De aproape patru ani, în Poiana Câmpina, județul Prahova, românii, dar și pacienți din întreaga lume, se pot bucura de apa cu cea mai înaltă salinitate de bazin din România. Utilizarea nămolului de Techirghiol pentru recuperare, alături de serviciile complexe de diagnostic și tratament, au permis spitalului privat Sanconfind să se bucure de o notorietate fulminantă.
Spitalul privat Sanconfind este o investiție privată de aproximativ 22 de milioane de euro a omului de afaceri Ioan Simion care mai deține afaceri în domeniul echipamentelor petroliere și agriculturii. Construit acum trei ani în Poiana Câmpina, îmbină medicina de înaltă performanță, atât la nivel de diagnostic, cât și de tratament, cu o vastă gamă de servicii de recuperare, fiind folosite două resurse naturale prețioase – apa salină și nămolul.
Numită și localitatea cu cele mai multe zile însorite din an, Poiana Câmpina mai avea o comoară rămasă mult timp nevalorificată – izvoarele cu apă sărată datate încă de prin anii 1500. Acestea au o salinitate ridicată de 321 de grame la litrul de apă. Acum aceeași concentrație este păstrată pentru cele două bazine din cadrul Sanconfind, unde vin sute de pacienți în căutarea recuperării miraculoase.
„Ideea construcției Sanconfind a pornit după ce fostul spital public a fost închis. În același timp, fiind, acum 100 de ani, stațiune balneoclimaterică, Poiana Câmpina se bucură de un avantaj puternic datorită izvoarelor saline și condițiilor climaterice. Noi am vrut să le redăm oamenilor această apă sărată și am înglobat izvoarele într-un spital. Acum, bazinele de recuperare înregistrează cea mai mare salinitate din România”, explică Ioan Simion, omul de afaceri și fondatorul spitalului privat Sanconfind. Cu alte cuvinte, dacă în alte bazine naturale foarte populare în România se înregistrează o concentrație de salinitate mai mare, aceasta se află la o adâncime de câțiva metri. La Sanconfind, apa este captată direct din izvor, este respectată cea mai mare concentrație, apoi este înmagazinată pe teritoriul spitalului și folosită în numeroase terapii de recuperare.
În afară de apa sărată, în procedurile de recuperare și relaxare se folosește o altă resursă naturală prețioasă – nămolul de Techirghiol. Baza de tratament se aprovizionează o dată în două luni cu aproximativ 8 metri cubi de nămol, pentru proceduri de împachetare sau băi relaxante.
Totul într-un singur spital
Fondatorul Sanconfind a gândit un spital cu un sistem integrat care să-i asigure „in-house” pacientului tot de ce ar putea nevoie. Îi limitează drumurile inutile și astfel îi câștigă încrederea și loialitatea. În ambulatoriu, pacienții pot solicita consultul medicilor cardiologi, neurologi, gastroenterologi, dermatovenerologi, endocrinologi sau ginecologi, iar departamentul de imagistică permite investigații performante, cum ar fi RMN, tomografie computerizată, osteodensiometrie, ecografie, mamografie digitală. Pentru intervenții chirurgicale sunt dotate trei săli de operație, o sală de ATI, cu o linie de gardă. De asemenea, unitatea este dotată cu un laborator ce permite realizarea a sute de investigații, inclusiv cu un punct de recoltare extern.
Nașteri fericite
Maternitatea Sanconfind generează, alături de recuperare, un potențial enorm pentru spital. Peste 300 de femei aleg anual să nască aici. Unul dintre motive este posibilitatea de a alege din trei pachete de nașteri, începând de la cel standard până la cel VIP și care sunt mai accesibile în comparație cu alte unități medicale și terapeutice din Brașov sau București. Pachetele costă între 4.200 lei și 7.400 lei și includ diverse facilități. Un pachet VIP va permite mamei să stea în salon cu un aparținător, fie soțul sau altă persoană apropiată, hrană pentru ambii, trei screening-uri pentru nou-născut, un pachet de analize mamă-copil, plus un masaj de relaxare după naștere.
Maternitatea dispune de trei săli de nașteri, două pentru nașteri fiziologice și una pentru cezariene, de săli post-partum, opt camere de spitalizare pentru gravide în regim rooming-in, dar și de un compartiment de neonatologie unde sunt evaluați și îngrijiți copiii imediat după naștere.
Maternitatea de la Poiana Câmpina se mai află la mare căutare pentru posibilitatea de a alege între anestezia clasică și cea inhalatorie. În căutarea unei soluții cu cât mai puține efecte adverse, femeile care vin să nască preferă Entonoxul, un analgezic eficient, folosit în condiții de siguranță. Gazul generează euforie și, astfel, într-o atmosferă de relaxare, pacientele tind să asculte mai mult de medicul lor, iar experiența nașterii se depărtează de conceptul obișnuit, traumatizant.
În total, la Sanconfind sunt angajați peste 230 de oameni, dintre care 29 de medici full-time. Unitatea medicală dispune acum de 12 paturi cu spitalizare de zi, însă după finalizarea lucrărilor la două etaje numărul paturilor va fi extins la 64. Instituția a inclus în strategia sa de dezvoltare internarea continuă, dar și implicarea în turismul medical, care devine tot mai popular în întreg spațiul european. Astfel, pe termen mediu, Sanconfind va dispune de un hotel propriu, ce va fi unit de spital printr-un culoar de sticlă. Serviciile hoteliere sunt necesare acum, întrucât pacienții au nevoie de cure de recuperare ce pot dura mai mult de o săptămână. În strategia pe termen mediu se regăsește și dezvoltarea unei camere de gardă pentru urgențe minore și dezvoltarea profilului chirurgical. În cei patru ani de funcționare, spitalul a înregistrat 48.000 de pacienți.
Ioan Simion, fondator Sanconfind: “În acest spital, cel care dictează este pacientul. El trebuie să fie mulțumit de atitudine, servicii, curățenie. Ideea noastră este să oferim servicii cât mai complete, de la analize şi diagnostic, la intervenţii şi tratament până la recuperare, toate într-un singur spital. Pe termen lung, ne propunem să dezvoltăm Sanconfind drept un centru medical de excelență, pe care să-l promovăm în plan internațional”.
de Irina PAPUC