Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Platformă de informare pe tema implementării Acordului de Parteneriat Economic UE-Japonia

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a lansat, în premieră în România, o platformă online de informare şi dialog unde antreprenorii români pot găsi informaţii utile pe tema implementării Acordului de Parteneriat Economic UE-Japonia (APE) şi au posibilitatea de a adresa întrebări, conform unui comunicat al CCIR.

“CCIR, în parteneriat cu Ambasada Japoniei la Bucureşti, se implică activ, prin diverse acţiuni, în promovarea şi diseminarea informaţiilor referitoare la acordul de parteneriat economic cu Japonia şi implicit subliniază avantajele care vin odată cu implementarea acestui acord, în România”, se menţionează în comunicat.

APE va crea o zonă comercială cu 600 de milioane de persoane, reprezentând aproximativ 30% din PIB-ul mondial. Principalul său rol este sporirea creşterii economice dintre UE şi Japonia, eliminând barierele comerciale pe care le întâmpină sectorul de afaceri atunci când comercializează bunuri şi servicii sau când fac investiţii.

“Având în vedere că 75,8% din comerţul României se face la nivel intracomunitar, CCIR consideră deosebit de importantă sprijinirea intensificării procesului de negociere a condiţiilor acordurilor de liber schimb ale UE cu ţări terţe. În contextul APE, România ar putea dezvolta noi orizonturi pentru a-şi consolida relaţiile bilaterale cu Japonia, adaptate la realităţile momentului. Japonia este cel de-al 13-lea cel mai mare partener comercial al României în afara UE. Valoarea exporturilor româneşti către Japonia urcă la 233 milioane de euro, în timp ce valoarea importurilor româneşti din Japonia este de aproximativ 346 milioane de euro”, precizează sursa citată.

Cele trei sectoare principale care vor fi vizate de dispoziţiile acordului sunt sectorul auto, electronic şi agricol.

APE aduce o serie de avantaje atât pentru UE, cât şi pentru Japonia. Astfel, tarifele pentru 99% din exporturile UE către Japonia vor fi eliminate, Japonia va elimina taxele vamale pentru 97% din mărfurile importate din UE, iar exportatorii din UE vor economisi aproximativ 1 miliard de euro pe an reprezentând taxe vamale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea: Din bugetul record pe 2019, aproape jumătate merge în investiţii

Articolul următor

Patiserie fără gluten şi fără zahăr în Cluj, cu bani de la Start-Up Nation

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share