Agricultura Mureș Ultimele stiri

Bălțata românească câștigă teren în fața raselor bovine străine

Participanții la cea de-a III-a ediție a „Zilei Naționale a Bălțatei” – desfășurată la finele săptămânii trecute, în Târgu-Mureș – au avut oportunitatea să viziteze sâmbătă, 22 iunie, una din fermele de bovine din județ, cu efective de Bălțată românească de tip Simmental.

Gospodăria zootehnică este situată în comuna Gheorghe Doja și aparține doctorului veterinar Iszlai Jenő. Înființată în anul 2007, prin programul SAPARD, ferma cuprinde în prezent 154 de capete de Bălțată românească tip Simmental. Afacerea a pornit practic prin importul unui număr de 31 de juninci gestante – cu ajutorul Organizației Naționale de Însămânțare Artificială Semtest BVN – și a cunoscut o dezvoltare constantă pe parcursul celor 12 ani de la constituire.

Bălţata românească este una din rasele de bovine cele mai productive din lume, cu rezistență crescută la condițiile de agro-mediu și mult mai puțin pretențioasă decât rasele specializate doar pe producția de lapte (Holstein, de exemplu). Istoricul Bălțatei românești începe cu peste 150 de ani în urmă, în Valea Simmental din Elveția, când fermierii din zonă au izbutit să desprindă o tulpină din rasa Simmental și să o transforme într-o rasă mixtă, de carne și lapte. În acest fel, au reușit să-și acopere și să-și îmbunătățească necesarul de hrană într-un mod mai eficient. Bălțata a ajuns și în România, în scurt timp, prin achiziția de tăurași și juninci de reproducere. Populată inițial în regiunea Transilvaniei, Bălțata s-a extins ulterior în zona Moldovei și a Banatului.

În ferma din comuna Gheorghe Doja, doctorul Iszlai se axează pe creșterea Bălțatei românești în special pentru producția de lapte. Rasa este la fel de pretabilă și pentru producția de carne. Depinde de genetica aleasă de fermier. Din cele 66 de vaci cu lapte, 14 capete  au o producție de lapte de peste 7.000 de litri, producție calculată la o perioadă de 300 de zile. Trei din cele 14 capete produc peste 10.000 de litri, în intervalul de timp menționat anterior.

„Am ales Bălțata, pentru că este o rasă foarte rezistentă, mixtă și o putem modela după necesitățile noastre. Se poate opta pentru producția de carne sau cea de lapte, depinde de genetica aleasă. Noi am ales sa mergem pe partea de lapte, fiindcă producția de lapte este zilnică, fermierul are nevoie permanentă de bani pentru asigurarea continuității în gospodărie, iar laptele poate fi valorificat rapid, prin intermediul procesatorilor”, a menționat doctorul Iszlai Jenő.

Pentru că se numără printre membri acționari ai Semtest, alături de alți 40 de fermieri mari din țară, întreprinzătorul din Comuna Gheorghe Doja beneficiază de indicații și suport tehnic venite din partea Organizației Naționale de Însămânțare Artificială Semtest BVN, în ceea ce privește selecția și îmbunătățirea caracteristicilor genetice ale efectivului de animale. Mulțumită ameliorărilor genetice efectuate în cei peste 12 ani, producția medie zilnică  a crescut de la 16-18 litri, la peste 23 de litri pe cap de animal. Doctorul veterinar spune că a efectuat până în prezent câteva încercări de transfer de embrion și va apela și pe viitor la această tehnologie, pentru că prin transfer de embrioni se reduce timpul necesar pentru a se ajunge la o producție mult mai ridicată.

Alături de invitații speciali și de crescătorii de bovine prezenți la ferma din comuna Gheorghe Doja s-a aflat inginerul zootehnist Valer Radu Sician, directorul Semtest BVN Mureș – unul din principalii organizatori ai acestei ediții a „Zilei Naționale a Bălțatei”.

