Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Liviu Cojoc. Diplomatul

Afacerile în România ar fi mult mai clare, mult mai benefice acționarilor, angajaților, partenerilor, societății civile și fiscului cu astfel de eleganță și fermitate în business. Acasă, la Târgu Mureș, în Transilvania sau la București, la Budapesta sau Viena sau în orice capitală europeană, dar și la partenerii de peste Oceane, de pe alte continente, diplomatul în afaceri Liviu Cojoc a construit temeinic în agricultură, chimie și sperăm că nu se oprește aici. Pașii, oare, au fost dinspre dans sau și-a impus personalitatea în ani și în ceea ce ce înseamnă dansul sportiv românesc? Avem șansa să realizăm primul interviu autentic, au mai fost frânturi de declarații, în 30 de ani de capitalism cu unul dintre discreții, dar hiperactivii inovatori din economia României. Liviu Cojoc.

 

Vizionar încă din liceu la Târgu Mureș sau din studenție la Cluj-Napoca, înspre antreprenoriat?

Nu mă gândeam în tinerețe să devin om de afaceri, dar priveam la acea vreme cu mult respect la profesorii mei și la personalitățile locale care ,,erau cineva” în oraș și în mintea mea de adolescent pot să vă spun că îi veneram și-mi doream să pot ajunge ca ei.

 

Cum vă închipuiați afacerile înainte de 1989 și care au fost primii pași în capitalismul de început al anilor 90? Experiența de inginer stagiar versus antreprenor! Începuturile…

Cu puțin înainte de 1989 nu-mi închipuiam afacerile, dar cred că le simțeam pur și simplu. Eram inginer cu puțină experiență profesională la Electromureș și angrenat în sistemul economic centralizat de atunci, dar ca orice tânăr eram visător și plin de optimism.

 

De ce ați ales cele două mari linii în economia românească – chimie și agricultură? Pe larg…

Răspunsul este foarte simplu, chimia și agricultura modernă sunt surori și nu pot trăi separat. În ziua de azi, tehnologiile agricole moderne au la bază produse de ultimă generație, obținute în laboratoarele marilor concerne chimice din lume, fie că vorbim de îngrășăminte, fie de produse pentru protecția plantelor sau regulatori de creștere etc. Știm cu toții că populația globului crește exponențial, iar suprafețele agricole sunt într-o scădere constantă an de an, fie din cauza deșertificării, influențată direct de încălzirea globală, fie de expansiunea marilor metropole și a zonelor industriale din jurul lor. În această situație există o singură soluție, ca cele 10 miliarde de locuitori ai planetei din anii 2050 să poată avea hrană pe masă: creșterea producției agricole, atât cantitativ cât și calitativ, pe unitatea de suprafață. Acest deziderat nu poate fi atins fără o perfectă integrare în tehnologiile agricole ale viitorului apropiat a inovațiilor chimiei moderne, care pun în prim plan protecția pentru mediul înconjurător, a biodiversității ecosistemelor și, nu în ultimul rând, al consumatorului – omul. Fac aceste afirmații în deplină cunoșțință de cauză, verificate în ferma Dafcochim de la Seuca, județul Mureș, și unde constat diferențele majore din portofoliul marilor concerne internaționale de acum 15-20 de ani cu cele actuale. În primul rând, datorită unei legislații europene foarte severe și a responsabilității depline a producătorilor, absolut toate produsele de protecția plantelor (pesticide) cu un posibil impact negativ asupra entomofaunei utile, a omului și a mediului înconjurător în general, au fost interzise pe piață. Chiar dacă sunt mai scumpe, produsele de protecția plantelor rămase pe piața europeană la ora actuală, sunt ,,prietenoase” cu mediul înconjurător. Asta nu înseamnă că nu trebuie să se respecte regulile clare de aplicare corectă, respectându-se cu strictețe instrucțiunile de pe etichetă, în primul rând dozele omologate, intervalul dintre tratamente, alternanța substanțelor active etc. Puțină lume își dă seama că între medicamentele de uz uman sau veterinar și produsele pentru protecția plantelor există o similitudine clară, iar în cele din urmă sunt, de fapt, medicamente pentru plante. Cred că v-am convins că cele două mari linii în economia mondială și națională, agricultura și chimia, sunt surori de sânge.

