Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Conferința ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale în Romania”

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC organizează joi, 27 iunie, la București conferința ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale in Romania”. Cu această ocazie FONPC lansează studiul ”Efectul măsurilor fiscale și economice asupra furnizării și contractării de servicii sociale”, potrivit unui comunicat de presă al federației.

 

Principalele concluzii ale cercetării:

  • Modificările fiscale și economice adoptate în anii 2017 – 2018 în România au afectat activitatea de furnizare de servicii sociale a prestatorilor publici și a celor privați (organizații neguvernamentale din domeniul protecției copilului).
  • Chiar dacă unele dintre reformele fiscale nu au fost adresate în mod direct organizațiilor neguvernamentale, efectele lor s-au răsfrânt în mod indirect și asupra ONG-urilor (ex. modificarea criteriilor de definire a microîntreprinderilor, legea salarizării bugetare). Efectele negative ale acestor reforme fiscale și economice sunt cu atât mai mari cu cât serviciile furnizate de către prestatorii privați (ONG-uri) depind într-o mare măsură de finanțarea venită de la companii, cetățeni sau din surse publice.
  • Studiul de față arată faptul că autoritățile publice locale sunt din ce în ce mai ”sufocate” de numărul mare de beneficiari, număr scăzut de personal calificat, de proceduri birocratice și complicate, de  supra-control și monitorizare în comparație cu sprijinul și suportul primit de la nivel central. Chiar dacă au existat creșteri de salarii pentru personalul din instituțiile publice furnizoare de servicii sociale pentru copii și au putut fi atrași și specialiști, acest lucru nu s-a reflectat într-o reducere a sarcinilor acestora. Creșterile salariale ar trebui să se reflecte în calitatea și sustenabilitatea serviciilor sociale publice, însă din datele obținute de la autoritățile publice se observă că au început deja măsuri de restructurare, ceea ce va duce la concedieri masive în sistemul public, tocmai pentru ca cei ce rămân în sistem să poate beneficia de majorările salariale.

Acțiunea este organizată în cadrul proiectului ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale in Romania”, derulat de FONPC, cu sprijinul și în parteneriat cu  Reprezentanța UNICEF România și ambasada Franței în România.

Proiectul își propune printre alte obiective și creșterea calității serviciilor sociale și influențarea politicilor publice locale, prin întărirea capacității autorităților publice locale și a ONG-urilor pentru a încheia parteneriate locale în vederea contractării serviciilor publice de asistență socială și protecție a copilului.

Într-o Românie care se confruntă cu unul dintre cele mai mari riscuri de sărăcie și excluziune socială al populației la nivelul Uniunii Europene (în anul 2017, 35,7% din populație și 40,9% dintre copii se aflau în risc de sărăcie și excluziune socială – EUROSTAT, 2019, ilc_peps01), serviciile sociale care să răspundă nevoilor persoanelor din grupurile vulnerabile și să ajute la incluziunea socială a acestora reprezintă o necesitate. Zonele sărace ale României și cele din mediul rural sau urban mic se caracterizează printr-un acces deficitar la serviciile sociale, atât la cele de prevenire, cât și la cele specializate. (Teșliuc et al., 2015; Petrescu et. al, 2018).

In contextul multiplelor schimbări ale cadrului legislativ, al reformei sociale, FONPC dorește să mobilizeze actorii relevanți în vederea asigurării sustenabilității serviciilor pentru copii.

Contractarea serviciilor sociale poate fi una din soluțiile benefice dinamizării și diversificării serviciilor sociale dar și o metodă de a susține serviciile pe care statul nu le va mai putea dezvolta datorită reformei economice.

Proiectul își propune și promovarea serviciilor comunitare integrate, în vederea combaterii excluziunii sociale și a sărăciei.  Aceste servicii facilitează accesul tuturor membrilor comunității, dar în mod special al persoanelor  ce aparțin grupurilor vulnerabile la drepturi și resurse, sănătate, educație, ocupare, locuire și obținerea documentelor de identitate.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

EXPO REAL opens another hall: NOVA3

Articolul următor

Summit pentru simplificarea accesării fondurilor structurale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Piscina de la Poarta Raiului

Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share