Antreprenori București Sanatate Ultimele stiri

Conferința ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale în Romania”

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC organizează joi, 27 iunie, la București conferința ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale in Romania”. Cu această ocazie FONPC lansează studiul ”Efectul măsurilor fiscale și economice asupra furnizării și contractării de servicii sociale”, potrivit unui comunicat de presă al federației.

 

Principalele concluzii ale cercetării:

  • Modificările fiscale și economice adoptate în anii 2017 – 2018 în România au afectat activitatea de furnizare de servicii sociale a prestatorilor publici și a celor privați (organizații neguvernamentale din domeniul protecției copilului).
  • Chiar dacă unele dintre reformele fiscale nu au fost adresate în mod direct organizațiilor neguvernamentale, efectele lor s-au răsfrânt în mod indirect și asupra ONG-urilor (ex. modificarea criteriilor de definire a microîntreprinderilor, legea salarizării bugetare). Efectele negative ale acestor reforme fiscale și economice sunt cu atât mai mari cu cât serviciile furnizate de către prestatorii privați (ONG-uri) depind într-o mare măsură de finanțarea venită de la companii, cetățeni sau din surse publice.
  • Studiul de față arată faptul că autoritățile publice locale sunt din ce în ce mai ”sufocate” de numărul mare de beneficiari, număr scăzut de personal calificat, de proceduri birocratice și complicate, de  supra-control și monitorizare în comparație cu sprijinul și suportul primit de la nivel central. Chiar dacă au existat creșteri de salarii pentru personalul din instituțiile publice furnizoare de servicii sociale pentru copii și au putut fi atrași și specialiști, acest lucru nu s-a reflectat într-o reducere a sarcinilor acestora. Creșterile salariale ar trebui să se reflecte în calitatea și sustenabilitatea serviciilor sociale publice, însă din datele obținute de la autoritățile publice se observă că au început deja măsuri de restructurare, ceea ce va duce la concedieri masive în sistemul public, tocmai pentru ca cei ce rămân în sistem să poate beneficia de majorările salariale.

Acțiunea este organizată în cadrul proiectului ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale in Romania”, derulat de FONPC, cu sprijinul și în parteneriat cu  Reprezentanța UNICEF România și ambasada Franței în România.

Proiectul își propune printre alte obiective și creșterea calității serviciilor sociale și influențarea politicilor publice locale, prin întărirea capacității autorităților publice locale și a ONG-urilor pentru a încheia parteneriate locale în vederea contractării serviciilor publice de asistență socială și protecție a copilului.

Într-o Românie care se confruntă cu unul dintre cele mai mari riscuri de sărăcie și excluziune socială al populației la nivelul Uniunii Europene (în anul 2017, 35,7% din populație și 40,9% dintre copii se aflau în risc de sărăcie și excluziune socială – EUROSTAT, 2019, ilc_peps01), serviciile sociale care să răspundă nevoilor persoanelor din grupurile vulnerabile și să ajute la incluziunea socială a acestora reprezintă o necesitate. Zonele sărace ale României și cele din mediul rural sau urban mic se caracterizează printr-un acces deficitar la serviciile sociale, atât la cele de prevenire, cât și la cele specializate. (Teșliuc et al., 2015; Petrescu et. al, 2018).

In contextul multiplelor schimbări ale cadrului legislativ, al reformei sociale, FONPC dorește să mobilizeze actorii relevanți în vederea asigurării sustenabilității serviciilor pentru copii.

Contractarea serviciilor sociale poate fi una din soluțiile benefice dinamizării și diversificării serviciilor sociale dar și o metodă de a susține serviciile pe care statul nu le va mai putea dezvolta datorită reformei economice.

Proiectul își propune și promovarea serviciilor comunitare integrate, în vederea combaterii excluziunii sociale și a sărăciei.  Aceste servicii facilitează accesul tuturor membrilor comunității, dar în mod special al persoanelor  ce aparțin grupurilor vulnerabile la drepturi și resurse, sănătate, educație, ocupare, locuire și obținerea documentelor de identitate.

 

Related posts

Producția Târnava Sighișoara, direcționată către echipamente medicale

Ligia Voro

Hanna Instruments vizează internalizarea proceselor în România

Nora Dumitrescu

Un investitor din Arabia Saudită a cumpărat fosta cooperativă zootehnică din Biled

Stefana Muresan

Satu Mare: Investiție de aproape 50 milioane de euro în domeniul combaterii inundațiilor

redactia

COVID-19: Comisia Europeană oferă până la 80 de milioane de euro companiei germane CureVac, ca să dezvolte cât mai rapid un vaccin

Papuc Irina

International Alexander SRL – Profesioniști în transporturi

Ioan Sandor

Start-Up Nation: Banca Transilvania oferă credite punte şi pachet de servicii antreprenorilor

Stefana Muresan

„Tranzacțiile M&A, o perspectivă juridică și fiscală”

Papuc Irina

Bihor: Primul centru de colectare și procesare legume-fructe preluate direct de la țărani

Stefana Muresan

Transgaz, cerere de participare la privatizarea Vestmoldtransgaz din Republica Moldova

Stefana Muresan

Skanska sells office building in Warsaw, Poland, for EUR 98 M, about SEK 1.0 billion

Ion Surdu

Continental Anvelope Timişoara are un nou director general

Robert Bloancă

Producătorul de scaune ergonomice Antares țintește afaceri de 8,5 mil. euro în 2019

redactia

SS 2019, colecţie de primăvară-vară lansată de Târnava Sighişoara

Ligia Voro

POZITIV TB: Raluca Voivozeanu – CEO Priaevents: “Comunicarea trebuie să continue”

Ligia Voro

Ajutor european pentru fermele de bivoli din Sălaj

Nora Dumitrescu

Un copil din Tulcea a primit o inimă nouă în urma unui transplant efectuat la Târgu Mureș

redactia

Afacerile din industria jocurilor video din România au depășit pragul de 200 de milioane de dolari. Cele mai importante studiouri din Transilvania și Banat sunt în Cluj, Timișoara și Brașov

Ion Surdu

Donație bancară pentru Institutul Inimii: cinci ventilatoare

Nora Dumitrescu

Libris.ro a vândut în 2019 cărți de peste 50 de milioane de lei. Unde s-au cumpărat cele mai multe

Papuc Irina

Transfăgărășanul se închide începând cu 4 noiembrie

Ligia Voro

Vânzări record pe piața rezidențială

Ligia Voro

Transilvania de Nord, cea mai activă la noile proiecte industriale

Nora Dumitrescu

Metalica SA, 70 de ani de tradiţie şi inovaţie

Stefana Muresan

Leave a Comment