Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiții noi “pe țeavă” la Tenaris. Zalăul intră pe piața automotive

Cel mai mare producător mondial de conducte de foraj petrolier va inaugura în curând prima sa linie de producție automotive la uzina Silcotub, prin trecerea la fabricarea de componente de airbag. 8 milioane de dolari au fost alocați deja retehnologizării liniei de finisare a țevilor pentru industria de petrol și gaze.

Majoritatea producției realizate aici de Tenaris merge la giganți ca Exxon, Shell, Chevron, ConocoPhillips, General Electric, Siemens, Daimler, dar țevile “made in Romania” ajung și la companii ca Petrom sau Romgaz. 8% din veniturile anuale la nivel mondial ale grupului Tenaris (0,5 miliarde de dolari din 7,8 miliarde) – sunt acum realizate în România. “Pe noi nu ne afectează atât lipsa autostrăzilor cât starea infrastructurii feroviare. Pe un autocamion nu putem transporta foarte multe țevi, însă calea ferată reprezintă un mod de transport foarte convenabil, atât ca volum, cât și ca siguranță”, conform conducerii Tenaris România.

 

Țeava cu ADN, fabricată în Sălaj

 

“Noua investiție a fost realizată în 12 luni, cu ajutorul unei echipe de 70 de oameni. Era necesară atât pentru alinierea la cerințele de mediu, cât și pentru sănătatea angajaților. Partea de lăcuire a țevilor se efectuează cu un lac care nu atacă mediul. Facem și un pas important spre digitalizare – acum se poate determina “ADN”-ul țevii. Prin scanarea acesteia cu o aplicație de pe orice telefon mobil se pot citi date despre proveniență, fabricație, inclusiv modul în care trebuie utilizată.

Tenaris are afaceri în 18 țări și 24.000 de angajați, iar recent a făcut o achiziție de 1,2 miliarde de dolari în America de Nord. Capacitatea anuală de producție de țevi la Zalău este de 250.000 de tone. Oțelul îl facem la Călărași, unde se pot produce 520.000 de tone pe an, mai ales din fier vechi, cumpărat din România. 80% din producție merge la export; pentru industria de petrol fabricăm la Câmpina prăjini de pompare”, a precizat președintele TenarisSilcotub, Mihaela Popescu.

“Avem un centru de servicii la Cluj și altul la Ploiești, numărul angajaților din România ridicându-se la aproape 2.000, dintre care 1.200 de la Zalău. Producția noastră a urcat din 2005 încoace de la 162.000 la 201.000 de tone, în condițiile în care am trecut prin anii crizei. Anul trecut, cifra de afaceri din România a atins 555 de milioane de dolari, investițiile realizate de-a lungul vremii apropiindu-se de o jumătate de miliard. În medie, între 25 și 50 de milioane anual.

 

Am stimulat și economia pe orizontală, 1.000 de noi locuri de muncă fiind înființate indirect de către furnizorii locali. Am făcut 120.000 de ore de training, în fiecare zi avem astfel de activități. Pe partea de responsabilitate socială 70% este dedicat educației, preocuparea noastră majoră, cultura și sănătatea figurând și ele printre priorități”, a menționat președintele companiei.

 

Standardele de mediu, cerute de Ministerul Economiei

 

“Acest sector este unul care produce valoare adăugată ridicată, iar în cazul investiției de la Zalău se face un progres semnificativ în procesul de producție, acordându-se o atenție sporită protecției mediului. Guvernul României sprijină investițiile străine deoarece reprezintă surse sănătoase de capital care creează locuri de muncă, dar stimulează și alte firme.

Este important că se dezvoltă produse, dar și faptul că din veniturile obținute se direcționează fonduri către domenii precum inovare, recunoașterea excelenței, artă, cultură, asistență socială și medicală, inclusiv sport. Guvernul susține companiile care fac investiții prin programe focusate, indiferent de proveniența acestora, românești sau străine”, a spus Gabriela-Daniela Coța, consilier pe probleme de tineret și sport al premierului Viorica Dăncilă.

“Am condus și eu o astfel de întreprindere, dar acum tehnologia a crescut foarte mult. La Ministerul Economiei suntem alături de companiile internaționale care vin în țară și creează locuri de muncă, dar sperăm să ajungem să se respecte și standardele de mediu solicitate în UE, cerințele formulate la nivel european”, atrage atenția Ilie Călin Bodea, secretar de stat în Ministerul Economiei.

“Ce primar nu ar fi bucuros cu o asemenea investiție în oraș, ne încurajează și pe noi să facem astfel de proiecte. Ar fi bine să facem măcar 80% din proiecte de genul celor realizate aici, să urmăm exemplele de bună practică, să le translatăm la municipalitate. Administrația locală trebuie să facă lucruri importante pentru ca tinerii să fie ținuți în municipiu – mai ales că 25% dintre angajați au sub 30 de ani – pentru a nu merge la sfârșit de săptămână la Cluj sau în alte orașe din împrejurimi și să vină luni la serviciu „fresh””, consideră primarul Zalăului, Ionel Ciunt.

