Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Adrian Volintiru, director general: „Ne propunem ca Romgaz să devină, per total, o companie integrată”  

Romgaz SA Mediaș, cel mai important producător de gaze naturale din România, a obținut în 2018, în ciuda contextului fiscal și economic complex și complicat, o cifră de afaceri de 5 miliarde de lei, cu aproape 3,5% mai mare decât în anul precedent.

De asemenea, compania a derulat un program de investiții curajos, de peste 1,15 miliarde de lei, cea mai mare parte fiind destinată Centralei Electrice de la Iernut, jud. Mureș, și are planuri interesante de diversificare a portofoliului. Acum sunt în studiu, achiziționarea de facilități de producere energie verde, dezvoltarea unei centrale termoelectrice la Mintia, lângă Deva, județul Hunedoara, și investiții în industria petrochimică.

Însă, un tablou mult mai complet și complex, de altfel, ne-a desenat Adrian Constantin Volintiru, directorul general al ROMGAZ SA, în interviul pe care ni l-a acordat.

 

Aveți experiența conducerii unor companii mari, ați activat atât în sectorul privat cât și în cel bugetar, ce ați adus nou în managementul Romgaz SA și ce intenționați să imprimați managementului companiei în mandatul de 4 ani pe care l-ați câștigat în urmă competiției din vara lui 2018?

Ceea ce îmi propun este ca, în acest mandat, Romgaz să devină o companie modernă, transparentă, o companie unde primează profesionalismul angajaților și meritocrația. Am trecut într-adevăr prin mai multe companii de stat și private și am constatat că principalul atribut al unui management de succes este leadership-ul. Mi-am propus că în cadrul Romgaz să implementez un management eficient prin obiective și indicatori de performanță asumați de toate palierele decizionale. De asemenea, cred cu tărie că managementul talentelor reprezintă principala pârghie de a crea performanță și a avea rezultatele scontate.

 

Care sunt prioritățile și obiectivele pe care vi le-ați fixat pentru mandatul de director general, ce va presupune atingerea acestora din punct de vedere investițional, uman?

Finalizarea investiției de la Iernut este prioritatea zero! Noua centrală termoelectrică se află la un stadiu fizic al lucrărilor civile și industriale de 74%, în timp ce cele electrice au trecut de 60%. Șantierul este în permanență inspectat de reprezentanții companiei noastre în vederea urgentării lucrărilor. Investiția în noua centrală de 430 MW a Romgaz se cifrează la 269 de milioane de euro, fără TVA, cea mai importantă investiție în sectorul energetic din ultimii mai bine de 10 ani. În paralel, ne dorim să demarăm lucrările la termocentrala Mintia, care vă reamintesc apare și în Strategia Energetică a României. La Mintia se mizează pe o putere instalată de 400-500 MW și o investiție de circa 300 milioane de euro. Atât Mintia cât și Iernut au ca scop principal echilibrarea Sistemului Energetic Național (SEN), acționând pe partea serviciilor de sistem, atunci când situația o va impune. Nu în ultimul rând, avem în vedere achiziționarea de facilități de producere energie verde.

Ceea ce ne propunem este ca Romgaz să devină, per total, o companie integrată.

Cum caracterizați rezultatele preliminare pe care SNGN Romgaz le-a obținut la încheierea anului financiar 2018 și care sunt estimările pentru 2019? Cum a fost afectată compania SNGN Romgaz SA de modificările legislației primare și a reglementărilor secundare? Cum va impacta aplicarea OUG 114/2018, dacă va fi menținută, asupra rezultatelor financiare ale Romgaz?

Rezultatele financiare preliminate pentru anul 2018 pot fi considerate foarte bune în condițiile în care sunt superioare celor bugetate (creștere în ce privește producția și profitul net prognozat), fiind puternic influențate de metodologia de determinare a valorii redevenței petroliere și a prețului de referință pentru calculul acestuia; de ajustarea drastică a tarifului de înmagazinare aferent ciclului de înmagazinare 2018-2019; cât și de taxarea suplimentară a venitului suplimentar determinat de procesul de dereglementare a prețului gazelor naturale la producători.

În măsura în care prevederile actuale ale OUG 114/2018 vor rămâne în vigoare Romgaz va fi afectată atât în ce privește mărimea veniturilor, prin scăderea acestora ca urmare a practicării unui preț mult mai scăzut decât cel de piață, cât și în ce privește cheltuielile prin creșterea generată de taxa de 2% aplicată cifrei de afaceri.

Totodată, compania este pusă într-o poziție inferioară în raport cu producătorii externi care nu vor fi afectați de prevederile acestei ordonanțe.

 

Un procent semnificativ din programul investițional aprobat pentru 2018 a fost destinat investiţiilor în lucrări de explorare geologică pentru descoperirea de noi rezerve. În asociere cu rata de înlocuire a zăcămintelor mature, reprezintă acest aspect o schimbare a paradigmei de business a SNGN Romgaz SA?

În mod evident, nivelul ratei de înlocuire a rezervelor a fost determinat de rezultatele procesului de reabilitare a producției zăcămintelor mature și de efortul investițional necesar pentru promovarea rezervelor de categorie inferioară (probabile și posibile). Eforturile investiționale în explorare și rezultatele obținute în ultimii ani va crește ponderea zăcămintelor comerciale noi în cadrul ratei de înlocuire a rezervelor – necesar a se avea în vedere dezvoltarea zăcământului comercial Caragele și evaluarea-dezvoltarea viitoare a descoperirii de adâncime Caragele.

