Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

REPORTAJ FOTO// Cum arată cel mai nou muzeu din România, inaugurat la Miercurea Sibiului

Costume tradiționale, piese de mobilier, bunuri păstrate din gospodării formate din români, șasi și landleri pot fi descoperite și admirate la Miercurea Sibiului unde a fost inaugurat astăzi Muzeul Țării Secașelor. Fosta poștă din sat, o casă cu elemente din epoca medievală, a fost recondiționată din bugetul Primăriei Miercurea Sibiului și a Consiliului Județean Sibiu, iar de astăzi și-a redeschis ușile pentru cei dornici să descopere istoria bogată a acestei regiuni.

Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului se află în Piața Corneliu Medrea, nr. 31, în zona centrală, în apropierea bisericii greco-catolice și a bisericii evanghelice. Ca reper istoric, clădirea respectivă a fost sediul poștalionului în secolul al 19-lea, iar partea cea mai veche datează din perioada medievală. Clădirea conține trei încăperi, o pivniță și o grădină, unde vizitatorii pot admira bunuri de o bogată valoare culturală și istorică. Ele au aparținut atât românilor din zonă, cât și ale minorităților de sași, landleri și ulterior slavi, care sunt acum mai puțin reprezentate numeric, devenind astăzi parte din colecția muzeală. O parte din obiecte au fost recuperate de către specialiștii Muzeului Astra, însă foarte multe aparțin localnicilor care le-au donat în acest scop. De la textile, zestre, costume și mobilă pictată, până la unelte și instrumentar agricol toate au fost admirate astăzi de zeci de oameni, în prima zi de inaugurare. Marea atracție au fost însă cele două încăperi din subsol, una dedicată păstrării legumelor, vinurilor și tăriei, iar cealaltă fiind o veche măcelărie. Oaspeții au putut gusta din vin, țuică, dar și din mezelurile pregătite de localnici. Înainte de a-și deschide ușile pentru oaspeți, clădirea muzeului a fost sfințită de către un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Laurențiu Streza.

Ideea creării unui muzeu a pornit în urmă cu câțiva ani. Primăria își dorea un loc destinat conservării culturii și obiceiurilor localnicilor, însă o locație bună era greu de găsit. Vechea poștă, unde se află muzeul acum, era deteriorată și necesita mari investiții. Primele lucrări au fost începute de Primăria Miercurea Sibiului, apoi financiar a contribuit Consiliul Județean Sibiu, resursele fiind alocate finisajelor și racordării clădirii la energia electrică și la sistemul de încălzire. Suportul logistic și de concept a fost realizat de specialiștii Muzeului Astra, instituție ce administrează acum și muzeul proaspăt inaugurat.

„Muzeul Astra deschide astăzi Muzeul Țării Secașelor după aproape doi ani de când am primit solicitarea de a ne implica în această comunitate, care și-a dorit foarte mult ca tot ce înseamnă cultura și civilizația Țării Secașelor să fie reprezentată la ei acasă. Consiliul Județean a făcut un efort și financiar și logic, acceptând aceste demersuri. Ne-am dorit foarte mult să deschidem astăzi acest muzeu, cât mai aproape de Ziua Internațională a Muzeelor. Să ne primim noul membru al familiei Muzeului ASTRA în acest weekend de sărbătoare. Nu întâmplător, pentru că tema acestui an pentru Ziua Internațională a Muzeelor a fost – „Muzeele, ca centre ale comunităților, tradiții pentru viitor”, a spus Mirela Iancu, director de marketing cultural al Muzeului ASTRA. În muzeu va fi păstrat un registru al donatorilor care au contribuit cu exponate, însă unii oameni au preferat să o facă anonim, obiectele fiind lăsate peste noapte în curtea muzeului. „Este o dovadă că această comunitate și-a dorit foarte mult un muzeu al lor”, explică Mirela Iancu.

„Este un eveniment istoric nu numai pentru Miercurea Sibiului, dar și pentru întreaga țară. Părți din această clădire sunt din diferite epoci, ceea ce ne demonstrează că trecutul și prezentul se îmbină armonios pentru a ne oferi un viitor frumos în ceea ce privește păstrarea culturilor noastre. Județul Sibiu este cunoscut la nivel național și internațional ca o vatră de civilizație, de o bogăție și multiculturalitate de neprețuit și invidiată în multe părți. Mă bucur că tradițiile reușesc să adune atât de mulți oameni buni. În Sibiu oamenii știu că prin cultură susținem educația și spiritul românesc care va dănui”, a declarat și Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, prezentă la inaugurare.

După lansarea oficială, vizitatorii au putut gusta din produse tradiționale, specifice Țării Secașelor, apoi a urmat un spectacol de muzică și dansuri tradiționale. Muzeul Țării Secașelor va fi deschis de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.

de Irina PAPUC

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lotul 4 al autostrăzii A1 Lugoj-Deva - ”Dealul Liliecilor” - soluție găsită de UMB Spedition

Articolul următor

Cele mai importante noutăți fiscale se discută la Tax & Finance Forum, București

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share