Mureș Sanatate Slider Ultimele stiri

Spitalul Clinic Județean Mureș, coordonator regional în programul național de screening al tuberculozei

- Edith Ianosi - Spitalul Clinic Județean Mureș, coordonator regional în programul național de screening al tuberculozei

Printr-un amplu program de screening pentru tuberculoză, derulat de Ministerul Sănătății la nivel național, peste 75.000 de persoane vor beneficia de testare pentru depistarea precoce a cazurilor de tuberculoză. Activitatea acestui program la nivelul Regiunii Centru va fi coordonată de Spitalul Clinic Județean Mureș.

 

Ministerul Sănătății a implementat proiectul ”Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv a tuberculozei latente”, ce se va derula pe o perioadă de cinci ani și prevede prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv a tuberculozei latente în rândul a 75.010 persoane din grupurile vulnerabile, respectiv comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

”Spitalul Clinic Județean Mureș este recunoscut pentru asigurarea asistenței medicale de înaltă specialitate în afecțiunile respiratorii. Clinica de Pneumologie asigură servicii medicale și de tratament de specialitate, inclusiv pentru identificarea pacienților cu tuberculoză. Proiectul pe fonduri europene este desfăşurat de Ministerul Sănătății prin Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti cu sprijinul UNOPA şi al altor organizații de pacienți. Centrele în care se va desfășura acest program de screening precoce, de diagnostic, inclusiv de depistare precoce a tuberculozei latente sunt opt la nivel național, printre care suntem onorați să facem și noi parte. Vom coordona acest proiect la nivel regional, nu numai Târgu Mureș și comunitățile arondate vor fi incluse ci și județele Brașov, Sibiu, Harghita și Covasna”, a precizat șef de lucrări Dr. Edith-Simona Ianoși, medic primar pneumolog și director medical al Spitalului Clinic Județean Mureș.

 

Mapare a zonelor cu focare

 

La nivelul centrului regional se va constitui o echipă multidisciplinară formată din medic primar pneumolog, asistent social și psiholog care își vor desfășura activitatea zilnic, vor participa la campania de screening, vor oferi suport psihologic pacienților diagnosticați cu tuberculoză, vor ajuta la reintegrarea socială a acestora. Echipa multidisciplinară va efectua o mapare a zonelor în care există focare de infecție, o incidență mai crescută a bolii în funcție de baza de date existentă la nivelul unității sanitare. ”Cunoaștem pacienții pe care îi avem în evidență și în sensul acesta echipa multidisciplinară va avea facilitatea de a descoperi locațiile în care să orienteze caravana ca să meargă să facă screeningul acolo”, a explicat Dr. Edith-Simona Ianoși.

 

Test revoluționar

 

Pentru activitatea de screening se vor folosi la nivel național trei caravane mobile, dotate și acreditate pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei.

”Este un test revoluționar (n. red. testul molecular rapid) în sensul că se depistează mult mai repede tuberculoza decât prin metoda pe care o aplicăm în prezent în laboratoarele TBC, adică metoda Ziehl-Neelsen. Testul molecular are mare specificitate, nu doar sensibilitate. Îți pune diagnosticul pe loc. Cu acest test molecular rapid se poate depista bacilul Koch în momentul în care pacientul s-a prezentat pentru acest screening”, a explicat medicul pneumolog.

România se află pe loc fruntaș în Europa privind numărul de cazuri de tuberculoză. La nivel național, în anul 2018 cele mai multe cazuri s-au înregistrat în București, Iași și Dolj, iar la polul opus, cu cele mai puține cazuri sunt județele Harghita, Covasna și Sălaj. Județul Mureș se află sub media pe țară privind numărul de cazuri de tuberculoză. Principala cauză a incidenței mari a acestei afecțiuni o reprezintă cel mai probabil prezentarea tardivă la medic când deja există simptome.

”Tuberculoza este o boală latentă, când apar simptomele leziunile sunt evidente. Poate cu ajutorul acestui proiect vom avea șansa să depistăm tuberculoza latentă, care este greu de descoperit”, a adăugat Dr. Edith-Simona Ianoși.

Tuberculoza este o boală contagioasă, care poate afecta orice parte a organismului, însă este în principal o infecție a plămânilor. Tratată adecvat este curabilă în toate cazurile. Transmiterea are loc pe cale aerogenă prin răspândirea particulelor infectante produse de pacienți cu tuberculoză pulmonară contagioasă. De menționat este că fiecare persoană este infectată cu bacteria ce poate declanșa tuberculoza însă ne putem îmbolnăvi cu această boală doar dacă ne scade imunitatea sau dacă petrecem o perioadă mai lungă alături de persoane infectate. Doar în 5% din cazuri infecția se transformă în boală și doar dacă există factori de risc.

de Arina TOTH

 

 

 

 

 

Related posts

Peste un milion de puieți forestieri plantați de Direcția Silvică Bihor

Traian Dan

Ecodestinaţia Pădurea Craiului, promovată la târgurile de turism din Amsterdam şi Oslo

redactia

Schimbare în managementul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva

redactia

Livada Palocsay, revitalizată de agronomii clujeni

Nora Dumitrescu

S-a înființat rețeaua Camerelor de Comerţ 3SI, pentru conectarea comunităţilor de afaceri

redactia

Aproape 266 de milioane de euro, fonduri europene, pentru sistemul de înregistrare a terenurilor în zonele rurale din România

redactia

La Craiova s-a lansat prima locomotivă din lume ce functioneaza cu ulei de bucatarie

redactia

Turcii de la Karsan Otomotiv vor livra Brașovului 105 autobuze

redactia

Se reiau lucrările de reabilitarea a drumului național DN76 Oradea – Deva

Traian Dan

Borsec, Aqua Carpatica și Izvorul Minunilor, în topul celor mai vândute ape

Stefana Muresan

Romsilva va regenera pădurile din zona Baia Sprie

Nora Dumitrescu

Savantul din Aiud, Sergiu Pașca, finanțare de 2,5 mil. dolari de la Zuckerberg

Stefana Muresan

New financing package of circa 205 million euros with IFC to support business plan of WDP Romania

Papuc Irina

ADR Centru: Peste 700 de kilometri din infrastructura rutieră, modernizată prin fonduri europene

redactia

24AUCTION – platforma de licitații de mărfuri online se lansează curând în România

redactia

Grupul Schaeffler în mediul plin de provocări, cu un flux de numerar puternic în 2019

Ligia Voro

WIZZ AIR, reducere de 20% la toate rezervările efectuate miercuri, 21 martie

Stefana Muresan

Aproape 800 milioane de lei pentru proiecte de mediu prin Programul Spații Verzi

Traian Dan

Compania americană Grandstream, oficial pe piața din România

Ligia Voro

Deschiderea unui cont online la Banca Transilvania, cu livrarea cardului acasă. „Îți ia maxim 10 minute”

Ion Surdu

Coral BioGreens, jud. Bihor – afacere de milioane de euro din produse de 2-3 lei

Ligia Voro

Mai multe contracte de achiziții publice vor fi deblocate la Satu Mare

Nora Dumitrescu

Cupru Min, venituri în creştere cu 35,8% în 2017

Stefana Muresan

Cu noi lucrări contractate și o cifră de afaceri în creștere, Dafora Mediaș își continuă Planul de Reorganizare

Stefana Muresan

Leave a Comment