de menținerea unui nivel ridicat al consumului la nivelul întregii țări. Această evoluție a pieței de consum joacă un rol cheie și va influența pozitiv progresul dezvoltării de spații industriale și în acest an”, a completat Daniel Cautiș, managing partner Dunwell.

Nivelul cererii din partea companiilor de logistică, deși a trecut de pe primul loc pe cel de-al doilea în 2018, a rămas unul semnificativ, reprezentând un sfert din totalul tranzacțiilor,

Din cei peste 500.000 mp de spații industriale și logistice tranzacționați anul trecut de agențiile imobiliare, Dunwell a contribuit la închirierea a 15% din total, cu 5 puncte procentuale peste obiectivul de 10% stabilit inițial. Tot anul trecut, Dunwell a mai depășit un record, tranzacționând cel mai mare lot de teren din afara Bucureștiului din ultimii cinci ani, cu o suprafață de 230.000 mp.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Daniela Blidărean, un deceniu de antreprenoriat de succes  

Articolul următor

Investiție de 13 mil. lei, din fonduri europene, în Ambulatoriul Spitalului Județean Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share