Reportaj Sibiu Ultimele stiri

FOTOREPORTAJ TB – Ziua în care Sibiul a primit Europa la el acasă

Filtre de control, polițiști la tot pasul, străzi închise, capace de canalizare și urne sigilate, lunetiști pe acoperișuri, mașini de urgență 112, mașini de jandarmi la tot colțul, elicoptere ce survolează spațiul aerian – toate acestea au fost ingredientele unuia dintre cele mai importante evenimente ale anului și, poate chiar a deceniului, la Sibiu. 27 de lideri de state europene și-au dat întâlnire la Sibiu ca să discute despre viitorul european, iar sute de oameni au așteptat răbdători ore întregi să-i vadă în carne și oase pe cei pe care îi văd de obicei doar de la televizor. Cei care n-au venit la timp au stat lipiți chiar și pe ploaie cu ochii de clădirea primăriei în speranța că vor mai prinde o șansă.

Sibiul nu a fost niciodată un oraș supra-aglomerat, unde să-ți toci nervii în ore de trafic infernal. Nici străzile nu sunt extraordinar de încărcate și gălăgioase, așa cum se întâmplă în orașele mari. În dimineața summit-ului a fost însă chiar și mai multă liniște decât de obicei. Doar culoarele speciale de circulație amplasate pe câteva străzi și multitudinea de polițiști la fiecare pas păstrau certitudinea că ceva important se întâmplă la Sibiu. Către ora 9.00 era puțină lume pe străzile centrale, iar filtrele de control, amplasate pe străzile care asigură intrarea pe Bulevardul Nicolae Bălcescu și spre Piața Mare și Piața Mică nu era deloc aglomerate.

Primele delegații oficiale au început să sosească încă de pe la ora 10.00, iar de la 11.45 președintele României, Klaus Iohannis, i-a întâlnit pe rând pe oficialii europeni. Unii au preferat să vină pe jos, vorbim de președintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul ungar, Viktor Orban, sau premierul Luxemburgului, Xavier Bettel. Și-au făcut apariția ulterior președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, prim-ministrul Letoniei, Krišjānis Kariņš, prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, cancelarul federal al Austriei, Sebastian Kurz, dar și Angela Merkel și Emmanuel Macron, foarte populari printre sibieni, motiv pentru care au și fost foarte mult aplaudați. După ce toți invitații au sosit și au dat mâna cu președintele a urmat o fotografie de grup în Piața Mare și o baie de mulțime a liderilor europeni, un moment spontan, dar și emoționant. Ulterior, au început sesiunile de lucru.

Evenimentul a fost descris la superlativ, iar oficialii europeni s-au declarat îndrăgostiți de Sibiu.

„Vreau să-i mulțumesc președintelui Klaus Iohannis pentru organizarea Summit-ului de la Sibiu. Ați organizat un summit excepțional. Europa este mândră de dumneavoastră. Pur și simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră”, a spus Donald Tusk.

„Mulțumesc oamenilor din Sibiu, este simbolic faptul că am fost aici la 15 ani după marea extindere a UE. Cred că acest oraș este un simbol pentru schimbările din Europa. Minoritatea germană de aici este o punte între România și Germania”, a mai declarat Angela Merkel.

Mulți oameni au ratat momentul băii de mulțime, fie că au muncit sau le-a luat ceva timp să ajungă în oraș. Marius Borfină este din Agnita și a venit la Sibiu cu treburi. Cu o sacoșă pusă la picioare, rezemat de gardul ce separă mulțimea de spațiul protejat, mărturisește că o așteaptă pe Angela Merkel. Stă mai bine de o oră cu ochii țintiți spre clădirea Primăriei.

„Îmi place de Merkel, am văzut-o până acum numai la televizor. Trăiește într-o casă modestă, nu ca ai noștri, care își iau palate din banii publici furați”, explică el. Nu i-ar putea transmite nimic, dar l-ar face fericit numai să o vadă. Se tot mută de pe un picior pe altul și regretă că nu a venit mai devreme. În afară de Merkel, vrea să-l vadă și pe Macron. Nu mai ține minte numele complet, dar ce mai contează. Niște prieteni i-au spus că și francezii lui îl văd rar, așa că acum e momentul. Așteaptă răbdător, deși afară începe timid să plouă. Tot din mulțime se aude vocea premierului României, Viorica Dăncilă. Nu, nu a fost prezentă la Summit. Se aude vocea ei din telefonul unui tânăr care se amuză pe seama declarațiilor făcute într-un miting din vară: „Noi am mărit salariile și pensiile românilor, ei se opun…” Închide amuzat și pleacă.

