Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Spitalul Clinic Județean Mureș, coordonator regional în programul național de screening al tuberculozei

Printr-un amplu program de screening pentru tuberculoză, derulat de Ministerul Sănătății la nivel național, peste 75.000 de persoane vor beneficia de testare pentru depistarea precoce a cazurilor de tuberculoză. Activitatea acestui program la nivelul Regiunii Centru va fi coordonată de Spitalul Clinic Județean Mureș.

 

Ministerul Sănătății a implementat proiectul ”Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv a tuberculozei latente”, ce se va derula pe o perioadă de cinci ani și prevede prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv a tuberculozei latente în rândul a 75.010 persoane din grupurile vulnerabile, respectiv comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

”Spitalul Clinic Județean Mureș este recunoscut pentru asigurarea asistenței medicale de înaltă specialitate în afecțiunile respiratorii. Clinica de Pneumologie asigură servicii medicale și de tratament de specialitate, inclusiv pentru identificarea pacienților cu tuberculoză. Proiectul pe fonduri europene este desfăşurat de Ministerul Sănătății prin Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti cu sprijinul UNOPA şi al altor organizații de pacienți. Centrele în care se va desfășura acest program de screening precoce, de diagnostic, inclusiv de depistare precoce a tuberculozei latente sunt opt la nivel național, printre care suntem onorați să facem și noi parte. Vom coordona acest proiect la nivel regional, nu numai Târgu Mureș și comunitățile arondate vor fi incluse ci și județele Brașov, Sibiu, Harghita și Covasna”, a precizat șef de lucrări Dr. Edith-Simona Ianoși, medic primar pneumolog și director medical al Spitalului Clinic Județean Mureș.

 

Mapare a zonelor cu focare

 

La nivelul centrului regional se va constitui o echipă multidisciplinară formată din medic primar pneumolog, asistent social și psiholog care își vor desfășura activitatea zilnic, vor participa la campania de screening, vor oferi suport psihologic pacienților diagnosticați cu tuberculoză, vor ajuta la reintegrarea socială a acestora. Echipa multidisciplinară va efectua o mapare a zonelor în care există focare de infecție, o incidență mai crescută a bolii în funcție de baza de date existentă la nivelul unității sanitare. ”Cunoaștem pacienții pe care îi avem în evidență și în sensul acesta echipa multidisciplinară va avea facilitatea de a descoperi locațiile în care să orienteze caravana ca să meargă să facă screeningul acolo”, a explicat Dr. Edith-Simona Ianoși.

 

Test revoluționar

 

Pentru activitatea de screening se vor folosi la nivel național trei caravane mobile, dotate și acreditate pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei.

”Este un test revoluționar (n. red. testul molecular rapid) în sensul că se depistează mult mai repede tuberculoza decât prin metoda pe care o aplicăm în prezent în laboratoarele TBC, adică metoda Ziehl-Neelsen. Testul molecular are mare specificitate, nu doar sensibilitate. Îți pune diagnosticul pe loc. Cu acest test molecular rapid se poate depista bacilul Koch în momentul în care pacientul s-a prezentat pentru acest screening”, a explicat medicul pneumolog.

România se află pe loc fruntaș în Europa privind numărul de cazuri de tuberculoză. La nivel național, în anul 2018 cele mai multe cazuri s-au înregistrat în București, Iași și Dolj, iar la polul opus, cu cele mai puține cazuri sunt județele Harghita, Covasna și Sălaj. Județul Mureș se află sub media pe țară privind numărul de cazuri de tuberculoză. Principala cauză a incidenței mari a acestei afecțiuni o reprezintă cel mai probabil prezentarea tardivă la medic când deja există simptome.

”Tuberculoza este o boală latentă, când apar simptomele leziunile sunt evidente. Poate cu ajutorul acestui proiect vom avea șansa să depistăm tuberculoza latentă, care este greu de descoperit”, a adăugat Dr. Edith-Simona Ianoși.

Tuberculoza este o boală contagioasă, care poate afecta orice parte a organismului, însă este în principal o infecție a plămânilor. Tratată adecvat este curabilă în toate cazurile. Transmiterea are loc pe cale aerogenă prin răspândirea particulelor infectante produse de pacienți cu tuberculoză pulmonară contagioasă. De menționat este că fiecare persoană este infectată cu bacteria ce poate declanșa tuberculoza însă ne putem îmbolnăvi cu această boală doar dacă ne scade imunitatea sau dacă petrecem o perioadă mai lungă alături de persoane infectate. Doar în 5% din cazuri infecția se transformă în boală și doar dacă există factori de risc.

de Arina TOTH

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Metode noi de investigație la Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

Articolul următor

Sanconfind, spitalul de pe comoara cu sare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share