Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Poveşti de succes cu George Haber, milionarul orădean de pe Silicon Valley

George Haber, milionarul orădean plecat în America pe vremea lui Ceauşecu, s-a aflat pentru o scurtă perioadă de timp la Oradea. Cunoscut prin afacerile de pe Silicon Valley, George Haber, le-a depănat din poveştile sale de viaţă celor care au fost prezenţi la evenimentul „FuckUp Nights”.

George Haber a povestit cum a plecat să facă bani în America. Și cum a și reușit, deşi eşecurile nu l-au ocolit.

„Succesele sunt accidente după eșecuri. Cred că sunt cel mai mare fuck-up din Oradea. Puteam să stau aici liniștit. Să nu fiu obraznic. Să am o carieră liniștită, să pup fundul la șefii mei. Și n-am făcut asta. Am fost un rebel de mic copil”, și-a început George Haber povestea. A înființat și o trupă rock, care cânta la ARLUS. La mometul respectiv nu exista echipament de amplificare în discoteci, așa că s-a apucat să învețe cum se construiește un amplificator. Şi de aici a început pasiunea lui pentru IT. A plecat în Israel, a urmat o facultate și l-a atras Mecca IT-știlor, Silicon Valley, unde a ajuns ulterior.

„Lucrând la o companie, mi-am dat seama că nu sunt făcut să pup pe alții în cur. Că am vise, că trebuie să-mi urmez pasiunea. De fapt, asta este antreprenoriatul. Și frica pe care o are omul de eșec este absolut greșită. Fiindcă numai și numai prin eșecuri, prin chestii grele, pe care alții nu au curajul să le facă poți să te diferențiezi. Și am avut noroc că am prins o schimbare enormă în istoria electronicii. Era trecerea de la analog la digital. Am prins această mișcare și am creat o companie care a implementat compresarea imaginilor în filme. Acestă companie a creat primul produs de DVD în software pe calculatoare. Peste noapte am avut un succes enorm. A fost prima companie din lume care făcea ca un calculator să cânte video. Compania a fost vândută cu peste 180 de milioane de dolari. O consider un eșec enorm. Un fuck-up mondial. Pentru că dacă nu o vindeam, astăzi eram Youtube. Aveam tehnologia pe care o are Youtube, cu mult, mult înainte ca ei să știe că se poate face”, a explicat orădeanul cum a devenit milionar în America.

 

Sacrificii

 

George Haber a precizat că singurii care poartă vina pentru ceea ce ni se întâmplă suntem noi înşine şi nu trebuie să dăm vina pe nimeni. „Când eram mic, voiam să fiu creator. Voiam să cânt. De asta m-am băgat în discotecă, de fapt. De asta mi-am ales prietenii, o diversitate de artişti şi golani. Era o amestecătură ciudată între scriitori, artişti, golani. Şi toţi ne simţeam bine împreună. Pentru că ne complementam. Dacă cauţi oameni doar ca tine, te duci în biserica ta, faci exact ca toţi ceilalţi din jurul tău, n-ai învăţa nimic. Nu poţi să înveţi să fii mai bun decât eşti, numai acceptând că există opinii diverse. Încercând să le înţelegi, nu neapărat să le accepţi”, este de părere româno-americanul.

Acesta subliniază faptul că pentru a reuşi „trebuie să fii posedat. Să-ţi sacrifici propria ta viaţă, să ignori copiii şi familia, dar după aceea trebuie să te opreşti”. „Eu nu am făcut asta şi m-a costat. În prima căsătorie, jumătate din avere s-a dus. Dar sunt mai fericit. Probabil că cei care sunt mai nebuni, mai ciudaţi, de fapt, se bagă în business. Probabil că dacă aş fi încercat invers, să lucrez într-o fabrică, să fiu un tată ideal, nu aş fi ajuns unde sunt acuma. Nu era pentru mine şi, probabil că nu este pentru antreprenorii adevăraţi, pe care îi cunosc”, a recunoaşte George Haber.

 

„Machine learning”

 

Acuma îl obsedează schimbarea adusă de „machine learning” în eliminarea a tot ce se cheamă expertiză: medicină, filozofie etc. „Mă gândesc în a investi timpul pentru a înţelege ce fel de oportunitate globală se creează prin această schimbare complexă. Noi înşine suntem maşini, maşini biologice, care suntem programaţi demult. Schimbarea a început să se producă. Într-o generaţie, două nu vor mai fi avocaţi, doctori etc. Calculatorul îţi va spune totul. Încă nu ştiu răspunsul, dar el este aproape”, crede milionarul.

Urmează-ţi visul!, a fost îndemnul antreprenorului ca un corolar al întâlnirii. „Sunt convins că fiecare dintre voi are un vis. De ce ar vea să fie, de ce ar fi putut să fie. Cum trece timpul, începi să ai regrete. Nu există scuză! Sau acceptați că aveți un vis și îl urmați, cu toate riscurile, cu toate căderile. Sau acceptați că ați fost făcuți ca sclavi. Asta-i viața! Trăim o singură dată!”, conchide George Haber.

Acesta le transmite românilor că nu există diferență de mentalitate. „Suntem cu toții niște creaturi similare, care avem ambiții, frici. Când viața e bună, și americanul, și românul, sunt zâmbitori și se prefac că sunt dumnezei. Răspunderea e numai și numai a ta. Se pot face și în România startup-uri de milioane”, este de părere orădeanul plecat în America.

 

de Traian DAN

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

„MakeIT în Oradea”

Articolul următor

DAFCOCHIM a confirmat performanţa în agribusiness şi în acest an în faţa fermierilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share