Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O comună cu 2200 de locuitori din Cluj a câștigat finanțări de 3,6 mil. euro prin PNDR

Patruzeci de proiecte private, două ale administrației locale și unul al eparhiei reformate fac din comuna Călățele o campioană în atragerea de fonduri europene pentru dezvoltare rurală.

Finceana, Râșcana, Friza, Broscuța, Ștefania și Frunza sunt șase văcuțe care rumegă alene, la ora amiezii, într-un grajd curat, privind absente spre cei care le trec inopinat pragul. Stăpânul lor este Iancu Vlaic, fermier simplu din Dealu Negru, un sat din zona dinspre munte a județului Cluj.

Pentru cele șase văcuțe, viața s-a schimbat destul de brusc în ultimii doi ani, odată cu cea a stăpânului lor. Domnul Vlaic și-a cumpărat pe fonduri europene o mulgătoare, și-a făcut o adăpătoare euroconformă, iar în fundul curții a construit o platformă pentru gunoiul de grajd. A mai cumpărat o moară cu ciocănele, pentru uruiala (cereale măcinate) animalelor și o motocositoare, pentru care a luat și o greblă, scrie publicația PressHub.

La o aruncătură de băț, pe o pășune de lângă casă, a răsărit, aproape în același timp, o construcție nouă, cu parter și etaj. Va fi pensiunea „Potcovarul”, și e deja gata, la roșu. Va avea trei camere de câte trei paturi, fiecare cu baie, și o sală de mese. Numele vine de la tatăl lui Iancu Vlaic, care a fost 60 de ani potcovarul satului.

Potrivit sursei citate, toate acestea au fost posibile prin două proiecte europene pentru zona rurală, pe care Iancu Vlaic le-a depus în 2015, respectiv 2016. Prima finanțare, în valoare de 15.000 de euro, a fost ca sprijin pentru dezvoltarea fermei, și a primit deja 11.250 de euro. Cealaltă a fost pentru înființarea unei pensiuni agroturistice și este în valoare de 70.000 de euro, din care a primit 49.000 de euro, restul urmând să i se ramburseze după punerea în funcțiune a unității turistice. Dacă totul merge bine, acest lucru se va întâmpla în noiembrie.

Fermierul, acum în vârstă de 65 de ani, speră că după ce va termina lucrările i se vor întoarce copiii acasă, la fel cum a făcut-o și el, după o viață de electrician la Brașov. „Trăbă (trebuie – n.r.) fixați tinerii la sate, că, dacă nu, ce o să se întâmple cu toate astea?”, spune bărbatul gânditor, privind la dealurile înalte din jur, cu ogoare și pășuni, punctate de șiruri de brazi.

Despre contractarea fondurilor zice că a mers ușor, fiindcă a lucrat cu o firmă de consultanță din Cluj, care a fost plătită chiar din fondurile primite. „A durat mai mult doar obținerea avizelor. Nici acolo nu a fost problemă, doar timp”, mai spune fermierul.

De pe urma celor șase văcuțe, câștigă binișor. „Laptele îl ducem aici în sat, unde este un punct de colectare ecologic și încă unul, care și ăla cred că va fi ecologic. Sunt multe ferme de vaci, unele mai mici, altele mai mari. Suntem mulți care avem vaci care dau 20 de litri pe zi și peste. Și eu am două de-astea”, explică fermierul. Procesatorii ridică o dată la două zile laptele de la punctele de colectare și le dau fermierilor 1,6 lei pe litru, iarna, și 1,5 lei, vara. Într-un an bun, cum a fost 2017, o fermă ca a lui Iancu Vlaic produce 15.000 de litri de lapte.

Satul Dealu Negru, unde se află ferma lui Iancu Vlaic, face parte din comuna Călățele, care este printre performerele județului Cluj la atragerea de fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Prin acest program, comuna a contractat până acum 3.863.081 de euro, dintre care 2.400.000 au fost deja plătiți.

Grosul banilor, cam 2,3 milioane din totalul contractat, îl reprezintă două proiecte ale primăriei și unul al unei parohii, dar lor li se adaugă alte 40 de proiecte mici, depuse de țărani simpli, pentru instalarea de tineri fermieri (câte 40 sau 50.000 de euro), dezvoltarea de ferme (câte 15.000) sau construirea de pensiuni agroturistice (câte 70.000 de euro).

Călățele numără în jur de 2200 de persoane, în patru sate de pe valea Călatei, plus Dealu Negru, sat care este deja în zona de munte. „În general”, spune primarul localității, Vasile Tripon, „banii pentru pensiuni i-au luat cei din Dealu Negru, că acolo e munte, pădure, aer curat etc. Banii pentru înființarea și dezvoltarea de ferme s-au dus, aproape 100% pe creșterea animalelor, că altceva nu prea permite zona. Bovine, la Dealul Negru, ovine în restul satelor”.

Continuarea aici

Foto: Dan Bodea/PressHub

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cel mai mare parc etnografic din România se extinde la 42 hectare. Investiție de 10 milioane euro

Articolul următor

Tendințe care marchează domeniul de facilities management

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share