Industria chimică a fost unul dintre pilonii economiei româneșți până în 1990 și câțiva ani după, apoi a urmat căderea, spuneți-ne cum poate fi acest sector revitalizat?

Industria chimică românească a avut tradiție și chiar respect pe plan național și mondial, iar ulterior a urmat căderea de care vorbiți. Un singur lucru o poate revigora, privatizarea și investițiile rentabile. Nu este un secret că am pus umărul și îmi doresc să fiu în continuare un partener loial domnului Ștefan Vuza, la intrarea în normalitate a acestui sector, odată cu preluarea de către Chimcomplex Borzeșți a activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea în toamna anului trecut. Îl felicit încă o dată pentru această mare, chiar foarte mare realizare!

 

Cum va arăta din punctul dvs. de vedere agricultura și chimia mileniului III, cât va fi tehnologie și ce rol va juca resursa umană în aceste sectoare?

În mileniul III, cele două surori, agricultura și chimia, vor merge împreună și se vor potența reciproc, respectând principiile bunelor practici agricole și a procesului de combatere a bolilor, dăunătorilor și a buruienilor. Un rol primordial în creșterea producțiilor agricole, cantitative și calitative, o va avea genetica dezvoltată, care va revoluționa acest sector. Toate aceste aspecte sunt în vizorul marilor laboratoare de cercetare din domeniu, unde se studiază impactul major pe care îl va avea încălzirea globală asupra agriculturii în general.

 

Respectă ca să fii respectat

Care sunt principiile majore ale comerciantului alchimist de succes și care sunt particularitățile managementului unei mari companii distribuitoare de inputuri în agricultură?

Nu cred că principiile de management ale unui comerciant alchimist ar trebui să difere de cele ale unui producător de ciocolată! Din punctul meu de vedere, pe lângă principiile de bază ale oricărui om de afaceri, relația personală cu partenerii Dafcochim a reprezentat pentru mine prioritatea primordială. Am încercat să țin și să mențin o relație foarte apropiată cu partenerii noștri, să împărtășesc cu ei atât nevoile cât și realizările noastre, și întotdeauna să fiu cureaua de transmisie între furnizorii multinaționali de inputuri pentru agricultură și fermieri, ambele categorii fiind tratate la fel, considerându-i parteneri în egală măsură.

 

Ce apreciați la partenerii de afaceri? Dar la concurență?

Apreciez persoanele care știu să spună la un moment dat ,,NU” sau ,,NU POT” și le evit pe cele care nu-și respectă cuvântul dat. Paradoxal sau nu, am o relație foarte bună cu așa zisa concurență, luând mereu în considerare proverbul ,,respectă ca să fii respectat”.

 

Oferiți-ne câteva elemente de normalitate între două – trei – mai multe entități care fac afaceri împreună? Normalitatea în piața europeană. Speranța în piața românească.

Cel mai bun răspuns la această întrebare este simbioza perfectă pe care o realizează Dafcochim pentru marile companii multinaționale furnizoare de inputuri pentru agricultură. În depozitele noastre moderne, sub același acoperiș, dar pe rafturi diferite, se întâlnesc ,,medicamentele pentru plante” (pesticidele), semințele sau îngrășămintele chimice, de la cei mai importanți producători multinaționali, care în fiecare an participă simultan la simpozioanele tehnice organizate de noi în prezența a sute de fermieri. Adevărata normalitate o vedem la nivel de fermă, unde în cadrul tehnologiilor moderne se regăsesc toate aceste inputuri într-un mod rațional, armonios și bine grămuite de către un singur maestru, care se numește fermier.

 

Mereu discret și mereu departe de luminile rampei politice, totuși ce ar trebui să învețe managerii averii statului de la investitorii români privați de succes?!

Este o întrebare foarte delicată, dar nu și complicată. Cei care manageriază vremelnic averea statului, adică a noastră, să respecte legile țării și să nu uite de jurământul pe care îl dau cu mâna pe Biblie: ,,Așa să mă ajute Dumnezeu!”.

 

Cu multiple întâlniri de afaceri cu multinaționale europene și transatlantice și nu numai, care sunt experiențele acumulate și care merită a fi dezvăluite românilor care au afaceri doar în țară?

