Cluj IT&C Ultimele stiri

Securitatea datelor și a sistemelor, principala grijă a managerilor IT, în 2019

Creșterea numărului de atacuri informatice asupra companiilor determină o reacție puternică din partea specialiștilor din România, responsabili cu securitatea datelor și sistemelor informatice. Potrivit unui studiu BRINEL, bazat pe datele furnizate de persoane-cheie din departamentele IT ale unor companii din România, soluțiile și tehnologiile de securitate sunt pe primul loc în topul celor dorite să fie achiziționate pentru aproape jumătate dintre cei chestionați.

 

Rezultatele studiului se bazează pe feedbackul primit la începutul lunii martie, de la 100 de persoane-cheie din managementul IT al unor companii din România.

23% dintre specialiștii IT au poziționat pe primul loc, pe lista de achiziții, tehnologiile de Network Security. Soluțiile de switching și/sau wireless se află pe aceeași poziție, tot cu un procent de 23%.

13% dintre respondenți au declarat că au nevoie de soluții de Endpoint Security, 10% au optat pentru tehnologii SD-WAN/ WAN/ LAN, 10% pentru Datacenter – Storage/Servere/Networking, iar 9% pentru soluții de E-mail și Web Security. Aplicațiile în Datacenter precum soluțiile Hyperconvergente și Analitycs, au contabilizat fiecare câte 2%, însă interesul este în creștere pentru fiecare dintre ele.

Conform analizei, în Top 3 trenduri cu impact asupra activității în următorii trei ani, se clasează:  securitatea și managementul riscurilor, nevoia de a reduce costurile, urmată de migrarea aplicațiilor în Cloud.

“Interesul pentru soluțiile și tehnologiile de securitate a crescut direct proporțional cu numărul de atacuri asupra datelor și sistemelor companiilor. Majoritatea managerilor IT au devenit mai atenți la incidentele de securitate cibernetică, dar persistă, din păcate, impresia că datele deținute nu prezintă interes, neglijând astfel riscul compromiterii sistemelor informatice. Sistemele astfel viciate sunt folosite ulterior ca interfață (proxy) sau infrastructură pentru desfășurarea atacurilor distribuite asupra altor entități, transformând compania-victimă în generator de incidente cibernetice”, explică Claudiu Boar, Networking Manager BRINEL.

Potrivit specialistului BRINEL nu e suficient să te pui la adăpost de atacuri prin instalarea unor soluții de protecție, ci trebuie să ai o vizibilitate completă asupra sistemului IT și control asupra rețelei.

“Mulți dintre responsabilii IT se concentrează pe prevenția atacurilor, încearcă o «baricadare» clasică a infrastructurii, iar în cele mai multe cazuri lipsesc instrumentele necesare pentru a conștientiza producerea unui atac. Companiile trebuie să asigure vizibilitate și control, atât pentru detectarea incidentelor, cât și pentru minimizarea impactului acestora. Nu poți remedia efectele unui incident cibernetic dacă nu știi că s-a produs”, explică Claudiu Boar.

Cele mai frecvente atacuri în momentul de față sunt cele care se produc prin email-uri cu fișiere anexate infectate sau prin intermediul unor aplicaţii, potrivit datelor BRINEL.

Pentru evitarea incidentelor și problemelor cauzate de atacurile cibernetice, BRINEL recomandă folosirea soluțiilor profesionale de securitate cibernetică. Doar în portofoliul Cisco se găsesc peste 60 de produse de securitate, Cisco Next-Generation Firewalls, Cisco Umbrella sau Cisco Email Security.

Tehnologiile adecvate ajută companiile să aibă un sistem de avertizare cu privire la posibilele atacuri și să reacționeze rapid în cazul unor breșe în securitate.

