Mureș Sanatate Slider Ultimele stiri

Spitalul Clinic Județean Mureș, coordonator regional în programul național de screening al tuberculozei

Printr-un amplu program de screening pentru tuberculoză, derulat de Ministerul Sănătății la nivel național, peste 75.000 de persoane vor beneficia de testare pentru depistarea precoce a cazurilor de tuberculoză. Activitatea acestui program la nivelul Regiunii Centru va fi coordonată de Spitalul Clinic Județean Mureș.

 

Ministerul Sănătății a implementat proiectul ”Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv a tuberculozei latente”, ce se va derula pe o perioadă de cinci ani și prevede prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv a tuberculozei latente în rândul a 75.010 persoane din grupurile vulnerabile, respectiv comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

”Spitalul Clinic Județean Mureș este recunoscut pentru asigurarea asistenței medicale de înaltă specialitate în afecțiunile respiratorii. Clinica de Pneumologie asigură servicii medicale și de tratament de specialitate, inclusiv pentru identificarea pacienților cu tuberculoză. Proiectul pe fonduri europene este desfăşurat de Ministerul Sănătății prin Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti cu sprijinul UNOPA şi al altor organizații de pacienți. Centrele în care se va desfășura acest program de screening precoce, de diagnostic, inclusiv de depistare precoce a tuberculozei latente sunt opt la nivel național, printre care suntem onorați să facem și noi parte. Vom coordona acest proiect la nivel regional, nu numai Târgu Mureș și comunitățile arondate vor fi incluse ci și județele Brașov, Sibiu, Harghita și Covasna”, a precizat șef de lucrări Dr. Edith-Simona Ianoși, medic primar pneumolog și director medical al Spitalului Clinic Județean Mureș.

 

Mapare a zonelor cu focare

 

La nivelul centrului regional se va constitui o echipă multidisciplinară formată din medic primar pneumolog, asistent social și psiholog care își vor desfășura activitatea zilnic, vor participa la campania de screening, vor oferi suport psihologic pacienților diagnosticați cu tuberculoză, vor ajuta la reintegrarea socială a acestora. Echipa multidisciplinară va efectua o mapare a zonelor în care există focare de infecție, o incidență mai crescută a bolii în funcție de baza de date existentă la nivelul unității sanitare. ”Cunoaștem pacienții pe care îi avem în evidență și în sensul acesta echipa multidisciplinară va avea facilitatea de a descoperi locațiile în care să orienteze caravana ca să meargă să facă screeningul acolo”, a explicat Dr. Edith-Simona Ianoși.

 

Test revoluționar

 

Pentru activitatea de screening se vor folosi la nivel național trei caravane mobile, dotate și acreditate pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei.

”Este un test revoluționar (n. red. testul molecular rapid) în sensul că se depistează mult mai repede tuberculoza decât prin metoda pe care o aplicăm în prezent în laboratoarele TBC, adică metoda Ziehl-Neelsen. Testul molecular are mare specificitate, nu doar sensibilitate. Îți pune diagnosticul pe loc. Cu acest test molecular rapid se poate depista bacilul Koch în momentul în care pacientul s-a prezentat pentru acest screening”, a explicat medicul pneumolog.

România se află pe loc fruntaș în Europa privind numărul de cazuri de tuberculoză. La nivel național, în anul 2018 cele mai multe cazuri s-au înregistrat în București, Iași și Dolj, iar la polul opus, cu cele mai puține cazuri sunt județele Harghita, Covasna și Sălaj. Județul Mureș se află sub media pe țară privind numărul de cazuri de tuberculoză. Principala cauză a incidenței mari a acestei afecțiuni o reprezintă cel mai probabil prezentarea tardivă la medic când deja există simptome.

”Tuberculoza este o boală latentă, când apar simptomele leziunile sunt evidente. Poate cu ajutorul acestui proiect vom avea șansa să depistăm tuberculoza latentă, care este greu de descoperit”, a adăugat Dr. Edith-Simona Ianoși.

Tuberculoza este o boală contagioasă, care poate afecta orice parte a organismului, însă este în principal o infecție a plămânilor. Tratată adecvat este curabilă în toate cazurile. Transmiterea are loc pe cale aerogenă prin răspândirea particulelor infectante produse de pacienți cu tuberculoză pulmonară contagioasă. De menționat este că fiecare persoană este infectată cu bacteria ce poate declanșa tuberculoza însă ne putem îmbolnăvi cu această boală doar dacă ne scade imunitatea sau dacă petrecem o perioadă mai lungă alături de persoane infectate. Doar în 5% din cazuri infecția se transformă în boală și doar dacă există factori de risc.

de Arina TOTH

 

 

 

 

 

Related posts

Complexul Energetic Hunedoara cumpără gaze în valoare de 22 de milioane de lei de la Romgaz

Stefana Muresan

Prin OneDock companiile pot ține într-un singur loc aplicațiile pe care le folosesc

Traian Dan

Află cum să răspunzi provocărilor unei activități economice în mediul virtual la webinariile „Afacerea ta în mediul online”

Papuc Irina

Armata inteligentă de la Poli. Universitatea care cumpără bănci

redactia

Proiectul BRUA al Transgaz, un pas important

Stefana Muresan

Grupul Banca Transilvania valorează peste 10 miliarde de lei

Stefana Muresan

Zece companii din Transilvania, premiate la Gala Campioni în Business

Stefana Muresan

Măsuri Covid-19 în industria serviciilor pentru afaceri: angajații lucrează de acasă în 98% dintre companii

Ion Surdu

Alertă: Fan Courier avertizează asupra unui nou atac de tip phishing

Papuc Irina

Globalworth: We are all committed to fight and overcome this crisis

Ionut Oprea

Sibiu: Montana Garden, una dintre cele mai mari investiții în turismul local din ultimii ani

Stefana Muresan

Germanii de la Dalli au produs, la Timișoara, detergent de peste 70 mil. euro

Stefana Muresan

Provocările României în aplicarea politicilor de mediu

Ligia Voro

SOLD OUT – DHL Carpathian Marathon powered by MPG

Ligia Voro

Transgaz demarează lucrările la stațiile de comprimare gaze naturale din cadrul BRUA

Stefana Muresan

Orașele din Transilvania, în topul comenzilor de Black Friday

Nora Dumitrescu

MeasureCamp Bucharest, prima UnConference din România 

Ligia Voro

Filosofia Romur SA: “Toată lumea se simte bine şi respectată în construcţia în care locuieşte”

Ligia Voro

VCST Alba – spirit de echipă, motivație și competitivitate

Ligia Voro

Lidl oferă prime duble de Crăciun pentru angajați și asigurare de sănătate

Traian Dan

Studium Green: Jumătate din apartamentele Wings au fost vândute

A. I.

Daimler își extinde rețeaua globală de producție remanufactură prin deschiderea unei noi facilități de remanufacturare în România

redactia

Românii care doresc să investească în SUA pot opta pentru viza de tip E2

Stefana Muresan

Ritm susţinut de lucru pe lotul Iernut-Chețani (17,9 km), parte din Autostrada A3 între Câmpia Turzii și Târgu Mureș

Stefana Muresan

Leave a Comment