București Finante-banci Ultimele stiri

Prime brute de 2,71 miliarde de lei subscrise de societățile de asigurare

Societățile de asigurare au subscris, în primele trei luni ale acestui an, prime brute în valoare de 2,71 miliarde lei, în creștere cu 7,4% față de aceeași perioadă a anului anterior, se arată în raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 

 

Tendința de consolidare a pieței asigurărilor de viață a continuat și pe parcursul trimestrului I al anului 2019. Aceasta a înregistrat o creștere de 8,75%, în comparație cu intervalul similar al anului 2018. Cu toate acestea, piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise (PBS).

La sfârșitul lunii martie a anului 2019 toate societățile de asigurare îndeplineau atât cerințele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cât și cerințele minime de capital (MCR). De asemenea, ratele SCR și MCR, calculate la nivelul pieței ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerințele de capital și valoarea totală a necesarului de capital, au înregistrat valori supraunitare. Rata SCR, pe ansamblul întregii piețe, s-a situat la un nivel de 1,70, iar rata MCR la o valoare de 3,93.

La 31 martie 2019, activau pe piața asigurărilor 28 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață (AV) și 6 au practicat activitate compozită.

Piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În trimestrul I 2019, aproximativ 91% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare dintre cele 28 de societăți autorizate.

 

Piața RCA

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele trei luni ale anului 2019 a atins valoarea de aproximativ 970 de milioane lei, restul până la totalul clasei A10 (1,022 miliarde lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu primul trimestru al anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4,65%.

La 31 martie 2019, cele mai mari ponderi au fost deținute de polițele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 33%), respectiv 12 luni (33%).

Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a crescut ușor, cu aproximativ 3%, în trimestrul I al acestui an, comparativ cu același trimestru din anul precedent, înregistrând valoarea de 609 lei.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în primele trei luni ale anului 2019 s-a diminuat comparativ cu trimestrul I din anul precedent cu 9%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 14%.

În primele trei luni din anul 2019, asigurătorii RCA, autorizați și supravegheați de ASF, au încheiat un număr de 63.464 clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 5.980.405 lei.

 

Asigurările de locuințe

La 31 martie 2019, numărul de contracte în vigoare aferente asigurărilor obligatorii de locuințe a crescut cu circa 1%, iar primele brute subscrise, cu aproximativ 2%. În același timp, indemnizațiile brute plătite au crescut semnificativ, cu 417%.

Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuințe au înregistrat, pe parcursul primului trimestru al anului 2019, o creștere de aproximativ 6%, comparativ cu primul trimestru din anul precedent. Indemnizațiile brute plătite au înregistrat o majorare de circa 29%, iar numărul de contracte noi încheiate în perioada de raportare a crescut cu 3%.

 

Asigurările de sănătate

Asigurările de sănătate au cumulat, la finalul trimestrului I al acestui an, prime brute subscrise în valoare de aproximativ 93,1 milioane lei, în creștere cu aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului 2018:

  • primele brute subscrise aferente asigurărilor generale au fost în sumă de 62,5 milioane lei, în creștere cu aproximativ 14% și au reprezentat circa 67% din totalul PBS pentru activitatea de asigurări de sănătate;
  • primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață au atins valoarea de 30,6 milioane lei, în creștere circa 33%.

 

Sucursale

La 31 martie 2019, activau pe piața asigurărilor 11 sucursale, dintre care 8 au practicat activitate de asigurări generale și 3 au practicat activitate de asigurări de viață.

Sucursalele au cumulat, la finalul lunii martie 2019, prime brute subscrise în valoare de 204,9 milioane lei, în creștere cu aproximativ 18% față de anul precedent. În același timp, sucursalele au raportat indemnizații brute plătite, cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de circa 56 milioane lei.

 

Brokerii de asigurare

La 31 martie 2019, figurau înregistrați în evidențele Autorității de Supraveghere Financiară un număr 340 de brokeri autorizați, dintre care 296 de societăți active, 14 societăți cu activitatea suspendată temporar și 30 societăți cu activitatea interzisă temporar.

În urma centralizării raportărilor transmise de companiile de brokeraj, la data de 31.03.2019, a fost constatată o creștere cu 8,4% a valorii primelor intermediate pentru asigurări generale și asigurări de viață de la 1.540.926.092 lei la 1.670.365.009 lei. În primul trimestru al anului 2019, brokerii de asigurare și/sau reasigurare au intermediat circa 62% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, în ușoară creștere față de perioada similară a anului 2018.

Veniturile din activitatea de intermediere obținute de brokerii de asigurare, în primul trimestru al anului 2019, au crescut cu 16% față de aceeași perioadă a anului 2018, de la 254.669.849 lei la 295.255.037 lei.

Raportul exhaustiv cu privire la evoluţia pieţei asigurărilor în primul trimestru al anului 2019 poate fi consultat AICI.

 

Related posts

Împrumuturi de până la 200 mil. lei pentru investiții în județul Brașov

Stefana Muresan

PE a votat pentru admiterea fără întârziere a României în zona Schengen

redactia

C&W Echinox: in 2016, tranzactiile cu terenuri au atins un nou record

Ionut Oprea

iHunt se listează pe piața AeRO a Bursei de Valori București

Ligia Voro

S-a aprobat Memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari

Traian Dan

MADR: Peste 5.000 de crescători și 188 de furnizori, înregistrați în programul de susținere a raselor de porci Mangaliţa şi Bazna

Stefana Muresan

C-Voucher, schemă de finanțare pentru economia circulară dedicată IMM-urilor

Ligia Voro

Romgaz atenţionează Ambasada Spaniei în legătură cu situaţia Centralei Iernut

A. I.

Castelul Wesselenyi din Jibou, scos la vânzare

Stefana Muresan

Studiu: Crăciunul la români: câți bani sunt dispuși să cheltuie și pe ce anume

Papuc Irina

Oferta investiţională a României, promovată în Japonia

Ligia Voro

Peste 13 milioane euro pentru extinderea clădirii Spitalului de Urgență Satu Mare

redactia

Târgu-Mureş: Proiect de 23 de milioane lei pentru extinderea celui mai mare spital public din Transilvania

Stefana Muresan

Compania de Apă Someș va alimenta mai multe comune din Cluj

Nora Dumitrescu

Cum și unde călătoresc românii? Oferte concrete pe care le găsești la Târgul de Turism Touristica

redactia

Un start-up românesc din domeniul turismului are rezultate pe timp de criză

Traian Dan

CBRE: Sameday – 2.300 mp în VGP Park Timișoara

Papuc Irina

“Trăim vremuri de mari transformări” – Frank Wolf, noul director al Centrului de Inginerie Bosch din Cluj

Ionut Oprea

Fiscalizarea bacșișului – o nouă încercare

Ligia Voro

S-a lansat Bitdefender BOX, dispozitivul revolutionar produs în fabrica de la Satu Mare a grupului german Zollner

Stefana Muresan

Mercedes-Benz, reclamă impresionantă filmată în Sibiu

Stefana Muresan

Apele Române scot la licitație suprafețe pe lacul Colibița destinate construcțiilor plutitoare de agrement

Stefana Muresan

Brașov: Ambasadorul Belgiei la Bucureşti, discuții cu studenții și cu oameni de afaceri locali

Stefana Muresan

POS-ul, înlocuit cu telefonul mobil. Aplicație lansată de Alpha Bank și folosită de primul comerciant

Ion Surdu

Leave a Comment