Antreprenori București Sanatate Ultimele stiri

Conferința ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale în Romania”

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC organizează joi, 27 iunie, la București conferința ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale in Romania”. Cu această ocazie FONPC lansează studiul ”Efectul măsurilor fiscale și economice asupra furnizării și contractării de servicii sociale”, potrivit unui comunicat de presă al federației.

 

Principalele concluzii ale cercetării:

  • Modificările fiscale și economice adoptate în anii 2017 – 2018 în România au afectat activitatea de furnizare de servicii sociale a prestatorilor publici și a celor privați (organizații neguvernamentale din domeniul protecției copilului).
  • Chiar dacă unele dintre reformele fiscale nu au fost adresate în mod direct organizațiilor neguvernamentale, efectele lor s-au răsfrânt în mod indirect și asupra ONG-urilor (ex. modificarea criteriilor de definire a microîntreprinderilor, legea salarizării bugetare). Efectele negative ale acestor reforme fiscale și economice sunt cu atât mai mari cu cât serviciile furnizate de către prestatorii privați (ONG-uri) depind într-o mare măsură de finanțarea venită de la companii, cetățeni sau din surse publice.
  • Studiul de față arată faptul că autoritățile publice locale sunt din ce în ce mai ”sufocate” de numărul mare de beneficiari, număr scăzut de personal calificat, de proceduri birocratice și complicate, de  supra-control și monitorizare în comparație cu sprijinul și suportul primit de la nivel central. Chiar dacă au existat creșteri de salarii pentru personalul din instituțiile publice furnizoare de servicii sociale pentru copii și au putut fi atrași și specialiști, acest lucru nu s-a reflectat într-o reducere a sarcinilor acestora. Creșterile salariale ar trebui să se reflecte în calitatea și sustenabilitatea serviciilor sociale publice, însă din datele obținute de la autoritățile publice se observă că au început deja măsuri de restructurare, ceea ce va duce la concedieri masive în sistemul public, tocmai pentru ca cei ce rămân în sistem să poate beneficia de majorările salariale.

Acțiunea este organizată în cadrul proiectului ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale in Romania”, derulat de FONPC, cu sprijinul și în parteneriat cu  Reprezentanța UNICEF România și ambasada Franței în România.

Proiectul își propune printre alte obiective și creșterea calității serviciilor sociale și influențarea politicilor publice locale, prin întărirea capacității autorităților publice locale și a ONG-urilor pentru a încheia parteneriate locale în vederea contractării serviciilor publice de asistență socială și protecție a copilului.

Într-o Românie care se confruntă cu unul dintre cele mai mari riscuri de sărăcie și excluziune socială al populației la nivelul Uniunii Europene (în anul 2017, 35,7% din populație și 40,9% dintre copii se aflau în risc de sărăcie și excluziune socială – EUROSTAT, 2019, ilc_peps01), serviciile sociale care să răspundă nevoilor persoanelor din grupurile vulnerabile și să ajute la incluziunea socială a acestora reprezintă o necesitate. Zonele sărace ale României și cele din mediul rural sau urban mic se caracterizează printr-un acces deficitar la serviciile sociale, atât la cele de prevenire, cât și la cele specializate. (Teșliuc et al., 2015; Petrescu et. al, 2018).

In contextul multiplelor schimbări ale cadrului legislativ, al reformei sociale, FONPC dorește să mobilizeze actorii relevanți în vederea asigurării sustenabilității serviciilor pentru copii.

Contractarea serviciilor sociale poate fi una din soluțiile benefice dinamizării și diversificării serviciilor sociale dar și o metodă de a susține serviciile pe care statul nu le va mai putea dezvolta datorită reformei economice.

Proiectul își propune și promovarea serviciilor comunitare integrate, în vederea combaterii excluziunii sociale și a sărăciei.  Aceste servicii facilitează accesul tuturor membrilor comunității, dar în mod special al persoanelor  ce aparțin grupurilor vulnerabile la drepturi și resurse, sănătate, educație, ocupare, locuire și obținerea documentelor de identitate.

 

Related posts

Conflictele de business se rezolvă profitabil la mediator

Stefana Muresan

Apicultorii din zona Transilvaniei se adună în târg la Cluj

Nora Dumitrescu

CBRE: Stocul industrial a depășit pragul de 4 milioane mp

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] The Story of Wine (2) The Jidvei vineyard

Transilvania Business

Wizz Air și-a anulat maratonul de la Cluj

Nora Dumitrescu

Conferința Europeană de Istorie Rurală „RURAL History 2023”, la Cluj-Napoca

Ligia Voro

Grupul Zentiva achiziționează operațiunile Alvogen din Europa Centrală și de Est

Papuc Irina

Ilan Laufer: Companiile românești pot obține, prin Smart Start USA, de la 50.000 de dolari pentru afaceri pe piața americană

Stefana Muresan

Industria MarCom-ului își dă întâlnire la Best Marketing Cluj

Ligia Voro

Werner-Wilhelm Wolff, timișoreanul care conduce Tarom, primii pași pentru a aduce compania pe profit

Stefana Muresan

Noul mall al Zalăului revine la viață

Nora Dumitrescu

Compania farmaceutică Ropharma Brașov, profit net de 1,66 milioane lei în T1

Stefana Muresan

ANOFM a anunțat un nou număr unic de apel pentru informarea cu privire la şomajul tehnic

Ion Surdu

Fratelli Group, four new locations in Timpuri Noi Square

Ionut Oprea

România – 3,6 miliarde de euro de la UE în 2017; cei mai mulţi bani, pentru agricultură

Stefana Muresan

Acord comercial semnat între Corteva Agriscience™ și Pro Farm Technologies

Ligia Voro

Supervizorul rețelei de apă Cluj-Sălaj va câștiga 5,5 milioane €

Nora Dumitrescu

Conacul Wass din Românași, inventariat în format 3D

Nora Dumitrescu

Numărul angajaților statului a crescut cu peste 5.000 în a doua lună a anului. Cei mai mulți, în Sănătate

Ion Surdu

Plafonul alocat ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic depășește 268 milioane de euro (proiect)

redactia

Promovarea procesului de modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului, o prioritate pentru activitatea MMACA la Geneva

redactia

Platforma digitală de de servicii medicale Docbook atrage o investiţie de 600.000 Euro pentru dezvoltarea unei platfome de telemedicină

Papuc Irina

Premieră în România: ApiPralina, praline terapeutice

Stefana Muresan

Asociația Dental Office Managers: Plan de business în stomatologie? Da, motivează oamenii și facilitează accesul la cele mai noi tehnologii.

Stefana Muresan

Leave a Comment