Mureș Slider Ultimele stiri

Preocupări pentru adaptarea ofertei educaționale la Facultatea de Economie și Drept a UMFST Târgu Mureș

Preocupări pentru adaptarea ofertei educaționale la Facultatea de Economie și Drept a UMFST Târgu MureșFacultatea de Economie și Drept din cadrul UMFST Târgu Mureș și-a adaptat oferta educațională la nevoile studenților și ale pieței muncii. Despre ce alte schimbări au avut loc și nu numai ne-a răspuns, în interviul acordat Transilvania Business, conf. univ. dr. Daniela Ştefănescu, decanul Facultății de Economie și Drept.

 

De cât timp sunteți decanul Facultății de Economie şi Drept din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș și la ce schimbări majore ați contribuit în această perioadă?

Încă nu s-au împlinit 3 ani. Având în vedere că studentul şi nevoile sale au fost în centrul atenţiei noastre, ne-am preocupat să inițiem schimbări în oferta educațională prin înființarea masteratului de Achiziții publice, a primului masterat cu frecvență redusă al facultății, Managementul Afacerilor, și a programului postuniversitar Formarea responsabilului cu protecția datelor.

La propunerea facultății noastre, a fost adoptat Regulamentul privind voluntariatul în rândul studenților și astfel, de 2 ani, se pot implica în diverse activități, reprezentând experiență în muncă.

De anul trecut, suntem parteneri ai primului schimb intern interuniversitar în Administrarea afacerilor, alături de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin care studenţii participă câte o săptămână la toate activităţile de cursuri, seminarii sau activităţi extracurriculare din fiecare centru universitar. Ediţia pilot a fost un succes şi ne exprimăm speranţa că vor fi apreciate şi ediţiile viitoare.

O altă schimbare a reprezentat-o noua denumire a facultății, mai suplă, mai modernă, comparabilă cu denumirile din lumea întreagă: de la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative, am trecut la Facultatea de Economie și Drept.

 

De ce calități înnăscute sau dobândite au nevoie studenții pentru a deveni buni în mediul economic și juridic?

Nu cred că voi fi surprinzătoare prin răspunsul la această întrebare: seriozitate, curiozitate, perseverență, ambiție, disponibilitatea de a munci din greu și mult mai multă răbdare decât sunt ei dispuși în prezent să ofere, atât în procesul de pregătire profesională cât și în primii ani de activitate.

 

Care sunt greutățile profesiilor liberale de tip avocat, notar, expert contabil, evaluator sau manager și care sunt avantajele față de joburile obișnuite?

Un avantaj poate deveni la un moment dat un dezavantaj și invers. Probabil cel mai greu este la începutul carierei, când trebuie să își croiască drumul prin hățișurile legislative, să devină atât de competitivi în profesia lor încât să-și formeze propria clientelă pe care ulterior să fie capabili să și-o mențină pe termen lung. Pe de altă parte, principalul avantaj al profesiilor liberale este că le asigură independența mult râvnită de tânăra generație. Profesiile liberale le creează șansa de a-și măsura cu adevărat competențele, limitele, spiritul de întreprinzător.

 

Cu ce credeți că se deosebește piața de la noi de cea din exterior? La ce trebuie să fie atenți atât studenții, cât și cei care citesc presa și vor să fie informați?

Piața noastră încă își caută calea proprie, să-și contureze propria identitate dar, în același timp, să țină pasul cu ceea ce se petrece pe plan internațional, mai ales în contextul globalizării, prin care modificările unei anumite piețe se resimt cu o mai mare rapiditate și în celelalte. Procesul este însă unul greoi, complex și dependent de foarte mulți factori, unii dintre aceștia sunt greu de anticipat și în consecință, greu de controlat sau influențat. Consider că piața de la noi oferă mai puţină predictibilitate şi siguranţă şi are o cadență care poate fi mai greu anticipat. Piața este asemeni unui organism viu. Ne oferă multe semnale după care să ne putem ghida și care ne permit să o înțelegem. Trebuie urmărite evoluțiile acesteia, schimbările neașteptate, comportamentul marilor actori de pe piață. Din fiecare putem extrage elemente care să ne ajute să înțelegem că se produc modificări și mai ales în ce direcție. Fiecare măsură legislativă care vizează un anumitor sector de activitate, va influența de fapt multe alte domenii, prin urmare trebuie să fim mereu în alertă și să reușim să înțelegem semnalele pe care ni le oferă zilnic piața, pentru a reuși să o înțelegem.

 

Japonezii descriu pofta de a trăi, de a te ridica din pat în fiecare dimineață într-un singur cuvânt: ikigai. Care este ikigai-ul dumneavoastră?

Fii recunoscător!

 

de Elena POLEARUȘ

Related posts

„Miniautostrada” Baia Mare – Jibou costă 350 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

România, motor de creștere în 2019 pentru WDP

Ligia Voro

Elevii care frecventează învățământul dual – cazare și masă asigurate de Primăria Oradea

Stefana Muresan

Eldi Brutăria, model de succes în industria de panificaţie

Stefana Muresan

După doi ani la Imoteca, Diana Dragostin revine în grupul Artmark

Ligia Voro

Hub comercial la Marea Neagră, Dunărea, alternativa ecologică la transportul rutier

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (1): Arhitectura urbană – arhitectura rurală

Transilvania Business

Companiile din Zalău sponsorizează iluminatul de sărbători

Nora Dumitrescu

Sute de IT-iști din zona Transilvania-Banat, înrolați în grupul Cognizant

Nora Dumitrescu

Italienii de la Ditre, încă 150 de angajări la Arad

Stefana Muresan

Consiliul UE propune adoptarea unei măsuri pentru a stimula exportul de medicamente generice și biosimilare

redactia

Antreprenorul Adrian Elecfi din Alba a făcut 1 milion de euro cu o carmangerie şi trei magazine alimentare

redactia

Dracula Horse Festival două zile de spectacole ecveste, concerte și activități interesante la Domeniul Dracula Daneș

redactia

Dejul își face un centru recreativ de 3,7 milioane de euro

Nora Dumitrescu

WIZZ AIR DĂ STARTUL CELEI MAI MARI CREȘTERI OPERAȚIONALE

Stefana Muresan

Comisarul Corina Crețu: 25 milioane de euro vor fi realocate IMM-urilor din domeniul digital din România

redactia

6 startup-uri românești creative, selectate pentru un marketing bootcamp internațional la Madrid

Stefana Muresan

Ford România reia programul de conducere preventivă „BeCool – Gândește înainte!”

Ligia Voro

Apar primele stații de încărcare a mașinilor electrice la Baia Mare

Nora Dumitrescu

Theodora Golf Club, promovat la ITB Berlin, cel mai important târg internațional de turism din lume

Stefana Muresan

ING devine partenerul principal al GoTech World

Ligia Voro

Prima conferinţă regională de HR sub umbrela HR WORLD – The Future of Talent, desfășurată la Cluj Napoca, un real succes

Stefana Muresan

Luiza Zan și Ploiești Jazz Trio concertează vineri la Karpatia Horse Show

Ligia Voro

Târgul de Paști din Oradea va fi organizat în Piața Unirii între 10 și 20 aprilie

Traian Dan

Leave a Comment