Agricultura Alba Ultimele stiri

Vinurile românești pe piețele cehă și slovacă, Jidvei a făcut parte din delegație

În luna septembrie a.c., importatori și distribuitori de vinuri cehi vor vizita județul Prahova pentru finalizarea discuțiilor începute în timpul misiunii de promovare a vinurilor autohtone în Republica Slovacă și Republica Cehă, desfășurată în perioada 4-9 iunie, a anunțat Biroul de Presă al Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA).

Opt producători români –  CAP Vie Vin Valea Călugărească SRL, Cramele Bolgiu SRL, Domeniile Viticole Tohani SRL, Jidvei SRL Filiala Alba, La Vie SRL, Octima Vinis SRL, Ostrovit SA, Viti-Pomicola Sâmburești SA – au participat la misiune şi au avut oportunitatea să își prezinte vinurile în fața somelierilor și a unei numeroase asistențe de specialitate, atât la Bratislava, cât și la Praga și la Usti Nad Labem.

În Republica Slovacă, delegația română a fost condusă de secretarul de stat, Gabriela Mihaela Voicilă. Importatori, distribuitori, reprezentanți ai principalelor magazine de tip hypermarket și hoteluri au degustat vinuri din categoria Premium şi au apreciat că soiurile tradiționale româneşti (Fetească Albă, Fetească Neagră, Fetească Regală, Tămâioasă Românească) au mari șanse de pătrundere pe piața slovacă, în viitorul apropiat.

În Republica Cehă, cei opt exportatori români şi-au prezentat vinurile în cadrul a două seminarii de specialitate, la Praga și Usti Nad Labem.

Au fost iniţiate contacte cu mai mulți importatori cehi (Wine Zone, Pesel, GrandiVini, Tradea Ceskych Vinaru etc.), unii dintre ei având deja parteneriate în derulare, care și-au manifestat intenția de colaborare cu exportatorii prezenți în misiunea economică.
La evenimentul de la Praga, reprezentații MMACA şi APEV au prezentat situația vinurilor românești pe piața locală, popularitatea acestora pe piața mondială, precum și proiectul promovării la Praga, de către companiile prahovene, a vinurilor lui Mihai Viteazul. Soiurile tradiţionale româneşti au fost apreciate, şi aici, de experţii din domeniu prezenţi (importatori, reprezentanţi din zona HORECA, sommelieri, bloggeri).

Acțiunea de la Usti Nad Labem s-a desfăşurat sub patronajul guvernatorului regiunii, Oldrich Bubenicek, și a fost organizată împreună cu directorul festivalului internațional de vinuri de la Litomerice (Vinarske Litomerice), Pavel Kacerovsky. Vinurile româneşti au fost prezentate publicului de un renumit somelier local, Miroslav Laska.

Reprezentanții autorităților și ai mediului de afaceri din zonă şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini pătrunderea vinurilor românești în zonă şi s-a convenit realizarea unui parteneriat cu producătorii din zona Dealu Mare pentru importul și promovarea vinurilor românești pe piața cehă, în special în regiunile din nordul țării.

Exportatorii români au avut discuții B2B cu importatori şi distribuitori locali de vinuri şi au apreciat impactul pozitiv al misiunii economice asupra consumatorilor slovaci și cehi. Au fost create premisele creşterii și diversificării exporturilor de vinuri româneşti pe aceste pieţe, cu efecte benefice asupra balanței comerciale cu Republica Slovacă și Republica Cehă.
La evenimentele organizate de Ambasadele României în Republica Slovacă și Republica Cehă la Bratislava, Praga şi Usti Nad Labem, au participat oficialități și personalități locale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mass media.

Misiunea a reprezentat cea mai mare prezență economică românească, organizată cu finanțare de la bugetul statului în ultimii zece ani, în aceste țări. Ea s-a desfășurat prin Programul de Promovare a Exportului pe anul 2019, derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în colaborare cu Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din România (APEV) și cu Ambasadele României la Praga și Bratislava, și a beneficiat de o finanțare de 141.737 lei de la bugetul de stat.

 

Related posts

Un orădean a scăpat de un credit de circa 52.000 de franci prin negociere

Traian Dan

The 1st quarterly CEE Digital Services Matchmaking Summit

Ionut Oprea

Global Vision începe lucrările pentru extinderea fabricii Huf Group de la Arad

Ionut Oprea

Începe a IV-a ediţie a Festivalului European Music Open

Ligia Voro

Măsuri de finanţare prin PNDR 2014-2020

Stefana Muresan

PRIN EXCELENTA PROMOVAM ROMANIA. CLUSTER DE AUR!

Stefana Muresan

Constructorii clujeni amenajează pista de avioane de la Brașov

Nora Dumitrescu

Ansamblu rezidențial de 2 milioane de euro pentru tinerii din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Germanii de la Eckerle plusează la salarii: 4.000 de lei pentru operatori

Nora Dumitrescu

Fonduri pentru o nouă grădiniță europeană în Târgu Secuiesc

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] The Szeckler legacy of the Mureş county

Transilvania Business

Investițiile Gran Via pe piața românească depășesc 200 de milioane de euro

Papuc Irina

Cum reduci costurile de operare ale clădirilor

Ligia Voro

Încep lucrările la viitoarele Băi Sărate din Ocna Mureş, investiție de de 5,9 mil. euro

redactia

Plimbare virtuală printre monumentele Art Nouveau ale Oradiei

Traian Dan

Peste 1 miliard lei, fonduri nerambursabile, alocate investițiilor în zona montană

Stefana Muresan

ExxonMobil a confirmat zăcământul uriaș din Marea Neagră

Stefana Muresan

Timiș: Locuitorii din 70 de localități, constituiți în asociații de dezvoltare, vor beneficia de conectare la reţele de gaze naturale

redactia

Autoritățile locale pot prelua de la guvern centurile ocolitoare și alte proiecte de infrastructură

Ion Surdu

Tinerii din Baia Mare, inițiați în securitatea cibernetică

Nora Dumitrescu

Un castel din județul Satu Mare, vedetă într-un film de sezon de pe platforma Netflix. A fost reabilitat cu fonduri europene

redactia

Parcare subterană de 2.500 de metri pătrați în centrul istoric al Timișoarei. Primăria caută investitor privat

redactia

Bancă de celule stem hematopoietice la Iași, a patra din România

redactia

Vor să mențină controlul afacerilor de familie, dar nu au planuri de succesiune clare

Ligia Voro

Leave a Comment