Sanatate Slider Ultimele stiri

Spitalul de Urgență Moinești, un exemplu pentru sistemul românesc de sănătate

În timp ce spitalele publice din Moldova sunt vizate de restructurări, care ar putea duce la o reconfigurare esențială a serviciilor medicale, la Moinești, județul Bacău, funcționează unul dintre cele mai performante spitale din România.  

Reconfigurarea rețelei de spitale publice, a spectrului de servicii medicale, dar și volumul acestora a fost propusă de Ministerul Sănătății în februarie, într-un master plan regional de servicii de sănătate pentru zona de Nord-Est a României. Documentul, încă nedefinitivat și foarte mult dezbătut, conține soluții de restructurare a instituțiilor medicale ce nu mai generează performanță, lucrează la jumătate de capacitate și nu mai corespund nevoilor actuale de sănătate.

În timp ce viitorul unor instituții medicale rămâne incert, Spitalul Municipal de Urgență Moinești, aflat într-o localitate de numai puțin peste 20.000 de oameni, surprinde printr-o reușită incredibilă, o evoluție împotriva curentului. Instituția înregistrează anual mai mulți pacienți decât locuiesc în Moinești și, dacă natalitatea scade, ca indicator general, la Moinești se înregistrează 3 nașteri pe zi (1.200 anual), se fac operații performante de ortopedie, laparascopie, există o unitate de cercetare, iar numărul secțiilor, în loc să scadă din lipsă de specialiști, este în continuă creștere.

Adrian Cotîrleț este managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești deja de 18 ani. Povestim tete-a-tete despre cum a reanimat spitalul aflat în pragul falimentului, abia eliberat din sala de operație. Glumește și spune că nu există o formulă standard de succes din a transforma un spital mic și necompetitiv într-o unitate performantă în România – „i-au plăcut foarte mult banii europeni” și nu doar atât, a știut cum să-i acceseze.

„Ne-au plăcut foarte mult banii europeni”

„Am preluat acest spital la 1 martie 2001. Atunci aveam 230 de paturi, 30 de medici și 8 secții și compartimente. În 18 ani, timp în care sistemul medical din România a trecut prin mai multe furtuni, această instituție a avut o evoluție atipică. De la 230 de paturi și cei 30 de medici am ajuns astăzi la 414 paturi, 116 medici și avem 35 de secții și compartimente. Din 2001 am început colaborarea cu ONG-uri europene. A început să ne placă foarte mult banii europeni. Dezvoltarea acestui spital s-a bazat pe investiții din afară, dar bani albi, curați”, explică managerul.

În această instituție se fac laparoscopii din anul 1994, fiind a șasea unitate din România care debuta cu acest tip de intervenție chirurgicală. Între timp, s-a dezvoltat chirurgia toracică, cea vasculară, buco-maxilo-facială, cea ortopedică. Spitalul dispune de o secție de ATI cu 21 de paturi, cu sistem de telemedicină care ajută medicii să urmărească în orice clipă parametrii vitali ai pacienților, patru săli de operație unde se fac pe parcursul unui an 4.000 de operații, la care se adaugă aproximativ 500 de cezariene, există un laborator ce dispune de soluții IT pentru a trimite instant rezultatele medicului pe calculatorul acestuia, un aparat tomograf și un RMN, iar pentru urgențe există un heliport. Dincolo de partea clinică, există și un centru de cercetare, unde se fac studii clinice.

Adrian Cotîrleț spune că nu a luat niciodată în calcul soluțiile de externalizare a serviciilor medicale și non-medicale. Conceptul de concentrare a tuturor nevoilor pacientului într-o singură unitate a funcționat: peste 20.000 de oameni vin anual să se trateze în acest spital. Pare neverosimil dacă ne amintim că Municipiul Moinești numără, în total, această populație.

„Anul trecut numai 18 la sută din pacienții tratați aici au provenit din Moinești. Alți 73 la sută au provenit din 91 unități administrativ-teritoriale de pe raza județului Bacău, iar restul 9 la sută – din 34 de județe ale țării”, ne explică managerul.

Așadar, de ce lipsa banilor, a medicilor, depopularea și neajutorarea experimentată adesea în sistemul medical românesc nu se vede în acest mic municipiu din Moldova? Răspunsul este în soluțiile de finanțare externă și o bună administrare a lor. Pe parcursul ultimilor zece ani aici s-au investit aproximativ 30 de milioane de euro în tehnică și condiții hoteliere, iar managerul nu are intenția să se oprească aici. Alte două unități separate, cu peste 1.000 de metri pătrați la sol, urmează să fie construite de la zero.

