Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Catedrala Notre-Dame din Paris, după incendiul devastator. Primele imagini din interior

Catedrala Notre-Dame din Paris a fost devastată luni seara de un incendiu violent care a făcut ca acoperișul, dar și ”săgeata” celui mai vizitat monument istoric din Europa să se prăbușească. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, citată de o jurnalistă de la Le Monde, spune că există o gaură uriașă la nivelul boltei, în dreptul locului unde a fost turla care a căzut și care s-a prăbușit peste naos, dar altarul și crucea lui sunt întregi. „E mai puțin teribil decât m-am temut”, a declarat Anne Hidalgo. 

Pe Twitter au apărut câteva imagini din interiorul catedralei, din locul unde a căzut turla.

Ziarista de la Le Monde îl citează și pe Philippe Villeneuve, arhitect-șef pentru monumente istorice, care spune că în mare parte, „comoara” e salvată. Marți se va face un inventar al picturilor capelelor din jurul naosului, care s-ar putea să fi fost înnegrite de fum sau afectate de apă.

Raphaelle Bacqué
@RaphaelleBacque

Dans la nef, encombrée par les restes de la flèche en miettes, l’autel est resté intact, avec sa croix#NotreDame

1,467 people are talking about this

Raphaelle Bacqué

@RaphaelleBacque

Le trou, à l’endroit où était la flèche#NotreDame

1,148 people are talking about this

Ce știm până acum despre distrugerile suferite: acoperișul și turla ”săgeată” s-au prăbușit, dar coloana de piatră de susținere nu este afectată, doar unul dintre vitralii care era în renovare a picat; cele 16 statui au fost date jos acum câteva zile pentru renovare; din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sf. Ludovic și mai multe obiectele importante sunt în siguranță.

„Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime”, a afirmat generalul Jean-Claude Gallet. El a mai adăugat, potrivit Associated Press, că două treimi din acoperișul clădirii au fost distruse, iar un pompier a fost rănit în timpul intervențiilor. Oficialul a anunțat că operațiunile de stingere a incendiului au continuat în cursul nopții.

Catedrala Notre Dame din Paris, una dintre cele mai vechi, mai mari şi mai cunoscute din lume, a fost grav avariată de un imens incendiu. Flăcările s-au ridicat zeci de metri deasupra impunătorului monument gotic a cărui istorie se întinde pe parcursul a peste 850 de ani şi care se afla în ample lucrări de restaurare.

Întregul acoperiş şi turla centrală s-au prăbuşit. Abia spre dimineață pompierii au anunţat că au stins complet incendiul, în urma unei operaţiuni care a început luni seară, în jurul orei locale 19:00. Un singur pompier a fost rănit. În cursul nopţii, muncitorii de pe şantierul de restaurare au fost audiaţi de procurori.

Foto: Facebook, Twitter

sursa: hotnews.ro, digi24.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Vernisajul expoziției de artă fotografică „Zestrea Vie Românească”, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Articolul următor

Finanțarea Grupului TeraPlast din partea BERD ajunge la 16 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share