“Aveam nevoie de o soluție care să răspundă creșterii numărului de amenințări cibernetice prin sporirea vizibilității și controlului asupra infrastrucuturii IT, dar și să reducă impactul pe care soluțiile de securitate îl aveau asupra performanței rețelei. Soluția implementată de BRINEL a crescut performanța de transfer a datelor, rezultând creșterea semnificativă a procentului de cazuri de securitate identificate și rezolvate. Am obținut astfel atingerea a două obiective de maxim interes pentru noi ca institut de cercetare, având în vedere importanța protejarii rezultatelor cercetărilor, dar și rapiditatea cu care trebuie realizată analiza datelor”, spune Adrian Bot, Director General INCDTIM Cluj-Napoca.

De 28 de ani, BRINEL continuă să implementeze soluții informatice și sisteme inovative pentru beneficiarii săi. Parteneriatele strategice multivendor cu liderii tehnologici mondiali precum și competențele certificate ale echipelor proprii garantează finalizarea cu succes a proiectelor abordate. Rezultatele obținute și experiența dovedită pozitionează BRINEL în topul integratorilor implicați în transformarea digitală a afacerilor. Din 2018, BRINEL este o companie autonomă din grupul francez SNEF, grup cu înalte certificări de Cybersecurity.

 

Related posts

Optimism la Guvern: 407 km de autostradă și investiții în 3.000 de km de cale ferată în următorii 10 ani

Ion Surdu

Vastint Romania celebrated the opening of Timpuri Noi Square

Ionut Oprea

Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea legii nr 227/2015 privind Codul Fiscal poate avea un efect negativ asupra economiei Românești, conducând la scăderea investițiilor străine și a creării locurilor de muncă

Ionut Oprea

Clujul și Oradea își fac pasaje din banii proiectului de cale ferată

Nora Dumitrescu

Dorel Duță, președinte UNSICAR: “Problema în asigurări nu este dacă se întâmplă riscul, ci când”

Ligia Voro

VIDEO: Daimler a inaugurat producția cutiilor de viteze automate cu opt trepte cu dublu ambreiaj în România

redactia

Fond de investiții, lansat de Raiffeisen Asset Management: investițiile vor ține cont de mediu, comunitate și guvernanță

Papuc Irina

Fonduri europene de 10 miliarde de euro, în exercițiul actual

Stefana Muresan

Olandezii de la Damen vizează dublarea angajaților pe Șantierul Naval din Mangalia. Centru de excelență pentru viitorii meseriași

redactia

Producătorul de cabluri IPROEB din Bistrița – măriri de salarii cu 20% și noi investiții

Stefana Muresan

OUG: Guvernul va asigura plata șomajului tehnic – 75% din salariul brut; va majora plafonul creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde

Ion Surdu

Top zece companii care au contribuit la bugetul local al municipiului Alba Iulia în 2018

redactia

aisemnal.ro: Românii au la dispoziție o aplicație unică la nivel mondial pentru verificarea zonelor cu semnal mobil

Papuc Irina

Castigatorii PIN2017 Awards Gala

Ionut Oprea

Pita de Sântimbru, vinul de Jidvei și dulcețurile din Apuseni, atracții la un târg de turism din China

Stefana Muresan

Lucrări de renovare a Palatului Reduta ce găzduiește Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Stefana Muresan

Mendola Fabrics, cel mai vândut brand de perdele şi draperii din România

Stefana Muresan

Imagination Technologies va produce, într-un nou centru la Timişoara, soft în domeniul inteligenţei artificale şi al computer vision

Robert Bloancă

Guvernul alocă 13 milioane de euro pentru centura municipiului Satu Mare

redactia

Optim PM – „Best Project Management Company of the Year”

Ionut Oprea

Produsele de Sibiu promovate la târgul gastronomic de la Poznan

Stefana Muresan

Vastint închiriază 1.700 m² în cadrul Timpuri Noi Square către Zitec

Ionut Oprea

Extindere a rețelei de distribuție a gazelor naturale: intenții de un miliard de euro

Ion Surdu

Fortech caută 50 de oameni pentru birourile din Cluj-Napoca, Oradea şi Iaşi

Stefana Muresan

Leave a Comment