Fonduri Europene Mureș Sanatate Slider

Metode noi de investigație la Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

Cu o adresabilitate crescută și o gamă variată de servicii medicale, Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș va oferi curând micilor pacienți metode noi de investigație și posibilitatea consultațiilor pe zona de diabetologie. În prezent, Clinica se află în curs de dotare cu aparatură în cadrul unui proiect finanțat de Romgaz, iar cu ajutorul finanțării provenite din diferite sponsorizări s-a reușit renovarea unei părţi din spațiul hotelier.

 

Cu o capacitate de 40 de paturi, Clinica de Pediatrie funcționează pe mai multe compartimente, și anume: gastroenterologie, pneumologie, hematologie și oncologie pediatrică, nefrologie pediatrică,  reumatologie, urgențe etc. Mai mult de 70% dintre copiii internaţi în Clinica de Pediatrie prezintă patologii de urgență. ”Este o oportunitate pentru pacienți să se prezinte la o clinică unde lucrează medici care sunt supraspecializați pe diferite patologii pediatrice, oferind servicii de specialitate înalt calificate. O mică deficiență există în prezent, dar care sper să o remediez pe viitor, și anume nu avem diabetolog pediatru, ceea ce este foarte important pentru un spital de urgență. Astfel, există un medic care se află în cursul unui program de formare și sper ca în curând acest lucru să poată fi materializat. Deoarece nu mai există compartiment de diabetologie în cealaltă unitate spitalicească pentru copii (n.a. Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean Mureș) am primit aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate să internăm copii cu diabet zaharat și sper ca pe viitor să avem și un compartiment și poate chiar o suplimentare de paturi pentru această patologie”, a explicat prof. dr. Oana Mărginean, șeful Clinicii de Pediatrie a SCJU Târgu Mureș.

 

Romgaz, sponsorizare pentru Clinica de Pediatrie

 

Clinica a beneficiat în ultima perioadă de dotare cu aparatură nouă: două ecografe, turn de endoscopie, monitoare, injectomate, au avut loc lucrări de renovare a spațiului hotelier cu finanțare provenită din sponsorizări de la pacienți, antreprenori din Târgu Mureș.

Anul trecut, Clinica de Pediatrie a câștigat un proiect finanțat de Romgaz, de aproximativ 120.000 euro, pentru alte dotări, aparatură – pH-metru, manometru, monitoare, injectomate, incubatoare, mobilier etc. pentru care achizițiile sunt în curs. Ca urmare a dotării cu aparatură precum pH-metru și manometru se vor introduce în activitatea medicală și noi tehnici de diagnostic. ”Ph metria și manometria sunt foarte importante pentru diagnosticul refluxului gastro-esofagian şi al constipației la copil. Dacă vom reuși să achiziționăm aparatele necesare, vom putea face pH-metrie esofagiană și manometrie esofagiană și rectală, metode ce ne vor fi de un real folos în diagnosticul de finețe al acestor afecțiuni”, a explicat  prof. dr. Oana Mărginean.

 

Proiect european privind comunicarea în pediatrie

 

Comunicarea medic-pacient este o componentă majoră a procesului de îngrijire a sănătății. În pediatrie, comunicarea cu copilul și aparținătorii acestuia are un specific aparte, este important pentru medic să dezvolte capacitatea de a adapta comunicarea la fiecare persoană-copil, aparținători ai acestuia. Clinica de Pediatrie a SCJU Târgu Mureș sub egida Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureş a fost coordonator în cadrul unui proiect european de cercetare, finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului Erasmus+, derulat la nivelul a cinci țări – România, Italia, Ungaria, Spania și Germania. Proiectul și-a propus să îmbunătățească educația pediatrică prin dezvoltarea de noi abilități pentru medici care să corespundă tendințelor actuale și să implementeze strategii moderne de predare și evaluare a abilităților de comunicare în pediatrie. Rezultatele studiului au fost cuprinse în cartea  Softskills in Pediatrics, lansată anul trecut la Târgu Mureș. Aceste abilități au fost implementate de către toți medicii din cadrul Clinicii de Pediatrie.

”Prin acest proiect s-a dorit îmbunătățirea comunicării în pediatrie, dobândirea abilităților necesare comunicării în acest domeniu. În pediatrie comunicarea are un specific aparte, deoarece implică interacțiunea atât cu micul pacient, cât şi cu aparținătorii acestuia. Este important cum comunici diagnosticul, o veste proastă unui copil și aparținătorilor acestuia, cum reușești să ai empatie față de pacientul respectiv, cum reușești să convingi copilul că ceea ce i se face este bine, să accepte tratamentul, procedurile diagnostice. Sigur că și psihologul are un rol important în acest sens, dar poate că nu întotdeauna psihologul este prezent. De aceea pediatrul, care este o persoană foarte complexă, trebuie să știe să comunice adecvat, să aibă empatie, să înțeleagă, să se coboare la nivelul pacientului, a părinților”, a concluzionat șeful Clinicii de Pediatrie a SCJU Târgu Mureș.

 

de Arina TOTH

 

Related posts

FOTO: Familia Oltean produce 100 % “Tractoare românești” la Reghin

redactia

Compania Autonom Rent a Car pune la dispoziţia ONG-urilor maşini gratuite

Traian Dan

Săptămâna Internațională a Universității „Lucian Blaga”: Culturile lumii s-au împletit la Sibiu

Ligia Voro

A fost semnat cel mai important contract de finanțare din istoria municipiului Turda, în valoare de peste 31 mil. euro

Stefana Muresan

A început reabilitarea Bazinului Olimpic Ioan Alexandrescu din Oradea

Traian Dan

Șoselele de mare viteză ale Transilvaniei, subfinanțate în 2020

Nora Dumitrescu

Peste 3.300 proiecte, selectate să primească fonduri europene

Stefana Muresan

Redeschiderea centrelor comerciale de mari dimensiuni: În prima săptămână, orașele regionale câștigă teren în fața Bucureștiului

Papuc Irina

Continental în România

redactia

Mind Reset – noul centru medical privat de neurologie, psihiatrie și psihologie clinică din Cluj-Napoca

A. I.

Transylvania Awards 2018. Împreună transformăm Transilvania

Ligia Voro

Casa de Sănătate Timiş a dat în 2019 farmaciilor 191 de milioane de lei pentru decontarea medicamentelor pe reţete

Robert Bloancă

[Enjoy Transylvania!] „100 de ani de tradiţii româneşti”, pe meleaguri reghinene

Transilvania Business

MedLife a preluat pachetul majoritar de 55% din Spitalul Humanitas din Cluj

Stefana Muresan

Fonduri europene în valoare de 610 milioane de euro au fost atrase în 10 ani, în Oradea, de 18 specialiști

redactia

Curse charter de la Oradea spre Grecia, Tunisia, Turcia şi Egipt

Traian Dan

Consiliul UE propune adoptarea unei măsuri pentru a stimula exportul de medicamente generice și biosimilare

redactia

Vinurile medaliate la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2016

Ligia Voro

Aradul, proiecte europene în valoare de 147 milioane de euro

redactia

„Baza intergalactică” de la Turda, liant între toate zonele turistice ale Transilvaniei

Stefana Muresan

6 milioane €, prețul corect pentru reabilitarea Castelului Banffy din Răscruci

Nora Dumitrescu

Revenirea la birou: O nouă experiență zilnică gândită să țină de cont de așteptările angajaților

Papuc Irina

VGP set to develop new business park in Arad

Papuc Irina

O firmă din Iași ridică standardul național de securitate pentru închirieri auto

Ioan Sandor

Leave a Comment