Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ciocolatierul din Sâncraiu. Cel mai dulce proiect pe Startup Nation

Preotul Dinu Criste a reușit să înființeze în comuna clujeană, cu finanțare prin programul guvernamental pentru antreprenori, singurul atelier din România unde se produc praline pictate manual. Unele chiar cu foiță de aur. Următorul pas: un showroom și o rețea de magazine în franciză.

 

Cum v-a venit această idee de business?

Am plecat de la un studiu asupra nivelului de zâmbet la popoarele din Europa, iar concluzia era că românii sunt printre cei mai posaci. M-am gândit atunci la ce le-ar putea schimba atitudinea și am găsit răspunsul: ciocolata, fiind unul dintre cei mai mari transportatori de endorfină în corp – adică „molecula fericirii”.

 

Care a fost următorul pas?

Mergând pe această linie, am citit acum doi ani o cercetare pe internet a cărei concluzie era că, deși în România se tot spune “Nu-i mai da copilului ciocolată!”, de fapt se consumă 1,7-1,9 kg/locuitor pe an, în condițiile în care în Suedia consumul este de 13 kg, iar în Belgia, Elveția și Germania, de peste 10 kg. Deci problema în România nu este că se consumă prea multă ciocolată, ci că se mănâncă una de proastă calitate, cu uleiuri hidrogenate, ulei de palmier, ba chiar cu făină.

 

Ce ar trebui să conțină o ciocolată de calitate?

Rețeta ciocolatei nu e foarte complicată – precum cea a berii de calitate: unt de cacao, masă de cacao și trestie de zahăr. În concluzie, în România se consumă ciocolată puțină și de slabă calitate, adică există o mare oportunitate în piață. E drept că se simte o creștere a consumului, însă ea este acum una lentă.

 

Ce fel de produse fabricați?

Ne-am profilat pe praline pictate. Pralina este în topul ciocolatierilor din lumea întreagă, iar noi vrem să o ridicăm  la nivel de artă. Este un atelier nu foarte mare, însă mergem pe segmentul de vârf. Am început cu pralinele, apoi cu trufele, vom trece la produse drajeizate, respectiv drajeuri cu alune trase în ciocolată.

 

Cine v-a învățat să o faceți?

Am avut mai mulți ciocolatieri belgieni care au venit la Sâncraiu să ne învețe. În primele zile ne-au făcut ei demonstrațiile, apoi ne-au pus pe noi la treabă. La final ne-au lăsat și rețetele. Suntem acum cinci oameni care ne ocupăm de această afacere, dintre care unul pe marketing. În curând ciocolata produsă aici va fi înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Noi ne prezentăm ciocolata ca pe o formă de artă, practic producem adevărate bijuterii. Mai ales că unele dintre ele sunt cu foiță de aur. Am fost la un târg de nunți unde ne întrebau vizitatorii dacă sunt pietre colorate. Totul e făcut manual. Este o formă de artizanat în ciocolată, mai ales că ne implicăm și în partea de educație.

 

De ce am consuma ciocolată făcută manual și nu cea de pe raftul din supermarket?

Eu am fost într-un magazin al unui producător celebru din Belgia, dar am constatat că acea ciocolată a devenit albicioasă. Iar asta înseamnă că nu se respectă condițiile de păstrare. Cel mai mare dușman al ciocolatei este apa, iar ciocolata nu e voie să se albească. Ea trebuie să aibă un anumit luciu și să fie casantă, “crunchy”.

 

Ce șanse aveți în fața marilor producători internaționali?

Noi nu avem cum să concurăm companii precum Ferrero sau Milka pentru că aceștia vehiculează volume enorme, iar atunci pot să scadă prețurile foarte mult. În schimb, ne-am orientat către piața produselor premium și superpremium.

 

Ce termen de garanție ar trebuie să aibă o ciocolată de calitate?

Nu mai mult de șase luni, în condițiile în care este ținută la maximum 18 grade. Dacă e trecută o garanție mai mare, înseamnă că aceasta e prelungită prin conservanți. Cei pe care nu prea putem să îi citim pe etichetă, fiind trecuți cu litere foarte mici.

 

Cât ați investit în afacere? Ați venit cu bani de acasă sau ați luat credit?

În 2017 am depus proiectul pe programul Startup Nation, iar în 2018 ni s-a aprobat și am semnat contractul. Dacă nu aveam trei angajați – deși nu se specifica numărul minim de salariați – nu am fi îndeplinit punctajul. Acum suntem cinci și vrem să ne extindem în continuare. Am primit 40.000 de euro prin Startup Nation, iar aportul nostru propriu se ridică la 60.000 de euro. Majoritatea banilor au fost folosiți la amenajarea sediului și la achiziționarea de echipamente, materie primă.

 

De ce la Sâncraiu?

