Sibiu Slider Ultimele stiri

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ TB – Klaus Iohannis: „Mâine Europa va fi în România. Mâine Europa se va desena de aici, de la Sibiu”

Președintele României Klaus Iohannis a ținut astăzi un discurs despre importanța României în contextul unei Europe puternice și consolidate, la deschiderea conferinței internaționale “Viitorul European. Perspective de dezvoltare contemporană”, care se desfășoară începând de astăzi la Sibiu. Evenimentul este organizat în contextul Summit-ului informal al șefilor de stat sau de guvern din UE, ce își începe mâine lucrările la Sibiu. 
„Mă bucur că această dezbatere are loc la noi și sunt extrem de bucuros că țara noastră a devenit și devine în aceste zile centrul procesului de reflecție privind viitorul Uniunii Europene. La aproape 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, găzduirea Summitului la Sibiu, un eveniment de prim-rang, este o onoare și în același timp, clar, o responsabilitate pentru noi. Ca stat membru încrezător în destinul proiectului european, România are capacitatea de a contribui la consolidarea sa și va continua să acționeze în acest sens împreună sigur, cu toate celelelate state europene și împreună cu instituțiile europene”, a declarat președintele.
„Salut faptul că evenimentul de astăzi abordează teme centrale ale agendei europei cu un accent special asupra temelor aflate pe agenda liderilor, contribuind la comunciarea relevanței acestor chestiuni în rândul cetățenilor europeni, mai cu seamă în rândul cetățenilor români. Comunicarea mai bună a acțiunii europene este și va continua să fie un ingredient esențial dacă dorim ca proiectul european să continue cu succes, iar beneficiile sale să fie percepute de principalii săi destinatari – cetățenii europeni. Numai astfel vom putea să participăm cu toții la o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică”.
„Acest efort permanent de comunciare și conștșientizare este cu atât mai important în acest an, cu cât vom intra într-o legislatură europeană, într-un nou mandat instituțional și va trebui să concentrăm agenda noastră în jurul viziunii strategice 2019-2024, orientată spre cetățean. Doar împreună, prin rezultate concrete și acțiune consensuală putem transmite un mesaj hotărât, proeuropean, de respingere a forțelor eurosceptice sau acele extremiste, care pun sub semnul întrebării realizările de decenii ale proiecutlui european”.
”UE a parcurs lungi crize politice. De câțiva ani părem a fi într-o criză continuă. Cu toate acestea, în UE crizele și succesiunea lor nu reprezintă un fenomen nou. Iar rezolvarea lor, prin acțiune comună, face parte din construcția europeană. Incertitudinea este cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie starea de fapt legată de procesul Brexit, dar și un anumit sentiment de distanțare a cetățenilor europeni față de complexitatea politicilor de la Bruxelles, în sens mai general”.
„Ne aflăm înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Vedem în diferite sondaje că cetățenii își doresc de la UE un sentiment de siguranță și să aducă soluții pentru problemele lor reale. Noi, actualii gestionari și adevărați modelatori ai viitorului UE, avem responsabilitatea ca ideea unei Uniuni tot mai puternice să fie îmbrățișată și asumată de cetățenii europeni de astăzi. Suntem chemați să schițăm un plan consolidat de viitor, care se bucură de susținerea cetățenilor”.
„Momentul Sibiu va trebui să confirme în mod negreșit faptul că agenda actorilor politici este una și aceași cu agenda cetățenilor europeni. Harta probemelor și provocărilor actuale este foarte complexă. În plan intenr și extern – consolidarea problemelor economice, asigurarea locurilor de muncă, noile fenomene de destabilizare printre care dezinformarea și camapaniile fake news riscă să adâncească starea de nesiguranță. În acest context, avem nevoie de un făgaș al politicilor europene care să asigure mai multă convergență și să ne ducă spre un viitor mai bun și mai prosper, fără fragmentări la nivel european”.
„Sentimentul de incertitudine poate fi depășit numai dacă UE acționează unit, iar leadrship-ul european transmite un mesaj clar că acționează cu angajament pentru continuarea procesului de itnegrare europeană. În fața provocărilor actuale globale nu există o altă cale”.
„Momentul Sibiu trebuie să reprezinte confirmarea acțiunii noastre comune și unitare. Forța uniunii constă tocmai în acțiunea sa comună, consesuală (…) Ziua de 9 mai – Ziua Europei – România va fi, cum am arătat, centrul procesului de reflecție asupra vitorului UE, un moment simbolic important în istoria construcției europene în care să ne amintim de beneficiile procesului de integrare europeană și să pregătim prioritățile naostre strategice viitoare”.
„Mâine Europa va fi în România, mâine Europa se va desena de aici din România, de la Sibiu”, a încheiat Klaus Iohannis.
Material realizat de Irina PAPUC

Related posts

Bani pentru viitorul aeroport de la Ghimbav

redactia

CJ Timiș propune Băncii Mondiale 10 investiții majore. Valoarea depășește 700 de milioane de euro

redactia

Măsuri active pentru firmele care își mențin angajații și care fac angajări

Traian Dan

Rezolvarea problemei exodului creierelor și a instabilității economice prin branding

Ligia Voro

Fabrica Ardudana a intrat în Clusterul Mobilier Transilvan

Nora Dumitrescu

Școlile particulare din România își oferă ajutorul pentru implementarea învățământului online în sistemul public

Papuc Irina

Autoritățile s-au răzgândit – exportul de cereale poate fi reluat: Ordonanța militară nr. 9

Ion Surdu

Farmacist de 27 de ani din Alba Iulia face concurenţă marilor companii

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Summit Agro. Experiență și tehnologie japoneză  

Ligia Voro

Investiţiile străine directe, mai mari cu 17,7%, în primele zece luni din acest an

Stefana Muresan

Workshop gratuit pentru antreprenori, organizat de Raiffeisen Bank la Oradea

Traian Dan

Programul Rabla 2020 va fi lansat în luna martie: buget de 140 de milioane de lei

Papuc Irina

BNR anunță rezultatele analizei soldurilor și fluxurilor conturilor financiare ale administrației publice în trimestrul III al 2019

Papuc Irina

Hidroelectrica şi BCR , contract pentru o linie de credit de 85 de milioane de lei

Stefana Muresan

Bugetul UE 2018: Bilete de tren gratuite în peste 30 de țări pentru tineri

Stefana Muresan

Ungaria mai aduce o autostradă la granița cu România

Stefana Muresan

Grupul Medlife, afaceri de 794 mil.lei în 2018, în creştere cu 27%

redactia

Transportatorii din Ardeal își vor școli angajații pe banii Europei

Nora Dumitrescu

Transavia, investiție într-o sală de conferințe pentru Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Stefana Muresan

Facturone, în sprijinul firmelor

Ligia Voro

Descoperiri arheologice din prima epocă a fierului, pe șantierul Lotului 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda

Stefana Muresan

„Brașovul pregătit”: Fundația Comunitară colectează donații pentru aprovizionarea Spitalului de Boli Infecțioase

Ion Surdu

Doi constructori din Ardeal au semnat pactul pentru autostrăzi

Nora Dumitrescu

Liceul German, redeschis la Sebeș, orașul cu investiții de peste 1 mld. de euro

Stefana Muresan

Leave a Comment