Agricultura Antreprenori Mureș Slider Ultimele stiri

FOTO: Cea mai mare fabrică de nutrețuri din România la Sânpaul, după 15,6 mil. euro investiți

Parteneriatul dintre trei companii – două din Ungaria – Grupul UBM și Grupul East și una din România, județul Mureș – Oprea Avicom, s-a concretizat în cea mai mare fabrică de furaje independentă și una dintre cele mai moderne din Europa. Dezvoltată printr-o investiție a firmei UBM Feed Romania SRL, deținută de acționarii amintiți mai sus, cu o capacitate de 30 de tone/h și una anuală de 220.000 de tone, fabrica a fost inaugurată în 10 mai, în comuna Sânpaul, în prezența invitaților – înalți oficiali, politicieni din România și Ungaria, fermieri, reprezentanți de companii și instituții publice – și, în mod firesc, a investitorilor.

 

După un an și jumătate de la punerea pietrei de temelie – în noiembrie 2017, firma UBM Feed Romania SRL, deținută de Grupul UBM, Grupul East și Oprea Avicom, se poate lăuda cu una dintre cele mai importante investiții din domeniul agricol realizată în România, inaugurată vinerea trecută în localitatea mureșeană Sânpaul.

La ceremonia de inaugurare, Orbán Viktor, premierul Ungariei, Kelemen Hunor, președintele UDMR, Miklós Kerezsi, proprietar al grupului East, Ákos Varga, președintele consiliului de administrație și acționar UBM Group, și Emanuel Oprea, proprietarul Oprea Avicom, au salutat investiția prin discursuri festive.

Ákos Varga, acționar și președinte în consiliului de administrație UBM Group, a accentuat importanța celor douăzeci de ani de relații de afaceri și de prietenie care au precedat viziunea și, pe urmă, planificarea noii fabrici de furaje. ”Vorbește de la sine că investiția, în actualul context al industriei construcțiilor, a fost efectuată la timp, păstrând bugetul inițial”, a spus, adăugând că este vorba de o companie lider de piață în Ungaria, care își exportă experiența și cunoștințele de cincisprezece ani prin care a devenit lider de piață.

“În Ungaria există instituții financiare, cum ar fi EximBank, care a fost menționată aici, care încearcă să finanțeze și să încurajeze cooperarea între țările vecine și antreprenorii maghiari. Sunt mândru că guvernul maghiar a avut un rol în realizarea acestei mari investiții”, a spus Viktor Orbán.

“Este necesar să implementăm investiții locale de clasă mondială. Am urmat acest principiu în investirea a aproape 16 milioane de euro la Sânpaul” – a spus Miklós Kerezsi, mulțumind tuturor pentru cooperarea și încrederea acordată. Proprietarul Grupului East a remarcat că România are toate calitățile necesare – teren agricol de înaltă calitate, forță de muncă, climă favorabilă, port de mare capacitate la Marea Neagră – pentru a ajunge un exportator major în regiune.

Emanuel Oprea, proprietarul Avicom a vorbit despre procesul complex și solicitant de resurse care a dus la inaugurarea fabricii de furaje. “Ar fi fost și mai dificil, dacă Consiliul Județean Mureș, Prefectura și autoritățile locale nu ar fi fost dispuși să colaboreze cu proiectanții și contractorii.” Potrivit proprietarului uneia dintre cele mai mari agro-business-uri din țară, inaugurarea fabricii dovedește că diferențele lingvistice și culturale pot fi depășite cu ușurință.

“Putem fi mândri că tehnologia secolului XXI este aici la Sânpaul, că avem acces la acele instrumente care pot garanta performanța”, a salutat investiția Kelemen Hunor.

După discursurile festive cei cinci au apăsat împreună butonul care simbolizează inaugurarea fabricii de la Sânpaul.

 

Tradiție reînnodată

 

Cu un flux tehnologic de ultimă generație, noua fabrică va sprijini, de asemenea, dezvoltarea agriculturii transilvănene.

“Eu consider că vom contribui foarte mult și la dezvoltarea agriculturii locale și la creșterea productivității fermelor din zootehnie, având un necesar de materii prime de 130.000 de tone la o capacitate de producție de 220.000 de tone, consider că vom contribui foarte mult la dezvoltarea agriculturii locale. România este un producător foarte important de cereale la nivel european, produce peste 30 de milioane de tone de cereale, dar mare parte din această marfă pleacă la export. Lipsesc capacitățile de producție, de procesare locală și din această cauză, România pierde foarte mult din valoarea adăugată care putea fi adusă în economie prin aceste fabrici”, a punctat Dénes Laczkó, director general UBM.

Fabrica de la Sânpaul, pe lângă sprijinul pe care îl va acorda fermierilor transilvăneni, reînnoadă o tradiție dispărută de aproape 20 de ani.

