Cultural Sibiu Slider

REPORTAJ FOTO// Cum arată cel mai nou muzeu din România, inaugurat la Miercurea Sibiului

Costume tradiționale, piese de mobilier, bunuri păstrate din gospodării formate din români, șasi și landleri pot fi descoperite și admirate la Miercurea Sibiului unde a fost inaugurat astăzi Muzeul Țării Secașelor. Fosta poștă din sat, o casă cu elemente din epoca medievală, a fost recondiționată din bugetul Primăriei Miercurea Sibiului și a Consiliului Județean Sibiu, iar de astăzi și-a redeschis ușile pentru cei dornici să descopere istoria bogată a acestei regiuni.

Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului se află în Piața Corneliu Medrea, nr. 31, în zona centrală, în apropierea bisericii greco-catolice și a bisericii evanghelice. Ca reper istoric, clădirea respectivă a fost sediul poștalionului în secolul al 19-lea, iar partea cea mai veche datează din perioada medievală. Clădirea conține trei încăperi, o pivniță și o grădină, unde vizitatorii pot admira bunuri de o bogată valoare culturală și istorică. Ele au aparținut atât românilor din zonă, cât și ale minorităților de sași, landleri și ulterior slavi, care sunt acum mai puțin reprezentate numeric, devenind astăzi parte din colecția muzeală. O parte din obiecte au fost recuperate de către specialiștii Muzeului Astra, însă foarte multe aparțin localnicilor care le-au donat în acest scop. De la textile, zestre, costume și mobilă pictată, până la unelte și instrumentar agricol toate au fost admirate astăzi de zeci de oameni, în prima zi de inaugurare. Marea atracție au fost însă cele două încăperi din subsol, una dedicată păstrării legumelor, vinurilor și tăriei, iar cealaltă fiind o veche măcelărie. Oaspeții au putut gusta din vin, țuică, dar și din mezelurile pregătite de localnici. Înainte de a-și deschide ușile pentru oaspeți, clădirea muzeului a fost sfințită de către un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Laurențiu Streza.

Ideea creării unui muzeu a pornit în urmă cu câțiva ani. Primăria își dorea un loc destinat conservării culturii și obiceiurilor localnicilor, însă o locație bună era greu de găsit. Vechea poștă, unde se află muzeul acum, era deteriorată și necesita mari investiții. Primele lucrări au fost începute de Primăria Miercurea Sibiului, apoi financiar a contribuit Consiliul Județean Sibiu, resursele fiind alocate finisajelor și racordării clădirii la energia electrică și la sistemul de încălzire. Suportul logistic și de concept a fost realizat de specialiștii Muzeului Astra, instituție ce administrează acum și muzeul proaspăt inaugurat.

„Muzeul Astra deschide astăzi Muzeul Țării Secașelor după aproape doi ani de când am primit solicitarea de a ne implica în această comunitate, care și-a dorit foarte mult ca tot ce înseamnă cultura și civilizația Țării Secașelor să fie reprezentată la ei acasă. Consiliul Județean a făcut un efort și financiar și logic, acceptând aceste demersuri. Ne-am dorit foarte mult să deschidem astăzi acest muzeu, cât mai aproape de Ziua Internațională a Muzeelor. Să ne primim noul membru al familiei Muzeului ASTRA în acest weekend de sărbătoare. Nu întâmplător, pentru că tema acestui an pentru Ziua Internațională a Muzeelor a fost – „Muzeele, ca centre ale comunităților, tradiții pentru viitor”, a spus Mirela Iancu, director de marketing cultural al Muzeului ASTRA. În muzeu va fi păstrat un registru al donatorilor care au contribuit cu exponate, însă unii oameni au preferat să o facă anonim, obiectele fiind lăsate peste noapte în curtea muzeului. „Este o dovadă că această comunitate și-a dorit foarte mult un muzeu al lor”, explică Mirela Iancu.

„Este un eveniment istoric nu numai pentru Miercurea Sibiului, dar și pentru întreaga țară. Părți din această clădire sunt din diferite epoci, ceea ce ne demonstrează că trecutul și prezentul se îmbină armonios pentru a ne oferi un viitor frumos în ceea ce privește păstrarea culturilor noastre. Județul Sibiu este cunoscut la nivel național și internațional ca o vatră de civilizație, de o bogăție și multiculturalitate de neprețuit și invidiată în multe părți. Mă bucur că tradițiile reușesc să adune atât de mulți oameni buni. În Sibiu oamenii știu că prin cultură susținem educația și spiritul românesc care va dănui”, a declarat și Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, prezentă la inaugurare.

După lansarea oficială, vizitatorii au putut gusta din produse tradiționale, specifice Țării Secașelor, apoi a urmat un spectacol de muzică și dansuri tradiționale. Muzeul Țării Secașelor va fi deschis de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.

de Irina PAPUC

Related posts

Conferințele internationale „NEW CITIES” la Iasi, Cluj – Napoca si Timisoara

Ionut Oprea

Drum de legătură cu autostrada Arad-Timișoara, din fonduri europene

Stefana Muresan

Încă 3 milioane de euro atrase de Consiliul Județean Sibiu pentru două spitale

Stefana Muresan

Carrefour sprijină fermierii români care vor să facă agricultură ecologică

Traian Dan

mӧmax a redeschis magazinele și depozitele din Oradea și Timișoara

Traian Dan

The sum of all fears, variant 2018: when CEOs' lack of digital culture opens all gates to hackers.

Ligia Voro

Producătorul de vopsele Köber deschide depozite în Sibiu, Timişoara, Cluj şi Mureş

redactia

20.000 de euro s-au strâns la Balul Rotary Zalău pentru Casa Memorială “Iuliu Maniu”

redactia

Clusterele, noul motor al stabilității economice în lume

Stefana Muresan

Companii de top la Târgul de Cariere Oradea

Traian Dan

„Cel mai lung mic din lume” – record de Ziua Națională a României

Traian Dan

ROMGAZ încearcă limitarea efectelor contaminării malului stâng al râului Moldova

Ligia Voro

Primul raport de sustenabilitate al ROMGAZ, publicat

Ligia Voro

Noerr: The crisis demands constant readjusting and agility

Ionut Oprea

Bistriţa-Năsăud: Bloc ANL, destinat medicilor tineri

Stefana Muresan

Centru Integrat de Învăţământ Farmaceutic, la UMF Tîrgu Mureș

Stefana Muresan

Rotaryenii bihoreni și-au dat mâna pentru sănătatea comunității

Traian Dan

900.000 de euro pentru drumul ce leagă Calea Aradului de Piața 100 (Obor)

Traian Dan

VIDEO: Daimler a inaugurat producția cutiilor de viteze automate cu opt trepte cu dublu ambreiaj în România

redactia

Compania Scheugenpflug, furnizor pentru Continental, BMW Group, Bosch și Audi, subsidiară la Sibiu

redactia

Hirschmann România pregătită pentru noi proiecte

redactia

Festivalul Internațional de Film Transilvania va fi amânat

Nora Dumitrescu

Oradea investește 32 milioane de lei într-un „Park and ride” în Centrul Civic

Traian Dan

RePatriot pregătește Top 100 Români de Pretutindeni – Ediția 2020

Traian Dan

Leave a Comment