Industrie Mureș Slider Ultimele stiri

Facultatea de Inginerie din cadrul UMFST Târgu Mureș excelează și din punct de vedere a dotărilor  

Un tânăr care studiază la Facultatea de Inginerie din cadrul UMFST Târgu Mureș, una dintre cele mai bine dotate facultăți din România, are șansa ca după absolvirea studiilor să își găsească rapid un loc de muncă într-o firmă de profil. Mai multe detalii ne-a oferit conferențiar univ. dr. ing. Mircea Dulău, decanul Facultății de Inginerie.

 

Care considerați că sunt realizările dvs. de când sunteți decanul Facultății de Inginerie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș?

Spun cu bucurie că toate programele de studii de licență și masterat ale Facultății de Inginerie sunt acreditate și sunt în atenția candidaților la admitere. Absolvenții studiilor de licență își găsesc, în foarte mare măsură, locuri de muncă în firme de profil și foarte mulți se înscriu la studiile de masterat, iar absolvenților de studii masterale li se deschide oportunitatea studiilor doctorale.

Statisticile realizate la nivelul universității și facultății evidențiază un grad ridicat de satisfacție al studenților în ceea ce privește parcursul lor profesional.

Pachetele de discipline oferite studenților sunt bine alese și în concordanță cu prevederile standardelor naționale, iar dotările cu calculatoare, software, aparatură și echipamente de specialitate permit susținerea activităților educaționale la un înalt nivel de calitate. O recentă comisie de evaluare ARACIS remarca dotarea foarte bună a unor laboratoare de specialitate, mai rar întâlnită la programe similare din țară.

În facultate s-au derulat câteva proiecte prin care s-a achiziționat aparatură de foarte mare performanță și care permite realizarea de cercetări științifice de mare impact.

Facultatea de Inginerie organizează, anual, Conferința Internațională Inter-Eng, cu foarte mulți participanți din țară și străinătate. Trebuie spus că lucrările ultimelor ediții ale conferinței sunt indexate ISI Web of Knowledge, confirmând prestigiul de care se bucură. De asemenea, facultatea are în coordonare Buletinul Științific, indexat BDI, cu apariție periodică.

Înainte de toate, decanul și prodecanul sunt cadre didactice și fac parte din departamentele de profil ale facultății. Așadar, există și trebuie evidențiate realizările facultății, la care sunt parte toate cadrele didactice, inclusiv personalul didactic auxiliar, administrativ și de secretariat.

 

Care sunt profesiile de inginerie solicitate la ora actuală de angajatori pe piața din România?

La Facultatea de Inginerie au loc, periodic, întâlniri ale cadrelor didactice și studenților cu angajatori din Transilvania și, de ceva vreme, și din țară. Am permanentizat acțiunea „Companies hours”, care se derulează în fiecare zi de joi, dacă sunt angajatori care solicită asemenea întâlniri și acțiunea „Față în față cu angajatorii”, care are loc în fiecare primăvară. Așadar, angajatorii au nevoie de absolvenți din foarte multe domenii, însă predomină solicitările pentru ingineri în specializările Automatică și Informatică aplicată, Ingineria sistemelor electroenergetice, Tehnologia construcțiilor de mașini și Inginerie economică industrială. Din discuțiile cu angajatorii constatăm că un absolvent de inginerie este extrem de flexibil și își extinde, relativ ușor, aria de competențe de la un domeniu la altul, în funcție de situațiile concrete pe care le întâlnește la locul de muncă.

 

De ce mai are nevoie un viitor inginer pentru a fi un profesionist adevărat pe lângă cursurile facultății?

Trebuie să spun deschis că un student la inginerie trebuie să parcurgă cu maximă seriozitate toate activitățile prevăzute de curricula universitară, asta însemnând cursuri, seminarii, laboratoare și proiecte. Pe lângă acestea, cel puțin la fel de importantă este implicarea în activitățile de practică. Facultatea de Inginerie are un număr însemnat de parteneriate de practică încheiate cu mediul economic, așa încât niciun student nu are probleme în a-și găsi un loc de practică potrivit. De asemenea, orele de studiu individual, dimensionate pentru fiecare disciplină în funcție de numărul de credite transferabile acordate, trebuie să completeze și să consolideze ceea ce se predă în cadrul activităților față în față. Facultatea de Inginerie dispune nu numai de o bibliotecă foarte frumoasă, dar și de un fond de carte relevant pentru domeniile în care asigură școlarizare. Iar acestea se completează cu abonamentele asigurate la nivelul universității și accesul la baze de date și publicații de specialitate.

 

Japonezii descriu pofta de a trăi, de a te ridica din pat în fiecare dimineață într-un singur cuvânt: ikigai. Care este ikigai-ul dumneavoastră?

Echilibru.

 

de Elena POLEARUȘ

 

Related posts

Top căutări despre Sibiu la nivel local și internațional

Ionel Albu

Poziționarea în mintea clienților

redactia

Iordăchescu&Asociații: COVID-19 și Cybersecurity – sfaturi pentru păstrarea securității datelor

Nicolae Pop

The Woman 2020. Panel mamă-fiică: Moștenirea constă în felul în care educăm generațiile viitoare de lideri

Nicolae Pop

Proprietarul unei podgorii de lângă Arad, desemnat enologul anului în Ungaria

redactia

Presiuni la Ministerul Transporturilor pentru finalizarea Centurii Zalăului

Nora Dumitrescu

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea AdePlast de către Sika România

Papuc Irina

Covasna: Apa de la Șugaș Băi, efect terapeutic pentru copiii speciali

Stefana Muresan

Acţionarii Borsec pregătesc investiţii de 30-40 mil. euro pentru brandurile de ape, sucuri şi bere

Stefana Muresan

Corina Creţu a discutat cu miniştrii responsabili pentru fonduri europene despre politica de coeziune post-2020

Stefana Muresan

Platforma Bright Spaces, dedicată domeniului property tech, primește finanțare de 185.000 de Euro pentru dezvoltare și implementare

Papuc Irina

Brandul ALISIA ENCO lanseaza colectia de pulovere cu motive traditionale romanesti

Ionut Oprea

Fermierii campioni la porumb din județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Hunedoara

redactia

Regina Maria preia Biostandard Oradea şi Clinica Gastro Center Craiova

Traian Dan

Plajele românești se extind cu peste 2 milioane de metri pătrați, din fonduri europene

Stefana Muresan

The 6th MYS Superyacht Awards Ceremony

Ionut Oprea

40.000 de euro pentru demararea unei afaceri nonagricole în regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

SPACES deschide primele centre la București

Ligia Voro

Nord-Vestul se apropie de București la locuințele noi

Nora Dumitrescu

S-a înființat rețeaua Camerelor de Comerţ 3SI, pentru conectarea comunităţilor de afaceri

redactia

Un studio foto din Baia Mare s-a specializat în viziere medicale

Nora Dumitrescu

WELLBEING at WORK: o prioritate pentru companiile secolului XXI

Ionel Albu

Conferința „Putere prin oameni” 2018: Comunicarea cu echipa, delegarea și încrederea sunt atribute principale ale liderului de succes

redactia

Georgică Cornu, reales Președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș

Stefana Muresan

Leave a Comment