Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Preocupări pentru adaptarea ofertei educaționale la Facultatea de Economie și Drept a UMFST Târgu Mureș

Preocupări pentru adaptarea ofertei educaționale la Facultatea de Economie și Drept a UMFST Târgu MureșFacultatea de Economie și Drept din cadrul UMFST Târgu Mureș și-a adaptat oferta educațională la nevoile studenților și ale pieței muncii. Despre ce alte schimbări au avut loc și nu numai ne-a răspuns, în interviul acordat Transilvania Business, conf. univ. dr. Daniela Ştefănescu, decanul Facultății de Economie și Drept.

 

De cât timp sunteți decanul Facultății de Economie şi Drept din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș și la ce schimbări majore ați contribuit în această perioadă?

Încă nu s-au împlinit 3 ani. Având în vedere că studentul şi nevoile sale au fost în centrul atenţiei noastre, ne-am preocupat să inițiem schimbări în oferta educațională prin înființarea masteratului de Achiziții publice, a primului masterat cu frecvență redusă al facultății, Managementul Afacerilor, și a programului postuniversitar Formarea responsabilului cu protecția datelor.

La propunerea facultății noastre, a fost adoptat Regulamentul privind voluntariatul în rândul studenților și astfel, de 2 ani, se pot implica în diverse activități, reprezentând experiență în muncă.

De anul trecut, suntem parteneri ai primului schimb intern interuniversitar în Administrarea afacerilor, alături de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin care studenţii participă câte o săptămână la toate activităţile de cursuri, seminarii sau activităţi extracurriculare din fiecare centru universitar. Ediţia pilot a fost un succes şi ne exprimăm speranţa că vor fi apreciate şi ediţiile viitoare.

O altă schimbare a reprezentat-o noua denumire a facultății, mai suplă, mai modernă, comparabilă cu denumirile din lumea întreagă: de la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative, am trecut la Facultatea de Economie și Drept.

 

De ce calități înnăscute sau dobândite au nevoie studenții pentru a deveni buni în mediul economic și juridic?

Nu cred că voi fi surprinzătoare prin răspunsul la această întrebare: seriozitate, curiozitate, perseverență, ambiție, disponibilitatea de a munci din greu și mult mai multă răbdare decât sunt ei dispuși în prezent să ofere, atât în procesul de pregătire profesională cât și în primii ani de activitate.

 

Care sunt greutățile profesiilor liberale de tip avocat, notar, expert contabil, evaluator sau manager și care sunt avantajele față de joburile obișnuite?

Un avantaj poate deveni la un moment dat un dezavantaj și invers. Probabil cel mai greu este la începutul carierei, când trebuie să își croiască drumul prin hățișurile legislative, să devină atât de competitivi în profesia lor încât să-și formeze propria clientelă pe care ulterior să fie capabili să și-o mențină pe termen lung. Pe de altă parte, principalul avantaj al profesiilor liberale este că le asigură independența mult râvnită de tânăra generație. Profesiile liberale le creează șansa de a-și măsura cu adevărat competențele, limitele, spiritul de întreprinzător.

 

Cu ce credeți că se deosebește piața de la noi de cea din exterior? La ce trebuie să fie atenți atât studenții, cât și cei care citesc presa și vor să fie informați?

Piața noastră încă își caută calea proprie, să-și contureze propria identitate dar, în același timp, să țină pasul cu ceea ce se petrece pe plan internațional, mai ales în contextul globalizării, prin care modificările unei anumite piețe se resimt cu o mai mare rapiditate și în celelalte. Procesul este însă unul greoi, complex și dependent de foarte mulți factori, unii dintre aceștia sunt greu de anticipat și în consecință, greu de controlat sau influențat. Consider că piața de la noi oferă mai puţină predictibilitate şi siguranţă şi are o cadență care poate fi mai greu anticipat. Piața este asemeni unui organism viu. Ne oferă multe semnale după care să ne putem ghida și care ne permit să o înțelegem. Trebuie urmărite evoluțiile acesteia, schimbările neașteptate, comportamentul marilor actori de pe piață. Din fiecare putem extrage elemente care să ne ajute să înțelegem că se produc modificări și mai ales în ce direcție. Fiecare măsură legislativă care vizează un anumitor sector de activitate, va influența de fapt multe alte domenii, prin urmare trebuie să fim mereu în alertă și să reușim să înțelegem semnalele pe care ni le oferă zilnic piața, pentru a reuși să o înțelegem.

 

Japonezii descriu pofta de a trăi, de a te ridica din pat în fiecare dimineață într-un singur cuvânt: ikigai. Care este ikigai-ul dumneavoastră?

Fii recunoscător!

 

de Elena POLEARUȘ

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Comisia Europeană, încrezătoare în rezultatele summitului UE de la Sibiu

Articolul următor

REBELS AND RULERS – Cannes Lions-ul Europei de Est

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share