Antreprenori Cluj Ultimele stiri

Ce își doresc azi tinerii de la profesori și sistemul educațional românesc?

Profesorul care scrie cu creta pe tablă, este pasionat de activitatea lui, este deschis și prietenos cu studenții și nu folosește slide-uri la cursuri este ceea ce studenții participanți la programului FUTURE – Construiește cu pasiune consideră a fi profesorul ideal.

 

La nivel internațional, educația prin experiență (numită și educația experiențială sau non-formală) este integrată în sistemele de învățământ pentru a pregăti tinerii pentru o piață a muncii aflată în continuă mișcare. „Nevoile studenților sunt destul de clare, iar atunci când sunt întrebați cum ar dori să fie orele de la cursuri sau de la școală, de cele mai multe ori se regăsesc interactivitatea și pasiunea profesorului. Toate acestea se pot dezvolta prin educație experiențială unde accentul nu cade atât de mult pe informațiile furnizate de profesor, ci pe abilitatea studenților de a găsi răspunsurile”, declară Mădălina Hodorog, fondatorul programului FUTURE.

Programul FUTURE susținut oficial de compania TenarisSilcotub este primul program care integrează studenții – profesorii universitari – angajatorii pentru a dezvolta competențe soft în rândul studenților, dar oferă și cursuri de formare pentru profesorii din mediul universitar. Programul oferă 10 sesiuni de training axate pe noi metode de predare unde studenții dezvoltă practic competențe precum: comunicare, lucrul în echipă sau capacitatea de a găsi soluții ancorate în realitate.

 

Cum construim interacțiune, prietenie și dialog?

„Majoritatea celor care predau se regăsesc în situația în care studenții, întrebați ceva, răspund printr-o liniște în grup, cu privirea îndreptată în altă direcție decât a celui ce așteaptă un răspuns. De cele mai multe ori, tăcerea aceasta, aproape organizată, vine din lipsa exercițiului de a-și argumenta răspunsurile”, continuă Mădălina Hodorog care predă în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. „Ce facem însă diferit prin noile metode de predare, este să ghidăm studenții în a se întreba ei pe ei anumite lucruri și a de a găsi tot ei răspunsurile, astfel crește și nivelul de interacțiune la clasă.”

Pentru a dezvolta interacțiunea la clasă, de cele mai multe ori se renunță la prezentările de tip slide care inhibă și oferă o structură standardă și se integrează activități practice care ajută studentul să pună întrebări, să se gândească la soluții și chiar să le pună în practică.

„FUTURE m-a ajutat să mă dezvolt printr-o educație altfel care a integrat multă interacțiune și energie. Cele 2 ore săptămânale treceau atât de repede și m-au ajutat să mă descopăr mai mult pe mine și să îmi dezvolt compentețe necesare astăzi în câmpul muncii”, a declarat unul dintre participanții la programului FUTURE.

 

Cum afectează interacțiunea companiile?

„Cele mai dificile competențe de găsit în acest moment la viitoarele talente este dată de competențe soft precum: responsabilitatea, gândirea creativă, capacitatea de a rezolva soluții sau gândirea critică. Toate aceste competențe se pot dezvolta în sistemul educațional printr-o integrare a unor noi metode de predare ce pun accent și pe interacțiune”, declară Mădălina Hodorog.

Într-un studiu realizat de rețeaua socială LinkedIN în rândul a peste 2000 de lideri de business, competențe precum leadership, comunicare, colaborare și managementul timpului sunt printre cele mai căutate competențe soft astăzi.

 

Construiește cu pasiune

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune se desfășoară pe o perioadă de 5 luni la Cluj-Napoca și include sesiuni de training săptămânale cu studenții înscriși în program, activități în cadrul companiei TenarisSilcotub, precum și întâlniri de lucru cu profesorii și angajații companiei.

TenarisSilcotub, lider în furnizarea de produse tubulare și servicii pentru industria energetică mondială precum și pentru alte aplicații industriale, susține dezvoltarea de noi competențe printr-o educație altfel. Compania investește continuu în programe de educație pentru proprii angajați și pentru comunitate, iar din 2015, în urma unei investiții de 15 milioane de dolari – dispune de TenarisUniversity, un spațiu cu dotări de ultimă generație dedicat dezvoltării profesionale și personale continue.

Mădălina Hodorog și Călin Crețu sunt trainerii care vor susține activitățile din cadrul programului FUTURE. De 7 ani, ei dezvoltă programe pentru tineri prin educație experiențială, iar împreună predau în calitate de cadre didactice auxiliare în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Mai multe detalii legate de program găsiți pe: www.madalinahodorog.ro/future

Related posts

CBRE: Dezvoltatorii se concentrează pe marile orașe regionale

Ligia Voro

Americanii de la Cognizant instruiesc în IT tinerii din Baia Mare

Nora Dumitrescu

„De 25 de ani, investim în următorii 25”. Dezvoltarea Centrului de Imagistică REGINA MARIA din Brașov

Transilvania Business

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au urcat la 4,936 miliarde de euro în 2018

redactia

Tronsonul Aiud – Decea al Autostrăzii Sebeș-Turda ar putea fi finalizat în toamnă

Stefana Muresan

“Produsele electronice cu funcții inteligente vor deveni o necesitate”

Nora Dumitrescu

Două noi programe de studiu la Universitatea Oradea din acest an

Traian Dan

Pasiune în educație. Ce proiecte au dezvoltat sau sprijnit companiile ardelene?

Ligia Voro

Consiliul Județean aprobă finanțarea pentru construirea primei Săli Polivalente din Alba

Stefana Muresan

CONAF și Federația de Petrol și Gaze aduc conferința Pactul de Muncă la Cluj-Napoca

Ligia Voro

Aeroportul Sibiu, pe poziția 3 în Europa, într-un raport ACI EUROPE

redactia

Aeroportul Internațional „Avram Iancu“ Cluj dă startul sezonului de zboruri turistice din anul 2018

Stefana Muresan

Bayer CropScience – Management integrat al tuturor agenţilor de dăunare

Ligia Voro

25 pentru Cultură. Directorul Muzeului ASTRA din Sibiu i-a transmis premierului măsurile economice pentru ca sectorul cultural să depășească efectele crizei

Ion Surdu

Japonezii i-au dovedit pe italieni în proiectul metroului clujean

Nora Dumitrescu

Finanțări de 30.000 de lei pentru Colegiul Național Avram Iancu din Ștei

Traian Dan

2017, cel mai bun an ca producţie pentru producătorul de prefabri­c­ate ASA CONS din Turda

Stefana Muresan

CBRE: raport Q1, cum au evoluat tranzacțiile și ce efecte ar putea avea pandemia

Papuc Irina

Elite în business. Județul Mureș. MobilaDalin – mobilier tapițat de top, fabricat în România

Transilvania Business

Romsilva va împăduri suprafețele intens exploatate din Ardeal

Nora Dumitrescu

Transavia anunță retragerea din proiectul construcției unui spital de recuperare pentru copii

Papuc Irina

Cerc de calculatoare la UTCN pentru pasionații de IT din licee

redactia

Stadiul implementării SMID în localitățile din Zona Metropolitană Oradea

Traian Dan

CTP atinge pragul de 5 milioane m2, la nivelul portofoliului internațional de proprietăți de clasa A

redactia

Leave a Comment