 

SNGN Romgaz SA derulează mai multe proiecte investiționale care urmăresc creșterea producției de energie electrică, descoperirea unor noi rezerve de gaze naturale, exploatarea zăcămintelor mature, care este stadiul acestora, cum s-au derulat investițiile până în prezent și care sunt obiectivele acestora?

Pe partea de energie electrică, investiția de la Iernut este în termenul de realizare având că obiectiv finalul anului cu punerea în funcțiune în primul trimestru al anului viitor. Cât privește Mintia, este în lucru studiul aferent noii investiții.

Romgaz și-a creionat strategia de dezvoltare pentru următorii ani, având că principale direcții de acțiune dezvoltarea activității de bază explorare producție, valorificarea superioară a producției de gaze naturale și energie electrică, dezvoltarea activității de înmagazinare cât și extinderea afacerii în plan regional.

 

Care este strategia conducerii companiei pentru 2019 în vederea majorării volumului producției de gaze naturale, a gazelor naturale livrate și a atragerii unor clienți noi?

Producția anului 2019 este programată a avea un nivel care să compenseze declinul natural de producție. În noile condiții ale aplicării Ordonanței 114 va trebui să ne conformăm algoritmului propus de ANRE cu privire la furnizorii care vor accesa gazele noastre.

În sensul celor menționate mai sus, Romgaz va continua programele de reabilitare a producției zăcămintelor majore, vom derula forajele necesare evaluării descoperirii de adâncime Caragele și a celorlalte descoperiri de mai mică mărime și vom pune în practică programele de reparații sonde cât și continuarea programului de explorare în Marea Neagră, în cadrul parteneriatului cu LUKOIL, prin forajul unei sonde de evaluare.

 

Care sunt atuurile companiei pe care o conduceți în competiția cu alți jucători din piața din România, din Europa și chiar internațională?

Unul din atuurile noastre este faptul că reprezentăm o sursă de gaze naturale, iar procesul de valorificare începe de la producător. Așa cum este piața din România, aceasta este încă nesaturată, fiind necesare cantități suplimentare din import. Prezența în zona producției a depozitelor de înmagazinare prezintă un avantaj pentru siguranța în furnizare precum și o flexibilitate în asigurarea consumului.

 

În România, jucătorii din sectorul energetic, reprezentanții Ministerului Energiei, ai reglementatorului chiar – ANRE – discută, de ani buni, despre mixul energetic. Cum ar trebui să arate, din punctul dvs. de vedere, un mix energetic echilibrat și diversificat și care să nu impacteze doar asupra producătorului și consumatorului, mai ales în condițiile în care strategia de viitor Romgaz presupune diversificarea portofoliului de resurse și surse?

Mixul energetic pe care și-l propune Romgaz provine din modalitatea de consum precum și din necesitățile clienților. Astfel,  încercăm să găsim un optim al valorificării gazelor naturale prin exploatarea oportunităților oferite de lanțul de valorificare. Direct, prin vânzarea gazelor naturale sau pe lanțul transformării eficiente în energie electrică, comprimarea și valorificarea sub formă comprimată pentru autovehicule, produse rezultate din  coșuri de consum termoelectric, eolian, fotovoltaic.

 

Sunt voci care susțin că nu ar trebui încurajat exportul de gaze naturale, ci consumul lor intern – casnic și non-casnic –, mai ales utilizarea lor pentru obținerea de produse cu valoare adăugată mare. Romgaz studiază în această perioadă dacă este oportună implicarea în industria petrochimică, în condițiile în care Interagro are față de compania pe care o manageriați o datorie de 276 milioane de lei. Ce va urmări concret acest studiu și în cât timp va fi finalizat? Dar studiul privind dezvoltarea unei centrale electrice la Mintia, lângă Deva?

Valorificarea cea mai eficientă este locală, așa cum spuneți, prin crearea de produse cu valoare adăugată mare. Studiul pe care îl avem în lucru ne va indica piața și produsele cele mai recomandate de a fi produse, având la bază gazul natural. Studiul pentru Mintia va furniza structura tehnică a unei centrale noi, cu producție eficientă  și care se integrează în piața energiei electrice și permite exploatarea avantajoasă a gazelor naturale producând venituri sustenabile unei astfel de categorii de investiții.

 

Transgaz SA dezvoltă în prezent mai multe proiecte de interconectare, iar Romgaz a explorat în Marea Neagră în mai multe perimetre offshore, ce va însemna creșterea gradului de interconectare pentru Romgaz în contextul punerii în exploatare a sondelor de foraj din mare?

Dezvoltarea sistemului de transport național reprezintă un punct important motivant pentru producător de a-și crește producția, fiind asigurate premisele valorificării noilor descoperiri. Această dezvoltare prin capacitățile de interconectare cu statele vecine creează premisele de a valorifica cantități importante și pe piețele vecine atingând obiectivul strategic de jucător regional în piața de gaze naturale.

de Ligia VORO

Articol publicat în ediția 84 a revistei Transilvania Business, martie 2019

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bucharest Tech Week a conectat 23.615 pasionați și profesioniști cu soluții inovatoare și trenduri business avangardiste

Articolul următor

Happy Minds oferă evaluări de orientare vocațională

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share