Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vinurile românești pe piețele cehă și slovacă, Jidvei a făcut parte din delegație

În luna septembrie a.c., importatori și distribuitori de vinuri cehi vor vizita județul Prahova pentru finalizarea discuțiilor începute în timpul misiunii de promovare a vinurilor autohtone în Republica Slovacă și Republica Cehă, desfășurată în perioada 4-9 iunie, a anunțat Biroul de Presă al Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA).

Opt producători români –  CAP Vie Vin Valea Călugărească SRL, Cramele Bolgiu SRL, Domeniile Viticole Tohani SRL, Jidvei SRL Filiala Alba, La Vie SRL, Octima Vinis SRL, Ostrovit SA, Viti-Pomicola Sâmburești SA – au participat la misiune şi au avut oportunitatea să își prezinte vinurile în fața somelierilor și a unei numeroase asistențe de specialitate, atât la Bratislava, cât și la Praga și la Usti Nad Labem.

În Republica Slovacă, delegația română a fost condusă de secretarul de stat, Gabriela Mihaela Voicilă. Importatori, distribuitori, reprezentanți ai principalelor magazine de tip hypermarket și hoteluri au degustat vinuri din categoria Premium şi au apreciat că soiurile tradiționale româneşti (Fetească Albă, Fetească Neagră, Fetească Regală, Tămâioasă Românească) au mari șanse de pătrundere pe piața slovacă, în viitorul apropiat.

În Republica Cehă, cei opt exportatori români şi-au prezentat vinurile în cadrul a două seminarii de specialitate, la Praga și Usti Nad Labem.

Au fost iniţiate contacte cu mai mulți importatori cehi (Wine Zone, Pesel, GrandiVini, Tradea Ceskych Vinaru etc.), unii dintre ei având deja parteneriate în derulare, care și-au manifestat intenția de colaborare cu exportatorii prezenți în misiunea economică.
La evenimentul de la Praga, reprezentații MMACA şi APEV au prezentat situația vinurilor românești pe piața locală, popularitatea acestora pe piața mondială, precum și proiectul promovării la Praga, de către companiile prahovene, a vinurilor lui Mihai Viteazul. Soiurile tradiţionale româneşti au fost apreciate, şi aici, de experţii din domeniu prezenţi (importatori, reprezentanţi din zona HORECA, sommelieri, bloggeri).

Acțiunea de la Usti Nad Labem s-a desfăşurat sub patronajul guvernatorului regiunii, Oldrich Bubenicek, și a fost organizată împreună cu directorul festivalului internațional de vinuri de la Litomerice (Vinarske Litomerice), Pavel Kacerovsky. Vinurile româneşti au fost prezentate publicului de un renumit somelier local, Miroslav Laska.

Reprezentanții autorităților și ai mediului de afaceri din zonă şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini pătrunderea vinurilor românești în zonă şi s-a convenit realizarea unui parteneriat cu producătorii din zona Dealu Mare pentru importul și promovarea vinurilor românești pe piața cehă, în special în regiunile din nordul țării.

Exportatorii români au avut discuții B2B cu importatori şi distribuitori locali de vinuri şi au apreciat impactul pozitiv al misiunii economice asupra consumatorilor slovaci și cehi. Au fost create premisele creşterii și diversificării exporturilor de vinuri româneşti pe aceste pieţe, cu efecte benefice asupra balanței comerciale cu Republica Slovacă și Republica Cehă.
La evenimentele organizate de Ambasadele României în Republica Slovacă și Republica Cehă la Bratislava, Praga şi Usti Nad Labem, au participat oficialități și personalități locale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mass media.

Misiunea a reprezentat cea mai mare prezență economică românească, organizată cu finanțare de la bugetul statului în ultimii zece ani, în aceste țări. Ea s-a desfășurat prin Programul de Promovare a Exportului pe anul 2019, derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în colaborare cu Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din România (APEV) și cu Ambasadele României la Praga și Bratislava, și a beneficiat de o finanțare de 141.737 lei de la bugetul de stat.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Rebranding Creativity 2019 se mută în Cluj-Napoca

Articolul următor

12 candidați pentru Consiliul de Administrație a Romgaz

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share