Pentru că aici este o anumită cultură, o tradiție a artizanatului, e un sat majoritar unguresc. Avem un festival internațional de folclor maghiar, iar comuna este frecventată anual de peste 10.000 de turiști străini. Sunt 42 de agropensiuni, iar Sâncraiu este singurul sat din țară cu agenție de turism. Noi avem sediul în fosta cooperativă de producție, unde am amenajat spațiul. Nu în ultimul rând există o considerabilă forță de muncă, mulți tineri. Am amenajat spațiul pentru ca să putem ține seminarii, să facem proiecții. 350 de elevi vin anual la noi și sunt extrem de fericiți pentru că învață să fabrice acest produs, dar vrem să ajungem la 2.000 de elevi, ni s-au anunțat clase tocmai din Dej. Am stimulat și antreprenoriatul în comună: la etaj se va deschide un atelier de producție de stilouri de lux, produse artizanal.

 

Cum faceți ciocolata, de unde aduceți materie primă? Cine se ocupă de design?

Totul se face manual, mai puțin partea de încălzire, cu un utilaj care aduce ciocolata la temperatura de 45 de grade, o coboară la 28, iar apoi o ridică la 31. Dacă nu se cristalizează, ciocolata nu iese. Unele praline se pictează cu pensula. Materia primă o aducem din Belgia, însă vrem să ne extindem în zonă cu o livadă de arbuști, pentru pireurile de fructe: zmeur, mur, coacăz. Lucrăm cu designeri, iar ambalajul ni-l produce o firmă locală, de lângă aeroport. Ambalajul este deosebit, dar și foarte scump: 15 lei din prețul final de 42 de lei al unei cutii. Dacă se dorește a fi personalizat, costă și mai mult.

 

Aveți sortimente mai deosebite?

Am produs ciocolată cu whisky, cu vanilie de Madagascar, cu fructul pasiunii, cu lavandă. Am făcut inclusiv cu vinars de Jidvei.

 

Spre ce segment vă poziționați? Ca preț unde vă situați față de competitori?

Profilul consumatorului nostru este cel de business, corporații, piața evenimentelor. Ca preț, o cutie de praline care se vinde în Vestul Europei la 25 de dolari, deci echivalentul a 100 de lei, la noi costă 42 de lei. Deci avantajul producției în România nu este numai cel de prospețime, ci și de preț.

 

Ați putea să aduceți din țară toată materia primă?

Acest lucru este mai greu, însă dacă ne-am alia toți – producători, distribuitori, furnizori din acest domeniu – am putea să negociem mult mai bine prețurile. Eu am pornit ideea înființării Clusterului Ciocolatei, tocmai în acest scop, am mers la unicul producător de până atunci din Transilvania, de la Brașov, care… mi-a urat succes.

 

Cum v-ați gândit să dezvoltați acest business?

În prima fază vrem să înființăm la Sâncraiu un showroom, apoi să deschidem un magazin propriu în Cluj-Napoca, iar în următoarea etapă să creăm o rețea de magazine, în sistem de franciză.

 

O personalitate multiplă

 

Absolvent al Universității Babeș-Bolyai și masterand al Universității de Științe Agricole, Dinu Criste este acum antreprenor, dar în trecut a fost consultant pentru proiecte pe fonduri europene. A activat în domeniul imobiliar, având în portofoliu mai multe ansambluri rezidențiale. S-a remarcat și în jurnalism, ca prezentator de emisiuni la TVR Cluj, Agro TV, Renașterea, Look TV și a participat la concursul de manager al Radio Cluj. În 2016 a decis să candideze la Primăria Florești, cu două proiecte: construirea centurilor de ocolire și un nou plan urbanistic general care să reglementeze modul în care se construiește în localitate. Ca preot ortodox slujește la bisericile din Parcul Etnografic Cluj-Napoca și Florești.

 

 

Cum se savurează ciocolata

 

  1. Asigură-te că guști ciocolata păstrată la temperatura camerei. Evit-o pe cea păstrată la rece deoarece va fi mult mai dificil să identifici aromele. Atunci când guști ciocolata la temperatura camerei pătrățelele sau pralinele vor începe să se topească de îndată ce le savurezi. Ciocolata rece eliberează mult mai lent aromele, ceea ce are un impact negativ asupra gustului.

 

  1. Relaxează-te. Nu poți savura ciocolata dacă ești în continuă mișcare, îți sună telefonul sau trebuie să trimiți mesaje. Ciocolata este o experiență în sine, iar specialiștii îți recomandă să o savurezi conștient. Închide televizorul, uită de telefonul mobil câteva minute și bucură-te de aroma aparte. Vei observa că gustul ți se va părea mult mai intens. Poți încerca să-ți imaginezi povestea ingredientelor sau călătoria ciocolatei până să ajungă în palma ta. Este un desert special, care merită câteva clipe de liniște și relaxare totală.

 

Sursa: Christe Chocolatier

 

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Investiții noi “pe țeavă” la Tenaris. Zalăul intră pe piața automotive

Articolul următor

Cluj: Plan de amenajare a teritoriului cu sprijin acordat de Banca Mondială

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Epoca frumoasă a gastronomiei clujene

În centrul municipiului Cluj-Napoca, intens vizitat de turiști, Epoca Bella este un nou restaurant care încearcă să capteze…
Investiții
Citeste mai mult

Piscina de la Poarta Raiului

Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică…
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Piscina de la Poarta Raiului

Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share