Începe să plouă tot mai mult, unii oameni pleacă, alții își deschid umbrelele și așteaptă. Poate au norocul să mai vadă pe cineva din liderii UE. O familie de israelieni încearcă să se adăpostească de ploaie. Sunt părinți cu trei copii. Nedumeriți, mă întreabă ce se întâmplă: De ce toate magazinele sunt închise, de ce este atât de multă poliție și atât de multe restricții. Îmi spun că sunt pentru a cincea oară în România. S-au îndrăgostit de aceste locuri când au văzut Transalpina, apoi Brașovul și au adus de această dată și copiii cu ei în Transilvania.

„Chiar dacă este multă poliție și este și foarte frig, comparativ cu temperaturile din Israel, ne distrăm foarte bine. Ne place foarte mult România. Și Sibiul este minunat, peisajele și arhitectura sunt superbe. De când am venit prima dată am știut că vom reveni. Este o țară foarte mare și foarte diferită, sunt multe de vizitat”, mi-au spus ei.

Ușor, ușor după ora 20.00 delegațiile oficiale au plecat, gardurile de protecție au fost înlăturate, iar Piața Mare s-a umplut de oameni. Pe scena pregătită din timp a urcat Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, dar și președintele Klaus Iohannis care i-a lăudat pe sibieni.

„Îmi face o mare plăcere să vă salut, aici, în această seară, într-o zi minunată. A fost o zi mare pentru noi românii și pentru Sibiu. Azi am sărbătorit Ziua Europei în cel mai demn mod, în inima României, aici la Sibiu. Nici că se putea mai bine. Dragii mei, rețineți, astăzi – 9 mai 2019 – Europa a venit la noi în România. Astăzi România a dovedit că este profund europeană și prin voi a dovedit că este primitoare. Azi am primit Europa la ea acasă. Vă felicit, sibieni. Ați făcut o impresie foarte bună. Acum este timpul să sărbătorim împreună”, a declarat președintele, în aplauze necontenite ale mulțimii.

În această seară urmează un concert de zile mari, iar invitatul special al serii este cântăreața Delia.

Material realizat de Irina PAPUC

Related posts

Încă 10.000 de metri pătrați închiriați în faza a doua la ELI PARK 1

Papuc Irina

Alexandru Boghiu și Radu Gogoașă lansează The Mavers – un startup digital & tech cu focus pe piața imobiliară

Ionut Oprea

Transilvania Train, Orient Express-ul de România, va porni joi la drum, din Gara Brașov

Stefana Muresan

Tribunalul Arbitral din Elveția i-a dat dreptate lui Remus Borza

redactia

Zalăul va avea un parking public de 1,6 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Cluj: Aproape 300 de km de drumuri judetene pe care s-a turnat asfalt in ultimii doi ani

Stefana Muresan

Complexul President din Băile Felix se transformă în President Resort, cu aquapark, bază de tratament, SPA şi un nou hotel

Stefana Muresan

Val de angajări la Hanna Instruments. Fabrică în Sălaj, centru de cercetare la Cluj

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania are la dispoziție 3,4 miliarde pentru programul IMM Invest

Nora Dumitrescu

Trei noi proiecte cu finantare europeana depuse de Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

Transgaz vrea să cumpere operatorul de transport gaze din Grecia

Stefana Muresan

Fujikura va produce viziere anticoronavirus la Cluj

Nora Dumitrescu

Traian Panait, desemnat Director General interimar al CNAB

redactia

Contract pentru finalizarea unui lot din Autostrada Transilvania, constructor Tirrena Scavi

Stefana Muresan

O companie din Cluj primenește rețeaua de apă a Șimleului

Nora Dumitrescu

Retailerul japonez Miniso intenţionează să deschidă 40 de magazine în România

redactia

Electric Castle își va mări suprafața de festival cu 30% anul viitor

Nora Dumitrescu

Globalworth begins construction of Constanta Business Park, the largest mixed-use park in Romania

Papuc Irina

Fermierii din Ardeal au trimis o scrisoare deschisă guvernului

Nora Dumitrescu

Bitdefender semnează un acord cu producătorul de routere Netgear

Stefana Muresan

Noi oportunitati economice pentru oamenii de afaceri din Timis, dupa vizita ambasadorului Mexicului

Stefana Muresan

Dunwell: 2.500 mp pentru Farmasi, in CTPark București

Papuc Irina

Intervenții medicale în premieră, pentru Alba, după investițiile în secția gastroenterologie

redactia

Arad: 300 de biciclete pentru elevi, din bani europeni

Stefana Muresan

Leave a Comment