Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ TB – Klaus Iohannis: „Mâine Europa va fi în România. Mâine Europa se va desena de aici, de la Sibiu”

Președintele României Klaus Iohannis a ținut astăzi un discurs despre importanța României în contextul unei Europe puternice și consolidate, la deschiderea conferinței internaționale “Viitorul European. Perspective de dezvoltare contemporană”, care se desfășoară începând de astăzi la Sibiu. Evenimentul este organizat în contextul Summit-ului informal al șefilor de stat sau de guvern din UE, ce își începe mâine lucrările la Sibiu. 
„Mă bucur că această dezbatere are loc la noi și sunt extrem de bucuros că țara noastră a devenit și devine în aceste zile centrul procesului de reflecție privind viitorul Uniunii Europene. La aproape 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, găzduirea Summitului la Sibiu, un eveniment de prim-rang, este o onoare și în același timp, clar, o responsabilitate pentru noi. Ca stat membru încrezător în destinul proiectului european, România are capacitatea de a contribui la consolidarea sa și va continua să acționeze în acest sens împreună sigur, cu toate celelelate state europene și împreună cu instituțiile europene”, a declarat președintele.
„Salut faptul că evenimentul de astăzi abordează teme centrale ale agendei europei cu un accent special asupra temelor aflate pe agenda liderilor, contribuind la comunciarea relevanței acestor chestiuni în rândul cetățenilor europeni, mai cu seamă în rândul cetățenilor români. Comunicarea mai bună a acțiunii europene este și va continua să fie un ingredient esențial dacă dorim ca proiectul european să continue cu succes, iar beneficiile sale să fie percepute de principalii săi destinatari – cetățenii europeni. Numai astfel vom putea să participăm cu toții la o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică”.
„Acest efort permanent de comunciare și conștșientizare este cu atât mai important în acest an, cu cât vom intra într-o legislatură europeană, într-un nou mandat instituțional și va trebui să concentrăm agenda noastră în jurul viziunii strategice 2019-2024, orientată spre cetățean. Doar împreună, prin rezultate concrete și acțiune consensuală putem transmite un mesaj hotărât, proeuropean, de respingere a forțelor eurosceptice sau acele extremiste, care pun sub semnul întrebării realizările de decenii ale proiecutlui european”.
”UE a parcurs lungi crize politice. De câțiva ani părem a fi într-o criză continuă. Cu toate acestea, în UE crizele și succesiunea lor nu reprezintă un fenomen nou. Iar rezolvarea lor, prin acțiune comună, face parte din construcția europeană. Incertitudinea este cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie starea de fapt legată de procesul Brexit, dar și un anumit sentiment de distanțare a cetățenilor europeni față de complexitatea politicilor de la Bruxelles, în sens mai general”.
„Ne aflăm înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Vedem în diferite sondaje că cetățenii își doresc de la UE un sentiment de siguranță și să aducă soluții pentru problemele lor reale. Noi, actualii gestionari și adevărați modelatori ai viitorului UE, avem responsabilitatea ca ideea unei Uniuni tot mai puternice să fie îmbrățișată și asumată de cetățenii europeni de astăzi. Suntem chemați să schițăm un plan consolidat de viitor, care se bucură de susținerea cetățenilor”.
„Momentul Sibiu va trebui să confirme în mod negreșit faptul că agenda actorilor politici este una și aceași cu agenda cetățenilor europeni. Harta probemelor și provocărilor actuale este foarte complexă. În plan intenr și extern – consolidarea problemelor economice, asigurarea locurilor de muncă, noile fenomene de destabilizare printre care dezinformarea și camapaniile fake news riscă să adâncească starea de nesiguranță. În acest context, avem nevoie de un făgaș al politicilor europene care să asigure mai multă convergență și să ne ducă spre un viitor mai bun și mai prosper, fără fragmentări la nivel european”.
„Sentimentul de incertitudine poate fi depășit numai dacă UE acționează unit, iar leadrship-ul european transmite un mesaj clar că acționează cu angajament pentru continuarea procesului de itnegrare europeană. În fața provocărilor actuale globale nu există o altă cale”.
„Momentul Sibiu trebuie să reprezinte confirmarea acțiunii noastre comune și unitare. Forța uniunii constă tocmai în acțiunea sa comună, consesuală (…) Ziua de 9 mai – Ziua Europei – România va fi, cum am arătat, centrul procesului de reflecție asupra vitorului UE, un moment simbolic important în istoria construcției europene în care să ne amintim de beneficiile procesului de integrare europeană și să pregătim prioritățile naostre strategice viitoare”.
„Mâine Europa va fi în România, mâine Europa se va desena de aici din România, de la Sibiu”, a încheiat Klaus Iohannis.
Material realizat de Irina PAPUC
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Propunere: Scăderea TVA la alimentele tradiţionale la 5% şi reducerea birocraţiei ANAF

Articolul următor

„MakeIT în Oradea”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share