„Acum, este în derulare un proiect de dotare a ambulatoriului de specialitate în valoare de 2 milioane de euro, iar un alt proiect vizează mărirea suprafeței construibile a spitalului cu aproximativ 1.000 de metri pătrați. Ne propunem să lărgim compartimentul de spitalizare de zi și vom lărgi numărul cabinetelor de specialitate. Mai există alte două proiecte în etapa de studiu conceptual: ne propunem modernizarea blocului operator aseptic, vom amenaja o sală de operație nouă și le vom îmbunătăți pe cele existente. Al doilea proiect este destul de ambițios. Va fi o construcție de 600 de metri pătrați la sol pe 6 etaje în care vom muta Maternitatea, Pediatria, ATI și laboratorul clinic. Pe suprafața rămasă vom extinde serviciile de neurologie, cardiologie”, explică managerul. De altfel, instituția a analizat strategic evoluția necesităților în sistemul medical și a dezvoltat o serie de servicii de reabilitare, care sunt la mare căutare de tot mai mulți pacienți aflați după accidente rutiere, intervenții de protezare, AVC sau infarct.

„Nici nu se mai aude trenul la Moinești”

Așa glumește managerul când vorbește despre angajații săi. A reușit să adune în spital 116 medici, deși a pornit de la doar 30, la care se adaugă 211 de asistente medicale. O mare parte dintre ele au mers să facă studii superioare, fiind încurajate de instituție. În afară de salariile decente pe care le oferă – salariul mediu lunar fiind de 7.772 lei, medicii care au venit la Moinești au primit în folosință apartamente reparate tot cu fondurile spitalului. Așa, spune managerul, cele patru reguli de care se conduce au ajutat Spitalul de Urgență Moinești să se dezvolte într-o perioadă în care medicina și felul în care este accesată se schimbă fundamental. Cele patru reguli ale succesului sunt: echipe medicale profesioniste, tehnică medicală performantă, condiții hoteliere decente și o simbioză dintre spital, personal medical și pacient.

 

Spitalul Municipal de Urgență Moinești în cifre:

Buget anual: 100.302.680 lei

Investiții totale: 30 milioane de euro

Proiectul de extindere a secțiilor de Maternitate, Pediatrie și Cabinete medicale de specialitate: 40.895.482 lei

Proiect extindere spații spitalizare: 4.392.339 lei

Related posts

FOTO-VIDEO: Constructorii centralei noi de la Iernut au promis recuperarea lunilor de întârziere

redactia

O asociere condusă de Drumserv din Târgu Mureş va reabilita un drum judeţean din Sibiu pentru 45 mil. lei, fonduri europene

Stefana Muresan

ARL Cluj a finalizat varianta de ocolire a municipiului Carei. Investiție totală de peste 70 mil. lei

redactia

IMM-urile din România pot accesa cel puțin 100.000 de euro pentru digitalizare

Traian Dan

Nou director la Armătura Cluj

Stefana Muresan

Au fost selectate proiectele ce vor primi finantare nerambursabila de la Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

Mureș: Senzaționala transformare a unei case vechi de 500 de ani în pensiune

redactia

Consiliul Județean Cluj plătește 2,4 milioane de euro pentru clădirea viitorului spital monobloc

redactia

Peşterile Farcu şi Meziad se redeschid pentru vizitatori, sâmbătă, 6 iunie

Traian Dan

Ambulatoriile spitalelor din Făgăraș și Zărnești, modernizate cu 4 milioane de euro

Ligia Voro

Aplicație unică pentru realizarea bugetelor pe anul 2021

Traian Dan

Constructorul Spedition UMB, ritm susținut pe ”Autostrada Liliecilor”

Stefana Muresan

Supeco a deschis un magazin la Oradea

Traian Dan

Pepiniera ROZA MUR, un furnizor serios de pomi fructiferi de calitate!

Ligia Voro

Sibiu: Strada care leagă trei cartiere de Zona Industrială Est intră în reparații

Papuc Irina

Cluj: Proiectul de extindere a parcului TETAROM I a fost finalizat

Stefana Muresan

Chimcomplex a devenit cel mai mare exportator al României

Stefana Muresan

A Mayor, a Minister, and a New York proptech guru meet at MIPIM

Stefana Muresan

Zalăul în pandemie: terasele rămân deschise

Nora Dumitrescu

WhatsApp Business – aplicație dedicată companiilor

Stefana Muresan

Mai multe localități din Transilvania vor fi vizitate de maşinile Google Street View

Traian Dan

Lanțul de cafenele Meron, stopat în expansiunea către Viena și Lisabona

Nora Dumitrescu

Universitatea Tehnică va produce roboți sociali

Nora Dumitrescu

Sfaturi practice de la E.ON: Cum îți poți reduce factura la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

Ligia Voro

Leave a Comment