Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Chimcomplex a devenit cel mai mare exportator al României

Stefan Vuza presedintele Grup SCR, luni, 28 septembrie 2015.
*La o sută de zile de la finalizarea celei mai importante tranzacţii ale ultimilor 30 de ani din industria chimică – achiziţia celor mai importante active ale Oltchim de către Chimcomplex SA, noua companie chimică rezultată din unirea celor mai importante combinate chimice din ţară anunţă creşteri remarcabile ale principalilor indicatori economici.

Astfel, cifra de afaceri înregistrată în primul trimestru al anului 2019 a fost de 343.322.000 lei, de 4,6 ori mai mare decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a lui 2019, în timp ce EBITDA s-a triplat în primul trimestru din 2019, faţă de primul trimestru al anului trecut, ajungând la valoarea de 51.671.000 lei.

De asemenea, noua companie ce a rezultat din fuziunea celor două mari platforme chimice ale ţării, Chimcomplex şi Oltchim, a urcat pe primul loc în topul exportatorilor cu capital românesc. Acest fapt se datorează atât unificării celor două volume pe export, cât şi producţiilor record înregistrate în acest prim trimestru al anului 2019. Chimcomplex a devenit şi al treilea mare consumator de energie din ţară.

Pe plan administrativ a fost finalizat transferul tuturor celor 62 de autorizaţii de funcţionare ale fostului combinat către Chimcomplex, din care cele mai importante sunt: autorizaţia de protecţie a mediului, autorizaţia de gospodărire a apelor, autorizaţiile privind gestionarea certificatelor de dioxid de carbon şi a certificatelor verzi etc. De asemenea a fost finalizată şi inventarierea şi transferul celor peste 11.500 de obiecte de inventar, mijloace fixe, terenuri, clădiri, utilaje, licenţe etc.

Un număr de 1224 de salariaţi au fost transferaţi în cadrul noii entităţi, aceştia beneficiind de prime de instalare, majorări salariale dar şi alte drepturi noi, încă de la început.

A urmat optimizarea funcționării activelor de pe cele două platforme industriale, Borzești şi Râmnicu Vâlcea, urmând a fi valorificate sinergiile luate în calcul în planul de afaceri, cele mai bune practici comerciale de pe cele două platforme, identificarea soluţiilor de implementare a planului de investiţii sau integrarea şi modernizarea sistemului informatic.

Toate proiectele de investiţii strategice prevăzute în planul de afaceri unde au fost alocate din bugetul intern un plafon de 115 milioane euro pentru investiţii pe verticală, sunt pornite, termenul de finalizare al acestora fiind de doi ani.

 

Scurt istoric al tranzacţiei privind achiziţia celor mai importante active ale Oltchim de către Chimcomplex SA:
  • – 10 februarie 2017- s-au depus ofertele neangajante de către 14 competitori
  • – 6 iulie 2017 – închiderea depunerii ofertelor angajante, unde au fost 7 competitori,
  • – 17 octombrie 2017 – Chimcomplex a fost declarat câştigător
  • – 6 noiembrie 2017 – depunerea garanţiei de 29 milioane euro
  • – 7 decembrie 2017- aprobarea tranzacţiei de către Adunarea creditorilor, dată de la care a început a se calcula un an până la termenul maxim de plată.
  • – 6 decembrie 2018- Chimcomplex a făcut plata integrală a tranzacţiei reuşind să obţină un credit de pe piaţa internaţională de 164 mil euro. Compania Romană de Chimie – C.R.C.- rezultată în urma fuziunii celor două mari platforme chimice de la Borzești şi de la Vâlcea, a devenit funcţională.
Elementele cheie din statisticile tranzacţiei:
  • – din totalul celor 880 de fonduri de investiţii din lume, un număr de 67 au experienţă în chimie şi deschidere pentru riscurile specifice Europei de Est
  • – din acestea au răspuns solicitărilor senior advisor-ului Deloitte Londra, 47 de fonduri şi bănci de investiţii;
  • – în urma întâlnirilor bilaterale de la Londra şi din alte cinci capitale europene cât şi a vizitelor de la cele două platforme chimice din ţară – Borzesti şi Vâlcea – şi-au exprimat interesul de a rămâne în finanţare un număr de 14 fonduri şi bănci. Această etapă s-a desfăşurat în lunile iunie – septembrie 2018;
  • – în etapa finală după 11 runde de negocieri au fost constituite patru consorţii de investitori din care câştigătorul a fost selectat ţinându-se cont de: elementele de siguranţă ale tranzacţiei, cost şi reputaţie;
  • – au fost în total 535 de întâlniri de afaceri, la care au participat peste 1100 de seniori manageri,
  • – 121 de teleconferinţe la care au participat 182 de avocaţi şi specialişti din chimie de pe trei continente;
  • – emailurile înregistrate doar pe căsuţa Preşedinte Vuza au fost 44.512 şi toate au fost soluţionate.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cluj: Investiții de 10 milioane lei în patru centre SPA

Articolul următor

Cluj-Napoca: Clasă cu învățământ dual, la Colegiul Tehnic Energetic

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share