Antreprenori București Sanatate Ultimele stiri

Conferința ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale în Romania”

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC organizează joi, 27 iunie, la București conferința ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale in Romania”. Cu această ocazie FONPC lansează studiul ”Efectul măsurilor fiscale și economice asupra furnizării și contractării de servicii sociale”, potrivit unui comunicat de presă al federației.

 

Principalele concluzii ale cercetării:

  • Modificările fiscale și economice adoptate în anii 2017 – 2018 în România au afectat activitatea de furnizare de servicii sociale a prestatorilor publici și a celor privați (organizații neguvernamentale din domeniul protecției copilului).
  • Chiar dacă unele dintre reformele fiscale nu au fost adresate în mod direct organizațiilor neguvernamentale, efectele lor s-au răsfrânt în mod indirect și asupra ONG-urilor (ex. modificarea criteriilor de definire a microîntreprinderilor, legea salarizării bugetare). Efectele negative ale acestor reforme fiscale și economice sunt cu atât mai mari cu cât serviciile furnizate de către prestatorii privați (ONG-uri) depind într-o mare măsură de finanțarea venită de la companii, cetățeni sau din surse publice.
  • Studiul de față arată faptul că autoritățile publice locale sunt din ce în ce mai ”sufocate” de numărul mare de beneficiari, număr scăzut de personal calificat, de proceduri birocratice și complicate, de  supra-control și monitorizare în comparație cu sprijinul și suportul primit de la nivel central. Chiar dacă au existat creșteri de salarii pentru personalul din instituțiile publice furnizoare de servicii sociale pentru copii și au putut fi atrași și specialiști, acest lucru nu s-a reflectat într-o reducere a sarcinilor acestora. Creșterile salariale ar trebui să se reflecte în calitatea și sustenabilitatea serviciilor sociale publice, însă din datele obținute de la autoritățile publice se observă că au început deja măsuri de restructurare, ceea ce va duce la concedieri masive în sistemul public, tocmai pentru ca cei ce rămân în sistem să poate beneficia de majorările salariale.

Acțiunea este organizată în cadrul proiectului ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale in Romania”, derulat de FONPC, cu sprijinul și în parteneriat cu  Reprezentanța UNICEF România și ambasada Franței în România.

Proiectul își propune printre alte obiective și creșterea calității serviciilor sociale și influențarea politicilor publice locale, prin întărirea capacității autorităților publice locale și a ONG-urilor pentru a încheia parteneriate locale în vederea contractării serviciilor publice de asistență socială și protecție a copilului.

Într-o Românie care se confruntă cu unul dintre cele mai mari riscuri de sărăcie și excluziune socială al populației la nivelul Uniunii Europene (în anul 2017, 35,7% din populație și 40,9% dintre copii se aflau în risc de sărăcie și excluziune socială – EUROSTAT, 2019, ilc_peps01), serviciile sociale care să răspundă nevoilor persoanelor din grupurile vulnerabile și să ajute la incluziunea socială a acestora reprezintă o necesitate. Zonele sărace ale României și cele din mediul rural sau urban mic se caracterizează printr-un acces deficitar la serviciile sociale, atât la cele de prevenire, cât și la cele specializate. (Teșliuc et al., 2015; Petrescu et. al, 2018).

In contextul multiplelor schimbări ale cadrului legislativ, al reformei sociale, FONPC dorește să mobilizeze actorii relevanți în vederea asigurării sustenabilității serviciilor pentru copii.

Contractarea serviciilor sociale poate fi una din soluțiile benefice dinamizării și diversificării serviciilor sociale dar și o metodă de a susține serviciile pe care statul nu le va mai putea dezvolta datorită reformei economice.

Proiectul își propune și promovarea serviciilor comunitare integrate, în vederea combaterii excluziunii sociale și a sărăciei.  Aceste servicii facilitează accesul tuturor membrilor comunității, dar în mod special al persoanelor  ce aparțin grupurilor vulnerabile la drepturi și resurse, sănătate, educație, ocupare, locuire și obținerea documentelor de identitate.

 

Related posts

Frații Pavăl au cumpărat aproape un sfert din acţiunile ALRO

redactia

CBRE consiliază închirierea a 18.000 mp de spații industriale în Timișoara

Papuc Irina

Ajutor de stat pentru construirea de grădiniţe cu profil sportiv, buget de 500 mil. euro

redactia

TeraPlast, în top 10 reciclatori din Europa, după o investiție de 3,5 milioane de euro

Stefana Muresan

„Top Ansambluri Rezidențiale” – Târgul dedicat dezvoltatorilor de ansambluri rezidențiale, are loc în noiembrie, la Vivo Mall – Cluj Napoca

Papuc Irina

Turcii construiesc lotul 1 din Autostrada de Centură București

Stefana Muresan

O nouă platformă de staţionare aeronave la Aeroportul Internațional Cluj

Stefana Muresan

Eximtur se indreapta spre afaceri de 54 mil. euro

Stefana Muresan

Primăria Oradea, contract de 19 mil. euro cu Astra Vagoane Călători

redactia

Extindere a rețelei de distribuție a gazelor naturale: intenții de un miliard de euro

Ion Surdu

Spitalul privat „Sf. Constantin” din Brașov a fost certificat NATO

Ion Surdu

CJ Alba, peste un milion de euro pentru reabilitarea Ansamblului Câmpia Libertății din Blaj

Stefana Muresan

POZITIV TB: Andreea Paul, președinte INACO – “Traseul actual este de la ON-LINE la OM-LINE”

Ligia Voro

Şapte firme vor să investească în viitoarea şcoală duală din Caransebeş

redactia

ASF a sancționat City Insurance și Euroins România Asigurare-Reasigurare

Ligia Voro

Pregătiri pentru exproprierile de pe ultimele două secțiuni ale Autostrăzii Sibiu-Pitești. Sunt necesare peste 42 de milioane de lei

Ion Surdu

Oradea a doborât recordul mondial la Kangoo Jumps

Traian Dan

Albalact a intrat cu laptele Zuzu pe piaţa produselor bio

redactia

Prima Conferință Națională de Nutriție Sportivă, la Tîrgu Mureș

Transilvania Business

Producătorul de avioane IAR Braşov, profit de 20 mil. lei în T3

redactia

Hanna Instruments vizează internalizarea proceselor în România

Nora Dumitrescu

Vodafone România achiziţionează doar energie verde din surse regenerabile

Traian Dan

Strategul de milioane al Clujului

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Bayer, ofertă integrată

Ligia Voro

Leave a Comment