Energie Energy Mirror Of Romania Industrie IT&C Ultimele stiri

Salariul mediu net – 3100 de lei în luna mai. Cine sunt în top câștiguri?

În luna mai 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5078 lei, cu 0,5% mai mic decât în luna aprilie 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3101 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 14 lei (-0,4%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6946 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1782 lei).
Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%.

În luna mai 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie 2019 de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna mai au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
cu 17,8% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, cu 17,1% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv cu 16,2% în extracţia minereurilor metalifere;

între 5,0% şi 12,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice;

între 3,0% şi 4,0% în repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe).

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna mai au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi ca urmare a disponibilizării de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
• cu 19,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
• între 2,5% şi 7,5% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea de mobilă.
În sectorul bugetar3 s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: învăţământ (+2,6%), administraţie publică (+1,4%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+0,5%).

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum
 Indicele câştigului salarial real1 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 110,2%.
 Indicele câştigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna mai 2019 faţă de luna precedentă.
 Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 213,5%, cu 1,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2019.

 

Related posts

Povestea de succes a Start Up Nation există și la Bistrița

Stefana Muresan

Aproximativ 300 de specialisti, la Congresul european de patologie veterinară organizat de USAMV Cluj

redactia

Bosch duce utilajele 5G în fruntea clasamentului: compania prezintă inovația ctrlX AUTOMATION, indispensabilă pentru fabrica viitorului

Papuc Irina

Peste 117 milioane de euro investiți în imobiliare, în T1

Ligia Voro

Autostrada Sibiu – Pitești, investiție de 3,34 miliarde de euro : A fost emis acordul de mediu, documentul care deblochează cel mai important proiect rutier al României

redactia

Vinurile românești pe piețele cehă și slovacă, Jidvei a făcut parte din delegație

Ligia Voro

ADR Centru se implică în susținerea firmelor din Regiunea Centru

redactia

Ion Țiriac vrea să organizeze la Cluj Napoca cel mai mare turneu de tenis feminin din istoria României. Premii de 1 milion de euro

redactia

Brașovul va avea o nouă zonă pietonală. Cum va arăta aceasta

Papuc Irina

Exact Systems România organizează a 3-a ediție a Quality Academy

Stefana Muresan

Primele autobuze electrice ale Zalăului, puse în funcțiune din martie

Nora Dumitrescu

Fermierii campioni la rapiță cu hibrizii Pioneer

Stefana Muresan

Ediția de primăvară a Târgului de Cariere Oradea se va desfășura online

Traian Dan

Boc, la Bruxelles: “UE dispare dacă nu rezolvăm exodul creierelor”

Nora Dumitrescu

Groupama Asigurări a decis să acopere, în mod excepțional, riscurile asociate virusului COVID-19

Ion Surdu

Clubul Rotary a donat o ambulanță Centrului Sf. Nectarie

Nora Dumitrescu

Francezii de la Webhelp fac angajări în Oradea

Stefana Muresan

Rombat a plătit 4.666.300 lei ca să devină co-producător de baterii Li Ion și de vehicule electrice

Stefana Muresan

Marile bulevarde din Sibiu au iluminat nou: cu LED

Ion Surdu

Urbano Cluj Vest, o investiție de 14 milioane de Euro

Papuc Irina

Microîntreprinderile și IMM-urile vor putea accesa 25 de milioane de euro pentru inovare și dezvoltare de clustere

Stefana Muresan

Palatul Ullmann, unul dintre cele mai frumoase palate din Oradea, intră în reabilitare, investiție de peste 7 mil. lei

redactia

Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank – a treia bancă din Republica Moldova

Stefana Muresan

Kastamonu Reghin, investiții de 4 mil. euro în cea de-a treia linie de melaminare a PAL-ului

redactia

Leave a Comment