Directorul general al  Semtest BVN Mureș a punctat câteva aspecte legate de Bălțata tip Simmental, adaptată perfect nevoilor fermierilor din România: „Este o rasă care s-a adaptat încontinuu, o rasă care răspunde nevoilor de performanță cerute de piață, de fermieri, și care poate oferi produse de cea mai bună calitate. Foarte important: este o rasă rezistentă, robustă, sănătoasă. Întrucât condițiile de agro-mediu nu sunt la fel în diverse zone ale țării, orice schimbare pentru o rasă sensibilă ar produce efecte negative. Aceasta rasă rămâne constantă, nu dezamăgește niciodată fermierii, motiv pentru care este atât de căutată și îndrăgită de fermieri. Bălțata reprezintă rasa numărul unu în România, cea mai crescută, cea mai apreciată, rasa premium a produselor lactate, promovată și așezată acolo unde îi este locul!”

Bălțata ar putea lua în curând și drumul Asiei, în special pe piața chineză.

„Semtest-BVN a deschis aceasta piață în urma cu 5 ani și continuăm parteneriatul. O delegație importantă din China este așteptată  să participe  în octombrie 2019, la Parada Taurilor, să vadă genetica, să dezvoltăm acest parteneriat și mai mult și să putem ajuta astfel fermierii din România. Odată dezvoltată genetica din România, se poate ajunge pe o piață unde toata lumea își dorește: piața din China”, a mai spus inginerul zootehnist Valer Sician.

La finalul vizitei la gospodăria zootehnică din Comuna Gheorghe Doja, proprietarul fermei – doctorul veterinar Iszlai Jenő – a primit din partea domnului profesor dr. ing. Marcel Paraschivescu, membru al Academiei Române, o diplomă de merit pentru rezultatele foarte bune obținute în creșterea vacilor de lapte și a tineretului bovin.

Ioan SANDOR

 

Related posts

O firmă din Parcul Industrial Oradea va da salarii de peste 3.000 de euro

Traian Dan

Alexandra Crivineanu, noul director de dezvoltare și marketing în cadrul RMN – Diagnostica

redactia

Secretul dezvoltării orașelor României cu fonduri europene: proiectele integrate

redactia

Ministerul Agriculturii vrea să legifereze Legea Laptelui ”pentru a scoate falsurile de pe piață”

redactia

Vivre Deco atrage 3,5 milioane euro prin plasamentul privat de obligaţiuni intermediat de BT Capital Partners

Papuc Irina

Banca Transilvania – la o valoare de 2,4 miliarde euro, acțiunile – maxim istoric

Stefana Muresan

„Asociația Salvatorii de Cărți” din Oradea, oferă cărți gratuite pe timp de criză

Traian Dan

Finanţare nerambursabilă de până la 1.000.000 euro pentru investiţii în sisteme de irigaţii

Stefana Muresan

Palatul Universul din Bucureşti a fost scos la vânzare

Papuc Irina

Studiu EnergyPal: Doar 14% dintre companii au un sistem de smart metering pe echipamentele principale

Stefana Muresan

Ratingul Transgaz este ‘BBB-‘ cu Perspectivă Stabilă, conform Fitch

Ligia Voro

Aqua Park și bază sportivă pentru fotbalul de performanță, la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Elit si Vericom fac parte, oficial, din compania Smithfield

Stefana Muresan

Firmele închise temporar de ANPC, obligate să afișeze acest lucru la punctul unde își desfășoară activitatea

Papuc Irina

S-a lansat Bitdefender BOX, dispozitivul revolutionar produs în fabrica de la Satu Mare a grupului german Zollner

Stefana Muresan

Business Accelerator – un concept B2B premium pentru companiile din sectorul industrial

Stefana Muresan

Bihor: Centru pentru Cultură și Artă Contemporană, investiție de 6 mil. euro

Stefana Muresan

Reprezentanți ai mediului de afaceri au creat o platformă pentru spitalele care au nevoie de ajutor

Ion Surdu

Firmele clujene au primit 5 milioane de lei pentru șomajul tehnic

Nora Dumitrescu

MedLife investeşte 5 milioane de euro în Ungaria

redactia

Bas de Groot, primul somelier de lapte din lume: fermierii au nevoie de povești pentru a-și valorifica mai bine produsul

redactia

Proprietarul Ursus Breweries cumpără două brand-uri de renume din Marea Britanie

redactia

Falimentul unei istorii de aproape trei decenii: RAFO Onești. Și totuși…

Ligia Voro

”Oscar” în zona medicală, din Cluj în Transilvania

Stefana Muresan

Leave a Comment