Maramureș Turism Ultimele stiri

Maramureș: Turiştii preferă pensiunile din satele cu biserici vechi, de Paște

Turiştii care îşi vor petrece minivacanţa de Paşte în pensiunile din zona rurală a judeţului Maramureş preferă satele şi comunele cu lăcaşe de cult vechi, a declarat, vineri, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România (ANTREC), filiala Maramureş, Livia Sima.

“Turiştii românii au fost destul de precauţi, iar rezervările au fost efectuate unele încă din luna februarie, pentru a prinde un loc cât mai bun(…) Au avut prioritate pensiunile din satele şi comunele cu lăcaşe de cult vechi, case vechi din lemn, dar şi locuri cu un peisaj care dau farmec unei vacanţe la sat. Trebuie să mai remarc că, anual, turiştii români exprimă pretenţii mai ridicate faţă de condiţiile de cazare, masă, program şi diverse varianta pentru a experimenta cât mai multe lucruri, locuri sau noi preparate culinare. Tendinţa aceasta a determinat şi o schimbarea din partea celor care deţin pensiuni medii şi mari, care au înţeles repede orientarea şi au încercat să se adapteze cererilor”, a spus Livia Sima.

Potrivit acesteia, turiştii care petrec minivacanţa de Paşte în Maramureş sunt în grupuri sau familii, “care doresc să participe la toate momentele religioase celebrate în timpul cele mai importante sărbători a creştinătăţii”.

“Familiile cu copii, dar şi grupurile de tineri au solicitat proprietarilor de pensiuni includerea în program a unui tur la cele mai cunoscute lăcaşe de cult din judeţ, inclusiv vizitarea celor opt biserici din lemn aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, dar şi bisericuţe mai mici, aproape la fel de vechi. Majoritatea turiştilor care au ajuns în Maramureş vor participa la Slujba de Înviere, dar şi la slujba religioasă din duminica Paştilor sau o serie de tradiţii populare care au loc în unele sate în a doua zi de Paşti”, a declarat Livia Sima.

Un proprietar al unei pensiuni din comuna Botiza, Ioan Pop a precizat pentru Agerpres, că, pe lângă posibilităţile de cazare, turiştii au fost interesaţi de bucătăria locală la alegerea destinaţiei.

“Am fost întrebaţi înaintea rezervării locurilor dacă meniul cuprinde mâncare de post sau obişnuită (…) pentru că există şi persoane care au ţinut postul şi preferă ca, până-n duminica Paştilor, să consume doar preparate de post. Şansa noastră e că în funcţie de solicitări, încercăm să oferim un meniu diversificat, în care se află şi preparatele de post(…)De Paşti, toate preparatele provin din gospodărie, iar pe lângă drobul de miel, păscuţa, slana, pâinea coaptă pe vatră, cozonacul, turistul român sau străin este omenit cu vin, ţuică şi sucuri naturale, toate din producţia proprie”, a spus Ioan Pop.

Conform reprezentanţilor Visit Maramureş-biroul de turism al Consiliului Judeţean, anual de Paşti, judeţul este vizitat de câteva mii de turişti. Un avantaj îl reprezintă, din acest an, reluarea curselor interne Tarom spre Baia Mare, dar şi a curselor charter care pot ateriza pe aeroportul local, redeschis traficului aerian după trei ani în care au avut loc lucrări de modernizare. Totodată, turiştii pot închiria maşini sau microbuze pentru a ajunge în pensiunile rurale, însă majoritatea preferă să ajungă în sat cu propriul autoturism.

Foto: cultura-maramures.ro

Related posts

Bucharest – skyline transformation 2025: Autograph, a luxurious new business card for Bucharest

Ionut Oprea

Banca Mondială va ajuta Clujul să își aducă investitori

Nora Dumitrescu

Peste 117 milioane de euro investiți în imobiliare, în T1

Ligia Voro

Exemplu de mobilizare: Cum s-au reinventat restaurantele în plină criză, cu ajutorul producătorilor locali

Ion Surdu

Tratamentul inventat de bănățeanul Adrian Bot, doctor în biotehnologie, rezultate uluitoare în leucemie

redactia

Producătorul de ambalaje Goldplast, investiții de 800.000 de euro în fabrica din Bistriţa

Stefana Muresan

Angajații români preferă cardurile de masă în locul tichetelor pe hârtie

A. I.

TAROM, nouă promoție la biletele de avion, cu prețuri de la 99 euro pentru unele destinații

redactia

Un castel din județul Satu Mare, vedetă într-un film de sezon de pe platforma Netflix. A fost reabilitat cu fonduri europene

redactia

Cum se obține energia electrică și care este viitorul său?

A. I.

Aktor va mobiliza 750 de oameni pe șantierul Autostrăzii Sebeș – Turda

Nora Dumitrescu

Grupul Banca Transilvania și-a mai trimis o companie la bursă

Nora Dumitrescu

Noi proiecte Smart City Alba Iulia: Fotografii pentru turişti, monitorizarea radonului, servicii de sănătate, robotică

Stefana Muresan

Liceul German, redeschis la Sebeș, orașul cu investiții de peste 1 mld. de euro

Stefana Muresan

Bani pentru viitorul aeroport de la Ghimbav

redactia

Hanna Instruments vizează internalizarea proceselor în România

Nora Dumitrescu

Daniel Metz, Răzvan Rimbașiu, Adrian Crivii și Cornel Cătoi – Clubul Pro Opera Transilvană, în sprijinul prestigioasei instituții de cultură

Stefana Muresan

Managerii și contabilii clujeni, învățați cum să se păzească de fisc

Nora Dumitrescu

Record de vizitatori la Castelul Corvinilor, în 2017

Stefana Muresan

Evoluția pieței pensiilor private în primul semestru al anului 2019

Ligia Voro

Curs de raportare non-financiară, organizat la Brașov: „O nouă provocare pentru companii”

Papuc Irina

A fost semnat acordul de asistență cu BERD pentru construirea Spitalului Regional Braşov

redactia

Master-Planul investițiilor în turism, aprobat de Guvern. Mai multe proiecte din Transilvania

Stefana Muresan

Primăria Sibiu propune ca terasele din centrul istoric să funcționeze pe tot parcursul anului

Papuc Irina

Leave a Comment