Fonduri Europene Mureș Sanatate Slider

Metode noi de investigație la Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

Cu o adresabilitate crescută și o gamă variată de servicii medicale, Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș va oferi curând micilor pacienți metode noi de investigație și posibilitatea consultațiilor pe zona de diabetologie. În prezent, Clinica se află în curs de dotare cu aparatură în cadrul unui proiect finanțat de Romgaz, iar cu ajutorul finanțării provenite din diferite sponsorizări s-a reușit renovarea unei părţi din spațiul hotelier.

 

Cu o capacitate de 40 de paturi, Clinica de Pediatrie funcționează pe mai multe compartimente, și anume: gastroenterologie, pneumologie, hematologie și oncologie pediatrică, nefrologie pediatrică,  reumatologie, urgențe etc. Mai mult de 70% dintre copiii internaţi în Clinica de Pediatrie prezintă patologii de urgență. ”Este o oportunitate pentru pacienți să se prezinte la o clinică unde lucrează medici care sunt supraspecializați pe diferite patologii pediatrice, oferind servicii de specialitate înalt calificate. O mică deficiență există în prezent, dar care sper să o remediez pe viitor, și anume nu avem diabetolog pediatru, ceea ce este foarte important pentru un spital de urgență. Astfel, există un medic care se află în cursul unui program de formare și sper ca în curând acest lucru să poată fi materializat. Deoarece nu mai există compartiment de diabetologie în cealaltă unitate spitalicească pentru copii (n.a. Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean Mureș) am primit aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate să internăm copii cu diabet zaharat și sper ca pe viitor să avem și un compartiment și poate chiar o suplimentare de paturi pentru această patologie”, a explicat prof. dr. Oana Mărginean, șeful Clinicii de Pediatrie a SCJU Târgu Mureș.

 

Romgaz, sponsorizare pentru Clinica de Pediatrie

 

Clinica a beneficiat în ultima perioadă de dotare cu aparatură nouă: două ecografe, turn de endoscopie, monitoare, injectomate, au avut loc lucrări de renovare a spațiului hotelier cu finanțare provenită din sponsorizări de la pacienți, antreprenori din Târgu Mureș.

Anul trecut, Clinica de Pediatrie a câștigat un proiect finanțat de Romgaz, de aproximativ 120.000 euro, pentru alte dotări, aparatură – pH-metru, manometru, monitoare, injectomate, incubatoare, mobilier etc. pentru care achizițiile sunt în curs. Ca urmare a dotării cu aparatură precum pH-metru și manometru se vor introduce în activitatea medicală și noi tehnici de diagnostic. ”Ph metria și manometria sunt foarte importante pentru diagnosticul refluxului gastro-esofagian şi al constipației la copil. Dacă vom reuși să achiziționăm aparatele necesare, vom putea face pH-metrie esofagiană și manometrie esofagiană și rectală, metode ce ne vor fi de un real folos în diagnosticul de finețe al acestor afecțiuni”, a explicat  prof. dr. Oana Mărginean.

 

Proiect european privind comunicarea în pediatrie

 

Comunicarea medic-pacient este o componentă majoră a procesului de îngrijire a sănătății. În pediatrie, comunicarea cu copilul și aparținătorii acestuia are un specific aparte, este important pentru medic să dezvolte capacitatea de a adapta comunicarea la fiecare persoană-copil, aparținători ai acestuia. Clinica de Pediatrie a SCJU Târgu Mureș sub egida Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureş a fost coordonator în cadrul unui proiect european de cercetare, finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului Erasmus+, derulat la nivelul a cinci țări – România, Italia, Ungaria, Spania și Germania. Proiectul și-a propus să îmbunătățească educația pediatrică prin dezvoltarea de noi abilități pentru medici care să corespundă tendințelor actuale și să implementeze strategii moderne de predare și evaluare a abilităților de comunicare în pediatrie. Rezultatele studiului au fost cuprinse în cartea  Softskills in Pediatrics, lansată anul trecut la Târgu Mureș. Aceste abilități au fost implementate de către toți medicii din cadrul Clinicii de Pediatrie.

”Prin acest proiect s-a dorit îmbunătățirea comunicării în pediatrie, dobândirea abilităților necesare comunicării în acest domeniu. În pediatrie comunicarea are un specific aparte, deoarece implică interacțiunea atât cu micul pacient, cât şi cu aparținătorii acestuia. Este important cum comunici diagnosticul, o veste proastă unui copil și aparținătorilor acestuia, cum reușești să ai empatie față de pacientul respectiv, cum reușești să convingi copilul că ceea ce i se face este bine, să accepte tratamentul, procedurile diagnostice. Sigur că și psihologul are un rol important în acest sens, dar poate că nu întotdeauna psihologul este prezent. De aceea pediatrul, care este o persoană foarte complexă, trebuie să știe să comunice adecvat, să aibă empatie, să înțeleagă, să se coboare la nivelul pacientului, a părinților”, a concluzionat șeful Clinicii de Pediatrie a SCJU Târgu Mureș.

 

de Arina TOTH

 

Related posts

Timișoara vrea SF pentru metrou

Stefana Muresan

Proiect de finanţare europeană pentru 90 de idei de afaceri din Nord-Vest, lansat la Cluj

Stefana Muresan

Diagnostic de mare finețe al afecțiunilor digestive cu ajutorul unei tehnologii moderne la Spitalul Clinic Județean Mureș

Transilvania Business

Aparatură de peste 2,45 milioane de euro pentru Spitalul „Gavril Curteanu”

Traian Dan

Reabilitarea reței de apă-canal din Gherla costă 9 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Eldi Brutăria, model de succes în industria de panificaţie

Stefana Muresan

Piața de real estate, oportună în orice criză

Ionut Oprea

Primăria Brașov implementează proiectul UE „WiFi4EU”: 15 locuri publice din oraș vor avea internet gratuit

Papuc Irina

Cele mai frumoase exemplare de păsări de casă, porumbei și iepuri din Bihor

Traian Dan

Trei luni, activitatea UPU Oradea se va desfășura în 43 de containere modulare

Traian Dan

NEPI Rockcastle, măsuri pentru a limita răspândirea coronavirusului

Ligia Voro

Recolta Clujului, transferată la Bruxelles. Un târg cu vânzări de 600 de tone

redactia

Unifarm: 12 avioane cargo și cel puțin 6 transporturi terestre cu PPE urmează să vină în România până la jumătatea lunii mai

Papuc Irina

Peste 100 de medici specialiști de top din lume, reuniți la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Spectacular: the new Dedeman corporate headquarters in Bacau

Ionut Oprea

Electrificarea liniei ferate Cluj – Oradea, din fonduri europene

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Recomandare AZOMUREȘ – analizele de sol

Ligia Voro

Ambulatoriile spitalelor din Făgăraș și Zărnești, modernizate cu 4 milioane de euro

Ligia Voro

Kozma Mónika, strategul din spatele Fundației Pro Economica. 300 de milioane de euro investiții în Transilvania  

Ligia Voro

Terapeutica din Arad cumpără un complex balnear de 3 stele în Moneasa cu 1,5 milioane euro

Stefana Muresan

Casa Darvas – La Roche va fi deschisă ca secție muzeală Art Nouveau în august

Traian Dan

Start la Programul Prima Casă. Pentru anul 2020 sunt alocate 2 miliarde de lei

Traian Dan

Spitalul Polaris, închiriat pe șase luni de Consiliul Județean

Nora Dumitrescu

La Timişoara se va deschide, în premieră naţională, o clinică de recuperare a marilor arşi

Robert Bloancă

Leave a Comment