Antreprenori Cluj Ultimele stiri

Ce își doresc azi tinerii de la profesori și sistemul educațional românesc?

Profesorul care scrie cu creta pe tablă, este pasionat de activitatea lui, este deschis și prietenos cu studenții și nu folosește slide-uri la cursuri este ceea ce studenții participanți la programului FUTURE – Construiește cu pasiune consideră a fi profesorul ideal.

 

La nivel internațional, educația prin experiență (numită și educația experiențială sau non-formală) este integrată în sistemele de învățământ pentru a pregăti tinerii pentru o piață a muncii aflată în continuă mișcare. „Nevoile studenților sunt destul de clare, iar atunci când sunt întrebați cum ar dori să fie orele de la cursuri sau de la școală, de cele mai multe ori se regăsesc interactivitatea și pasiunea profesorului. Toate acestea se pot dezvolta prin educație experiențială unde accentul nu cade atât de mult pe informațiile furnizate de profesor, ci pe abilitatea studenților de a găsi răspunsurile”, declară Mădălina Hodorog, fondatorul programului FUTURE.

Programul FUTURE susținut oficial de compania TenarisSilcotub este primul program care integrează studenții – profesorii universitari – angajatorii pentru a dezvolta competențe soft în rândul studenților, dar oferă și cursuri de formare pentru profesorii din mediul universitar. Programul oferă 10 sesiuni de training axate pe noi metode de predare unde studenții dezvoltă practic competențe precum: comunicare, lucrul în echipă sau capacitatea de a găsi soluții ancorate în realitate.

 

Cum construim interacțiune, prietenie și dialog?

„Majoritatea celor care predau se regăsesc în situația în care studenții, întrebați ceva, răspund printr-o liniște în grup, cu privirea îndreptată în altă direcție decât a celui ce așteaptă un răspuns. De cele mai multe ori, tăcerea aceasta, aproape organizată, vine din lipsa exercițiului de a-și argumenta răspunsurile”, continuă Mădălina Hodorog care predă în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. „Ce facem însă diferit prin noile metode de predare, este să ghidăm studenții în a se întreba ei pe ei anumite lucruri și a de a găsi tot ei răspunsurile, astfel crește și nivelul de interacțiune la clasă.”

Pentru a dezvolta interacțiunea la clasă, de cele mai multe ori se renunță la prezentările de tip slide care inhibă și oferă o structură standardă și se integrează activități practice care ajută studentul să pună întrebări, să se gândească la soluții și chiar să le pună în practică.

„FUTURE m-a ajutat să mă dezvolt printr-o educație altfel care a integrat multă interacțiune și energie. Cele 2 ore săptămânale treceau atât de repede și m-au ajutat să mă descopăr mai mult pe mine și să îmi dezvolt compentețe necesare astăzi în câmpul muncii”, a declarat unul dintre participanții la programului FUTURE.

 

Cum afectează interacțiunea companiile?

„Cele mai dificile competențe de găsit în acest moment la viitoarele talente este dată de competențe soft precum: responsabilitatea, gândirea creativă, capacitatea de a rezolva soluții sau gândirea critică. Toate aceste competențe se pot dezvolta în sistemul educațional printr-o integrare a unor noi metode de predare ce pun accent și pe interacțiune”, declară Mădălina Hodorog.

Într-un studiu realizat de rețeaua socială LinkedIN în rândul a peste 2000 de lideri de business, competențe precum leadership, comunicare, colaborare și managementul timpului sunt printre cele mai căutate competențe soft astăzi.

 

Construiește cu pasiune

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune se desfășoară pe o perioadă de 5 luni la Cluj-Napoca și include sesiuni de training săptămânale cu studenții înscriși în program, activități în cadrul companiei TenarisSilcotub, precum și întâlniri de lucru cu profesorii și angajații companiei.

TenarisSilcotub, lider în furnizarea de produse tubulare și servicii pentru industria energetică mondială precum și pentru alte aplicații industriale, susține dezvoltarea de noi competențe printr-o educație altfel. Compania investește continuu în programe de educație pentru proprii angajați și pentru comunitate, iar din 2015, în urma unei investiții de 15 milioane de dolari – dispune de TenarisUniversity, un spațiu cu dotări de ultimă generație dedicat dezvoltării profesionale și personale continue.

Mădălina Hodorog și Călin Crețu sunt trainerii care vor susține activitățile din cadrul programului FUTURE. De 7 ani, ei dezvoltă programe pentru tineri prin educație experiențială, iar împreună predau în calitate de cadre didactice auxiliare în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Mai multe detalii legate de program găsiți pe: www.madalinahodorog.ro/future

Related posts

CTPark Timisoara: CTP invests over EUR 13 million for logistics park expansion

Ionut Oprea

CJ Cluj a atras, în ultimii doi ani, 250 de milioane de euro, fonduri europene

redactia

Ministerul pentru Mediul de Afaceri spune că România beneficiază de sprijinul SUA pentru aderarea la OCDE

redactia

Nuclearelectrica vrea să cumpere Compania Nationala a Uraniului pentru a salva uzina de procesare a uraniului de la Feldioara

Stefana Muresan

Emil Boc vrea organizarea unui mare turneu WTA la Cluj , cu sprijinul mediului de afaceri

Stefana Muresan

20 de milioane de euro pentru reintroducerea tramvaiului la Reșița

Ligia Voro

Soluțiile propuse de CJ Sibiu pentru gestionarea deșeurilor în județ. Cum vor autoritățile să construiască o stație de tratare mecano-biologică

Papuc Irina

Italienii, interesați de afaceri în Brașov

Stefana Muresan

Laura Elly Naghi, director formare profesională al ISF: “Este nevoie de crearea Cartei albe a tuturor proiectelor de educație financiară”

Ligia Voro

Adaptarea strategiilor la industrii diferite: super puteri în HR

Nicolae Pop

Digitalizare și Eficiență energetică: de unde pornești, cu cine vorbești – conferință ONLINE

Ligia Voro

Investiţie de 70 mil. lei pentru modernizarea a 35 km de drumuri judeţene în Sibiu

Stefana Muresan

Fabrica din Brașov a germanilor de la REGE Automotive, cumpărată de americanii de la JD Norman Industries

Stefana Muresan

Medlife lansează serviciul de consultanță medicală online, prin videoconferință

Ion Surdu

Weerts Group a finalizat Unirii View, cea mai inalta cladire de birouri din centrul Bucurestiului

redactia

USAMV Cluj-Napoca, la aniversarea a 150 de ani

Ligia Voro

25% dintre clujeni își plătesc apa și canalizarea pe internet

Nora Dumitrescu

Complexul Wellness Termal Nymphaea din Oradea, încasări de peste 1 mil. euro în august

redactia

Strălucire vieneză, artiști de top și invitație la dans la Balul Operei 2019

Stefana Muresan

Claudiu Damian, director SDEE Mureș: Aproape 40 de milioane de lei investiți în județ în 2019

Ligia Voro

Proiect european de 4,9 mil. euro pentru dezvoltarea turismului în staţiunea Băile Turda

Stefana Muresan

Produse agroalimentare româneşti, promovate în China, la cel mai mare târg de profil din Asia

Stefana Muresan

Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA execută centura Săcueniului

Traian Dan

Fosta fabrică Casa Albă Independența va deveni sediul Tribunalului Sibiu

Papuc Irina

Leave a Comment