Sibiu Slider Ultimele stiri

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ TB – Klaus Iohannis: „Mâine Europa va fi în România. Mâine Europa se va desena de aici, de la Sibiu”

Președintele României Klaus Iohannis a ținut astăzi un discurs despre importanța României în contextul unei Europe puternice și consolidate, la deschiderea conferinței internaționale “Viitorul European. Perspective de dezvoltare contemporană”, care se desfășoară începând de astăzi la Sibiu. Evenimentul este organizat în contextul Summit-ului informal al șefilor de stat sau de guvern din UE, ce își începe mâine lucrările la Sibiu. 
„Mă bucur că această dezbatere are loc la noi și sunt extrem de bucuros că țara noastră a devenit și devine în aceste zile centrul procesului de reflecție privind viitorul Uniunii Europene. La aproape 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, găzduirea Summitului la Sibiu, un eveniment de prim-rang, este o onoare și în același timp, clar, o responsabilitate pentru noi. Ca stat membru încrezător în destinul proiectului european, România are capacitatea de a contribui la consolidarea sa și va continua să acționeze în acest sens împreună sigur, cu toate celelelate state europene și împreună cu instituțiile europene”, a declarat președintele.
„Salut faptul că evenimentul de astăzi abordează teme centrale ale agendei europei cu un accent special asupra temelor aflate pe agenda liderilor, contribuind la comunciarea relevanței acestor chestiuni în rândul cetățenilor europeni, mai cu seamă în rândul cetățenilor români. Comunicarea mai bună a acțiunii europene este și va continua să fie un ingredient esențial dacă dorim ca proiectul european să continue cu succes, iar beneficiile sale să fie percepute de principalii săi destinatari – cetățenii europeni. Numai astfel vom putea să participăm cu toții la o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică”.
„Acest efort permanent de comunciare și conștșientizare este cu atât mai important în acest an, cu cât vom intra într-o legislatură europeană, într-un nou mandat instituțional și va trebui să concentrăm agenda noastră în jurul viziunii strategice 2019-2024, orientată spre cetățean. Doar împreună, prin rezultate concrete și acțiune consensuală putem transmite un mesaj hotărât, proeuropean, de respingere a forțelor eurosceptice sau acele extremiste, care pun sub semnul întrebării realizările de decenii ale proiecutlui european”.
”UE a parcurs lungi crize politice. De câțiva ani părem a fi într-o criză continuă. Cu toate acestea, în UE crizele și succesiunea lor nu reprezintă un fenomen nou. Iar rezolvarea lor, prin acțiune comună, face parte din construcția europeană. Incertitudinea este cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie starea de fapt legată de procesul Brexit, dar și un anumit sentiment de distanțare a cetățenilor europeni față de complexitatea politicilor de la Bruxelles, în sens mai general”.
„Ne aflăm înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Vedem în diferite sondaje că cetățenii își doresc de la UE un sentiment de siguranță și să aducă soluții pentru problemele lor reale. Noi, actualii gestionari și adevărați modelatori ai viitorului UE, avem responsabilitatea ca ideea unei Uniuni tot mai puternice să fie îmbrățișată și asumată de cetățenii europeni de astăzi. Suntem chemați să schițăm un plan consolidat de viitor, care se bucură de susținerea cetățenilor”.
„Momentul Sibiu va trebui să confirme în mod negreșit faptul că agenda actorilor politici este una și aceași cu agenda cetățenilor europeni. Harta probemelor și provocărilor actuale este foarte complexă. În plan intenr și extern – consolidarea problemelor economice, asigurarea locurilor de muncă, noile fenomene de destabilizare printre care dezinformarea și camapaniile fake news riscă să adâncească starea de nesiguranță. În acest context, avem nevoie de un făgaș al politicilor europene care să asigure mai multă convergență și să ne ducă spre un viitor mai bun și mai prosper, fără fragmentări la nivel european”.
„Sentimentul de incertitudine poate fi depășit numai dacă UE acționează unit, iar leadrship-ul european transmite un mesaj clar că acționează cu angajament pentru continuarea procesului de itnegrare europeană. În fața provocărilor actuale globale nu există o altă cale”.
„Momentul Sibiu trebuie să reprezinte confirmarea acțiunii noastre comune și unitare. Forța uniunii constă tocmai în acțiunea sa comună, consesuală (…) Ziua de 9 mai – Ziua Europei – România va fi, cum am arătat, centrul procesului de reflecție asupra vitorului UE, un moment simbolic important în istoria construcției europene în care să ne amintim de beneficiile procesului de integrare europeană și să pregătim prioritățile naostre strategice viitoare”.
„Mâine Europa va fi în România, mâine Europa se va desena de aici din România, de la Sibiu”, a încheiat Klaus Iohannis.
Material realizat de Irina PAPUC

Related posts

Destinația turistică Sibiu va fi promovată la Târgul de Turism Viena

Papuc Irina

„Autostrada electrică” îşi continuă extinderea în România

Stefana Muresan

Investiții de peste 380 de milioane de Euro: promisiunile celor care vor Aeroportul Internațional Sibiu în concesiune pentru 50 de ani

Papuc Irina

The current circumstances confirmed that Rustler’s in-house specialists and know-how represent a powerful tool

Ionut Oprea

Asfalt nou în zona turistică a Clujului

Nora Dumitrescu

Primul autoturism hibrid produs în România a ajuns la Cluj

Nora Dumitrescu

Fostul Palat al Telefoanelor din Brașov se va transforma în hotel

Stefana Muresan

Platformă comercială online destinată producătorilor locali de alimente naturale

Traian Dan

Primarul Sibiului, despre cele mai importante investiții în infrastructura orașului în anul 2019

Papuc Irina

Blue Air e interesată de construcția unui terminal de cargo la viitorul Aeroport din Brașov. „Această activitate lipsește în Transilvania”

Ion Surdu

TOP ANGAJATORI 2019: Ce companii românești au apreciat angajații și care sunt surprizele clasamentului

Ligia Voro

Retargeting.biz adoptă noi sisteme de pricing

Ligia Voro

ROVENSA extinde afacerile de biocontrol, prin achiziția Grupului Agrotecnología

Ioan Sandor

Leul, minim istoric în raport cu euro. Ministrul de Finanţe spune că situaţia bugetului este mai gravă decât cele mai pesimiste aşteptări

Papuc Irina

Lanţul de farmacii Remedia, scos la vânzare, integral sau parțial. Prețul: începând cu 5 milioane de euro

Papuc Irina

Plăți în avans pe anul 2019 pentru aproape 32.000 de fermieri bihoreni

Traian Dan

“Lipsa forței de muncă va obliga companiile la automatizare și robotizare”

Stefana Muresan

Transformare digitală pentru Electric Plus, una dintre cele mai profitabile companii românești

Stefana Muresan

ABSL invites you to Timișoara Business Mixer 2019 on October 16th

Ionut Oprea

Scandia Food intră pe piața imobiliară și anunță intenția de a investi 30 de milioane de Euro într-un ansamblu rezidențial în Sibiu

Papuc Irina

Comerțul cu amănuntul, în creștere în România, față de statele UE

Papuc Irina

TAROM va relua zborurile de dimineață Cluj – București

Nora Dumitrescu

Platforme modulare de colectare selectivă a deșeurilor la Oradea

Traian Dan

Romexpo va organiza, în anul 2019, peste 140 de târguri, expoziţii şi festivaluri la care aşteaptă peste 900.000 de vizitatori

redactia

Leave a Comment