Cluj IT&C Ultimele stiri

Securitatea datelor și a sistemelor, principala grijă a managerilor IT, în 2019

Creșterea numărului de atacuri informatice asupra companiilor determină o reacție puternică din partea specialiștilor din România, responsabili cu securitatea datelor și sistemelor informatice. Potrivit unui studiu BRINEL, bazat pe datele furnizate de persoane-cheie din departamentele IT ale unor companii din România, soluțiile și tehnologiile de securitate sunt pe primul loc în topul celor dorite să fie achiziționate pentru aproape jumătate dintre cei chestionați.

 

Rezultatele studiului se bazează pe feedbackul primit la începutul lunii martie, de la 100 de persoane-cheie din managementul IT al unor companii din România.

23% dintre specialiștii IT au poziționat pe primul loc, pe lista de achiziții, tehnologiile de Network Security. Soluțiile de switching și/sau wireless se află pe aceeași poziție, tot cu un procent de 23%.

13% dintre respondenți au declarat că au nevoie de soluții de Endpoint Security, 10% au optat pentru tehnologii SD-WAN/ WAN/ LAN, 10% pentru Datacenter – Storage/Servere/Networking, iar 9% pentru soluții de E-mail și Web Security. Aplicațiile în Datacenter precum soluțiile Hyperconvergente și Analitycs, au contabilizat fiecare câte 2%, însă interesul este în creștere pentru fiecare dintre ele.

Conform analizei, în Top 3 trenduri cu impact asupra activității în următorii trei ani, se clasează:  securitatea și managementul riscurilor, nevoia de a reduce costurile, urmată de migrarea aplicațiilor în Cloud.

“Interesul pentru soluțiile și tehnologiile de securitate a crescut direct proporțional cu numărul de atacuri asupra datelor și sistemelor companiilor. Majoritatea managerilor IT au devenit mai atenți la incidentele de securitate cibernetică, dar persistă, din păcate, impresia că datele deținute nu prezintă interes, neglijând astfel riscul compromiterii sistemelor informatice. Sistemele astfel viciate sunt folosite ulterior ca interfață (proxy) sau infrastructură pentru desfășurarea atacurilor distribuite asupra altor entități, transformând compania-victimă în generator de incidente cibernetice”, explică Claudiu Boar, Networking Manager BRINEL.

Potrivit specialistului BRINEL nu e suficient să te pui la adăpost de atacuri prin instalarea unor soluții de protecție, ci trebuie să ai o vizibilitate completă asupra sistemului IT și control asupra rețelei.

“Mulți dintre responsabilii IT se concentrează pe prevenția atacurilor, încearcă o «baricadare» clasică a infrastructurii, iar în cele mai multe cazuri lipsesc instrumentele necesare pentru a conștientiza producerea unui atac. Companiile trebuie să asigure vizibilitate și control, atât pentru detectarea incidentelor, cât și pentru minimizarea impactului acestora. Nu poți remedia efectele unui incident cibernetic dacă nu știi că s-a produs”, explică Claudiu Boar.

Cele mai frecvente atacuri în momentul de față sunt cele care se produc prin email-uri cu fișiere anexate infectate sau prin intermediul unor aplicaţii, potrivit datelor BRINEL.

Pentru evitarea incidentelor și problemelor cauzate de atacurile cibernetice, BRINEL recomandă folosirea soluțiilor profesionale de securitate cibernetică. Doar în portofoliul Cisco se găsesc peste 60 de produse de securitate, Cisco Next-Generation Firewalls, Cisco Umbrella sau Cisco Email Security.

Tehnologiile adecvate ajută companiile să aibă un sistem de avertizare cu privire la posibilele atacuri și să reacționeze rapid în cazul unor breșe în securitate.

“Aveam nevoie de o soluție care să răspundă creșterii numărului de amenințări cibernetice prin sporirea vizibilității și controlului asupra infrastrucuturii IT, dar și să reducă impactul pe care soluțiile de securitate îl aveau asupra performanței rețelei. Soluția implementată de BRINEL a crescut performanța de transfer a datelor, rezultând creșterea semnificativă a procentului de cazuri de securitate identificate și rezolvate. Am obținut astfel atingerea a două obiective de maxim interes pentru noi ca institut de cercetare, având în vedere importanța protejarii rezultatelor cercetărilor, dar și rapiditatea cu care trebuie realizată analiza datelor”, spune Adrian Bot, Director General INCDTIM Cluj-Napoca.

De 28 de ani, BRINEL continuă să implementeze soluții informatice și sisteme inovative pentru beneficiarii săi. Parteneriatele strategice multivendor cu liderii tehnologici mondiali precum și competențele certificate ale echipelor proprii garantează finalizarea cu succes a proiectelor abordate. Rezultatele obținute și experiența dovedită pozitionează BRINEL în topul integratorilor implicați în transformarea digitală a afacerilor. Din 2018, BRINEL este o companie autonomă din grupul francez SNEF, grup cu înalte certificări de Cybersecurity.

 

Related posts

Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz a fost finalizată

redactia

Încep lucrările de reparații la autostrăzi și drumuri naționale, în valoare de 120 mil. lei

Stefana Muresan

POSITIVE BUSINESS: Un eveniment despre despre responsabilitate, sustenabilitate și implicare

Ion Surdu

Recrutări masive de curieri în Transilvania. Se fac sute de angajări

Nora Dumitrescu

Fermierii afectați de secetă pot solicita, începând de azi, ajutor de la stat

Traian Dan

Investiție de peste 4,7 milioane de lei în Parcul Soarelui din Oradea

Traian Dan

Fabrica din Brașov a germanilor de la REGE Automotive, cumpărată de americanii de la JD Norman Industries

Stefana Muresan

CCIA Timiș, sprijin pentru 25 de firme ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanțare

Stefana Muresan

Investiții în Centrul Istoric al Brașovului: a 7-a stradă este transformată în zonă pietonală

Papuc Irina

Sectorul energetic și cel bancar, cele mai atractive pe bursă anul viitor

Stefana Muresan

UBB și NTT DATA, colaborare pentru definirea profilului psihosocial al IT-istului

Stefana Muresan

Platforma Profesională în Domeniul Forestier, lansată

Ligia Voro

Primăria Oradea va reabilita Palatul Episcopiei Greco-Catolice, distrus de un incendiu

Ligia Voro

Redeschiderea centrelor comerciale de mari dimensiuni: În prima săptămână, orașele regionale câștigă teren în fața Bucureștiului

Papuc Irina

myhive in Romania

Ionut Oprea

Ryanair va opera zborurile de la Oradea începând cu luna februarie 2021

Traian Dan

Județul Cluj va avea un manual de brand

redactia

Smart green: O firmă din Râșnov a lansat ambalaje fabricate din trestie de zahăr

Papuc Irina

A fost lansat site-ul oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Pagina este disponibilă în limbile română, engleză și franceză

redactia

AAGES, perfecțiune în domeniul încălzirii prin inducție

Tirdea Ionut

Comisia Europeană: se așteaptă o încetinire a economiei românești pentru anii 2020 și 2021

Papuc Irina

Proiecte cu finanțare europeană în valoare de 120 mil. euro pentru Baia Mare. Municipiul concurează cu Oradea și Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Cel mai bun vin de desert e în județul Mureș. E produs după o rețetă austriacă

Ion Surdu

Direcțiile silvice vor reface pădurile afectate ale Transilvaniei

Nora Dumitrescu

Leave a Comment