Nu cred că există secrete în a dezvălui experiențele acumulate, dar nici nu pot înșirui aici aceste experiențe, îi invit în schimb pe cei interesați să mă viziteze la sediul Dafcochim din Târgu Mureș unde pot vedea cum o clădire ruinată din anii ’90 s-a transformat într-un complex comercial modern, destinat fermierilor profesionișți și amatori din Transilvania.

 

Nu e important ceea ce experimentezi, ci ceea ce ai învățat din experiență

 

Cum sunt percepuți antreprenorii români de anvergură în elita financiar-economică central-est europeană, vest europeană și mondială?

Regulile financiar-economice sunt aceleași atât pentru antreprenorii români cât și pentru cei străini, este o melodie frumoasă care te îmbie să dansezi. Cine nu este capabil să țină ritmul ,,melodiei” este eliminat din ringul de ,,dans”. Sunt acceptate și chiar gustate de către partenerii multinaționali anumite ,,acorduri” specifice pieței locale, dar în anumite limite, pentru că nu întotdeauna excepția întărește regulă.

 

Care ar fi ideile primordiale ale unui curs de politică a afacerilor româneșți și străine la facultățile de agricultură, chimie, management al afacerilor sau la cea de comerț exterior. Curs marca Liviu Cojoc?

Un asemenea curs cred că nu l-aș ține într-un amfiteatru, ci aș invita studenții la întâlnirile de afaceri pe care le am. Să nu credeți că toate discuțiile de afaceri le țin într-un birou, cu caietul de notițe în față, cafea și apă minerală. Îmi întâlnesc partenerii în holuri de hotel, restaurante, pe câmp, în fața lanurilor care de multe ori vorbesc de la sine sau chiar într-o piscină sau pe plajă. Va dați seama câți studenți ar lipsi de la cursurile mele! Dacă vorbim cu seriozitate despre ideile politicii afacerilor, cred că loialitatea și relația personală cu partenerii de afaceri este cheia succesului, atâta timp cât se atinge o cifră de afaceri rezonabilă și atractivă pentru ambii parteneri.

 

Ca fin cunoscător al fenomenului economic românesc și global, încotro trebuie să se  îndrepte România, elitele și decidenții economico-financiari, poporul român?

România trebuie să împrumute multe din mecanismele care în țările dezvoltate există și funcționează perfect, însă trebuie mai mult decât oricând să-și conserve tradițiile și unitatea națională. Unitate în diversitate, da, însă renunțarea la tot ceea ce înseamnă ‘românesc’, nu. Elitele, de cele mai multe ori, nu mai formează vocea întâi, preferă să stea în umbră și să-și expună părerile mai mult într-un cadru intim și familiar. Din păcate, acestea sunt efectele regimului comunist care până la urmă a format și (re)educat oameni și suflete timp de 4 decenii. Iar cât despre decidenții economico-financiari, majoritatea dintre ei, nu urmăresc interesele țării, având în vedere că cea mai mare parte a industriei țării și nu numai, este controlată de marile corporații multinaționale și care astăzi, implicit, formează topul celor mai puternice companii de pe piată.

În final, consider că poporul român trebuie să iasă din starea de deznădejde și descurajare în care se află, pentru că această stare dezbină, nu clădește valori. Statistic vorbind, 500 de români părăsesc țara zilnic, în timp ce marile corporații se instaurează și controlează economia românească.

 

Cum am putea să învățăm să avem încredere în ceea ce facem și în ceea ce suntem?

Este foarte simplu. Dacă omului îi este conferit dreptul la libertatea de a crea, acesta va avea încredere în propriul produs. Tinerii din ziua de astăzi nu au dreptul la așa ceva, sunt educați să nu pună nicio întrebare, pentru că televizorului, ca și factor ajuns de bază în educarea tinerilor, nu îi poți pune întrebări. Și astfel, tinerilor le este pur și simplu răpus geniul ce zace în fiecare dintre ei. E important să înțelegem valoarea  timpului, timpul în care învățăm ceva. A învăța înseamnă a evolua, a urca o treaptă, o treaptă pe calea cunoașterii, cunoaștere care îți dă încredere în ceea ce faci.

 

Ce sfaturi aveți pentru tinerii anteprenori?

Să aibă la baza oricărui business pe care-l construiesc conceptul de corectitudine și perseverență. Nu e important ceea ce experimentezi, ci ceea ce ai învățat din experientă.

