Cultural Sibiu Slider

REPORTAJ FOTO// Cum arată cel mai nou muzeu din România, inaugurat la Miercurea Sibiului

Costume tradiționale, piese de mobilier, bunuri păstrate din gospodării formate din români, șasi și landleri pot fi descoperite și admirate la Miercurea Sibiului unde a fost inaugurat astăzi Muzeul Țării Secașelor. Fosta poștă din sat, o casă cu elemente din epoca medievală, a fost recondiționată din bugetul Primăriei Miercurea Sibiului și a Consiliului Județean Sibiu, iar de astăzi și-a redeschis ușile pentru cei dornici să descopere istoria bogată a acestei regiuni.

Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului se află în Piața Corneliu Medrea, nr. 31, în zona centrală, în apropierea bisericii greco-catolice și a bisericii evanghelice. Ca reper istoric, clădirea respectivă a fost sediul poștalionului în secolul al 19-lea, iar partea cea mai veche datează din perioada medievală. Clădirea conține trei încăperi, o pivniță și o grădină, unde vizitatorii pot admira bunuri de o bogată valoare culturală și istorică. Ele au aparținut atât românilor din zonă, cât și ale minorităților de sași, landleri și ulterior slavi, care sunt acum mai puțin reprezentate numeric, devenind astăzi parte din colecția muzeală. O parte din obiecte au fost recuperate de către specialiștii Muzeului Astra, însă foarte multe aparțin localnicilor care le-au donat în acest scop. De la textile, zestre, costume și mobilă pictată, până la unelte și instrumentar agricol toate au fost admirate astăzi de zeci de oameni, în prima zi de inaugurare. Marea atracție au fost însă cele două încăperi din subsol, una dedicată păstrării legumelor, vinurilor și tăriei, iar cealaltă fiind o veche măcelărie. Oaspeții au putut gusta din vin, țuică, dar și din mezelurile pregătite de localnici. Înainte de a-și deschide ușile pentru oaspeți, clădirea muzeului a fost sfințită de către un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Laurențiu Streza.

Ideea creării unui muzeu a pornit în urmă cu câțiva ani. Primăria își dorea un loc destinat conservării culturii și obiceiurilor localnicilor, însă o locație bună era greu de găsit. Vechea poștă, unde se află muzeul acum, era deteriorată și necesita mari investiții. Primele lucrări au fost începute de Primăria Miercurea Sibiului, apoi financiar a contribuit Consiliul Județean Sibiu, resursele fiind alocate finisajelor și racordării clădirii la energia electrică și la sistemul de încălzire. Suportul logistic și de concept a fost realizat de specialiștii Muzeului Astra, instituție ce administrează acum și muzeul proaspăt inaugurat.

„Muzeul Astra deschide astăzi Muzeul Țării Secașelor după aproape doi ani de când am primit solicitarea de a ne implica în această comunitate, care și-a dorit foarte mult ca tot ce înseamnă cultura și civilizația Țării Secașelor să fie reprezentată la ei acasă. Consiliul Județean a făcut un efort și financiar și logic, acceptând aceste demersuri. Ne-am dorit foarte mult să deschidem astăzi acest muzeu, cât mai aproape de Ziua Internațională a Muzeelor. Să ne primim noul membru al familiei Muzeului ASTRA în acest weekend de sărbătoare. Nu întâmplător, pentru că tema acestui an pentru Ziua Internațională a Muzeelor a fost – „Muzeele, ca centre ale comunităților, tradiții pentru viitor”, a spus Mirela Iancu, director de marketing cultural al Muzeului ASTRA. În muzeu va fi păstrat un registru al donatorilor care au contribuit cu exponate, însă unii oameni au preferat să o facă anonim, obiectele fiind lăsate peste noapte în curtea muzeului. „Este o dovadă că această comunitate și-a dorit foarte mult un muzeu al lor”, explică Mirela Iancu.

„Este un eveniment istoric nu numai pentru Miercurea Sibiului, dar și pentru întreaga țară. Părți din această clădire sunt din diferite epoci, ceea ce ne demonstrează că trecutul și prezentul se îmbină armonios pentru a ne oferi un viitor frumos în ceea ce privește păstrarea culturilor noastre. Județul Sibiu este cunoscut la nivel național și internațional ca o vatră de civilizație, de o bogăție și multiculturalitate de neprețuit și invidiată în multe părți. Mă bucur că tradițiile reușesc să adune atât de mulți oameni buni. În Sibiu oamenii știu că prin cultură susținem educația și spiritul românesc care va dănui”, a declarat și Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, prezentă la inaugurare.

După lansarea oficială, vizitatorii au putut gusta din produse tradiționale, specifice Țării Secașelor, apoi a urmat un spectacol de muzică și dansuri tradiționale. Muzeul Țării Secașelor va fi deschis de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.

de Irina PAPUC

Related posts

Daniela Blidărean, un deceniu de antreprenoriat de succes  

Stefana Muresan

Un nou proiect major la Oradea, pasaj suprateran peste calea ferată Oradea – Arad

Traian Dan

Revenirea la birou: Măsurile luate în clădirea Vox Technology Park din Timișoara

Papuc Irina

Ioan Nani, Director General: Antibiotice își extinde prezența internațională

Papuc Irina

Bistriţa-Năsăud: Bloc ANL, destinat medicilor tineri

Stefana Muresan

Topul ”orașelor inteligente”: Alba Iulia conduce cu 59 de proiecte, urmat de Sibiu cu 8, Cluj Napoca cu 7 și București cu 6 proiecte

Stefana Muresan

Oradea va avea un „City Break Festival” la sfârşit de august, început de septembrie

Traian Dan

ZIUA CULTURII JAPONEZE LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

redactia

Concertele Classic Unlimited încep o nouă călătorie prin țară la sfârșitul lunii octombrie

Ligia Voro

Gedeon Richter România, investiții în viitorul cercetării

Stefana Muresan

87% dintre românii care au răspuns la un sondaj aleg călătoriile în România

Traian Dan

Secretul creșterii vânzărilor în eCommerce

Nicolae Pop

#TCIC2019 | 400 de participanți | 24 de țări

Ligia Voro

Optim PM aniverseaza 10 ani cu noi premii

Ionut Oprea

Bonusuri pentru contribuabilii care depun Declarația unică până la 30 iunie

Traian Dan

Standard8: 10 ani de PR și marketing la Sibiu

Papuc Irina

Violeta Oltean, proprietara MAVIPROD, laureată la Gala Women in Economy

Ligia Voro

Ryanair revine cu patru zboruri internaționale de pe Aeroportul Oradea

Traian Dan

Capitala Unirii, capitala business-ului. Noul val de antreprenori din Ardeal

redactia

10 Years of EMS FLOOR GROUP | Bucharest – skyline transformation 2025

Ionut Oprea

POZITIV TB: Andreea Paul, președinte INACO – “Traseul actual este de la ON-LINE la OM-LINE”

Ligia Voro

Zi fierbinte la ROMGAZ

Ligia Voro

Primarul Sibiului: Poate fi oportună intrarea în Alianța Vestului

redactia

Fostul director de cercetare al Cambridge Analytica, Chris Wylie, vine la How to Web 2018

redactia

Leave a Comment