“Într-adevăr, județul Mureș este și a fost recunoscut pentru potențialul și pentru tradiția în domeniul agricol, din păcate după anii 90, chiar și fabrica de nutrețuri combinate de la Iernut care a fost emblematică s-a închis și tradiția s-a oprit. Noi, ca fermieri, crescători de păsări și animale, am avut și avem nevoie de o fabrică de acest gen în zonă și atunci cu partenerii noștri maghiari, furnizorii noștri de cereale, am hotărât să înființăm această fabrică aici, în centrul țării. Problema nu e, de fapt, doar zonală, ci națională pentru că ajungem să exportăm cereale în Ungaria sau în statele vecine și să importăm produs finit, ceea ce nu este din punctul meu de vedere fiabil economic”, a punctat, într-un interviu pe care ni l-a acordat Emanuel Oprea, proprietarul Oprea Avicom.

Producția fabricii este destinată cum aminteam deja fermierilor, fiind o fabrică de furaje independentă.

“Investiția a fost gândită, în primul rând, ca un jucător major pe piața din Transilvania, noi vom consuma o cantitate undeva până la 20% din capacitatea de producție a acestei fabrici”, a explicat Emanuel Oprea, proprietarul Oprea Avicom.

Curioșii au avut ocazia să facă și un tur ghidat al fabricii și să afle mai multe despre procesul tehnologic care se desfășoară pe verticală și în paralel. Pe noi ne-a însoțit operatorul Kádár István și a fost o lecție interesantă despre un flux tehnologic de peste 90% automatizat, gândit pe nouă nivele, inclusiv parterul, care cuprinde zeci de buncăre de stocare a materiilor prime, a produselor finite, echipamente de răcire, de granulare a produselor finite, mori de valț și de ciocane pentru măcinarea materiilor prime și câte și mai câte echipamente și utilaje care vor fi operate de cei în jur de 100 de lucrători care vor activa în fabrică atunci când se va lucra în trei schimburi.

 

Zonă industrială de 80 ha la Sânpaul

 

Noua fabrică este situată într-o zonă industrială de 80 de hectare, dezvoltată de Primăria comunei Sânpaul, care a asigurat utilitățile pentru noua investiție și pentru viitoarele care vor fi dezvoltate acolo.

“Cel mai important la o investiție este ca investitorul să aibă încredere, să simtă că administrația publică locală este un partener. Sper că acest lucru l-am reușit. Dacă reușim să fim un partener corect cu investitorii, atunci sigur că vor veni și alții. Acest grup a adus deja cinci investiții. Aici se vor construi cinci fabrici, a căror valoare totală va trece de 100 de milioane de euro și vor fi create peste 500 de locuri de muncă”, a punctat Simon István, primarul comunei Sânpaul.

Ligia VORO

Sursa foto: Zi de Zi & UBM Feed Romania

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Related posts

Autostrada Unirii: Reactualizare studiu de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ

Stefana Muresan

FOTO: ATP Trucks Automobile lansează Truston în România

Ligia Voro

Exporturile de vin, în creștere cu 22%

Stefana Muresan

Fermierii campioni la porumb cu hibrizi Pioneer

Stefana Muresan

UE a instituit un instrument temporar care să îi ajute pe lucrători să-și păstreze locul de muncă pe timpul crizei

Ion Surdu

Marți, 28 aprilie, ora 9:00, se reiau înscrierile pe platforma IMM Invest

Traian Dan

Germanii ridică un data center cu 300 de rack-uri la Cluj

Nora Dumitrescu

Studenții mecatroniști brașoveni, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la concursurile organizate în cadrul manifestărilor "Zilele Educației Mecatronice – Sibiu 2018"

Stefana Muresan

Banca Transilvania, planuri ambițioase pentru acest an

Stefana Muresan

Sabin Sărmaș: „Pentru funcționarii publici toleranța la lipsa competențelor digitale trebuie să fie zero”

Ion Surdu

Previziuni Deloitte: rețele 5G private și vânzări de un milion de roboți pentru companii

Papuc Irina

Spitalul judeţean şi cel municipal din Oradea, reabilitate cu fonduri europene de 12 mil. euro

Stefana Muresan

Grupul Teraplast Bistriţa finalizează anul cu afaceri de peste 800 milioane lei, dublu faţă de 2017

redactia

Primăriile din Bihor pot beneficia de sprijin financiar pentru împăduriri

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] Lechința, tărâmul viilor săsești readuse la viață

Transilvania Business

Constructorul ASA Cons ridică un magazin Dedeman la Călărași

Nora Dumitrescu

Călătoriile de afaceri vor crește cu 12% în 2020: analiză GoTravel

Papuc Irina

Licitație internațională pentru drumul ce va lega Oradea de Autostrada A3

Traian Dan

Creat în Transilvania – povești din spatele unor branduri de succes

Ligia Voro

Astaldi, undă verde pentru construirea a opt kilometri din Autostrada Transilvania (Lot 2 Iernut – Chețani)

Stefana Muresan

72% dintre antreprenori nu au încredere în instituțiile statului

Traian Dan

  PR32F73 –  hibridul de aur în Insula Mare a Brăilei

redactia

SPV se digitalizează prin două proiecte de 9 milioane de euro cu finanțare UE

Traian Dan

Ardealul, campionul tăierilor ilegale de lemn

Nora Dumitrescu

Leave a Comment