 

Cât de importantă e forța asociațiilor profesionale, a universităților și școlilor profesionale în creionarea României de mâine?

Cele enumerate sunt importante în sensul că le dau tinerilor direcția finală spre formarea lor profesională, însă ‘antrenamentul de bază’ este școala generală și liceul. Un copil educat corect de mic, căruia i-au fost ascultate instinctele profesionale, creativitatea și libertatea de a-și expune dorințele și punctele de vedere, consider că va face față cu brio în orice domeniu. Cu atât mai mult atunci când acest mic geniu ajuns la vârsta maturității va face ceea ce îi place și îl inspiră.

 

Ceea ce semeni, aia culegi

 

Diverse familii. Una, unică, Acasă. Una profesionistă, la companie. Și una mobilă – un spațiu centrifug pe mașini și avioane, pe mai multe meridiane și pe mai multe paralele. Care este secretul unui bărbat tradiționalist și modern concomitent și consecutiv?

Familiile sunt de multe feluri și tipuri așa cum le-ați prezentat și dumneavoastră mai sus, însă adevărata familie, cea care cu adevărat te împlinește sufletește, este cea biologică. La început sunt părinții, după aceea soția și copiii, iar în cele din urmă nepoții. Nepoții sunt produsul produselor noastre, adică a copiilor, și este cea mai mare încununare posibilă pe plan emoțional. Secretul unui bărbat tradiționalist, dar în același timp modern este să asigure bunăstarea familiei, fără a o subordona muncii. Acest echilibru este greu de menținut, însă reprezintă fără dar și poate rețeta ideală.

 

Unii merg la vânătoare, unii merg la curse de mașini, alții joacă tenis, alții sar cu parașuta, dvs. ați ales dansul sportiv alături de soție și de copii…

Dansul sportiv a fost ales de Rareș, fiul meu, iar noi l-am încurajat și ne-am implicat cât de mult cu puțință, încât talentul lui să poată fi fructificat și să dea roade. Chiar dacă la 8 ani copilul nu are discernământ, însă poate avea înclinații spre anumite domenii. Aceste înclinații nu sunt bazate pe un raționament material sau conduse de un anume scop „lumesc”, iar acest lucru este cel mai pur, adevărat și sincer. Asta trebuie urmărit la un copil. Acel instinct nealterat care se poate manifesta doar în lipsa celorlalte elemente, cum ar fi rațiunea sau interesele materiale. Și timpul a dovedit faptic că nu am fi putut face o alegere mai bună pentru el.

 

De când sunteți în lumea afacerilor, într-o piață competitivă, globală, cât de dese au fost momentele când ați decis să vă închideți telefonul mobil pentru câteva ore și ați ales să vă detașați?

Nu des! Dar uneori simți nevoia să o faci! Cu toții avem nevoie de o resetare din când în când.

 

Cum reușiți să vă detașați de “zgomotul” cotidianului?

Depinde ce vreau să aud: liniștea din mintea mea sau zgomotul cotidianului.

 

Ce principiu/principii v-a/v-au ghidat în afaceri și în viața personală?

Primul principiu – fie ascensiunea, fie coborârea sunt inevitabile în orice linie de dezvoltare. În fiecare linie ascendentă sau descendentă există fluctuații periodice, suișuri și coborâșuri.
Important este să cauți mereu calea care pare a fi dreaptă și armonioasă și un principiu clasic (din agricultură) –  „ceea ce semeni, aia culegi”.

 

De la ce nu ați abdica niciodată?

De la credința neamului românesc și de la libertatea de a alege.

 

Ce vă mai miră?

Cât de repede cresc nepoții!

 

Cum ați reușit să mențineți un echilibru între carieră și viața de familie?

Cred că într-o oarecare măsură am răspuns la această întrebare puțin mai sus. Un echilibru perfect este greu de găsit, sunt perioade și perioade, important este să tinzi mereu spre acest echilibru, iar atunci când nu reușeșți, să aplici mereu legea compensației.

 

de Ligia VORO & Aurelian GRAMA

Foto: Cristina GÂNJ – Bristena

 

Articol publicat în ediția print TB 85, aprilie 2019

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Trei noi parteneri la Deloitte România 

Articolul următor

Enjoy Transylvania, a jewel of Romania at the heart of Europe

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share