 

80% din producție ia calea străinătății

 

TenarisSilcotub a finalizat în martie retehnologizarea liniei de finisare a țevilor destinate industriei de petrol și gaze (oil country tubular goods – OCTG). Modernizarea s-a făcut cu echipamente și tehnologii de ultimă generație, care aduc îmbunătățiri relevante în siguranța în muncă și protecția mediului, calitatea produselor și eficiența procesului. Capacitatea anuală de producție a liniei este de 60.000 de tone de țevi OCTG cu lungimi de până la 14 m. Odată cu punerea ei în funcțiune, fabrica din Zalău câștigă o nouă linie pe care este instalată tehnologia de identificare unică a țevilor.

Astfel se asigură trasabilitatea integrală a produsului, de la oțelul din care este fabricată țeava și până la utilizarea acesteia la sondă. Aplicația PipeTracer oferă clienților acces la informațiile detaliate privind produsul – material, diametru, grosime de perete, tip de conexiune, proprietățile conexiunii.

Valoarea investițiilor TenarisSilcotub în ultimele 12 luni în unitățile sale de producție din Zalău, Călărași și Câmpina se ridică la 17 milioane de dolari și se adaugă la investițiile de 460 milioane realizate în 15 ani de prezență în România. TenarisSilcotub este unul dintre principalii exportatori ai țării, 80% din vânzările sale anuale de 450.000 de tone fiind destinate exporturilor.

În România, compania este activă pe piața industriei de petrol și gaze – cu țevi OCTG și servicii furnizate clienților precum OMV Petrom, auto-moto – componente speciale pentru airbaguri, sectorul energetic – țevi cazane utilizate în centralele termo-electrice. În România are unități de producție la Zalău (țevi), Călărași (oțelărie) și Câmpina (prăjini pompare).

 

 

Producție afectată de ordonanța-fantomă

 

Deputatul Lucian Bode, președinte al Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură, a desființat felul în care Tenaris este tratată de guvern. “Modernizarea liniei de finisare a țevilor petroliere va permite atragerea de noi clienți din piața de petrol și gaze, adăugând un plus de siguranță și eficiență pe toată linia de producție. Cu toate că impredictibilitatea reglementărilor reprezintă principalul obstacol în calea dezvoltării Tenaris, această companie se încăpățânează să ofere mii de locuri de muncă sigure (direct și pe orizontală) și să investească în fiecare an peste 20 de milioane de euro în fabricile din România. Deși gradul de energo-intensitate este de peste 85%, Tenaris nu se numără printre cei “81 de norocoși” stabiliți arbitrar de catre Agenția Națională de Reglementare a Energiei care urmează să primească gaz ieftin direct de la producători. Dimpotrivă, toți consumatorii industriali, inclusiv Tenaris, vor fi obligați să suporte aberațiile ordonanței de urgență a guvernului nr. 114 în ceea ce privește plafonarea prețului la energie electrică și gaze naturale pentru anumiți consumatori”.

Cumpără de la ruși o fabrică din SUA

 

Grupul Tenaris va plăti 1,2 miliarde de dolari pentru a cumpăra uzina de tubulatură IPSCO din Houston (SUA) de la compania mamă rusă TMK. În Texas, IPSCO are facilități de producție în Baytown și Midland, iar sediul central și centrul de cercetare-dezvoltare se află în Houston, cu 400 de angajați în cele două orașe. IPSCO dispune de centre de producție în Pennsylvania, Arkansas, Ohio, Oklahoma, Iowa, Kentucky, Nevada, dar și în Canada. Paolo Rocca, CEO al Tenaris, a explicat că achiziția ar reprezenta un atu al grupului ca furnizor al industriei de petrol și gaze din SUA. În 2017, Tenaris a inaugurat o fabrică de țevi de 1,8 miliarde de dolari în zonă și a redeschis uzina Conroe.

 

Din Italia, în Luxemburg

 

Cel mai mare producător din lume de conducte pentru forajul petrolier a fost înființat în Italia de către familia Rocca, însă ulterior și-a mutat operațiunile principale în Argentina. În prezent are sediul central în Luxemburg, în scopuri fiscale. În 2004, Tenaris a preluat compania Tubman Gibraltar pentru care a plătit 4,2 milioane de dolari, dar și Talta-Trading E, înregistrată în Madeira. În 2006 a semnat un acord de fuziune cu Maverick Tube Corporation, lider de piață în producția nord-americană de țevi sudate pentru petrol, tranzacție evaluată la 3,1 miliarde de dolari. În România, în afară de fabricile actuale, grupul a mai deținut până în 2006 și producătorul de țevi de inox Tubinox București.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sanconfind, spitalul de pe comoara cu sare

Articolul următor

Ciocolatierul din Sâncraiu. Cel mai dulce proiect pe Startup Nation

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share